Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
22. November , 2024, 22:00:22
Strán: [1] 2 3 ... 5 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Aky Gibson Les Paul?  (Prečítané 18164 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
Pekar
nováčik
*
Príspevkov: 14

« kedy: 28. Marec , 2015, 12:25:21 »

Ahojte foristi

som tu novy a chcem sa rovno poradit.  :)

Dlhsie som si setril na poriadny Gibson Les Paul ktory bol vzdy mojou vysnivanou gitarou.

Hravam v cover kapele po Cechach a Nemecku - najma starsie rockove a hardrockove hity a ako zosilovac pouzivam starsi Marshall jcm800 a este starsi superlead s jednou 4x12 bednou.Investovat do toho mozem do 3000 euro. Laka ma nejaky Custom alebo Standard 58 custom shop.

Co by ste mi poradili a preco? Moze byt aj starsia gitara. Alebo ist do novej z obchodu? Nemam velmi skusenosti s takymito gitarami, hral som len na par Les pauloch od znamych.

Custom ci Standard? Starsiu ci novu? Uvitam vsetky nazory a tipy.

Dakujem  :)

Jozo
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #1 kedy: 28. Marec , 2015, 12:37:16 »

nova z obchodu ma tu nevyhodu, ze kupis ju za nejaky peniaz a ona v tej chvili strati hodnotu. cize da sa povedat, ze si svojim sposobom prerobil. ak si si isty, ze to je gitara na cely zivot, tak Ta to netrapi. ale ak je nejaka vidina neskorsieho predaja, tak prides o niekolko stoviek €.

strarsi Gibson ma tu vyhodu, ze ho kupujes uz v tej hodnote, ktoru si drzi a na 90% aj bude drzat. pripadne su modely, kde je predpoklad, ze mu cena casom aj porastie.

dalsia vec je, ze bezna produkcia je dnes kvalitativne len tak-tak, v minulosti mal Gibson u radovych modelov kvalitu vymakanejsiu. dnes sa u nich za kvalitu priplaca v Custom Shope.

ci Standard alebo Custom je uz otazka Tvojich zvukovych a vzhladovych preferencii. na oboch sa da zahrat cokolvek, ale zvukove rozdiely tam su. a samozrejme aj u konretnych modeloch mozu byt velke zvukove rozdiely medzi roznymi obdobiami vyroby.

vsak urcite mas aj ty nejaka skusenosti, verim, ze si uz par modelov poslusal, tak snad mas nejake preferencie. tuto na fore je par les paulistov, ale kazdy ma tiez urcite svoje predstavy o "idealnom" LP . to sa tazko prenasa na niekoho ineho  Neviem
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #2 kedy: 28. Marec , 2015, 14:40:12 »

Vitaj Na zdravie!

Presne ako Rasto pisal, tazko sa radi, ked nevieme co presne chces. Popis trosku, ze zhruba ktory znamy gitarista ma taky kvazi Tvoj zvukovy etalon atd. Napis, co si aj poskusal a co sa Ti najviac lubilo. Za 3000 EUR sa da kupit pomaly hocico.

Zaklad je, ci to chces mat predtym osahane alebo ci si aj trufas brat nieco bez odskusania z netu.

A co sa tyka ze ci Standard alebo Custom, to je tazko, kedze sa velmi menili a rozdielne zneli v roznych rokoch. Dnesny radovy Custom je zvukovo aj pocitovo uplne ina gitara ako trebars z polky 80tych rokov, ktory je zas zvukovo aj pocitovo uplne iny ako zo zaciatku 70tych rokov atd. :) Standardy detto, cize sa tazko generalizuje.

