Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
22. November , 2024, 20:43:22
Strán: [1] 2 3 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Vplyv materialu tela na zvuk gitary  (Prečítané 7467 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
crespi
pravidelný návštevník
Príspevkov: 587

« kedy: 16. Júl , 2015, 20:47:24 »

Ja viem, ze ide o otrepanu temu, ale nove technologie umoznuju nove filozofovanie.  Bavím sa skvele

Tak teda do akej miery ma na zvuk gitary vplyv pouzity material???

Celohlinikova gitara:
Gitara z 3D tlace:

Oba typy zneju ako riadne gitary. V kapele by rozdiel ani nebolo pocut, krasne vsak pocut rozdiel SC a HB.

Ide pri dreve teda skor o netopierie nuansy a zvuk je zosilnovac, snimace, prsty?
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #1 kedy: 16. Júl , 2015, 21:20:28 »

Ja som ako muzikant otvorený všetkému, osobne mi je jedno, z čoho by bola gitara vyrobená.
Dôležitý je zvuk, pocit a vzhľad.

Zvuk podmieňuje hlavne dobrá rezonancia materiálu, vhodná pre hudobný nástroj. Potom naozaj nezáleží, z čoho je vyrobená.
Ale materiál spraví farbu zvuku, rovnako ako snímač, ktorý ho prenáša, takisto umiestnenie snímača.
Ale aj trsátko, ktorým sa hrá, hrúbka, sklon, materiál, miesto, kde na strune sa brnkne.
Struny tiež majú veľký vplyv.
A v neposlednom rade hráč, ktorý ten zvuk kontroluje, nastavuje na aparáte a gitare, hrá nejakým trsátkom, má svoj úhoz a štýl hry.....

Takže by mi nevadila gitara z hliníku, plexiskla ani z 3D tlače, ak je dobrý materiál. Akurát som zatiaľ najviac zvyknutý na kresby dreva. :)
« Posledná zmena: 16. Júl , 2015, 21:21:09 od Pitu » Zaznamenané

glamrocker
pravidelný návštevník
Príspevkov: 695

« Odpoveď #2 kedy: 16. Júl , 2015, 21:51:10 »

kazdy vo zvuku pocuje to comu veri a je to uplne nekonecna debata, niekomu je to uplne jedno a niekto rozozna na nahravke z roku 78 ze gitara v lavo bola nahrata na les paule s short tennonom a opravovanym volutom Bavím sa skvele
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #3 kedy: 16. Júl , 2015, 22:31:47 »

Ide pri dreve teda skor o netopierie nuansy a zvuk je zosilnovac, snimace, prsty?

Na tuto temu staci len jedno - idealne je mat Strat, menit na nom krk alebo aj telo pri rovnakej elektronike a nastaveni a rozdiely budu markantne az az. Dokonca aj dve tela jedneho modelu z rovnakeho dreva s jednym prehadzovanym krkom a rovnakou elektronikou mozu zniet inac.
« Posledná zmena: 16. Júl , 2015, 22:32:22 od proghopik » Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
glamrocker
pravidelný návštevník

« Odpoveď #4 kedy: 17. Júl , 2015, 07:42:07 »

Na tuto temu staci len jedno - idealne je mat Strat, menit na nom krk alebo aj telo pri rovnakej elektronike a nastaveni a rozdiely budu markantne az az. Dokonca aj dve tela jedneho modelu z rovnakeho dreva s jednym prehadzovanym krkom a rovnakou elektronikou mozu zniet inac.

jo markantne, az do momentu kym sa ti nepomiesaju subory ako si ich nahral Bavím sa skvele
« Posledná zmena: 17. Júl , 2015, 07:42:43 od glamrocker » Zaznamenané
hyenik
stály hosť
Príspevkov: 1406

« Odpoveď #5 kedy: 17. Júl , 2015, 08:22:18 »

tak nejak, v muzice se pak rozdily stiraji na minimum, cimz ty rozdily nepopiram, akorat ze nejsou tak dulezite.
Naposledy mi smutne vykladal kolega ktery natocil song na PRSo a LesPaula, a zjistil ze v celkovem mixu to ma problem od sebe rozeznat i on sam. Samozrejme ty kytary hrajou kazda uplne jinak, ale....

Na druhou stranu, tyhle nekonecne, neplodne, nepodstatne a nic neresici diskuze zase zachranuji diskuzni fora  Som frajer
nic tedy neni cernobile, muhehe

jenom pro zajimavost, napr. tahle kytara hraje VYBORNE..... z plexiskla
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-testy/Ampeg-Dan-Armstrong-Reissue-plexisklo-proc-ne~10~zari~2007/
« Posledná zmena: 17. Júl , 2015, 08:23:16 od hyenik » Zaznamenané

crespi
pravidelný návštevník
Príspevkov: 587

« Odpoveď #6 kedy: 17. Júl , 2015, 08:42:36 »

Ako, ked si doma sam brnkas a stelujes, tak tam si ten rozdiel vsimnes, to je bez debaty.

V kontexte kapely a skladby sa mi ale coraz viac zda, ze na dreve vobec nezalezi. Zvlast na modernejsich ampoch a v spojeni s efektami.

Vsak pocujes, ze ta gitara z 3D tlace hra.  Zdravíčko
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #7 kedy: 17. Júl , 2015, 08:58:15 »

V kontexte kapely a skladby sa mi ale coraz viac zda, ze na dreve vobec nezalezi. Zvlast na modernejsich ampoch a v spojeni s efektami.

