Doldy
Hosť
|
|
« kedy: 26. Január , 2010, 08:27:36 » |
|
nazdar, vcera som kupil gitaru Dowinu a doma som zistil ze podla ladicky neladi az trak presne v oktavach. normalne som si ju naladil na 440 a ked som to skontroloval na 5. polohe, vsetky tony boli o malinko vyssie (podla ladicky), ale podotykam, ze podla ucha hra velmi prijemne. vzhladom na to, ze sa sa mi dohmat zda dost vysoky som skontorloval krk, ktory je uz na pohlad mierne prehnuty smerom von (teda pnutie asi dost uvolnene). moze toto sposobovat, ze neladi az tak presne na polohach? sa mi nechce verit, ze by Dowina neladila...vdaka
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
RobG
|
|
« Odpoveď #1 kedy: 26. Január , 2010, 08:30:27 » |
|
môže
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #2 kedy: 26. Január , 2010, 08:32:38 » |
|
tato odpoved vyzera jednoznacne
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
yeah
Hosť
|
|
« Odpoveď #3 kedy: 26. Január , 2010, 09:10:07 » |
|
- normalne som si ju naladil na 440 a ked som to skontroloval na 5. polohe, vsetky tony boli o malinko vyssie (podla ladicky)
- podotykam, ze podla ucha hra velmi prijemne.
- moze toto sposobovat, ze neladi az tak presne na polohach? sa mi nechce verit, ze by Dowina neladila...vdaka
No, neviem ci je zrovna prijemne ked gitara neladi na 5 polohe, ked to ukazuje ladicka tak je to fakt a je uz na svedomi hraca ci mu to vadi, alebo nie. Osobne obdivujem ludi ktori si z toho tazku hlavu nerobia, ja obcas reagujem z tohto jedineho dovodu na gitary dost neuroticky. Urcite by som tomu venoval cas a dal si krk, dohmat a oktavy do poriadku, uplne inak sa na takom niecom hra. A k tomu poslednemu - ano su gitary, ktore ladia viac a su ktore menej, po spravnom nastaveni sa da dosiahnut uspokojivy vysledok u vela z nich, ale gitara je proste nedokonaly nastroj z hladiska ladenia http://www.talkbass.com/forum/showthread.php?p=8430926
|
|
« Posledná zmena: 26. Január , 2010, 09:11:00 od Pablo Woozy »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #4 kedy: 26. Január , 2010, 09:24:52 » |
|
co mozem cakat od gitary za 196 euro? vyrovnam ten krk a uvidim. neviem posudit co je a co nie je v norme pre gitary v tejto cenovej relacii. len ta 5. poloha vykazuje vyssie hodnoty tonu na vsetkych strunach, takze pevne dufam, ze je to sposobene nejakou konstantnou odchylkou od optimalneho nastavenia. len ma zaujima, ci to moze byt tym nadmernym prehnutim krku. ak ano, tak ho urcite vyrovnam. ak to nie je tym krkom, otazka je, ci je to dovod na reklamaciu...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
garde
|
|
« Odpoveď #5 kedy: 26. Január , 2010, 09:53:17 » |
|
.....je to úplne normálne, že čím vyšší dohmat tak tým väčšie výchylky v ladení.....a či je to dôvod na reklamáciu, to sa ťažko dá povedať.....
|
|
|
Zaznamenané
|
"povedz debilovi, že je debil a neuverí ti"
|
|
|
kaolko
|
|
« Odpoveď #6 kedy: 26. Január , 2010, 09:58:54 » |
|
ja poviem takto - musis vediet co kupujes.. preto treeba gitary skusat a naladit v shope a ked neladia tak nebrat.. toto je problem ludi ze beru ' tu lacnu ciernu gitaru lebo sa mi paci'
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #7 kedy: 26. Január , 2010, 10:01:42 » |
|
No, neviem ci je zrovna prijemne ked gitara neladi na 5 polohe, ked to ukazuje ladicka tak je to fakt a je uz na svedomi hraca ci mu to vadi, alebo nie. Osobne obdivujem ludi ktori si z toho tazku hlavu nerobia...
inac - ak gitara subjektivne ladi +/- vyrovnane vsade (a nejaky kompromis okolo toho je vzdy), tak srat na to, co ukazuje ladicka. mna naopak udivuje, ako niekto dokaze na beznej consumer ladicke vidiet, ze nieco neladi o 5centov. jednak nemam iluzie o presnosti takychto ladiciek a jednak 5 centov (a aj ovela viac) sa da neladit uz len sposobom, akym ten krk v tej polohe chytim... Doldy - ano, prehnutie krku na ladenie ma vplyv, na akustikach kde sa oktavy nedaju doladit to moze pri konkretnych kusoch byt aj dost poznatelne. a je jedno, ci Dowina za 200€ alebo ja neviem, Yamaha za 600€... ...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #8 kedy: 26. Január , 2010, 10:12:15 » |
|
.....je to úplne normálne, že čím vyšší dohmat tak tým väčšie výchylky v ladení.....a či je to dôvod na reklamáciu, to sa ťažko dá povedať.....
