Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373
guitarist
|
|
« Odpoveď #180 kedy: 04. Marec , 2006, 19:14:55 » |
|
13-tky o poltón nižšie ti dajú pocit pri vyťahovaní asi ako 11-tky. 12-tky normálne nie sú moc na vyťahovanie, ako som spomínal.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
pet
náhodný pocestný
Príspevkov: 90
|
|
« Odpoveď #181 kedy: 04. Marec , 2006, 21:14:34 » |
|
Ja síce hrávam na 9-tkach, ale čo sa týka porovnania mäkkosti vrámci značiek by to nemalo byť rozhodujúce. Akurát pre dvoma dňami som menil struny. Mal som Rotosoundy a dal som teraz Ernie Ball a môj pocit po výmene je ten, že tie Rotosoundy boli poznatežne mäkšie a lepšie sa vyťahovali.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
midlo
|
|
« Odpoveď #182 kedy: 04. Marec , 2006, 21:27:14 » |
|
No a ked si na tych podladenych trinastach este vyberies nejaku tu pruzinu alebo zmensis ich odpor, tak sa budu hned vytahovat ako 10. Ja by som to s tou hrubkou neprehanal, niekedy mam dojem ze sa tomu pripisuje prilis velky vyznam...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
bubla15
|
|
« Odpoveď #183 kedy: 04. Marec , 2006, 21:35:20 » |
|
midlo poslal som ti PM
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
bubla15
|
|
« Odpoveď #184 kedy: 04. Marec , 2006, 21:42:05 » |
|
zda sa ze som nasiel riesenie, EB maju cosi medzi 12 a 11. ze beefy slinky.....tak to opacim
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #185 kedy: 04. Marec , 2006, 21:53:22 » |
|
midlo napísal:No a ked si na tych podladenych trinastach este vyberies nejaku tu pruzinu alebo zmensis ich odpor, tak sa budu hned vytahovat ako 10. ... Fakt :blink:
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479
|
|
« Odpoveď #186 kedy: 04. Marec , 2006, 21:59:44 » |
|
No ak vyberies vsetky pruziny, tak struny uz nie su vobec napnute a lezia na hmatniku, ak ich znova nenaladis, teda sa lahko benduju )
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
midlo
|
|
« Odpoveď #187 kedy: 05. Marec , 2006, 00:07:03 » |
|
aaach.... Pruziny robia tah strunam! Ked si das dozadu 5 pruzin a este aj dotahnes, tak sa ti bude bendovat s 9 ako na 11..to je FYZIKA chlapci
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
|
|
« Odpoveď #188 kedy: 05. Marec , 2006, 00:20:52 » |
|
No ty o fyzike zrejme svoje vies, ked ju po podobnych uvahach pravdepodobne opakujes, pripadne cely rocnik A co skor padne na zem? Lahky kusok papiera, alebo tazka Marshall hlava?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #189 kedy: 05. Marec , 2006, 00:27:48 » |
|
midlo napísal:aaach.... Pruziny robia tah strunam! Ked si das dozadu 5 pruzin a este aj dotahnes, tak sa ti bude bendovat s 9 ako na 11..to je FYZIKA chlapci Sa nad tym este raz poriadne zamysli, pretoze si uplne mimo. Myslis tie pruziny, ktore robia protitah strunam na tremole ? Co sa stane, ked vyberiem pruziny zozadu ? POVOLIA SA STRUNY a okrem toho sa zdvihne paka. Ak doladis struny naspat, BUDU MAT UPLNE ROVNAKE PNUTIE, ako predtym a TOTO JE FYZIKA. Okrem toho, ze si zbytocne doseries geometriu nastroja a budes musiet doladit struny, vysku tremola a oktavy, neziskas vobec nic. A okrem toho kde si prisiel na to, ze ma bubla15 pakovu gitaru s pruzinami vzadu ?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
midlo
|
|
« Odpoveď #190 kedy: 05. Marec , 2006, 01:36:52 » |
|
Martinlm : najskor padne sanka tebe, ked to vyskusas a rastisovi tiez. Je loficke ze ked zvysim tlak z jednej strany(pruziny), tak pre rovnovahu tremola musim zvysit aj tlak z druhej strany(struny) a tym padom musim logicky vyvyjat vacsiu silu na natahovanie struny (bend). A najtsroj si doseries leda tak ked mas ultra slim neck ale pri devinach tazko.. Btw bubla ma smolu ze nema paku