Iste, v kapele sa to uz straca a duplom s higaynovymi zosikmi, to je bez debaty. Na druhej strane, preco kopa profikov aj znamych hracov nahrava v studiu prave na svojich starinkach a potom na koncerty chodia s novymi "lacakmi"? :)

Plus otazka bola, ci ma vplyv material na zvuk a to jednoznacne ma. Beeee Ved uz len ked si das dve rovnake gitary rovnaky rocnik aj nastavenie, rovnake nove struny vedla seba, tak uz casto nasucho zneju odlisne, maju iny sustain atd.

Nic nemeni na tom, ze zosik ma na vysledny zvuk vacsi vplyv.
« Posledná zmena: 17. Júl , 2015, 08:59:27 od proghopik » Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #8 kedy: 17. Júl , 2015, 09:09:33 »

ja neviem ale toto je high gain zosik a s roznymi gitarami hra rozne.. cize.. asi to tazko generalizovat ze to stiera rozdiely ci?
Zaznamenané

glamrocker
pravidelný návštevník

« Odpoveď #9 kedy: 17. Júl , 2015, 09:22:35 »

Iste, v kapele sa to uz straca a duplom s higaynovymi zosikmi, to je bez debaty. Na druhej strane, preco kopa profikov aj znamych hracov nahrava v studiu prave na svojich starinkach a potom na koncerty chodia s novymi "lacakmi"? :)

nepriestrelny argument Bavím sa skvele Bavím sa skvele
Zaznamenané
palii
miestny štamgast
Príspevkov: 1608

« Odpoveď #10 kedy: 17. Júl , 2015, 09:26:17 »

ja neviem ale toto je high gain zosik a s roznymi gitarami hra rozne.. cize.. asi to tazko generalizovat ze to stiera rozdiely ci?
az najdes video kde aspon tie gitary budu mat rovnake snimace (idealne vsak rovnake vsetko okrem materialu tela) a bude to hrat vyznamne inak, tak som IN.
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #11 kedy: 17. Júl , 2015, 09:36:37 »

az najdes video kde aspon tie gitary budu mat rovnake snimace (idealne vsak rovnake vsetko okrem materialu tela) a bude to hrat vyznamne inak, tak som IN.

Ved to som spominal s tymi rozmontovanymi Stratmi, takych ukazok najdes kopu.
« Posledná zmena: 17. Júl , 2015, 09:36:58 od proghopik » Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #12 kedy: 17. Júl , 2015, 09:59:13 »

este ked som hraval ako-tak aktivne v skusobniach a na podiach, tak som pri striedani roznych gitar vypozoroval, ze v niektorych konkretnych skladbach a aranzma sa niektore gitary javili ako fasa tlste a niektore ako nahovno tenke. ale kludne sa v inej skladbe, v inom aranzma mohli tie rozdiely uplne zotriet a dokonca este v inych skladbach mohla paradoxne zniet lepsie ta gitara, co sa inde javila horsie...

cize je to o pouziti, kontexte a aj porovnani. ak budu hrat v kapele dvaja gitaristi, budu tam mat cca obdobnu ulohu a jeden bude mat strasne dobry tucne znejusi nastroj a ten druhy tam bude mat nejake papierove poleno, tak s obrovskou pravdepodobnostou vznikne zvukovy nepomer, ktory bude dobre pocutelny kazdemu, aj laikovy. ale ak bude v kapele jedna gitara, gitarista bude vediet dobre hrat, tak v tej chvili je asi absolutne jedno, co za nastroj ma; jednoducho vsetko si nastavi a zahra tak, aby to zapasovalo do kontextu a vysledneho zvuku kapely. jak konkretne mu ta gitara bude zniet budu riesit fakt uz len uchylaci, posluchacovi to bude na 99% jedno...

na a v neposlednom rade - drevo je uslachtily material, drevene hudobne nastroje maju niekolko storocnu tradiciu, drevene gitary su pekne, takze mne osobne iny typ materialov nehovori absolutne nic prave z tychto dovodov. dnesne dreva na vyrobu gitar sa zacali pouzivat primarne pre svoje mechanicke vlastnosti, opracovatelnost, dostupnost, cenu... zvukove vlastnosti sa zacali riesit az sekundarne. cim samozrejme nechcem povedat, ze vplyv na zvuk je zanedbatelny ! uz len to, za kazdy strom je iny, tak aj kazda drevena gitara bars aj z rovnakeho druhu dreva bude trochu ina. a to je super. unifikovanost hlinikovych, grafitovych, plexisklovych... nastrojov by ma nebavila :)

Zaznamenané
glamrocker
pravidelný návštevník

« Odpoveď #13 kedy: 17. Júl , 2015, 14:24:17 »

este ked som hraval ako-tak aktivne v skusobniach a na podiach, tak som pri striedani roznych gitar vypozoroval, ze v niektorych konkretnych skladbach a aranzma sa niektore gitary javili ako fasa tlste a niektore ako nahovno tenke. ale kludne sa v inej skladbe, v inom aranzma mohli tie rozdiely uplne zotriet a dokonca este v inych skladbach mohla paradoxne zniet lepsie ta gitara, co sa inde javila horsie...

no ved to je samozrejme, otazne je ci za tieto rozdiely moze material z ktoreho je gitara spravena alebo dalsich x elementov ktore na to maju preukazatelne vacsi vplyv.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #14 kedy: 17. Júl , 2015, 14:28:54 »

je tam okolo toho dalsich X elementov a nasa psia povinnost je to cele vsetko vyriesit, este dnes !
Zaznamenané
Strán: [1] 2 3 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.042 sekund, 23 otázok.