Vseobecne su Customy trosku agresivnejsie a cistejsie znejuce a Standardy viac stredove, akoby s pomalsim attackom.
« Posledná zmena: 28. Marec , 2015, 14:40:29 od proghopik » Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
Pekar
nováčik
*

« Odpoveď #3 kedy: 29. Marec , 2015, 10:36:45 »

Dakujem Vam za rady

nemam vela skusenosti, hral som iba na Standartoch.Na starsich ako z rokov devatdesiatych som nehral vobec a na 58 Standarde custom shop som hral iba raz, a to na cudzom aparate ale zvukovo sa mi velmi pacil, mal lepsi zvuk aj bol lepsie spraveny ako kamosov radpvy Standard.
Custom sa mi paci viac vyzorovo ale nehral som zatial na ziadnom.

Hram s kapelou klasiku staru zo 70 a 80.tich rokov, preto by som zvazoval aj nieco starsie ale len po osobnom vyskusani.

Ako moze hrat inak starsi Custom alebo aj Standard oproti sucasnemu custom shopu? Ci sa jedna najma o vyzorove rozdiely? Mate skusenosti? Skusam pozerat aj zahranicne fora ale tam je toho casto prilis vela ze sa v tom stracam.  Dakujem vopred  :)
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #4 kedy: 29. Marec , 2015, 11:57:53 »

boli u Les paulov iste konstrukcne aj materialove zmeny, takze v kazdej dekade im to hralo trochu inac.

inak - tu na fore je o tom popisane mraky, cize opakovat by to bolo zbytocne, ani sa urcite nikomu nechce omielat furt to iste dokola. skus sa pohrabat v starsich prispevkoch, napisane bolo ozaj vsetko.

osobne vyskusanie... jasne - dava to logiku. na druhej strane vacsina tunajsich les paulistov pokupovala desiatky les paulov naslepo z ebajov a podobne... ale to je ssamozrejme uz na kazdom.
Zaznamenané
crespi
pravidelný návštevník
Príspevkov: 587

« Odpoveď #5 kedy: 29. Marec , 2015, 12:18:28 »

Ak chces hrat 70s/80s a chces najma autenticky dobovy zvuk, asi by bol najlepsi dobovy custom s javorovym krkom   Na zdravie!

Skus alebo napisat odkial si/kam si ochotny prist a skus pripadne skontaktovat niekoho tu z fora, ci ti da sahnut na svoju lutnu  No hanbím sa..

Kukni toto vlakno pre inspiraciu: http://forum.gitaristi.sk/index.php/topic,96311.0.html
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #6 kedy: 29. Marec , 2015, 12:41:14 »

Ok, vezmime do uvahy, ze Ti pripada do uvahy 70s/80s Custom (eventualne aj Standard) a novsi Custom Shop (R7 Goldtop, R8 Standard alebo R7 Custom, pripadne este 68 Custom reissue).

Pokial hras klasicky 70s/80s rock a hardrock a chces to mat ozaj autenticke, tak samozrejme chod do stareho, kedze sa na obzvlast 70s Customoch nahrala velka cast klasickych kultovych aj menej znamych rockovych/hardrockovych nahravok. Len tam su tiez kurevske rozdiely aj co sa tyka konstrukcie, snimacov aj zvuku. Kopec toho sa tu inak popisalo, len kym to najdes v tej zaplave blabolov, tak skor umries. Bavím sa skvele

Dnes sa konieckoncov kvoli blbemu kurzu ani neoplati nieco riesit z USA, tak mas vyber obmedzeny len na EU a osobne ked chodis po Nemecku, tak tam daco mozes najst aj za rozumnu cenu - ci uz stare alebo nove. Alebo mozes zjednat daco z obchodu (trebars www.guitarpoint.de, http://www.vintage-guitar.de/vintage-katalog.html , aj ked su oba predrazene). Za 3 tisic uz splasis aj stary Custom aj v podstate hociaku novsiu second hand Custom Shop reediciu.

Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
Pekar
nováčik
*

« Odpoveď #7 kedy: 29. Marec , 2015, 19:23:36 »

Dakujem vsetkym, uz sa niekam posuvame. :)

Ak by ste porovnali cisto zvukovo,je tam medzi tym Customom ako spominate zo 70-tych a sucasnym custom shopom velky rozdiel?

