Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
26. November , 2024, 08:24:19
Strán: [1] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: udrzba elektronkoveho zosilovaca  (Prečítané 2441 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
icotech852
pravidelný návštevník
Príspevkov: 508

« kedy: 02. Október , 2013, 09:59:32 »

mam viacero otazok,tak ich dam pod seba

1,ako casto menite elektronky?
2,menite ich v intervale? (napr.kazde 2 roky),alebo ked uz zosilovac nehra tak ako by mal
3,ako sa prejavi zvuk po odideni elektroniek?
4,dokaze poskodena elektronka nejak poskodit zosilovac?
5,dokaze poskodena elektronka nejak poskodit iny komponent? (napr.gitarovy effekt)?
6,elektronky si menite sami,alebo hladate odbornika?
7,nastavujete aj bias,alebo menite original za original?
8,aku znacku (vyrobca) elektroniek kupujete?
Zaznamenané

Jackson X Kelly,Marshall JVM,Greenbacks
Majo Fero
inventár podniku
Príspevkov: 3686

večne usmiaty gitarista :-)

« Odpoveď #1 kedy: 02. Október , 2013, 10:08:22 »

1,ako casto menite elektronky?
Podla toho, ako casto amp pouzivam. Vacsinou mi staci menit lampy po 2-4 rokoch. Koncove sa opotrebuju rychlejsie, tie menim castejsie. Obecne sa hovori koncove lampy 1/2roka. Preampove 2roky.

2,menite ich v intervale? (napr.kazde 2 roky),alebo ked uz zosilovac nehra tak ako by mal
Je to pocut, kedy prestanu lampy hrat.

3,ako sa prejavi zvuk po odideni elektroniek?
Mensi vykon, zastretejsi zvuk, ubytok skreslenia, ... pripadne nic nehra.

4,dokaze poskodena elektronka nejak poskodit zosilovac?
Nemala by, zatial som sa nestretol s tym, ze by niekomu poskodila zosilovac.

5,dokaze poskodena elektronka nejak poskodit iny komponent? (napr.gitarovy effekt)?
To uz vobec nie, hlavne nie gitarovy effekt.

6,elektronky si menite sami,alebo hladate odbornika?
Menim sam, ale bias necham nastavovat u FFampa v TN.

7,nastavujete aj bias,alebo menite original za original?
Original za original.

8,aku znacku (vyrobca) elektroniek kupujete?
Vsade davam to, co doporucuje vyrobca. Je to overene.
Do Fendra - GrooveTubes/Fender, do Mesy - MESA, do Marshallu - MARSHALL, ...
« Posledná zmena: 02. Október , 2013, 10:13:15 od Majo Fero » Zaznamenané
icotech852
pravidelný návštevník

« Odpoveď #2 kedy: 02. Október , 2013, 10:22:59 »

dakujem pekne za odpovede na vsetky otazky.Ktore elektronky by som mal osadit,alebo ake odporucate ak mam Ashdown?
« Posledná zmena: 02. Október , 2013, 10:23:30 od icotech852 » Zaznamenané

garde
miestny štamgast
Príspevkov: 2967

« Odpoveď #3 kedy: 02. Október , 2013, 12:36:27 »

40tka alebo 60tka Huh!
Zaznamenané

"povedz debilovi, že je debil a neuverí ti"
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #4 kedy: 02. Október , 2013, 16:42:23 »

icotech852 - hlavne z toho netreba robit vedu. lampy sa obcas menia, ako casto je velmi individualne. male teoreticky raz 100 rokov, tie sa opotrebuvavaju len malo. ludia ich menia hlavne ak riesia zvukove zmeny. velke sa menia podla toho, ako vela hravas, niekto raz za rok, niekomu vydrzia 5 rokov...

pouzit mozes ake chces, pokial dodrzis typove oznacenie. zvysok je o osobnej preferencii a hlavne o skusenostiach, ci si uz v aparate mal, ako sa ti to osvecilo, atd...

