Zdravím Vás,
nechcel som zakladať novú tému, táto je k tej mojej asi najbližšie.
Nehľadám týmto príspevkom radu alebo pomoc. Pridávam sem na fórum vlastné skúsenosti s bezdrôtovými slúchadlami – možno to niekomu pomôže pri výbere. Takisto môžete aj vy prispieť s vašimi vlastnými skúsenosťami s inými bezdrôtovými slúchadlami, ktoré používate, alebo ste ich skúšali.
Prosím, nepíšte sem názory ako: „bezdrôtové sú na hovno, kúp si klasické káblové“ – Je to pravda, ale téma je o bezdrôtových..
Takže:
Hrám na basovú gitaru.
Doma som si zvykol hrávať cez slúchadlá (nikoho neobťažujem zvukom - hlukom) a aj pre mňa je zvuk zo slúchadiel príjemnejší.
Mal som klasické "štupľové" slúchadlá napojené 5m káblom do zvuk. karty Lexicon Alpha. Basa Išla tiež cez kábel. Ja som taký, že sa do káblov strašne ľahko zamotám. Mám dlhšiu izbu (8m) a keďže nevydržím stáť na jednom mieste, najradšej by som špacíroval po izbe a hral.
Ako prvé som si kúpil Bezdrôtový systém od Shure radu PGX4. Wifi v izbe - žiadne rušenie,.. Basa hrala a ja som bol niekde na humne - Super.
Ešte mi chýbajú slúchadlá. Chcel som klasické veľké mušle.. Keďže slúchadlá som si nemal možnosť vyskúšať (aspoň čo som ja obchody pochodil) – pozeral som nejaké recenzie na internete.
Povedal som si, že keď majú byť bezdrôtové (čistota zvuku, signál,..), tak radšej zainvestujem a kúpim si nejaké lepšie. Aj tak bolo. Kúpil som SENNHEISER RS175 – 200eur
Moje hodnotenie SENNHEISER RS175:
Výhody:
- Čistý zvuk
- Ľahké
- Pohodlné, dobre sedia na ušiach
- Nerušenie v blízkosti Wifi signálu
- Odstup šumu
- Dobrý dosah aj cez viac stien - cca3 steny.
- Netlačia ani po dlhšom nosení
Nevýhody:
- Veľa basov (tie sa dajú dokonca ešte aj zosilniť)
- Vyzerajú robustné ale v skutočnosti sú celkom také "rozheklané".
- Veľká odozva
- Cena
Najväčší problém mi robila práve tá odozva – jednoducho Keď som zahral tón, v slúchadlách ho bolo počuť neskôr. Keď som začal hrať nejakú pesničku, úplne ma to miatlo,...
Pri pozeraní filmov to žiadny problém nebol, i keď sa to patrne dalo všimnúť aj tam.
Skúšal som rôzne kombinácie s gitarou, káblami a pod... a jednoducho z toho vyšlo, že chyba je v slúchadlách.
Slúchadlá sú určené na pozeranie filmov ale na tom absolútne nesejde.
Skúšal som ich reklamovať, ale nič.. Vyjadrenie z reklamácie: Slúchadlá sú v poriadku – pravdepodobne posielate do vysielača nekvalitný signál,..
Bez komentára. Končím s týmito slúchadlami.
Po týždni si kamarát kúpil bezdrôtové slúchadlá Sony MDR RF-811R za 50eur. Tak mi ich požičal a skúšal som:
Výhody:
- Ľahké
- Nerušenie v blízkosti Wifi signálu
- Tiež dobrý dosah, dokonca o štipku väčší ako u Sennheiser
- Žiadna odozva
- Omnoho lacnejšie
Nevýhody:
- Horšia kvalita zvuku oproti Sennheiser
- Nie až také pohodlné – horšie sedia na ušiach a padajú z hlavy – aspoň mne.
- Odstup šumu je o stráášne horší ako u Sennheiser – dosť šumia pri vyššej hlasitosti.
- Po dlhšom nosení tlačia
- Batérie sú tam 2x AAA - 550mAh - sony - Na to koľko hrám (cca 2hodiny) vždy vydržali. Vždy cez noc nabíjam.
Žiadna odozva – bol som rád že sa potvrdilo, že ten posun zvuku bola chyba v slúchadlách Sennheiser.
Určite tam nejaké malé meškanie je, ale uchom to nepočuť – Skúšal som to tak, že do jedného ucha som si dal štupľové slúchadlo cez kábel a na druhé Wireless sony.. Fakt som tam nezistil uchom rozdiel. A to išlo vzduchom z gitary do zvuk. Karty a potom vzduchom do slúchadiel.
Odstup šumu som minimalizoval tak, že do vysielača púšťam silný signál a volume na slúchadlách mám potom skoro na minime – takže to nešumí, je to v pohode zvuk. Oproti káblu je to samozrejme horšie. Stále toto zapojenie doma používam, takže mi to asi až tak nevadí a tie kvality nejako strpím. – hlavne že môžem byť voľný a hrať aj na dvore
Pri hraní s týmito slúchadlami je počuť slabý nežiadúci tón, ktorý je asi spôsobený rušením medzi gitarovým a slúchadlovým bezdrôtovým systémom.
Slúchadlá vysielajú na frekvencii 863Mhz a Shure systém na frekvencii 800 až 820Mhz.
Tie hodnoty sú si celkom blízke, tak asi preto to rušenie – ak nie opravte ma – moc sa do toho nerozumiem.
Ale teraz sa vysielačky robia na 2,4Ghz ak sa nemýlim, takže tam by už problém nemal byť.
Ten nežiadúci tón ale nie je hlasnejší ako samotný tón gitary a pri hraní, navyše pri nejakom hudobnom podklade sa stratí.
Pardon za takýto dlhý sloh, nevedel som to ináč napísať.