Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
21. November , 2024, 12:04:10
Strán: 1 2 [3] 4 5 ... 12 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Marian Varga  (Prečítané 101066 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
joey
miestny štamgast
Príspevkov: 1808

« Odpoveď #30 kedy: 12. Marec , 2008, 22:39:00 »

On robil aj pesnicky, aj uplne kakofonicke haluze. Takze mozno si len tie pesnicky nepocul, skus Zelenu postu, to je najlepsi slovensky popovy album, je to s Hammelom.

velmi rad skusim...de sa da kupit?v Tescu asi nie, co?  Bavím sa skvele
Zaznamenané
joey
miestny štamgast

« Odpoveď #31 kedy: 12. Marec , 2008, 22:41:47 »

ale inak mne sa vcelku Varga pacil v Prudoch...aspon to co som pocul...napr:

Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #32 kedy: 12. Marec , 2008, 23:52:32 »

Tak daj nejaky top tip  :) .

Co sa dobrych klavesakov tyka, tak najviac najdes v talianskej progrockovej scene 70tych rokov. Vyborni klavesaci boli v svajciarskych kapelach -- napr. Flame Dream, alebo Patrick Moraz, ktory hral chvilu aj v Yes. Desiatky mien by som tu vysypal, keby sa mi chcelo. Ved si najdi na nete sam.  Žmurk
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
ydur
Hosť
« Odpoveď #33 kedy: 13. Marec , 2008, 07:01:53 »

Co sa dobrych klavesakov tyka, tak najviac najdes v talianskej progrockovej scene 70tych rokov. Vyborni klavesaci boli v svajciarskych kapelach -- napr. Flame Dream, alebo Patrick Moraz, ktory hral chvilu aj v Yes. Desiatky mien by som tu vysypal, keby sa mi chcelo. Ved si najdi na nete sam.  Žmurk
Len škoda,že tie desiatky vybornych klavesakov nikto nepozna./ okrem Moraza/.Su asi taki "znami" vo svete ako Varga, resp. znami len vo svojich "domovinach".  Na zdravie! Šak desiatky alebo stovky mien nemusiš "sypat",stači ked sem hodiš 5-6.  Žmurk
Zaznamenané
Zvuk
stály hosť
Príspevkov: 957

...hudba je zmysluplne prerušované ticho...

« Odpoveď #34 kedy: 13. Marec , 2008, 08:27:24 »

Zas netreba byt nekriticky. Varga je u nas trosku precenovany, myslim, ze to je tym, ze tu bol skratka jediny v istom zanri. Nechcem aby to vyznelo teraz nejako neuctivo voci nemu, ale klavesakov jeho formatu najdes v skatulke progresivny rock kvanta. A to v tomto style tiez nepovazujem ELP za vrchol.
  A este jedna poznamocka .Podla mna je vo Vargovej hudbe casto (v melodike a hlavne v harmonii) citit ,nazvyme to "slovanske vplyvy" , cim sa odlisuje od ostatnych kolegov typu Emerson,Wakeman,Moraz... a cim je vlastne jedinecny . A navyse je nepopieratelne , ze z Marianovho hrania ide taky-ten jeho vlasny hudobny feeling , takze aj tymto sposobom je neporovnatelny  :)  (teda aspom pre mna)
Zaznamenané

Tak aj ty, nehodný druh môjho smutného života, podobáš sa verejnosti, ktorej nikdy neslobodno ponúknuť delikátne vône, čo ju poburujú, ale starostlivo vybrané odpadky.
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #35 kedy: 13. Marec , 2008, 10:08:35 »

...tam nahral aj p.Peteraj.Použil aj ARP-Avatar git. synt. To bola v r. 81 nie prave bežna a lacna zaležitost.Musel byt "prachatý"Zdravíčko

hej - na Divergenciach su aj "klavesove" sola, ktore su v skutocnosti nahrate na gitaru cez gitarovy syntetizer - ARP Avatar. boli vraj v CSSR 2 kusy, ak som to nepoplietol, tak druhy mal v tom obdobii Radim Hladik. to "prachaty" neposudim, ale farebny televizor sme mali asi az o rok neskorej, ako boli Divergencie :) v kazdom pripade ak sa nic nezmenilo a ARP je stale na tej istej povale, tak ho raz zdedim a potom budem teprv "prachaty" aj ja  Bavím sa skvele
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #36 kedy: 13. Marec , 2008, 10:15:14 »

...jeho hudba je pre mna v podstate nepocuvatelna, hrozne komplikovana a ...