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
|
|
« Odpoveď #191 kedy: 05. Marec , 2006, 01:54:14 » |
|
No co som ochotny pripustit je, ze ked vytahujes struny, tak sa samozrejme nakloni aj kobylka. Tam by mozno mohol byt rozdiel, ale urcite to nejdem skusat, som rad, ze mi ako tak ladia oktavy Bubla je stastny clovek bez paky. Ked si das dozadu 5 pruzin a este aj dotahnes, tak sa ti bude bendovat s 9 ako na 11. No ale toto je presne opacny ucinok, ako by som pripustil - problem tremolo systemov je, ze ked vytahujes strunu, tak ju musis vytiahnut o nieco viac ako na gitare s pevnou kobylkou. Cize ked uz, tak s vacsou silou pruzin by ten rozdiel mal byt mensi.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373
guitarist
|
|
« Odpoveď #192 kedy: 05. Marec , 2006, 03:54:08 » |
|
Aj midlo má v niečom pravdu, ale to predpokladá vežmi silný protiťah strún pružinami. Čím väčší ťah strún, tým viac treba vyvíjať silu v prstoch na vytiahnutie tónu. Je to fakt. Jedine na pevnej kobylke to závisí len od strún. Inak vežmi zavážia pružiny. Mám to aj z vlastnej skúsenosti, musím vyťahovať 10-tky struny väčšou silou, ako pri pevnej kobylke, lebo mám dosť silné pnutie pružín (všetkých 5 a nové). Ale zas nie tak moc, ako spomínal midlo, že by to bolo s 9-tkami ako pri 11-tkach. To už preháňa.
Povedal by som, čím viac treba vytiahnuť strunu, tým väčší ťah treba vyvinúť, lebo sa prejavia pružiny. Keď len o poltóna, zdá sa to byť mäkšie, pri celom tóne sa pružiny prejavujú viac a keby neboli, bolo by to žahšie, o 1a7/2tóna už je rozdiel citežný - v porovnaní s pevnou kobylou.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
midlo
|
|
« Odpoveď #193 kedy: 05. Marec , 2006, 09:40:25 » |
|
Pitu - v tom zpale mi nejak usli cisla, mas pravdu, trochu som to prepiskol
Martinlm - No asi si vziivote nehral na giatre s pakou, lebo by si si vsimol, ze sice musis vytiahnut strunu vyssie, ale to len koli tomu ze sa ti pritom hybe aj tremolo co ma za nasledok , mensi odpor struny a lahsie sa benduje. A cim viac pruzin das dozadu tym tazsie ti to pojde. Jednoduche jak facka. Gitaru s tremolom mam od uplneho zaciatku takze som si s tym uzil svoje a viem o co hovorim. Samo sebou hral som aj na pevnych systemoch a jednu git mam bloknutu..
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
METALHAMMER
|
|
« Odpoveď #194 kedy: 05. Marec , 2006, 10:29:36 » |
|
to bubla: mno presne som ti to chcel poradit a prisiel si na to sam.....beefy slinky pouzivam uz rok a su to perfektne struny.....akoze tam s tym geckom tiez nie je ziadna vyhra lebo je tam gecko 22p (plain)...ale da sa mno ale pitu ja viem ze si skuseny ale v tomto by som ti oponoval ...to kto ake struny vytiahne zalezi len na sile.....viem presne o com hovoris...ale daju sa aj dvanastky a urcite aj trinastky vytahovat...napr ja 12 ja este gecko vytiahnem (to je myslym 24) ale ked som postupoval k tvrdsim strunam tak to bolo kriticke...najprv som mal deviny...potom hybridy..potom desiny...zasa dake hybridy...a teraz som spokojny aj zvukovo aj vo vsetkom.....uz vyssie asik nepojdem....tie beefy slinky su 54 42 30 22p 15 11....ale pitu ma pravdu ze ak si ma niekto dodrbat prsty tak to radsej nech trochu stensi alebo nech zmeni znacku lebo to az tlko nerobi.....(i ked ja by som na tensie uz nesiel).....inak hrube struny maju aj nepriame nevyhody...napr v hudobninach vobec nemozem skuit gitary...sade su natiahnute deviatky a mna ide poroazit.....takze tak...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|