joey
|
|
« Odpoveď #30 kedy: 12. Marec , 2008, 22:39:00 » |
|
On robil aj pesnicky, aj uplne kakofonicke haluze. Takze mozno si len tie pesnicky nepocul, skus Zelenu postu, to je najlepsi slovensky popovy album, je to s Hammelom.
velmi rad skusim...de sa da kupit?v Tescu asi nie, co?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
joey
|
|
« Odpoveď #31 kedy: 12. Marec , 2008, 22:41:47 » |
|
ale inak mne sa vcelku Varga pacil v Prudoch...aspon to co som pocul...napr:
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
proghopik
VIP
inventár podniku
Príspevkov: 4299
PATRÍM DO PIVNICE!
|
|
« Odpoveď #32 kedy: 12. Marec , 2008, 23:52:32 » |
|
Tak daj nejaky top tip . Co sa dobrych klavesakov tyka, tak najviac najdes v talianskej progrockovej scene 70tych rokov. Vyborni klavesaci boli v svajciarskych kapelach -- napr. Flame Dream, alebo Patrick Moraz, ktory hral chvilu aj v Yes. Desiatky mien by som tu vysypal, keby sa mi chcelo. Ved si najdi na nete sam.
|
|
|
Zaznamenané
|
kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
|
|
|
ydur
Hosť
|
|
« Odpoveď #33 kedy: 13. Marec , 2008, 07:01:53 » |
|
Co sa dobrych klavesakov tyka, tak najviac najdes v talianskej progrockovej scene 70tych rokov. Vyborni klavesaci boli v svajciarskych kapelach -- napr. Flame Dream, alebo Patrick Moraz, ktory hral chvilu aj v Yes. Desiatky mien by som tu vysypal, keby sa mi chcelo. Ved si najdi na nete sam. Len škoda,že tie desiatky vybornych klavesakov nikto nepozna./ okrem Moraza/.Su asi taki "znami" vo svete ako Varga, resp. znami len vo svojich "domovinach". Šak desiatky alebo stovky mien nemusiš "sypat",stači ked sem hodiš 5-6.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Zvuk
|
|
« Odpoveď #34 kedy: 13. Marec , 2008, 08:27:24 » |
|
Zas netreba byt nekriticky. Varga je u nas trosku precenovany, myslim, ze to je tym, ze tu bol skratka jediny v istom zanri. Nechcem aby to vyznelo teraz nejako neuctivo voci nemu, ale klavesakov jeho formatu najdes v skatulke progresivny rock kvanta. A to v tomto style tiez nepovazujem ELP za vrchol.
A este jedna poznamocka .Podla mna je vo Vargovej hudbe casto (v melodike a hlavne v harmonii) citit ,nazvyme to "slovanske vplyvy" , cim sa odlisuje od ostatnych kolegov typu Emerson,Wakeman,Moraz... a cim je vlastne jedinecny . A navyse je nepopieratelne , ze z Marianovho hrania ide taky-ten jeho vlasny hudobny feeling , takze aj tymto sposobom je neporovnatelny (teda aspom pre mna)
|
|
|
Zaznamenané
|
Tak aj ty, nehodný druh môjho smutného života, podobáš sa verejnosti, ktorej nikdy neslobodno ponúknuť delikátne vône, čo ju poburujú, ale starostlivo vybrané odpadky.
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #35 kedy: 13. Marec , 2008, 10:08:35 » |
|
...tam nahral aj p.Peteraj.Použil aj ARP-Avatar git. synt. To bola v r. 81 nie prave bežna a lacna zaležitost.Musel byt "prachatý" hej - na Divergenciach su aj "klavesove" sola, ktore su v skutocnosti nahrate na gitaru cez gitarovy syntetizer - ARP Avatar. boli vraj v CSSR 2 kusy, ak som to nepoplietol, tak druhy mal v tom obdobii Radim Hladik. to "prachaty" neposudim, ale farebny televizor sme mali asi az o rok neskorej, ako boli Divergencie v kazdom pripade ak sa nic nezmenilo a ARP je stale na tej istej povale, tak ho raz zdedim a potom budem teprv "prachaty" aj ja
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #36 kedy: 13. Marec , 2008, 10:15:14 » |
|
...jeho hudba je pre mna v podstate nepocuvatelna, hrozne komplikovana a ...
vidim, ze jeho hudbu evidentne "poznas". asi posudzujes nejake novodobe "hranie" v telke Pod Lampou, ci co. Marian Varga je autor velkeho mnozstva krasnych pesniciek, kde casto tazko udrzat slzu v oku. sa mi nechce menovat, ak mas zaujem, kup si alebo zozen hocijaky album ktory robili s Hammelom. aj na Collegiach bolo vzdy X fakt krasnych pesniciek. z toho co Varga kedy nahral, tak do kategorie "nepocuvatelna, hrozne komplikovana" spada mozno jeho prvy solovy album Stale tie dni z roku 1984 a mozno jeho druhy a posledny solovy album In Concert z roku 2003 - inak si uplne mimo s "hodnotenim".