vidim, ze jeho hudbu evidentne "poznas". asi posudzujes nejake novodobe "hranie" v telke Pod Lampou, ci co. Marian Varga je autor velkeho mnozstva krasnych pesniciek, kde casto tazko udrzat slzu v oku. sa mi nechce menovat, ak mas zaujem, kup si alebo zozen hocijaky album ktory robili s Hammelom. aj na Collegiach bolo vzdy X fakt krasnych pesniciek. z toho co Varga kedy nahral, tak do kategorie "nepocuvatelna, hrozne komplikovana" spada mozno jeho prvy solovy album Stale tie dni z roku 1984 a mozno jeho druhy a posledny solovy album In Concert z roku 2003 - inak si uplne mimo s "hodnotenim".
Zaznamenané
ydur
Hosť
« Odpoveď #37 kedy: 13. Marec , 2008, 10:15:41 »

hej - na Divergenciach su aj "klavesove" sola, ktore su v skutocnosti nahrate na gitaru cez gitarovy syntetizer - ARP Avatar. boli vraj v CSSR 2 kusy, ak som to nepoplietol, tak druhy mal v tom obdobii Radim Hladik. to "prachaty" neposudim, ale farebny televizor sme mali asi az o rok neskorej, ako boli Divergencie :) v kazdom pripade ak sa nic nezmenilo a ARP je stale na tej istej povale, tak ho raz zdedim a potom budem teprv "prachaty" aj ja  Bavím sa skvele
Ale ved ma poznaš. Vieš ako som to myslel. Na zdravie! Ano,druhy mal Hladik. P.S. Kde je ta povala?   Prosim odpiš cez PM./ aby ma niekto nepredbehol/ Bavím sa skvele
Zaznamenané
Altostratus
miestny štamgast
Príspevkov: 2211

Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!

« Odpoveď #38 kedy: 13. Marec , 2008, 10:22:27 »

A este jedna poznamocka .Podla mna je vo Vargovej hudbe casto (v melodike a hlavne v harmonii) citit ,nazvyme to "slovanske vplyvy" , cim sa odlisuje od ostatnych kolegov typu Emerson,Wakeman,Moraz... a cim je vlastne jedinecny . A navyse je nepopieratelne , ze z Marianovho hrania ide taky-ten jeho vlasny hudobny feeling , takze aj tymto sposobom je neporovnatelny  :)  (teda aspom pre mna)

Tie "slovanské vplyvy" žrali aj za mlákou u Jana Hammera - aspoň som to niekde čítal, hoci je to iný typ hráča ako MV.
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #39 kedy: 13. Marec , 2008, 10:23:34 »

Zas netreba byt nekriticky. Varga je u nas trosku precenovany, myslim, ze to je tym, ze tu bol skratka jediny v istom zanri. Nechcem aby to vyznelo teraz nejako neuctivo voci nemu, ale klavesakov jeho formatu najdes v skatulke progresivny rock kvanta. A to v tomto style tiez nepovazujem ELP za vrchol.

a teraz si aj ty podla mna dost mimo. aj Collegia a aj Varga presli za tie roky velkym vyvojom, hlavne hudobnym. neda sa Vargu posudzovat ako klavesaka - on neni klavesak, ani klavirista, v takom tom zmysle, aby sme ho mali hodnotit po instrumentalnej stranke. on je hlavne autor pomerne rozmanitej hudby. a Collegium neni ani napodobenina ELP, ani nejaka typicka art rockova kapela zo 70tych rokov, aby si ju mohol napasovavat na skatulku, ze "bolo X podobnych kapel" ... ... nepoznam X podobnych kapel a nepoznam X podobnych muzikantov. ked si prejdes celu tvorbu Mariana Vargu, tak sice dospejes k tomu, ze uz davnejsie zacal trochu varit tu istu vodu, ale v kazdom pripade Ti zostane bohata a vsestranna hudobna tvorba, ktoru trebars u Emersona zdaleka nenajdes... viz. Collegia zo 70tych rokov, viz Divergencie, viz pesnickova tvorba s Hammelom, viz. jeho solove hranie - to je vsetko ovela sirsi hudobny zaber, ako u tych Tvojich "progresivno rockovych kvant"  Žmurk
Zaznamenané
Radomír
stály hosť
Príspevkov: 980

« Odpoveď #40 kedy: 13. Marec , 2008, 10:26:36 »

