musicman: sucasne ubuntu su tak user friendly, ze to snad blizsie k win nemoze byt (mozno este viac, napr instalacia noveho SW prebehne ovela jednoduchsie, rychlejsie ako je to pod win - vyhladas vhodny soft cez utilitku na to urcenu, kliknes nainstalovat a je to). dokonca je to blbuvzdorne (vzdy ked chces spravit nieco, co by mohlo negativne ovplyvnit system, sa musis autentifikovat pomocou admin hesla).
instalacia jednoducha, popri instalacii OS si este zabrowsis na nete, pokial mas standardny HW, tak po instalacii nemas problem a mozes realne fungovat. ku kazdemu bezne pouzivanemu softu, ktory poznas z win tam rozbehas celkom slusnu, myslim, alternativu.
co sa tyka beznych userov (blbeckov, ci jak si to nazval). tak maju uplne jedno, ci budu na tu beznu pracu (cize stahovanie, net, pisanie dokumentov...) budu pouzivat win, resp iny OS. ak sa vyskytne nejaky problem, tak budu tak ci tak v koncoch (ci sa nieco potento pod win alebo pod linuxom) a poznam vela pripadov, ze to riesia reinstalom OS
namiesto toho aby sa pokusili najst riesenie problemu, co v sucasnej dobe nie je problem najst pomocou googla. (ale bohuzial zadat ten spravny retazec do googla, resp prelozit si, hoc aj so slovnikom v ruke, to co vyhladam, je tak sakramentsky tazke, ze komu by sa s tym chcelo par minut zaoberat. radsej sa rozhodnem reinstalovat cely system, co spolu so zalohovanim moze zabrat aj pol dna alebo viac
)
btw uz su naozaj davno prec casy, ked k normalnemu fungovaniu pod linuxom si musel mat zapnuty aj prikazovy riadok a zurivo si tukal kadejake prikazy, aj ked tato moznost tam stale je a ma tiez svoje caro. okrem ineho prikazovy riadok existuje aj vo win a tiez je to velmi silna zbran, len malo ludi o tom vie (z beznych userov).
myslim, ze v pripade beznych userov naozaj nema zmysel riesit ci to, alebo ono. ak ide o nejake specificke pripady, ked chcem pouzivat nejaky soft, ktory bezi dajme tomu iba pod Win, resp neexistuje nejaka jeho schopna nahrada pod inym OS, tak tam by som uz zacal rozmyslat, co sa mi oplati viac. ale tiez nie je problem to poriesit cez dual boot, ako to mam napriklad ja a mozem s kludnym svedomim povedat, ze jedine, co som pod linuxom kompiloval, boli zdrojaky zadania do skoly