Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
04. December , 2024, 09:49:52
Strán: 1 2 3 [4] 5 6 ... 12 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Marian Varga  (Prečítané 101109 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #45 kedy: 13. Marec , 2008, 11:30:52 »

Len škoda,že tie desiatky vybornych klavesakov nikto nepozna./ okrem Moraza/.Su asi taki "znami" vo svete ako Varga, resp. znami len vo svojich "domovinach".  Na zdravie! Šak desiatky alebo stovky mien nemusiš "sypat",stači ked sem hodiš 5-6.  Žmurk

Su vacsinou znamejsi, kedze mnohe z tych talianskych kapiel trebars prerazili mimo Talianska viac ako Varga mimo CSSR a Slovenska (napr. kapely Premiata Forneria Marconi, Banco Del Mutuo Soccorso, Le Orme atd.). Mnozstvo tych klavesakov sa neskor venovalo filmovej a divadelnej hudbe, takze tiez mali pomerne siroky zaber, podobne ako Varga. Collegium Musicum je u zahranicnych progrockovych fandov pomerne nepovsimnuta kapela, zdaleka viac ako napr. Fermata alebo Modry Efekt, ktore su pomerne "svetovo" zname.
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #46 kedy: 13. Marec , 2008, 11:32:39 »

Varga to sam casto zdoraznuje, ze sa nikdy nepovazoval za bigbitaka. studoval kompoziciu, studoval u slavneho vazneho autora a u bigbitu bol podla vlastnych slov len na vylete.

Podobne ako aj u inych, staci citat trosku na nete. :) Nechcem Vargu zhadzovat, len si myslim, ze je ako som uz spomenul dost preceneny tym, ze v podstatne iny tak "napadny", vsestranny a pomerne invencny klavesak v CSSR nebol.
« Posledná zmena: 13. Marec , 2008, 11:33:20 od Progrocker » Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #47 kedy: 13. Marec , 2008, 11:34:15 »

ja viem, ze cesi a aj u nas hovoria o Vargovi ako "fenomenalnom varhanikovi". ja hovorim o Vargovej hudbe.
Zaznamenané
Radomír
stály hosť
Príspevkov: 980

« Odpoveď #48 kedy: 13. Marec , 2008, 12:16:00 »

vsak dobre... lenze neda sa Vargu vymedzit do niecoho konkretneho a potom ho porovnavat s podobnymi vecami. vsetci vieme a Varga to sam casto zdoraznuje, ze sa nikdy nepovazoval za bigbitaka. studoval kompoziciu, studoval u slavneho vazneho autora a u bigbitu bol podla vlastnych slov len na vylete. takze pre mna neni Collegium nejaka progresivna kapela zo 70tych. pre mna je Varga autor kvanta rozmanitej a zvacsa vynikajucej hudby.
Rastis u toho vážneho pedagoga študoval menej než mal.Odišiel lebo ho chytil bigbeat v tom čase  aj ked sa ani za bigbeatoveho muzikanta nepovažoval.On bol sám osobnosť ktorá sa vymykala bežnému hudobnému žánru.Hodnotit tvorbu a hru genia sa bežne považuje za diletanstvo.A on geniom svojim spôsobom je!!!Jeho vrcholy a pády sú normálné.Tak to chodí a nebudem menovat ani našich ani svetových muzikusov ktorí prešli všeličím.Aj peklom.Nikto nepochopí kto tým neprešel.
« Posledná zmena: 13. Marec , 2008, 12:28:30 od Pitu » Zaznamenané

Nečum-uč sa,cvič a hraj!Nech si dobrý ako VAI :)
yngwinier
stály hosť
Príspevkov: 1024

« Odpoveď #49 kedy: 14. Marec , 2008, 09:17:24 »

To progrocker: Collegium Musicum bola podla mna jedinecna zalezitost, ktora aspon v tychto zemepisnych sirkach nemala obdobu. O podobnom zazraku viem napr. z Madarska - skupina East, ale to len na okraj. Podla mna by sme nemali vytvarat nejaku hmlu tym, ze internetove informacie su o nejakej kapale skor podpriemerne. Taky East nepr. ani nema webovu stranku a pritom to bola fenomenalna kapela. Tieto zalezitosti su skor podmienene nestastnym alebo uplne absentujucim manazmentom, urcite nie nedostatkom fanusikov. Marian Varga je urcite jedinecnym zjavom a vybornym muzikantom, ktory mal uplne normalne ludske problemy, v tejto branzi uplne bezne. Myslim si, ze Varga patril k tomu najlepsiemu co poskytovala jeho generacia muzikantov. Bol rovnocennym partnerom klavesovej spicky 70-tych rokov. Genracia, ku ktorej patrili napr. Lesek Semelka, Gabor Presser, Geza Palvölgyi, Rick Wakeman a mnohi dalsi muzikanti napr. aj z Polska a dalsich krajin. Treba mat na pamati, ze islo o velmi uzko specificky zaner, ktoremu bezny konzument jednoducho nerozumel. Dost unikatne posobila progresivna instrumentalna skladba so symfonikmi a po nej jednoducha pesnicka, ktoru spieva Hammel,a le bolo to specifikum, ktore si mnohi oblubili...
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #50 kedy: 14. Marec , 2008, 09:27:53 »

Treba mat na pamati, ze islo o velmi uzko specificky zaner, ktoremu bezny konzument jednoducho nerozumel.

Bla bla bla, nieco mudrejsie nemas? Žmurk

Tu nejde o dostatok/nedostatok internetovych informacii. Tu ide len o to, ze cim mas viacej napocuvane, tak sa nevyhnes porovnavaniu a hodnoteniu.