...to ma trosku ukludnilo. a to, ze som oktavy detailne nepreskusal ladickou uz v predajni bola asi chyba. keby som kupoval nieco lacne asi to spravim, ale som sa spoliehal, ze Dowina proste musi...vsak je to predsa len trosku ina kategoria. mne stacilo, ze mi znela dobre, krasne spracovna a hotovo
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #9 kedy: 26. Január , 2010, 10:15:02 » |
|
...a to, ze som oktavy detailne nepreskusal ladickou ...
rozoznas 2 tony po sebe, ci su rovnake ? kasli na ladicku, ked je flazolet nad dvanstym rovnaky ako ton na 12 prazci, je to OK. aj tak to nikdy nebude uplne rovnake a ladickou tam nameras cosi, na spanielach tam ochylky budu aj na ucho vzdy nejake...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #10 kedy: 26. Január , 2010, 10:36:23 » |
|
to nie je spaniela. sluchom mi ladi dobre, presne tak jak pises. a napr. barovy F akord znie perfektne na vsetkych polohach, takze to bude asi v poriadku. ja silne pochybujem, ze by v dnesnej dobe bol na takejto gitare zly hmatnik, vsak je to vsetko dane matematicky...moja stara zakladna Yamaha ma s ladickou takmer presne tony na vsetkych polohach. dnes vecer vyrovnam krk a dam vediet, priebezne dakujem vsetkym za prispevky
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #11 kedy: 26. Január , 2010, 10:43:57 » |
|
to nie je spaniela. sluchom mi ladi dobre, presne tak jak pises. a napr. barovy F akord znie perfektne na vsetkych polohach, takze to bude asi v poriadku. ja silne pochybujem, ze by v dnesnej dobe bol na takejto gitare zly hmatnik, vsak je to vsetko dane matematicky...moja stara zakladna Yamaha ma s ladickou takmer presne tony na vsetkych polohach. dnes vecer vyrovnam krk a dam vediet, priebezne dakujem vsetkym za prispevky
a co to je, ked ne spaniela ? dnesna / vcerajsia / zajtrajsia doba je jedna vec a ze spaniely mavaju s ladenim problem do pomerne vysokych cenovych kategirii je zase ina vec... ale ked Ti ten barre hmat fakt ladi vo vsetkych polohach ako pises, tak je to vsetko v poriadku, nech si ladicka blika co chce
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #12 kedy: 26. Január , 2010, 11:00:04 » |
|
a co to je, ked ne spaniela ? dnesna / vcerajsia / zajtrajsia doba je jedna vec a ze spaniely mavaju s ladenim problem do pomerne vysokych cenovych kategirii je zase ina vec... ale ked Ti ten barre hmat fakt ladi vo vsetkych polohach ako pises, tak je to vsetko v poriadku, nech si ladicka blika co chce grand auditorium to je, ale prave kukam nejake prispevky na zahranicnych forach...kazdy konci v podstate zaverom, ze ziadna gitara presne neladi...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
garde
|
|
« Odpoveď #13 kedy: 26. Január , 2010, 11:02:10 » |
|
.....ach....pozeráš sa na tú Dowinu ako na nejaký zázrak......"rastis" myslel akustiku všeobecne......španiela......westernka.....akustika
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #14 kedy: 26. Január , 2010, 11:14:05 » |
|
.....ach....pozeráš sa na tú Dowinu ako na nejaký zázrak......"rastis" myslel akustiku všeobecne......španiela......westernka.....akustika
nechapem...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #15 kedy: 26. Január , 2010, 11:18:51 » |
|
nechapem...
ze ked sa povie spaniela, tak sa mysli vsetko s dierou a je jedno, ci je to grand alebo co presne. a ze to, ze je to Dowina je pekne, ale neladit to moze kludne aj keby stala raz toko, co stala... vsak co je to Dowina ? to je najaka exkluzivna znacka ?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #16 kedy: 26. Január , 2010, 11:25:37 » |
|
ze ked sa povie spaniela, tak sa mysli vsetko s dierou a je jedno, ci je to grand alebo co presne. a ze to, ze je to Dowina je pekne, ale neladit to moze kludne aj keby stala raz toko, co stala... vsak co je to Dowina ? to je najaka exkluzivna znacka ?
