Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
22. November , 2024, 00:13:23
Strán: 1 [2] 3 4 ... 18 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Ako vlastne nahravat?  (Prečítané 60969 krát)
0 užívateľov a 3 Hostí prehliada túto tému.
musicman
inventár podniku
Príspevkov: 4903

« Odpoveď #15 kedy: 30. Jún , 2009, 09:28:52 »

A tie softy môžem použiť aj priamo na hranie, nielen na nahrávanie?

1. Napríklad, že gitaru zapojím do line in a efekt  upravím Guitar Rig-om. A PC mikrofón buchnem do mikrofónového vstupu a cez ten REAPER si upravím zas mikrofón, pridám napr. delay a tak?

2. Prípadne je aj nejaký iný jednoduchý program, ktorý je na to priamo určený?

Aby sme sa chápali, pretože v PC sa s normálnymi ovládačmi zvukovky (aspoň mne) nedá pridávať efekty k jednotlivým vstupom do zvukovky a celkovo súčasné použitie viacerých vstupov býva občas problematické (lebo nemám doma mixer) a vlastne všetko napriamo napájam do PC).

reaper to je navsetko co potrebujes.  nainstaluj a skusaj
Zaznamenané

http://www.999th.eu         RIG:  2x DIGIDESIGN PRO TOOLS HD3, 3 x DIGIDESIGN 192 I/O ANALOG , DIGIDESIGN PRE, Focusrite, UAD, J&T       http://www.facebook.com/pages/999th-studio/124192809296?v=wall&ref=ts
Michal.K
nováčik
*
Príspevkov: 47

« Odpoveď #16 kedy: 30. Jún , 2009, 10:01:09 »

Ok, dík.

Lebo v staršom PC čo mám na chalupe, tak tam je Sound Blaster zvukovka a tam sa dalo nahodiť, že do microfónu sa pridala ozvena priamo "za letu".  (ale zas sa použila na všetko čo išlo z reprákov)... 
Ale výhodu to malo v tom, že ak človek niečo spieval, tak sa trošku aj počul. Zatiaľ čo teraz na tomto PC sa nedá pridať priamo do mikrofónu a potom sa aj zle niečo učí niečo nové spievať a rodina trpí a vyhráža sa. Bacha na vec kamo!  :)

Tak dík teda, vyskúšam dnes teda.

Zaznamenané
styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #17 kedy: 30. Jún , 2009, 10:02:00 »

STUDUJ

http://www.gitaristi.sk/clanky/1 tu su o tom tri clanky
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #18 kedy: 30. Jún , 2009, 10:07:57 »

Ok, dík.

Lebo v staršom PC čo mám na chalupe, tak tam je Sound Blaster zvukovka a tam sa dalo nahodiť, že do microfónu sa pridala ozvena priamo "za letu".  (ale zas sa použila na všetko čo išlo z reprákov)... 
Ale výhodu to malo v tom, že ak človek niečo spieval, tak sa trošku aj počul. Zatiaľ čo teraz na tomto PC sa nedá pridať priamo do mikrofónu a potom sa aj zle niečo učí niečo nové spievať a rodina trpí a vyhráža sa. Bacha na vec kamo!  :)

Tak dík teda, vyskúšam dnes teda.

pridat ozvenu je to posledne, co potrebujes.

- zapni Reaper

- zapoj gitaru a v Reapery nahod na tu stpu kde budes nahravat gitaru Guitar Rig ako plugin. nahraj gitaru.

- zapoj mikrofon a nahraj ho do dalsej stopy, stpu s gitarou si popri tom mozes nechat pustenu ako podklad

- postup opakuj, kym nebudes mat dostatocny alebo pozadovany pocet stop

- potom nastav na stopach nejake hlasitostne pomery - toto je tak cca zaklad mixaze

- potom sa spytaj na mastering :)
Zaznamenané
Michal.K
nováčik
*

« Odpoveď #19 kedy: 30. Jún , 2009, 10:49:41 »

styrioci:   Ako neviem, budeš sa diviť, ale tie články som čítal už predtým, ale pokiaľ viem, tam je písané o tom, ako urobiť z PC gitarový aparát.   A keby si čítal pozorne, čo som písal, tak gitarový aparát ma vôbec nezaujíma, ten už mám vyriešený cez Guitar Rig... 

Ale naopak sa mi jedná o to, že teraz by som chcel skôr niečo (nejaký aparát) na mikrofón a či sa dá súčasne použiť v jednu dobu na tom istom PC. 

