Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
24. November , 2024, 12:45:50
Strán: [1] 2  Všetko |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Prebijanie prazcov  (Prečítané 5671 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
Hannibal3
nováčik
*
Príspevkov: 10

« kedy: 24. Január , 2005, 13:07:00 »

Dostala sa mi do ruk jedna gitara...dalo by sa povedat ze v dezolatnom stave...hlavne teda co sa tyka prazcov a laku. A tak teda moja otazka znie. Ako sa prebijaju prazce? Co stoji ten ""drat"" alebo co sa to pouziva? A vobec...nebude lebsie ked to dam urobit odbornikovy??? A este taka mala question...aky lak sa pouziva na gitaru???
Zaznamenané
guitman
otec
miestny štamgast
Príspevkov: 1986

guitman

« Odpoveď #1 kedy: 24. Január , 2005, 13:42:35 »

T všetko sa tu už niekde popísalo stačí pohžadať. Narážanie pražcov
Zaznamenané

tatko fóra
Hannibal3
nováčik
*

« Odpoveď #2 kedy: 07. Február , 2005, 10:05:10 »

OK dik neni tam toho nejako vela ale aspon daco...
Zaznamenané
Roberto
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 3467

« Odpoveď #3 kedy: 07. Február , 2005, 10:57:45 »

prazcovy drot kupis skoro vsade, na krk ti stacia 2 pruty (alebo predstrihane prazce). Metoda je jednoducha, len clovek musi byt trpezlivy. Najprv opatrne, ostrym nozikov povyberat prazce aby si neznicil hmatnik. Potom poriadne prebrusit hmatnik smirglom (najprv cca 250 potom niecim jemnejsim). Vycistit drazky na prazce, nakvapkat do drazok sekundak a vlozit prazce. Zatlacat niecit do coho sa mozes opriet, urcite netlct do prazcov kladivom. Ked budu komplet prazce osadene, treba si permanentnou fixkou prejst po prazcoch a velkym plochym pilnikom zarovnat prazce z vrchu. Nakoniec zaoblit hrany trouholnikovym pilnickom a vyhladit 500 smirglom. fu.. taky je proces v skratke.
Zaznamenané

“Hot funk, cold punk, even if it's old junk, it's still rock and roll to me.” ~ Billy Joel

"Using a pedal for dirt with a great vintage Marshall is like driving a Ferrari with an automatic transmission. It's still a Ferrari but you can sure as have a lot more fun with a manual."
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #4 kedy: 07. Február , 2005, 13:17:13 »

Hannibal3 - sekundak do drazok urcite nelej Si píš!!! To je blbost jak mraky. Prazcovy drot ma vnutornu kolajnicku s vystupkami, ktore sa do hmatniku zakusnu, takze prazec ani nevypadne, ani sa nebude v drazke posuvat. Ak by si prazce prilepil lepidlom, pri buducom potencialnom preprazcovavani by si ich mal problem povyberat a mohol by si vazne poskodit hmatnik ! Ak su drazky tak vydrate, ze v nich nove prazce nebudu drzat (to ako by si ale musel tie stare povytrhavat !), robi sa to tak, ze sa vytmelia epoxidovo-pilinovou zmesou a znovu narezu. Nie je to bohvieco, ale stale lepsie ako vlepovat sekundakom...
Zaznamenané
guitman
otec
miestny štamgast

guitman

« Odpoveď #5 kedy: 07. Február , 2005, 13:58:26 »

Používa aj sekundové lepidlo na koniec pražcov všeobecne by som ich nelepil.lebo pri opetovnej výmene to bude problém.A podža toho Robertovho popisu by si mal miestami riadne vytrhaný hmatník tak som to robil 1.x a nanešťastie tam bol eben pekne som sa narobil aby tie vytrhane miesta boli v poriadku našťastie boli širšie pražce a nebolo to vidno.Je dobré to pred vytiahnutím nahriať.A najlepšie je ich nalisovať lisom.Ale dá sa aj kladivkom ale opatrne a nie kovovým to už však chce cvik lebo pražcový drôt je tvrdý a okraje keď začnú odstávať blbo sa to robí. malá ukážka je tu http://www.frets.com/FRETSPages/Luthier/Technique/Guitar/Frets/00028Refret/00028refret01.html http://www.frets.com/FRETSPages/Luthier/Technique/Guitar/Frets/D35Refret/D35refret1.html http://www.frets.com/FRETSPages/Luthier/Technique/Guitar/Frets/00045BarFrets/00045barfrets1.html sú to síce španielky ale postup je obdobný.
Zaznamenané

tatko fóra
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #6 kedy: 07. Február , 2005, 23:05:44 »