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
ydur
Hosť
|
|
« Odpoveď #37 kedy: 13. Marec , 2008, 10:15:41 » |
|
hej - na Divergenciach su aj "klavesove" sola, ktore su v skutocnosti nahrate na gitaru cez gitarovy syntetizer - ARP Avatar. boli vraj v CSSR 2 kusy, ak som to nepoplietol, tak druhy mal v tom obdobii Radim Hladik. to "prachaty" neposudim, ale farebny televizor sme mali asi az o rok neskorej, ako boli Divergencie v kazdom pripade ak sa nic nezmenilo a ARP je stale na tej istej povale, tak ho raz zdedim a potom budem teprv "prachaty" aj ja Ale ved ma poznaš. Vieš ako som to myslel. Ano,druhy mal Hladik. P.S. Kde je ta povala? Prosim odpiš cez PM./ aby ma niekto nepredbehol/
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Altostratus
|
|
« Odpoveď #38 kedy: 13. Marec , 2008, 10:22:27 » |
|
A este jedna poznamocka .Podla mna je vo Vargovej hudbe casto (v melodike a hlavne v harmonii) citit ,nazvyme to "slovanske vplyvy" , cim sa odlisuje od ostatnych kolegov typu Emerson,Wakeman,Moraz... a cim je vlastne jedinecny . A navyse je nepopieratelne , ze z Marianovho hrania ide taky-ten jeho vlasny hudobny feeling , takze aj tymto sposobom je neporovnatelny (teda aspom pre mna) Tie "slovanské vplyvy" žrali aj za mlákou u Jana Hammera - aspoň som to niekde čítal, hoci je to iný typ hráča ako MV.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #39 kedy: 13. Marec , 2008, 10:23:34 » |
|
Zas netreba byt nekriticky. Varga je u nas trosku precenovany, myslim, ze to je tym, ze tu bol skratka jediny v istom zanri. Nechcem aby to vyznelo teraz nejako neuctivo voci nemu, ale klavesakov jeho formatu najdes v skatulke progresivny rock kvanta. A to v tomto style tiez nepovazujem ELP za vrchol.
a teraz si aj ty podla mna dost mimo. aj Collegia a aj Varga presli za tie roky velkym vyvojom, hlavne hudobnym. neda sa Vargu posudzovat ako klavesaka - on neni klavesak, ani klavirista, v takom tom zmysle, aby sme ho mali hodnotit po instrumentalnej stranke. on je hlavne autor pomerne rozmanitej hudby. a Collegium neni ani napodobenina ELP, ani nejaka typicka art rockova kapela zo 70tych rokov, aby si ju mohol napasovavat na skatulku, ze "bolo X podobnych kapel" ... ... nepoznam X podobnych kapel a nepoznam X podobnych muzikantov. ked si prejdes celu tvorbu Mariana Vargu, tak sice dospejes k tomu, ze uz davnejsie zacal trochu varit tu istu vodu, ale v kazdom pripade Ti zostane bohata a vsestranna hudobna tvorba, ktoru trebars u Emersona zdaleka nenajdes... viz. Collegia zo 70tych rokov, viz Divergencie, viz pesnickova tvorba s Hammelom, viz. jeho solove hranie - to je vsetko ovela sirsi hudobny zaber, ako u tych Tvojich "progresivno rockovych kvant"
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Radomír
|
|
« Odpoveď #40 kedy: 13. Marec , 2008, 10:26:36 » |
|
To že kolko kusov Hammondov bolo v tých časoch v republike neviem ale jeden si k tomu prihodte.Môj dobrý kamarát-Stano Hrda-asi to nikomu nič nehovorí lebo sa muzike už nevenuje ale hemmonda vlastní dodnes.Mimochodom je zakladajúcím členom skupiny Modus.Mekyho ako 15ročného stiahli takpovediac z ulice.Vie velmi zaujímavo o tých časoch rozprávať.Je to človek ktorý ma obrovskú charizmu a velmi si ho vážím.K tomu Hemondu-Opisoval mi ako ho vylepšil.Som laik.Išlo o jednoduchú vec ale ma kontakty aj v zámorí a donieslo sa to aj firme ktorá chcela licenciu ale on mávol rukou že nech si to kludne používajú.Stanko ked náhodou čítaš tak Ťa srdečne zdravím a prajem hlavne vela zdravia.Pre ostatných-my geronti aj ked dušou mladí si iné neprajeme