P. S. Ako neviem, tvoje odpovede mi pripadajú úplne mimo...  Už aj minule, si odkázal na stránku, ktorá vôbec nesúvisela s tým, o čom bola reč a ešte brbleš. Ako mne nevadí, ak niekto nechá priamo odkaz na to, kde sa to už riešilo (ale za predpokladu, že tam je presne zodpovedaná otázka), ale zas len za každú cenu odpísať, aj keď od veci?  Však nikto ťa nenúti odpisovať, ak nechceš poradiť.

rastis:
Ok, ďakujem za návod. Jasné, to chápem, že takto si nahrám jednotlivé stopy, ktoré potom upravím a do seba zlúčim.
=> to sa bude hodiť, ak budem chcieť nahrať nejakú nahrávku.

Ale ako som už písal ja som skôr nemyslel, že ako nahrať nahrávku, ale ako hrať čisto len cez PC a súčasne používať exekty aj pre gitaru a aj pre mikrofón a namixovať si ich hlasitosť, ale bez toho, aby som nahrával.

=> čisto na hranie...    (vlastne mikrofón bude slúžiť len čisto ako odposluch, aby som sa počul, čo spievam-a s jemnou ozvenou sa počujem lepšie)
« Posledná zmena: 30. Jún , 2009, 10:52:28 od Michal.K » Zaznamenané
styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #20 kedy: 30. Jún , 2009, 11:00:54 »

tak si prestuduj tuto sekciu. otazky, na ktore sa pytas sa tu uz davno prebrali.  Žmurk
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #21 kedy: 30. Jún , 2009, 11:10:25 »

......

Ale ako som už písal ja som skôr nemyslel, že ako nahrať nahrávku, ale ako hrať čisto len cez PC a súčasne používať exekty aj pre gitaru a aj pre mikrofón a namixovať si ich hlasitosť, ale bez toho, aby som nahrával.

=> čisto na hranie...    (vlastne mikrofón bude slúžiť len čisto ako odposluch, aby som sa počul, čo spievam-a s jemnou ozvenou sa počujem lepšie)

neviem, co sa mysli "mikrofón bude slúžiť len čisto ako odposluch"

ak nemas mixpult a mas na zvukovke 2 nezavisle vstupy, tak jednym vstupom ides gitaru, na stope jej ponahadzujes efekty, naprikald GR. do druheho vstupu ides cez mikrofonny preamp mikrofonom spev, na jeho stope ponahadzujes tiez patricne efekty (kompresor, mozno EQ, mozno trochu reverbu). obe stopy posles na spolocny vystup von so zvukovky a nastavis na nich pomer hlasitosti. cize pouzil si PC ako jednoduchy mix + FX procesor.
Zaznamenané
Michal.K
nováčik
*

« Odpoveď #22 kedy: 30. Jún , 2009, 12:42:19 »

No presne tak, štandartná zvukovka s 2 vstupmi. 

1. Line in - tam je napojená gitara, spustený Guitar Rig => do reprákov, rsp. do sluchátiek mi ide gitara aj s efektami. OK.

2.Mikrofón - napojený mikrofón, ktorý však mám úplne bez možnosti akejkoľvek pridať efekt. Do sluchátiek mi ide gitara s efektmi a čistý zvuk mikrofónu.   (=> moc sa nepočujem).
Keď hrám na chalupe na inom PC, tak tam sa priamo na mikrofón dá nahodiť priamo priamo cez soft zvukovky nejaký efekt (hall, concert pod.) a potom lepšie počujem, čo spievam (= to som myslel tým odposluchom).

"do druheho vstupu ides cez mikrofonny preamp"  => to máš na mysli aparát, samostatný software či všetko cez ten REAPER 3.03?
=> všetko to čo si písal teda, urobím len v tom jednom programe?   (tak ako to spomínal muzicman)
(aby sme sa rozumeli o čom hovoríme)

P.S. Inak ja ako možno aj čiastočne chápem, niekoho môže aj hnevať ak sa baví o nejakých veciach, ktoré sú pre iných už banalitou, som si toho vedomý, ale zas berte to  tak, že napríklad mne mňa sú to fakt moc cenné informácie a keďže nemám základné znalosti, tak potom aj keď je síce niekde niečo písané, tak tomu buď nie úplne rozumiem alebo si nie som istý, či to bolo myslené tak, ako som to pochopil.
Preto nie že by som bol lenivý, ale aj keď som čítal aj rôzne príspevky, tak buď som im nerozumel, alebo neodpovedali  úplne presne na čo som potreboval vedieť...
A možno som aj niečo prehliadol, ale nie je problém ak sa dá odkaz na konkrétnu tému, kde je to presne popísané a zodpovedané.  Ale písať stále dookola "čítaj, niekde to tam je",  či "to už sa tu riešilo" a pod. ako to robí dookola styrioci mi pripadá strašný primitivizmus a nekonštruktívna debata.
Však ak nemám úmysel pomôcť, alebo ani sám niečo neviem, tak držím hubu a nebudem si danú tému všímať....