Zaznamenané
icotech852
pravidelný návštevník

« Odpoveď #5 kedy: 02. Október , 2013, 16:49:07 »

40tka alebo 60tka Huh!
60tka
Zaznamenané

proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #6 kedy: 02. Október , 2013, 16:50:42 »

Asi tak, v klude men, skusaj a hlavne sa toho neboj. :)

Co sa zivotnosti lamp tyka, to je strasne individualne. Zalezi na ampe, na hracovi atd. Niektore stare ECC83 (Telefunken) mali udavanu zivotnost az 100 tisic hodin, dnesne tolko samozrejme nevydrzia, ale realne takmer nehrozi, ze ich odpalis. Koncove su ina kava, tam zalezi aj ako tavis koncak, samozrejme ako casto hras atd. Obecne ale tiez plati, ze stare vydrzia dlhsie (samozrejme pokial neboli pouzivane), novsie aparaty zas tolko koncove lampy netyraju, kedze kreslia najma v preampe. Cize neda sa to nijako zovseobecnit. Casom zistis sam. :)
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
icotech852
pravidelný návštevník

« Odpoveď #7 kedy: 02. Október , 2013, 16:51:17 »

icotech852 - hlavne z toho netreba robit vedu. lampy sa obcas menia, ako casto je velmi individualne. male teoreticky raz 100 rokov, tie sa opotrebuvavaju len malo. ludia ich menia hlavne ak riesia zvukove zmeny. velke sa menia podla toho, ako vela hravas, niekto raz za rok, niekomu vydrzia 5 rokov...

pouzit mozes ake chces, pokial dodrzis typove oznacenie. zvysok je o osobnej preferencii a hlavne o skusenostiach, ci si uz v aparate mal, ako sa ti to osvecilo, atd...

dakujem za odpoved...nerobim z toho vedu,ale som clovek ktory sa radsej opyta 2x ako neopytat sa vobec a nieco casom pokazit.
« Posledná zmena: 02. Október , 2013, 16:52:36 od icotech852 » Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #8 kedy: 02. Október , 2013, 17:41:21 »

co sa tyka biasu, pokial je to zanovny amp a povodne lampy, urcite by som ho dal nastavit, aj keby som lampy nemenil... nie je nic vynimocne, aby bol nastaveny uz od vyroby kadejako, a nemusi ist ani o zrovna lacny aparat... v podstate pri vymene koncovych lamp som vzdy postupoval tak, ze som si od nejakeho opravara / domaceho vyrobcu nechal poradit, s akymi ma sam dobre skusenosti, take som zohnal, nechal vymenit a rovno nastavit co treba... sam by som sa do biasu nepustal a kto mi poradi lepsie konkretne lampy, ako ten, co s nimi robi stale...
Zaznamenané
pelko
miestny štamgast
Príspevkov: 2146

« Odpoveď #9 kedy: 02. Október , 2013, 18:23:58 »

bias nastavujete pri každej výmene koncových lámp? nestačí raz?
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #10 kedy: 02. Október , 2013, 18:27:02 »

naposledy som menil koncove lampy asi pred neviem kolkymi rokmi a nabuduce budem menit zase o neviem kolko rokov. dat nastavit popritom bias mi nepripadne nijak unavujuce, hlavne ked tam nedavam vzdy nachlp rovnako sparovanu sadu od rovnakeho vyrobcu...
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #11 kedy: 02. Október , 2013, 18:31:41 »

Taketo starosti nastastie nemam. Bavím sa skvele

Pokial tam davas rovnaku znacku lamp, tak to je zbytocne sa s tym babrat podla mna. Radsej nech su dobre sparovane.
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
ff
miestny štamgast
Príspevkov: 2387

« Odpoveď #12 kedy: 02. Október , 2013, 19:43:18 »

Lampy meniť podľa potreby-zmena zvuku k horšiemu,neželaný brum,správa sa to horšie pod rukou...Lampa môže poškodiť amp-buď odíde potichu-nič sa nestane,alebo odpáli mriežkový odpor,pri niektorých modeloch/Mesa Boogie Dual-single,aj nvšie Maršále/ sa stáva,že anódové napätie prerazí v pätici do žeravenia,odídu odpory v žeravení,občas aj optocoupler/pri staršom prevedení MB/hlavne simulclass/ no a plošák je v prdeli...Týka sa to koncových elektroniek,samozrejme.
Všeobecne sa hvorí,že koncové vydržia tak dva roky,preampovky štyri roky pri normálnom hraní.Ale neviem čo znamená normálne hranie :),tak je ten interval taký teoretický.A pri kvalite dnešných lámp Bleee.
« Posledná zmena: 03. Október , 2013, 11:32:34 od ff » Zaznamenané
Zvukár Andrej
miestny štamgast
Príspevkov: 2178

« Odpoveď #13 kedy: 04. Október , 2013, 10:00:18 »

Každá lampa potrebuje iné nastavenie, takže po výmene je dobré ho prestaviť. Ak dáš lampy ktorými ide väčší prúd tak skôr odídu.
Zaznamenané
Strán: [1] |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.061 sekund, 23 otázok.