Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
26. November , 2024, 17:34:16
Strán: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Samouk vs nesamouk  (Prečítané 40066 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
urmo
pravidelný návštevník
Príspevkov: 372

« Odpoveď #60 kedy: 28. Jún , 2009, 18:24:06 »

Alebo v A mixolydickej...

A mixo je D ionska cize dur.  :)
Zaznamenané

carttoon6
nováčik
*
Príspevkov: 36

« Odpoveď #61 kedy: 28. Jún , 2009, 20:52:30 »

mam ešte jednu otazku :)  napr a pentatonicka a,c,d,e,g  sa da aplikovat iba na c dur a Amoll alebo tak podobne?lebo to mi vyšli dva rozumne akordy
Zaznamenané
urmo
pravidelný návštevník
Príspevkov: 372

« Odpoveď #62 kedy: 28. Jún , 2009, 21:14:14 »

mam ešte jednu otazku :)  napr a pentatonicka a,c,d,e,g  sa da aplikovat iba na c dur a Amoll alebo tak podobne?lebo to mi vyšli dva rozumne akordy

no da sa aplikovat aj napriklad na spomenuty A7. Potom ton C z A mol pentatoniky je mala tercia alebo #9 alebo blue note, kedze A7 ma ton cis, tak je tam ta char. disonancia typ. pre blues.
Zaznamenané

midnightstranger
miestny štamgast
Príspevkov: 1612

nech sa práši...

« Odpoveď #63 kedy: 29. Jún , 2009, 21:35:35 »

Tak a moll pentatonika sa da pouzit a pekne znie cez akord Dmi(Dmi7).
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
carttoon6
nováčik
*

« Odpoveď #64 kedy: 06. Október , 2009, 18:54:37 »

Tak a moll pentatonika sa da pouzit a pekne znie cez akord Dmi(Dmi7).

priatelia chcem sa spýtať , je lepšie hrať v modoch alebo na každy akord príslušnu npr durovu stupnicu,trojakordove blues napríklad, tak isto aj v pentatonike???
Zaznamenané
Slayertplsko
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 142

« Odpoveď #65 kedy: 06. Október , 2009, 20:28:04 »

priatelia chcem sa spýtať , je lepšie hrať v modoch alebo na každy akord príslušnu npr durovu stupnicu,trojakordove blues napríklad, tak isto aj v pentatonike???

prepac, ale akosi nechapem.
ale skusim nejak odpovedat. v podstate mozme rozlisit dva zakladne druhy takejto improvizacie:
1, modalny pristup - tu vlastne pouzivas jednu stupnicu pocas celej skladby, alebo jej casti.
zober si molovy blues, napr. v A a skus napr. tento track:

skus si zahrat a-moll pentatoniku v nejakych sekvenciach (napr. c-a-g a-g-e g-e-d atd.). to je jeden priklad modalneho pristupu. cize ako vidis, tu je kriterium len to, ci dany ton patri, alebo nepatri do danej stupnice (v tomto pripade a-moll pentatonika, ale mozes pouzit aj aiolsku napr)
2, tonalny pristup - ten je kus zlozitejsi. tu rozlisujes vramci tych tonov, ktore patria do danej stupnice: akordicke (teda ''silne'') tony a tie ostatne (teda ''slabe''). zober si napr. durovy blues, tento track je v C:

Mas tri akordy (a ich rozklady): C7 (c-e-g-hb), F7(f-a-c-eb), G7 (g-h-d-f). Teda sa snazis vyuzivat hlavne tie akordicke tony (zacinas a hlavne koncis nimi melodicke motivy, ktore hras a pod....alebo nechas zniet dlhsie len ten jeden ton).

A ktory je lepsi?? Tazko povedat, asi ziaden. Modalny sa dost rychlo opotrebuje, no zas je jednoduchsi. Tonalny je narocnejsi, ale zas bude tvoja improvizacia zniet zaujimavejsie. A ty budes chciet oba, takze ich kombinuj. Tak snad si chcel vediet toto a snad som to nenapisal jak debil. ha ha ha Na zdravie!
Zaznamenané
carttoon6
nováčik
*

