nie som zastancom teorie, ze vsetko co je lampove musi byt super. radsej dobry tranzistorak ako zla lampova hlava
pololampace cize hybridy su vacsinou stavane na zaklade lampoveho preampu a tranzistoroveho konca (najlepsie vraj s MOSFET trandakmi - vraj maju priebehy najviac podobne lampam). ak je takyto hybrid dobre urobeny, zvuk moze byt velmi kvalitny. dnesne moderne zosilovace vytvaraju vsetok zvuk v preampe a koncak to uz len zosiluje na potrebny vykon. cize v praxi asi tolko, ze ak ti preamp urobi dobry zvuk a mas dobre urobeny tranzistorovy koncak, ktory nezenies na hranice jeho moznosti, dostanes aj z toho dobry zvuk. samozrejme ked to vyhulis tak uz to bude pocut, ze to nie je celolampa. ak vyhulis lampac tak to este naberie na hutnosti. stare marshally ked vytocis naplno tak sa k zakladnemu preampovemu skresleniu este prida aj skreslenie koncovych lamp. toto vytvara dost hutny a brutalny zvuk
dnesne lampove konce su \"tvrde\", resp. maju tvrdy napajaci zdroj, kde ani pri vyhuleni hlasitosti na maximum nedojde ku skresleniu zvuku v koncovom zosilovaci. preto sa vsetko skreslenie vytvara v preampe. takyto zosilovac hra dobre aj pri izbovej hlasitosti(mesa, engl, soldano...), nemusi sa to hulit na plne gule aby to pekne kreslilo. stare marshally mali makky zdroj, kde pri vyhuleni pokleslo napajacie napatie na koncovych elkach a to umoznilo skreslovat zvuk aj v konci. ina kapitola su nove hybridy od marshallu -AVT, valvestate ci co to je
to su celotranzistorove aparaty, ktore maju jednu lampu v preampe. nemam s tymito aparatmi skusenost ale vacsina ludi tvrdi, ze ta lampa tam je uplne nahovno.
este by bola moznost tranzistoroveho preampu a lampoveho konca. taketo riesenie som zatial nevidel u nikoho v ponuke, neviem preco ale podla mna to moze hrat tiez dobre.
ono s tym skreslenim to je takto. lampy pri skresleni produkuju (no a teraz neviem ci parnu ci neparnu harmonicku--- asi parnu ale fakt si niesom isty takze ma opravte kto to viete), ktora je pre ucho prijemnejsia a proste \"lepsie sa pocuva\". tranzistor pri skresleni produkuje asi neparnu, ktoru ludske ucho vnima ako neprijemne bzucanie.
no a percentualne si to netrufam ani ja odhadnut, myslim ze to ani nejak neni mozne... ako pisal jimmi su to uplne ine veci.