Určite tu nikto nepíše len preto, že si nemá s kým doma pokecať, ale má nejaký problém, ktorému nerozumie a doma nevie sám vyriešiť...

Aj ja som na niektorých fórach v pozícii, že už o danej téme niečo viem a môžem poradiť a pomôcť. Napríklad na trekbuddy.net (dnes síce neviem prečo, ale nefunguje), týkajúcu sa GPS navigácii v mobiloch, sa snažím pomáhať tým, ktorý to ešte nevedia.  A tiež tam tvoríme aj určité návody na to, ako postupovať v prípade, ak niekto príde úplne nový, aby sa zorientoval, naučil pracovať s niektorými funkciami či programami. A tu tvoju tému si vždy aj aktualizujeme na súčasný stav. A ak sa stane, že niekto aj príde a pýta sa na niečo, čo je už prebrané, tak mu napíšem odkaz na stránku, kde viem, že dostane kompletnú odpoveď na otázku, alebo odpíšem presne na to, čo potrebuje, alebo neodpíšem vôbec ak sa mi nechce a odpíše niekto iný.
A mám skúsenosti o tom, že aj tí, ktorých si pamätám ako nováčikov, teraz už pomáhajú iným a prispievajú aj príspevkami a aj samotnému vývoju aplikácie....

Veď to je aj účelom takýchto odborných fór, radiť si a získavať informácie a názorySi píš!!!

A pre mňa sú toto fakt veľmi cenné info a ste jediní, s kým sa v okolí môžem o niečom takom baviť a kto mi môže poradiť.
A preto za snahu pomôcť rastisovi a ostatným podobným veľmi pekne ĎAKUJEM.  Zdravíčko
« Posledná zmena: 30. Jún , 2009, 12:57:05 od Michal.K » Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #23 kedy: 30. Jún , 2009, 12:56:06 »

No presne tak, štandartná zvukovka s 2 vstupmi. 

1. Line in - tam je napojená gitara, spustený Guitar Rig => do reprákov, rsp. do sluchátiek mi ide gitara aj s efektami. OK.

2.Mikrofón - napojený mikrofón, ktorý však mám úplne bez možnosti akejkoľvek pridať efekt. Do sluchátiek mi ide gitara s efektmi a čistý zvuk mikrofónu.   (=> moc sa nepočujem).
Keď hrám na chalupe na inom PC, tak tam sa priamo na mikrofón dá nahodiť priamo priamo cez soft zvukovky nejaký efekt (hall, concert pod.) a potom lepšie počujem, čo spievam (= to som myslel tým odposluchom)....

pozor - taketo zvukovky maju sice 2 typy vstupov, ale nie su nezavisle. nemozes pouzit oba naraz na nahratie do dvoch samostatnych stop. ta zvukovka je stereofonna, cize ma jeden stero line in vstup. ten mic in je vlastne ten jeden vstup zmoneny a je tam nejaky jednoduchy preamp na zosilnenie mikrofonu... teraz dufam, ze moc netrepem, ale som si takmer uplne isty, ze nemozes pouzivat nezavisle oba naraz...

...

"do druheho vstupu ides cez mikrofonny preamp"  => to máš na mysli aparát, samostatný software či všetko cez ten REAPER 3.03?...

nie - mikrofonny preamp je HW, ktory zosilni slabucky mikrofonny signal na uroven, ktoru treba. mikrofonny preamp mas zabudovany aj vo zvukovke na mic in (ten vstup je podstatne citivejsi ako line in), ale to uz suvisi s predchadzajucim - tie vstupy nie su nezavisle, takze nepodari sa Ti zapojit gitaru a mikrofon tak, aby si mohol kazde efektovat po svojom...

cize riesenie... mas line in - ten je stereo.