To že kolko kusov Hammondov bolo v tých časoch v republike neviem ale jeden si k tomu prihodte.Môj dobrý kamarát-Stano Hrda-asi to nikomu nič nehovorí lebo sa muzike už nevenuje ale hemmonda vlastní dodnes.Mimochodom je zakladajúcím členom skupiny Modus.Mekyho ako 15ročného stiahli takpovediac z ulice.Vie velmi zaujímavo o tých časoch rozprávať.Je to človek ktorý ma obrovskú charizmu a velmi si ho vážím.K tomu Hemondu-Opisoval mi ako ho vylepšil.Som laik.Išlo o jednoduchú vec ale ma kontakty aj v zámorí a donieslo sa to aj firme ktorá chcela licenciu ale on mávol rukou že nech si to kludne používajú.Stanko ked náhodou čítaš tak Ťa srdečne zdravím a prajem hlavne vela zdravia.Pre ostatných-my geronti aj ked dušou mladí si iné neprajeme  :)
Zaznamenané

Nečum-uč sa,cvič a hraj!Nech si dobrý ako VAI :)
joey
miestny štamgast

« Odpoveď #41 kedy: 13. Marec , 2008, 10:27:44 »

vidim, ze jeho hudbu evidentne "poznas". asi posudzujes nejake novodobe "hranie" v telke Pod Lampou, ci co. Marian Varga je autor velkeho mnozstva krasnych pesniciek, kde casto tazko udrzat slzu v oku. sa mi nechce menovat, ak mas zaujem, kup si alebo zozen hocijaky album ktory robili s Hammelom. aj na Collegiach bolo vzdy X fakt krasnych pesniciek. z toho co Varga kedy nahral, tak do kategorie "nepocuvatelna, hrozne komplikovana" spada mozno jeho prvy solovy album Stale tie dni z roku 1984 a mozno jeho druhy a posledny solovy album In Concert z roku 2003 - inak si uplne mimo s "hodnotenim".

hej, to je pravda ze Vargove posobenie takmer vobec nesledujem a hodnotim skor iba z tych tebou spomenutych veci...uz hore som ale spomenul ze v Prudoch sa mi vcelku pacil a ze ho tiez hodnotim ako velkeho hudobnika...ja som narazal iba na jeho "solovu" tvorbu (resp tvorbu s kvartetom)

ale velmi rad si vypocujem od neho aj pocuvatelnejsie veci...len neviem kde take nieco zohnat...i ked napr. Zelenu postu som na nete predavat videl  Popiskujem si
Zaznamenané
Radomír
stály hosť
Príspevkov: 980

« Odpoveď #42 kedy: 13. Marec , 2008, 10:53:44 »

A čo sa Mariana týka-nebudem sa odborne vyjadrovať.Lebo niektore odborné analýzy mi spôsobuju skôr husákov exem a o jeho tvorbe v tomto zmysle nech sa skôr vyjadrujú odborníci.Isté je že sa ma v určitých obdobiach jeho tvorba velmi dotkla.A dotkla sa aj duše.Ako Rasto napísal-Slzy v očiach sa samovolne objavia alebo iné podobne intenzivné pocity človeka zaplavia.Ale je to individuálné.Niekoho to neosloví.Pra mna je Marian-PÁN MUZIKANT
Zaznamenané

Nečum-uč sa,cvič a hraj!Nech si dobrý ako VAI :)
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #43 kedy: 13. Marec , 2008, 11:25:18 »

viz. Collegia zo 70tych rokov, viz Divergencie, viz pesnickova tvorba s Hammelom, viz. jeho solove hranie - to je vsetko ovela sirsi hudobny zaber, ako u tych Tvojich "progresivno rockovych kvant"  Žmurk

Beriem. Len ja sa sustredim hlavne na tie progrockoviny, pesnickova tvorba s Hammelom ma vobec nezaujima, tak preto porovnavam najma Collegium a s tym, co ma najviac oslovuje a tam Varga jednicka zdaleka nie je.
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #44 kedy: 13. Marec , 2008, 11:29:24 »

vsak dobre... lenze neda sa Vargu vymedzit do niecoho konkretneho a potom ho porovnavat s podobnymi vecami. vsetci vieme a Varga to sam casto zdoraznuje, ze sa nikdy nepovazoval za bigbitaka. studoval kompoziciu, studoval u slavneho vazneho autora a u bigbitu bol podla vlastnych slov len na vylete. takze pre mna neni Collegium nejaka progresivna kapela zo 70tych. pre mna je Varga autor kvanta rozmanitej a zvacsa vynikajucej hudby.
Zaznamenané
Strán: 1 2 [3] 4 5 ... 12 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.087 sekund, 22 otázok.