Dorian
|
|
« Odpoveď #30 kedy: 25. Marec , 2006, 19:04:10 » |
|
bubla15 napísal:dorian: a mohol by si v skratke napisat ako sa da ten kvintovy kruh vyuzit ? Napr. pri stavbe akordov, odvodzovanie si modov pre dane akordy a tak...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Dorian
|
|
« Odpoveď #31 kedy: 25. Marec , 2006, 19:07:27 » |
|
midnightstranger napísal:Martin ten kruh je napisany trosku blbo. Kvartovy kruh zacina od F (pretoze Fdurova stupnica je bez becka) LEnze pri tychto kruhoch sa straca vyznam predznamenani, lebo stupnica ma len 7 tonov teda viac krizikov a beciek tam nemoze byt. Teda ak sa nemylim. UUUUUUUUUps dalsie zrniecko:whistle:
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #32 kedy: 25. Marec , 2006, 19:38:33 » |
|
Blade34 - skratka stupnice sa sikne vediet a najlepsie je nechat si to niekym OSOBNE vysvetlit. Nie je to tazke na pochopenie, ale takto nadialku po internete si neviem predstavit, ze by som sa to trebars ja dokazal naucit. A nie kazdy na to musi ist z jedneho konca. Trebars ja som sa nabiflil naspamat poradie cirkevnych stupnic podla toho, ako su odvodene od zakladneho Cduru, tak si viem odvodit stupnice v rychlosti dodnes. Niekto iny sa ucil mozno inac. Este pred stupnicami treba vediet, co su intervaly, ake intervaly pozname a ako vyzeraju.
Ako hovorim - najlepsie urobis, ked si to nechas niekym vysvetlit kto tomu spravne rozumie.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
midnightstranger
|
|
« Odpoveď #33 kedy: 25. Marec , 2006, 20:48:21 » |
|
Dorian, ja som si pri tom F dure chybu priznal. To beriem a hanbim sa za to:blush:
Ide skor o toto: ja viem ze existuju dvojite posuvky, ale nie je mi jasne ako ich zapises ako predznamenie do notoveho papiera??Tam tych krizikov a becok moze byt len tolko kolko je tono v stupnici, alebo to mam cele nejake pomylene?? :unsure:
|
|
|
Zaznamenané
|
Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte.
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373
guitarist
|
|
« Odpoveď #34 kedy: 26. Marec , 2006, 13:46:47 » |
|
Stupnice s dvojitými posuvkami neexistujú, lebo napr. 7-krížiková C#dur už pokryla zvýšenie všetkých tónov, keby si chcel pridať ďalší krížik, už by to bol podža poradia Fisis (Fx), stupnica aj tónina by bola G#dur a tóny v nej by boli: G# A# H# C# D# E# Fx G# , to ale enharmonicky presne vyjadruje tónina Abdur v oveža jednoduchšom zápise: Ab Bb C Db Eb F G Ab - má 4 béčka. Tóny sú po enharmonickej zámene tie isté ako v predchádzajúcom prípade.
Dvojitým posuvkám je dobré sa vyhnúť, zápis to skomplikuje, aj čítanie z nôt. Použijú sa len v špecifických prípadoch, aby sa zachoval pri zápise presný charakter postupnosti tónov, aby bolo jasné, že sa v tónine zvyšuje ten konkrétny tón, ktorý už je podža predznamenania zvýšený...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Dorian
|
|
« Odpoveď #35 kedy: 27. Marec , 2006, 23:18:06 » |
|
midnightstranger napísal:Dorian, ja som si pri tom F dure chybu priznal. To beriem a hanbim sa za to:blush: Sak si robim srandu. Myslis, ze ja som sa nikdy nepomylil? A este ako...?? Naposledy upravil dorian, : 28.03.2006 o 00:18
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
bubla15
|
|
« Odpoveď #36 kedy: 27. Marec , 2006, 23:44:32 » |
|
dorian napísal:bubla15 napísal:dorian: a mohol by si v skratke napisat ako sa da ten kvintovy kruh vyuzit ? Napr. pri stavbe akordov, odvodzovanie si modov pre dane akordy a tak... tak toto by ma vazne zaujimalo. tak ak budes mat chut to rozpisat, tak by som bol velmo rad
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479
|
|
« Odpoveď #37 kedy: 28. Marec , 2006, 00:09:56 » |
|