Tvary krkov sa tiez lisia?
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #8 kedy: 29. Marec , 2015, 19:34:19 »

Custom Shop neni model, ale nieco ako edicia, kvalitnejsia produkcia. v Custom Shope sa robia aj Custom modely, aj Standard modely, atd... a z kazdeho hned viacej verzii, cize aj medzi roznymi Customami ci Standardami z Custom Shopu moze byt zvukovy rozdiel...

Customy zo 70-tych rokov su specificke materialovo, konstrukcne, aj zvukovo. aby to nebolo jednoduche, aj tuto sa to deli na take dve zakladne verzie - modely do roku 1975 a modely po roku 1975.

ako bolo napisane - ak mas rad hardrock 70tych rokov a chces mat autenticky znejucu gitaru, asi hladas Custom z tej ery
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #9 kedy: 29. Marec , 2015, 20:22:12 »

Ak by ste porovnali cisto zvukovo,je tam medzi tym Customom ako spominate zo 70-tych a sucasnym custom shopom velky rozdiel?

Tvary krkov sa tiez lisia?

Les Paul Custom zo 70tych rokov je tiez sirsi pojem, ale v trochu nadviazem na to, co pisal Rasto.

1970 - zaciatok 1975 (moje oblubene) - konstrukcne aj zvukovo stale velmi podobne ku kultovym 68/69. Mali stale mahagonovy krk (z 3 kusov) a dobry spoj krku, plus super snimace (T-Topy alias patent numbered pickups). Mali dost originalnu konstrukciu (sendvicove telo), pomerne specificke profily krkov aj ine detaily. Celkovo zneju velmi cisto (na dnesne pomery az zvonivo) az s trosku akoby singlovym nadychom, agresivne a velmi uderne - "rychlo". Pritom stale vacsinou pekne rezonuju a citit v nich stale dost drevo a maju velmi prierazny spevavy ton. casto az pozoruhidny sustain a na Gibsony az netypicky konkretne. Na to co chces priam ideal. Jediny problem mozu byt povodne ptrazce, ktore boli velmi nizke a malicke ako uz v 50tych rokoch (fretless wonder).  

75 az zaciatok 80tych rokov - dalsie zmeny ako javorovy krk, ale aj nejake downgrady ako kratky spoj krku, horsia elektronika. Stale fajn gitary, zvukovo v priemere trosku ale take chladnejsie a tvrdsie ako tie starsie s menej bohatym a menej drevenym zvukom. Priam ako stvorene vyslovene na tvrdsiu muziku a trebars taky hardrock 80tych rokov alebo aj metal dokonca. Su viac nekonzistentne kus od kusu, cize treba idealne osobne skusit. Problem moze byt obcas dost drsna vaha (aj nad 5 kil). Su ale celkovo menej cenene a tym aj o dost lacnejsie ako tie 70-75.

80tkove Les Pauly mozu byt inak tiez fajn a konstrukcne sa zacali postupne viac vracat k povodnej koncepcii. Boli ale tiez casto velmi tazke.

Profily krkov boli vtedy celkovo skor tensie a rychle, dost pohodlne. Do roku 74 asi boli krky o nieco hrubsie ako neskor. Tot vsjo, popocuvaj si nejake stare albumy. Popiskujem si

Custom Shop reedicie su zvukovo v priemere dost inde, maju viac zemitejsi bluesovejsi zvuk, viac stredov a su menej ostre a menej agresivne. Krky maju citelne tucnejsie a casto az dost neohrabane (najma 57 a 58 modely). Zas ale zalezi od roku vyroby a aj kus od kusu ako konieckoncov vzdy.

Za 3 litre inak by si pri troche stastia mohol splasit aj nejaku 73 alebo 74 v povodnom stave z obchodu v Nemecku a mas vybavene. Ja by som isiel tou cestou.