Prave preto, aby okraje prazcov nevyskakovali a netrebalo pouzivat sekundove lepidlo (:cry: :ohgod: :upset: ) treba prazec predohnut viac, ako je obluk hmatniku. Potom gumenym kladivkom jemne v strede dotuknut prazec, tak aby sadol krasne na hmatnik. Mam pred sebou onedlho nejake prazcovanie, takze ako je mojim dobrym zvykom, urcite bude aj obrazova reportaz :)
Zaznamenané
Hannibal3
nováčik
*

« Odpoveď #7 kedy: 08. Február , 2005, 10:14:46 »

Pani velmi pekne dakujem za tieto vycerpavajuce informacie... Utvoril som si z toho daco taketo: Mam ten prazec nahriat a tenkym nozom vybrat. Potom osetrit a prebrusit hmatnik, ohnut prazec viac ako je obluk hmatniku a naklepnut ho tam kladivom....pochopil som to spravne??? A ten hmatnik co xcem poopravit nema ziadny obluk:)...je to taky caaarch plochy ako lata:) No kazdopadne este pockam na tu rastisovu obrazovu reportaz z toho prebijania:) A na ten gitarovi lak mam asi zalozit druhu temu co???:)
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #8 kedy: 08. Február , 2005, 22:40:09 »

Hannibal3 - na mna necakaj, lebo medzitym oplesaties :). A aku gitaru vlastne mas, elektriku alebo spanielu ?
Zaznamenané
guitman
otec
miestny štamgast

guitman

« Odpoveď #9 kedy: 09. Február , 2005, 06:56:02 »

Rastis pekne s tým kladivkom si to opísal presne tak som to myslel aj ja ale ja mám lis a lisovená sú 100%.A sekunďák som nepoužíval len som potom zmiešal lepidlo z dreveným prachom a vyspravoval som dierky na boku som taký mini pedant na niektoré veci si potrpím.Inak je dobré tie pražce ešte potom prebrúsiť jemnejším brúsnym papierom najskôr tak 120 a nakoniec tak 800-1500 ich doleštiť a vežkou plochou keď je hmatník pekne rovný a dobre prebrúsený niejako extra to netreba brúsiť a hlene si treba dať pozor aby na pražcoch nevznikli plôsky ale aby bol stále oblý potom by mohol byť problém zo bzučaním a akeď človek nemá špeciálne pílniky tak to už nespraví.Normálne ste ma navnadili žeby som si len tak pre cvik prepražcoval kejtru aj s fotoreportážou.Svoju radšej nie ale mám tam nejakú diskantku na ktorej to budem robiť asi objednám pražcový a bude...
Zaznamenané

tatko fóra
Hannibal3
nováčik
*

« Odpoveď #10 kedy: 22. Február , 2005, 09:43:52 »

aha:)....tak pockam na guitmana:)...elektrika spanielu som nikdy nemal...
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #11 kedy: 22. Február , 2005, 14:34:54 »

Na elektrike mas uplne plochy hmatnik ? To som tusim este nevidel. Pamatam si, ze Jolana Galaxis mala takmer plochy hmatnik, ale tiez len ""takmer"", nejaky obluk tam bol...
Zaznamenané
Hannibal3
nováčik
*

« Odpoveď #12 kedy: 08. Marec , 2005, 09:54:59 »

No nastastie ta gitara nieje moja:) No sak to je jolana...neviem ci galaxis ale ten hmatnik je fakt jak lata rovny....mozno je lehce zakriveny neviem niak som to neskumal ked som ju mal doma...
Zaznamenané
pelko
miestny štamgast
Príspevkov: 2146

« Odpoveď #13 kedy: 20. Apríl , 2008, 17:25:07 »

Práve som rozobral starú gitaru, mám hmatník... Môžem povyberať pražce a potom ich dať o5 naspäť? Akým spôsobom ich mám vybrať? (vyťiahnuť "dohora" alebo "vytlačiť" zboku)?
Pretože plánujem hmatník zbaviť laku, namoriť a znovu nalakovať  Zdravíčko
Zaznamenané
mcmaros
stály hosť
Príspevkov: 1173

Max for President!

« Odpoveď #14 kedy: 20. Apríl , 2008, 19:54:17 »

Bez poskodenia ich urcite nevyberies.
Zaznamenané

Strán: [1] 2  Všetko |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.044 sekund, 23 otázok.