|
|
|
Zaznamenané
|
Nečum-uč sa,cvič a hraj!Nech si dobrý ako VAI
|
|
|
joey
|
|
« Odpoveď #41 kedy: 13. Marec , 2008, 10:27:44 » |
|
vidim, ze jeho hudbu evidentne "poznas". asi posudzujes nejake novodobe "hranie" v telke Pod Lampou, ci co. Marian Varga je autor velkeho mnozstva krasnych pesniciek, kde casto tazko udrzat slzu v oku. sa mi nechce menovat, ak mas zaujem, kup si alebo zozen hocijaky album ktory robili s Hammelom. aj na Collegiach bolo vzdy X fakt krasnych pesniciek. z toho co Varga kedy nahral, tak do kategorie "nepocuvatelna, hrozne komplikovana" spada mozno jeho prvy solovy album Stale tie dni z roku 1984 a mozno jeho druhy a posledny solovy album In Concert z roku 2003 - inak si uplne mimo s "hodnotenim".
hej, to je pravda ze Vargove posobenie takmer vobec nesledujem a hodnotim skor iba z tych tebou spomenutych veci...uz hore som ale spomenul ze v Prudoch sa mi vcelku pacil a ze ho tiez hodnotim ako velkeho hudobnika...ja som narazal iba na jeho "solovu" tvorbu (resp tvorbu s kvartetom) ale velmi rad si vypocujem od neho aj pocuvatelnejsie veci...len neviem kde take nieco zohnat...i ked napr. Zelenu postu som na nete predavat videl
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Radomír
|
|
« Odpoveď #42 kedy: 13. Marec , 2008, 10:53:44 » |
|
A čo sa Mariana týka-nebudem sa odborne vyjadrovať.Lebo niektore odborné analýzy mi spôsobuju skôr husákov exem a o jeho tvorbe v tomto zmysle nech sa skôr vyjadrujú odborníci.Isté je že sa ma v určitých obdobiach jeho tvorba velmi dotkla.A dotkla sa aj duše.Ako Rasto napísal-Slzy v očiach sa samovolne objavia alebo iné podobne intenzivné pocity človeka zaplavia.Ale je to individuálné.Niekoho to neosloví.Pra mna je Marian-PÁN MUZIKANT
|
|
|
Zaznamenané
|
Nečum-uč sa,cvič a hraj!Nech si dobrý ako VAI
|
|
|
proghopik
VIP
inventár podniku
Príspevkov: 4299
PATRÍM DO PIVNICE!
|
|
« Odpoveď #43 kedy: 13. Marec , 2008, 11:25:18 » |
|
viz. Collegia zo 70tych rokov, viz Divergencie, viz pesnickova tvorba s Hammelom, viz. jeho solove hranie - to je vsetko ovela sirsi hudobny zaber, ako u tych Tvojich "progresivno rockovych kvant" Beriem. Len ja sa sustredim hlavne na tie progrockoviny, pesnickova tvorba s Hammelom ma vobec nezaujima, tak preto porovnavam najma Collegium a s tym, co ma najviac oslovuje a tam Varga jednicka zdaleka nie je.
|
|
|
Zaznamenané
|
kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #44 kedy: 13. Marec , 2008, 11:29:24 » |
|
vsak dobre... lenze neda sa Vargu vymedzit do niecoho konkretneho a potom ho porovnavat s podobnymi vecami. vsetci vieme a Varga to sam casto zdoraznuje, ze sa nikdy nepovazoval za bigbitaka. studoval kompoziciu, studoval u slavneho vazneho autora a u bigbitu bol podla vlastnych slov len na vylete. takze pre mna neni Collegium nejaka progresivna kapela zo 70tych. pre mna je Varga autor kvanta rozmanitej a zvacsa vynikajucej hudby.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|