A ten Lesek Semelka, to beriem skor ako vtip. Nespochybnujem sice jeho mozne klavesacke kvality, ale jeho kantilenovy popovo ladeny spev mi doslova pili usi, najma na albumoch Modreho Efektu.
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #51 kedy: 14. Marec , 2008, 09:59:39 »

uz si hore ? ked som Ti vcera hovoril, ze zapajaj sa, nemyslel som zrovna, ze pod frflat do Vargu krista Ti nahanam  Ja som čert..
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #52 kedy: 14. Marec , 2008, 10:02:58 »

Ja si 100x radšej vypočujem Vargu, ako väčšinu tej talianskej progrockovej produkcie, ktorou nás zahŕňal progrocker. :)
Zaznamenané

yngwinier
stály hosť

« Odpoveď #53 kedy: 14. Marec , 2008, 10:13:21 »

Bla bla bla, nieco mudrejsie nemas? Žmurk

Ja si nemyslim, ze by to bolo bla bla ;)Ale v pohode, ak si to myslis, tak s tym nic neurobim. Podla mna to tvrdenie sedi. Ozaj, ten East poznas?
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #54 kedy: 14. Marec , 2008, 10:14:57 »

east ? zalozte im temu...
Zaznamenané
yngwinier
stály hosť

« Odpoveď #55 kedy: 14. Marec , 2008, 10:20:31 »

rastis: ja by som rad zalozil, aj mam informacie, ale na nete skoro nic nie je. Ide o madarsku progrockovo-jazzrockovu formaciu zo 70-tych rokov...podla mna fantasticka muzika. Ukazky som nesplasil, ale minule som si kupil taky vymudreny gramec, ktory zvlada nahravanie na USB alebo SD kartu z LP alebo SP do mp3. Kedze mam LP-cky, tak casom skompletizujem material a dam ho sem, ak bude zaujem. Samozrejme, zakladne info mam a mozem aj teraz napisat, ale bez ukazok by ste nemali dostatocne plasticky obraz o skupine. Ja ich mam neskutocne rad, podla mna boli uzasni, vyborna, naslapana muzika, vsetko skveli hraci, dobre temy, filozoficke texty, hudobne pointy, naozaj parada. Moj kamos, co chodil do madarskeho gympla u nas v meste presadil, ze cast textu ich pesnicky si dali ako motto na maturitne tablo Žmurk Bola to excelentna ukazka toho, ze aj progresivnu muziku dokazeme obcas pretlacit ha ha ha sorry za OT
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #56 kedy: 14. Marec , 2008, 11:20:59 »

daj link, pozrem si to
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #57 kedy: 14. Marec , 2008, 12:02:51 »

Ja si 100x radšej vypočujem Vargu, ako väčšinu tej talianskej progrockovej produkcie, ktorou nás zahŕňal progrocker. :)

Ved si z nej nic nepocul. Bacha na vec kamo! Zverejnil som tu dokopy jednu asi minutovu ukazku.
Zaznamenané

proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #58 kedy: 14. Marec , 2008, 12:05:14 »

uz si hore ? ked som Ti vcera hovoril, ze zapajaj sa, nemyslel som zrovna, ze pod frflat do Vargu krista Ti nahanam  Ja som čert..

Bavím sa skvele
Zaznamenané

opossum
stály hosť
Príspevkov: 1039

píš jako očuješ, hraj jako očuješ!

« Odpoveď #59 kedy: 14. Marec , 2008, 13:59:13 »

vtesnat Vargu do akychkolvek skatuliek je nezmysel. Mam tu knizku Vsetky cesty vedu... a z nej je jasne, ze aj Varga si v "sebahodnoteni" dost protireci. Na jednej strane sa od bigbitu odtahuje, na druhej strane sa odtahuje aj od klasiky. Ale skor nejde o odtiahnutie sa od hudobnych zanrov, ale od konkretnych ludi a institucii. Varga je prilis inteligentny na to, aby hral nejaky bezduchy pop alebo lacny bigbit, a prilis nesputany, aby bol iba interpretom cudzich klasickych diel. Takze tak vyzera aj jeho tvorba. co je na jeho tvorbe bigbitove, to je nastrojove obsadenie a pesnicky. Co je na jeho tvorbe klasicke, je jeho laska ku klasikom. Pre mna su neprekonatelne Konvergencie, uz len z toho dovodu, ako sa Sehrezady zmocnila cela kapela. Nie zeby nieco podobne neexistovalo aj vo svete, ale ma to ohromny naboj. Takisto sa mi paci prave ten stary zvuk. ASi to bude tym, ze cim som starsi, tam menej ma ohuruju dokonale a co najnevidanejsie synth zvuky. Treba si aj uvedomit, ako sa tu pisalo, ze skutocne vtedy Hammondy stali okolo 70-80 000, co bol ohromny penaz. Ak chcel mat klavesak pestrejsie vybavenie, tak to bol cely majetok.
V tej knizke o Vargovi  je vidno cela jeho muzikantska, ale najma ludska podstata. na jednej strane genius, na druhej strane clovek, ktory sa takmer nevie o seba postarat, ma vnutorne dilemy o zmysle sveta, o sebe...vid jeho introvertny intelektualsky postoj, zaluba v knihach a filozofii...nakoniec niekolkonasobne protialkoholicke liecenie...Takze Vargu treba brat najviac asi z toho ludskeho hladiska, a potom vsetko ostatne z toho vyplyva...
Zaznamenané
Strán: 1 2 3 [4] 5 6 ... 12 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.09 sekund, 23 otázok.