Viac nema vyznam pisat, skus si daco poskusat v Nemecku a uvidis. Capni fotky predtym tu, nech Ti to pozriem. Amen :)  Na zdravie!
« Posledná zmena: 29. Marec , 2015, 20:25:36 od proghopik » Zaznamenané

Pekar
nováčik
*

« Odpoveď #10 kedy: 30. Marec , 2015, 16:34:23 »

Velmi pekne dakujem za skvele rady

takze uz len nieco osobne poskusat. :) Tych starych Customov nie je asi vela, tak to nebude lahke. Tie prazce co ste spominali, ze boli nizke a uzke - nebude to problem? Ci rovno dat vymenit?
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #11 kedy: 30. Marec , 2015, 16:42:15 »

70tkovych Customov je dost, robili ich vtedy vela. aj na Slovensku sa ich par potuluje. nizke prazce na tych skorsich verziach je o zvyku a preferenciach. vymenit to moze byt prakicke, ale zraza to trochu cenu gitary - samozrejme u uchylnych zberatelov, co si potrpia na povodny autenticky jav. ty ak si skorej praktik, tak rovno hladaj uz preprazcovanu - nebudes sa musiet s tym srat sam a aj daco mozes pri kupe usetrit.

ked este nazbieras nejake prispevky, tak uvidis sekciu "inzercia". tam obcas niektori tunajsi nejake Gibsony predavaju, najcastejsie sa tu vyskytuju 90-tkove Standardy, co su zase trochu ine gitary, ale niektorym vyhovuju prave tie...
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #12 kedy: 30. Marec , 2015, 16:47:50 »

takze uz len nieco osobne poskusat. :) Tych starych Customov nie je asi vela, tak to nebude lahke. Tie prazce co ste spominali, ze boli nizke a uzke - nebude to problem? Ci rovno dat vymenit?

V Nemecku ich najdes vcelku dost, malo ich bolo v rokoch 70-71 (tie su najdrahsie), potom ich zacali postupne chrlit az az, najviac tusim v 78.

Tie prazce na tych skorsich su taka vcelku individualna zalezitost. Nie su moc na nejake divoke bluesove bendovanie, ale su velmi pohodlne na rychlejsiu a presnu hru (povodny zamer este v 50tych rokoch bol, aby sa na nich lahko hralo jazzmanom s dost lahkym dotykom).

Idealne spravis, ked skocis trebars do toho Guitarpointu a poskusas co najviac a uvidis, pripadne sa s nimi rovno zjednas. Tazko sa totiz nieco popisuje, pokial si to vobec neskusal.
Zaznamenané

glamrocker
pravidelný návštevník
Príspevkov: 695

« Odpoveď #13 kedy: 30. Marec , 2015, 17:06:42 »

Tie prazce na tych skorsich su taka vcelku individualna zalezitost. Nie su moc na nejake divoke bluesove bendovanie, ale su velmi pohodlne na rychlejsiu a presnu hru

nizke prazce na rychlu hru su skvele asi iba podla lespaul fora a to presne az do momentu kym to clovek nevyskusa Bavím sa skvele
« Posledná zmena: 30. Marec , 2015, 17:07:10 od glamrocker » Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #14 kedy: 30. Marec , 2015, 17:17:58 »

nizke prazce na rychlu hru su skvele asi iba podla lespaul fora a to presne az do momentu kym to clovek nevyskusa Bavím sa skvele

Aha, tak preto ich tradicne davali aj na jazzove lubovky, lebo na nich sa bezne hraju pomale drevorubacske tahave bluesove bendy ze. Bavím sa skvele

Nizka vyska strun a pohodlna hra s lahkym dotykom, presne na to boli urcene.
« Posledná zmena: 30. Marec , 2015, 17:24:32 od proghopik » Zaznamenané

Strán: [1] 2 3 ... 5 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.115 sekund, 23 otázok.