pojem "spaniela" sa pouziva pre vsetko drevene s dierou? tak sorry, to som nevedel...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #17 kedy: 26. Január , 2010, 11:28:09 » |
|
tak ked sa s niekym budem rozpravat, ze niekde bola nejaka akusticka gitara, tak poviem, ze tam hrala spaniela pripadne akustika, urcite nepoviem, ze tam hralo grand auditorium, nie ?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #18 kedy: 26. Január , 2010, 11:34:11 » |
|
a na margo tej dowiny...nesnazim sa tu navodit dojem, ze je to nejaka exkluzivna znacka, bavime sa o gitare seriovej vyroby v cene cca 200euro. pokial viem, vseobecne sa hovori o nich pozitivne, co sa mi potvrdilo, lebo mal som v rukach gitary aj za 300 eciek, ale ked som chytil v porovnani s nimi do ruk dowinu tak pomer zvuk/spracovanie mne subjektivne sedel najviac...nechcel som nikoho iritovat, ospravedlnujem sa
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #19 kedy: 26. Január , 2010, 11:39:35 » |
|
tak ked sa s niekym budem rozpravat, ze niekde bola nejaka akusticka gitara, tak poviem, ze tam hrala spaniela pripadne akustika, urcite nepoviem, ze tam hralo grand auditorium, nie ? aha...tak teda ta moja Dowina je A K U S T I K A, uz je to v poriadku?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #20 kedy: 26. Január , 2010, 12:41:03 » |
|
vsak je vsetko predsa v poriadku, gitara Ti vlastne ladi a to je hlavne
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
garde
|
|
« Odpoveď #21 kedy: 26. Január , 2010, 13:15:02 » |
|
...nechcel som nikoho iritovat, ospravedlnujem sa .....o toto vôbec nejde.....je to tak ako si napísal, jej zvuk sa Ti páči.....a vyhovuje Ti nejaké jej špecifikum......tak Ti vyhovuje.....ale zase na druhej strane si treba uvedomiť, že je to úplne normálna akustika.....
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #22 kedy: 26. Január , 2010, 13:28:42 » |
|
nooo az tak uplne normalna akustika to nie je co sa tyka parametrov, preto som radsej uviedol o aky typ gitary ide, ale uz to nehajme...ked tak riesme radsej to ladenie. zaver, ze presne ladenie u gitar vlastne neexistuje mi staci. by som sa aj divil keby pri tak nehomogennom materiali akym je drevo aj existovalo...vyrovnam ten krk a ked mi proste bude zniet dobre po celom hmatniku tak sa asi nejakym presnym ladenim vzhladom na tieto skutocnosti ani nebudem zaoberat. vdaka
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
garde
|
|
« Odpoveď #23 kedy: 26. Január , 2010, 13:34:03 » |
|
.....a na ostatných pražcoch vyššie od 5-teho je to potom ako zase ladí.....ak hej tak by to mohlo väziť v tom jedno pražci.....
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #24 kedy: 26. Január , 2010, 13:49:29 » |
|
.....a na ostatných pražcoch vyššie od 5-teho je to potom ako zase ladí.....ak hej tak by to mohlo väziť v tom jedno pražci..... bavime sa o 5 centovej vychylke ktoru ukazala nejaka ladicka, co je podla mna uplne nepodstatny vysledok "merania"
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #25 kedy: 26. Január , 2010, 13:54:05 » |
|
.....a na ostatných pražcoch vyššie od 5-teho je to potom ako zase ladí.....ak hej tak by to mohlo väziť v tom jedno pražci..... este som nemal dost casu to v klude pozriet, dnes to prebehnem vecer, ked pridem z tejto podrbanej roboty... ale az ma mat prehnutie vplyv na ladenie, tak je mozne ze niekde od 5. prazcca vyssie to moze ladit vyssie, lebo logicky tam je ten hmatnik vlastne ponoreny najhlbsie a niekde od 10. -12. to uz moze byt v pohode lebo tam to je uz prakticky v rovine so zaciatkom hmatnika
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
garde
|
|
« Odpoveď #26 kedy: 26. Január , 2010, 14:01:40 » |
|
bavime sa o 5 centovej vychylke ktoru ukazala nejaka ladicka, co je podla mna uplne nepodstatny vysledok "merania"
.....viem.....ale možno by stačilo ten pražec doklepnúť do tej správnej polohy......
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #27 kedy: 26. Január , 2010, 14:07:16 » |
|
uf tak to si netrufam, ale zdaju sa mi celkom poctivo zabrusene, takze by mali byt nastavene dobre, ale na druhej strane zas to robila len nepresna ruka cloveka...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Doldy
Hosť
|
|
« Odpoveď #28 kedy: 27. Január , 2010, 08:09:00 » |
|
no mohol som sa ja divit, ze mi ta gitara neladi, ked pnutie bolo totalne uvolnene, srob uplne volny...vcera som to vyrovnal a ladicka hned ukazuje nieco ine
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|