- zoberes gitaru, zapojis ju cez di box (dalsia HW krabicka, ktora prisposobi zvuk snimacu vstupu na karte - dolezita je z hladiska kvality zvuku gitary) do jednej polovice stereo inputu (kupis si redukciu 2x mono do jedneho stereo)

- v nahravacom SW nastavis na stope, ze do nej ide ten kanal, do ktoreho si zapol gitaru. nahodis na stope Guitar Rig a posles to na vystup zvukovky

- zoberes mikrofon, zapojis ho cez mikrofonny preamp (na zosiilnenie signalu) do druheho kanalu stereo line inputu

- v nahravacom SW si na druhej stope navolis ten vstup, kde mas mikrofon. nahodis efekty, hlavne kompresor, EQ podla vkusu a ked chce, bars aj tie ozveny a tiez to posles na vystup zvukovky

- na oboch stopach mas samozrejme nastavene realtime prehravanie inputu, cize mal by si mat na karte nahodene drivery, ktore robia nizku latenciu

to je cele  Na zdravie!
Zaznamenané
pista58
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 6966

« Odpoveď #24 kedy: 30. Jún , 2009, 12:58:14 »

toto by bolo treba teraz prispendlit, lebo ten navod je myslim postacujuci pre vacsinu ludi co maju podobny problem ako miso a sa sa odkazovat priamo nanho  Na zdravie!
Zaznamenané

o-yep sro
Michal.K
nováčik
*

« Odpoveď #25 kedy: 30. Jún , 2009, 13:42:11 »

pozor - taketo zvukovky maju sice 2 typy vstupov, ale nie su nezavisle. nemozes pouzit oba naraz na nahratie do dvoch samostatnych stop. ta zvukovka je stereofonna, cize ma jeden stero line in vstup. ten mic in je vlastne ten jeden vstup zmoneny a je tam nejaky jednoduchy preamp na zosilnenie mikrofonu... teraz dufam, ze moc netrepem, ale som si takmer uplne isty, ze nemozes pouzivat nezavisle oba naraz...

No však práve toto sa mi nezdalo  a preto som sa na to pýtal... 

1. A ten direct box je povinný, alebo by sa to dalo aj bez neho (aj keď s horšou kvalitou)?
Jednoducho, len že by som, tam dal tú redukciu, a potom v tom REAPERovi to nahodil tak, ako si písal.

2. Nedalo by sa to obísť aj inštaláciou 2 HW zvukoviek?

3. Existujú priamo nejaké zvukovky, ktoré majú viac vstupov? (ale myslím ešte normálne PC, integrované cez PCI)
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #26 kedy: 30. Jún , 2009, 13:46:40 »

...

1. A ten direct box je povinný, alebo by sa to dalo aj bez neho (aj keď s horšou kvalitou)?...

bez neho to zneje o dost horsie

...

2. Nedalo by sa to obísť aj inštaláciou 2 HW zvukoviek?...

ano, ale museli by byt specialne take, ktore sa vedia navzajom synchronizovat cez spolocny driver. cize napriklad SB live  a spol nie.

...
3. Existujú priamo nejaké zvukovky, ktoré majú viac vstupov? (ale myslím ešte normálne PC, integrované cez PCI)

samozrejme, plna prdel je takych, mrkni web f. M-Audio napr.
Zaznamenané
Luk@s
pravidelný návštevník
Príspevkov: 299

« Odpoveď #27 kedy: 30. Jún , 2009, 14:01:43 »

ked uz sme pri tom hrani cez komp, mate niekto ulozeny nejaky dobry FX Chain na spev? popripade postnite nejake dobre pluginy co v reapery originalne niesu.
S tym "hranim cez komp" a cez reaper mam take skusenosti ze da sa hrat len cez VST GR3 alebo ked pouzijem efekty z tej rady JS, s tymi vecickami od Cockosu nedokazem hrat bez brutalnej odozvy.
Zaznamenané

1pablo
Hosť
« Odpoveď #28 kedy: 03. September , 2009, 17:14:17 »

Ja mam maly problem :D mam mikrak AKG taky velky a siroky a vzadu su tri packy 0  -10db, potom nejaka rovna ciarka a sikama as potom rovna, a nejaky hribik a jablko.....  no a jedna bola posunuta predtym nez som to pozical a vratil sa mi tak ze setko je na jednej strane sakra a nejak mi to toci spev moc stedoviiskovo ako to ma byt nacuplikovane
Zaznamenané
1pablo
Hosť
« Odpoveď #29 kedy: 04. September , 2009, 15:05:04 »

nechcem to tu nejak zviditelnovat ale zisla by rada
Zaznamenané
Strán: 1 [2] 3 4 ... 18 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.126 sekund, 23 otázok.