No tak ake tony su v akorde C#? A podme, vysyp ich hned! Zacnes tym, ze zakladny ton prima bude c#, potom velka tercia, tu si lahko odpocitas, f. No a teraz chces cistu kvintu. Ako ju urcis? Jednoducho mas v hlave kvintovy kruh a tak vies, ze je to g#. Co viac chces? Prispevok bol u/opraveny Naposledy upravil martinlm, : 28.03.2006 o 13:20
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
nenadt
nováčik
Príspevkov: 22
|
|
« Odpoveď #38 kedy: 28. Marec , 2006, 07:51:56 » |
|
bubla predstav si ze ides harmonizovat stupnicu Cdur ... vies ze je to zakladna stupnica a nema ziadne kriziky ani becka. takze harmonizacia do kvintakordov ... Cdur,Dmol,Emol,Fdur,Gdur,Amol,Hmol(b5),Cdur a teraz chces napr stupnicu Ddur .... ak vies kvintovy kruh tak vies ze Ddur ma 2# ..teda a teda namiesto F - hrame Fis ..a namiesto C-Cis .... harmonizacia teda bude asi takato Ddur,Emol,Fismol,Gdur,Adur,Hmol,Cismol(b5),Ddur .... takto v podstate mozes pokracovat dalej vsetky stupnice najlepsie je to ale asi vysvetlit na notach v notovej osnove skus si to zapisat do not
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Hosť
|
|
« Odpoveď #39 kedy: 28. Marec , 2006, 08:17:29 » |
|
Admin:Nechcel by som byt tvojim žiakom,hlavne ak by si učil stavbu akordov takymto sposobom./Tym nemyslim ten maličky omyl/
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
katarina
pravidelný návštevník
Príspevkov: 725
spanilá deva
|
|
« Odpoveď #40 kedy: 28. Marec , 2006, 09:49:50 » |
|
martinlm napísal:No tak ake tony su v akorde C#11? A podme, vysyp ich hned!
Zacnes tym, ze zakladny ton prima bude c#, potom velka tercia, tu si lahko odpocitas, e. No a teraz chces cistu kvintu. Ako ju urcis? Jednoducho mas v hlave kvintovy kruh a tak vies, ze je to g#, atd.. Co viac chces?
f, nie e... Mam medzery aj v ratani.
Naposledy upravil martinlm, : 28.03.2006 o 01:13 Tak ak toto niekto pochopi, tak potom som uz asi uplna blondinka...:blink: Opravte ma, ak sa mylim: C#11 je c#, e#, g#, h, d# a f#...alebo to mal byt C#add11? c#,e#,g# a f#?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
ondro
|
|
« Odpoveď #41 kedy: 28. Marec , 2006, 10:13:44 » |
|
katka: ak sa mylis ty,zrejme sa mylim aj ja,lebo sa mi zda,ze som to pochopil rovnako ako ty..a myslim ,ze mame pravdu
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Majo Fero
|
|
« Odpoveď #42 kedy: 28. Marec , 2006, 10:14:38 » |
|
akord C#11 je suzvuk tonov: C# F G# H D# F# akord C#add11 (C#/11) je suzvuk tonov: C# F G# F# ak si dobre pamatam
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479
|
|
« Odpoveď #43 kedy: 28. Marec , 2006, 10:17:32 » |
|
rudy napísal:Admin:Nechcel by som byt tvojim žiakom,hlavne ak by si učil stavbu akordov takymto sposobom./Tym nemyslim ten maličky omyl/ Snazil som sa len vysvetlit, ze to ma vyuzitie aj pri stavbe akordu, nie vysvetlit ako sa urcuju tony v akorde. Okrem toho nie som dobry ucitel, nie ze by som mal co ucit haha. katarina napísal:Tak ak toto niekto pochopi, tak potom som uz asi uplna blondinka...:blink: Opravte ma, ak sa mylim: C#11 je c#, e#, g#, h, d# a f#...alebo to mal byt C#add11? c#,e#,g# a f#? To je presne dovod, preco som tam napisat atd, lebo som nerozobral tu 11tku, 9tku a 7micku, ktore v 11tkovom akorde su tiez! Uznavam, ze z metodickeho pohladu je ten prispevok neuplny!
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
katarina
pravidelný návštevník
Príspevkov: 725
spanilá deva
|
|
« Odpoveď #44 kedy: 28. Marec , 2006, 10:48:18 » |
|
ok, v poho...ja len aby sa tu pisali metodicky korektne veci, kedze tato tema je cisto metodicka a nedochadzalo k zbytocnym nedorozumeniam ohladom teorie... dr.karpethorky: Ja som to napisala spravne...to je o tej enharmonickej zamene, ak si dobre pamatas, lebo e#=f, lenze v C#dur nemozes napisat ze tercia je f...ok?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|