« Odpoveď #66 kedy: 05. December , 2009, 09:45:47 »

sewa priatelu na to že nechápeš si to presne pochopil a dakujem :) toto som chcel počuť asi som to tušil ved nakoniec v hudbe je všetko možné , ale mam otázku č2 ide o to že mam gitaru vyrobenu zo seriovej hromadnej vyroby , proste totalny šit ale na začiatok poslužila celkom dobre čo mna trapi je že ked ju konečne naladím aby ladila vo všetkych polohách musím mať struny e, h, g extremne našponované a po čase ani to nestačí a proste to na 5 prazcoch neladí . nedá sa to hrať lebo tie struny su vysoko , ale račej nech to ladí ved raz si zoženiem poriadnu gitaru , otázka znie ma zmysel do nej investovať a pokusiť sa ju ako tak spraviť alebo si mam rovno zohnať poriadnu mašinu ?
Zaznamenané
tarquin
stály hosť
Príspevkov: 815

« Odpoveď #67 kedy: 05. December , 2009, 09:58:53 »

otázka znie ma zmysel do nej investovať a pokusiť sa ju ako tak spraviť alebo si mam rovno zohnať poriadnu mašinu ?

aku mas gitaru? je to individualne, zalezi od kvalty komponentov z ktorych je vyrobena, ale hlavne si pamataj, ze drahsia gitara z teba lepsieho gitaristu nespravi :)
Niekedy sa oplati kupit novu alebo z ruky pretoze investovanie do starsieho nastroja moze byt aj celkom drahe.
Zaznamenané

carttoon6
nováčik
*

« Odpoveď #68 kedy: 05. December , 2009, 10:35:10 »

gitara je cruiser by crafter , podozrievam tuto firmu že vyrobila nepresnu a konštrukčne chybnu gitaru od začiatku ju musím upravovať napr. musel som brusiť prazce evidentne je krk krivi , myslím že krk je ku korpusu zle , nepresne spojený ,extremne vytiahnute kamene až na doraz , preto ked ju naladím je velmi ťažké hrať vo vysokých polohach , viem čo vravím ,
Zaznamenané
carttoon6
nováčik
*

« Odpoveď #69 kedy: 05. December , 2009, 10:38:21 »

ešte ma zaujima čo to znamena hrať skladbu blues durovimi akordami a solovať v moll ? ide o to že som toho vela čital a mam aj svoj nazor ale rad by som si to ujasnil na vždy ,
Zaznamenané
spyros
inventár podniku
Príspevkov: 4852

« Odpoveď #70 kedy: 05. December , 2009, 11:54:11 »

gitara je cruiser by crafter , podozrievam tuto firmu že vyrobila nepresnu a konštrukčne chybnu gitaru od začiatku ju musím upravovať napr. musel som brusiť prazce evidentne je krk krivi , myslím že krk je ku korpusu zle , nepresne spojený ,extremne vytiahnute kamene až na doraz , preto ked ju naladím je velmi ťažké hrať vo vysokých polohach , viem čo vravím ,

Naschval to neurobili, to mas najlacnejsiu gitku od fy co sa nielkedy vynorila a opat zapadla... tu aj skoda upravovat, kup si nejaku lepsiu... uz za 300-500 EUR sa da najst gitara, kde bude mechanicky vsetko ako ma byt.

Zaznamenané

Greece Catholic Anarchist Bishop of Manhimself
styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #71 kedy: 05. December , 2009, 11:57:26 »

mozno by tej gitare pomohol seriozny servis. zazrak sa sice konat nebude, ale niekedy to dokaze spravi s nastrojom divy.
Zaznamenané
spyros
inventár podniku
Príspevkov: 4852

« Odpoveď #72 kedy: 05. December , 2009, 12:02:44 »

mozno by tej gitare pomohol seriozny servis. zazrak sa sice konat nebude, ale niekedy to dokaze spravi s nastrojom divy.

Podla toho co tam pise by servis stal viac jak ta gitara...
Zaznamenané

Greece Catholic Anarchist Bishop of Manhimself
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #73 kedy: 05. December , 2009, 12:13:37 »

Podla toho co tam pise by servis stal viac jak ta gitara...

podla toho co pise vyzera, ze nema ponatia ze sa gitara da aj zostelovat... ak sa mylim, ospravedlnujem sa mu.
Zaznamenané
joe
inventár podniku
Príspevkov: 4779

HEEEJ JOE !!!!!!

« Odpoveď #74 kedy: 05. December , 2009, 12:49:18 »

ešte ma zaujima čo to znamena hrať skladbu blues durovimi akordami a solovať v moll ? ide o to že som toho vela čital a mam aj svoj nazor ale rad by som si to ujasnil na vždy ,
ked si o tom vela čital tak ti to tam snad aj napisali čo to je.....vieš aky rozdiel je medzi dur a moll???tam je ten problem,pri blues improvizkach sa pri durovych akordoch hra v solach kopec tonov ako v molovych Zdravíčko
Zaznamenané

Strán: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.069 sekund, 23 otázok.