Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
23. November , 2024, 14:56:41
Strán: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 44 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: hrúbka a kvalita strún  (Prečítané 122575 krát)
0 užívateľov a 5 Hostí prehliada túto tému.
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #210 kedy: 05. Marec , 2006, 15:22:04 »

midlo napísal:
Citácia
Rastis v pohode...ze to mam vyskusane na x gitarach a funguje to

Kolko je to x gitar ? A ako vyriesis, ked sa Ti po povyberani pruzin zdvihne paka ?
Zaznamenané
midlo
pravidelný návštevník
Príspevkov: 548

« Odpoveď #211 kedy: 05. Marec , 2006, 15:36:15 »

Rastis uz to nepocitam.. Po vybrani pruzin paka zpravidla klesne (ale  to zalezi od toho ci ju mas otocenu k strunam alebo od strun :) ). Riesim to dotiahnutim nosneho zeleziaka na pruziny a sikmym nasadenim pruzin. Standard je ale 3 pruziny rovno a .9 struny.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #212 kedy: 05. Marec , 2006, 16:13:11 »

midlo - fakt taras. Ak dotiahnes drziak na pruzuny tak, aby sa Ti vratilo tremolo znovu do optimalnej polohy, spravil si to, ze si zvysil protitah pruzin. Cize najprv si ho znizil ked si vytiahol pruziny, potom si ho zvysil, ked si zvysne pruziny napol. Pri rovnakom naladeni strun je ten protitah v oboch pripadoch rovnaky. Tak mi logicky vysvetli, aky to ma vplyv na tah strun a pocit pri vytahovani.
Zaznamenané
midlo
pravidelný návštevník

« Odpoveď #213 kedy: 05. Marec , 2006, 16:24:27 »

Ked si to nepochopil na 3krat tak je uz zbytocne to vysvetlovat. Raz ma pozves na pivo a tam ti to nazorne predvediem, ok?
Zaznamenané
MageZ
miestny štamgast
Príspevkov: 2224

teh shite!!111!

« Odpoveď #214 kedy: 05. Marec , 2006, 16:29:11 »

Tah struny ziadne pruzinky neovplyvnuju. Tah struny je funkcia dlzky, frekvencie ladenia a masy struny (hmotnosti na dlzkovu jdnotku). To je Fyzika.
Zaznamenané

Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #215 kedy: 05. Marec , 2006, 16:33:53 »

Midlo ale tvrdi, ze ked strunu vytiahnes, tak sa nahne kobylka a ze ked je tam menej pruzin, nahne sa lahsie, ak ho dobre chapem. Uz ma aj presvedcil, ale opat som skepticky :)
Zaznamenané

MageZ
miestny štamgast
Príspevkov: 2224

teh shite!!111!

« Odpoveď #216 kedy: 05. Marec , 2006, 16:40:14 »

martinlm napísal:
Citácia
Midlo ale tvrdi, ze ked strunu vytiahnes, tak sa nahne kobylka a ze ked je tam menej pruzin, nahne sa lahsie, ak ho dobre chapem. Uz ma aj presvedcil, ale opat som skepticky :)

To je mozne, o tom sa nehadam. Ale to, ze sa hybe kobylka, pri zachovani tych 3 parametrov nema ziadny vply na tuhost struny.
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #217 kedy: 05. Marec , 2006, 16:50:41 »

martinlm napísal:
Citácia

Ci mas 5 volnejsich pruzin alebo 3 natiahnute, ten protitah je rovnaky. Samozrejme ak sa bavime o pripade, ze tremolo je v stale rovnakej polohe. Struny pri rovnakom naladeni maju rovnaky tah. Aby bolo tremolo v stale tej istej polohe, musi byt protitah pruzin rovnaky bezohladu nato, ci su 3 alebo 5. Cize aky to ma vplyv na povolovanie tremola pri vytahovani ? Podla mojho logickeho usudku ak je protitah rovnaky, rovnako sa pri vytahovani povoluje tremolo a tym padom sa struny vytahuju tak isto rovnako.

Midlo, mozno to pochopim na stvrty krat, ale prid s logickym vysvetlenim.
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #218 kedy: 05. Marec , 2006, 16:59:01 »

rastis napísal:
Citácia
Pitu - to je velmi subjektivne, ci citis na tremolovej gitare pri vytahovani nieco ine, ako na gitare s pevnou kobylkou. Podla mna citit vacsi rozdiel pri kratkej vs. dlhej menzure. Rozdiel citit aj pri rozdielnych radiusoch hmatniku. Rozdiel citit takisto pri roznych typoch prazcov.  

Pri kratšej menzúre sa žahšie vyťahujú struny o požadovaný interval, mám to vyskúšané - mám viac gitár s inou menzúrou, aj 2 trenažére.
Pri jednej gitare s jedným tremolom mám podobnú skúsenosť ako midlo. Viackrát som za ten čas čo mám gitaru, menil hrúbku strún, pár krát som zmenil ťah pružín. Niekedy som mal 3 pružiny rovno, inokedy šikmo, teraz mám 5 nových dosť pevných pružín rovno a hneď ako som ich tak dal, som cítil, že ten ťah pri vyťahovaní strún je iný ako bol predtým. Ide to ťažšie ako pri 3 pružinách a nemyslím, že by to bol subjektívny pocit.
Zaznamenané

midlo
pravidelný návštevník

« Odpoveď #219 kedy: 05. Marec , 2006, 17:12:00 »

Vdaka Bohu za Pita! Lebo uz by som sa z toho zblaznil.. Rastis jemu veris zrejme viac ako mne tak by ti to malo stacit..DUFAM
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #220 kedy: 05. Marec , 2006, 17:23:57 »

rastis napísal:
Citácia
...Ci mas 5 volnejsich pruzin alebo 3 natiahnute, ten protitah je rovnaky. Samozrejme ak sa bavime o pripade, ze tremolo je v stale rovnakej polohe. Struny pri rovnakom naladeni maju rovnaky tah. Aby bolo tremolo v stale tej istej polohe, musi byt protitah pruzin rovnaky bezohladu nato, ci su 3 alebo 5. Cize aky to ma vplyv na povolovanie tremola pri vytahovani ? Podla mojho logickeho usudku ak je protitah rovnaky, rovnako sa pri vytahovani povoluje tremolo a tym padom sa struny vytahuju tak isto rovnako.

Midlo, mozno to pochopim na stvrty krat, ale prid s logickym vysvetlenim.

Cize to, co som napisal neplati ? Ja som otvoreny diskusii a uznam, ked sa mylim. Takze co z toho, co som napisal je nespravne a preco ?
Zaznamenané
midlo
pravidelný návštevník

« Odpoveď #221 kedy: 05. Marec , 2006, 17:30:48 »

uff.. Neplati to, ze protitah je pri inom pocte pruzin stale rovnaky.. Predstav si lano, 6,5metra a na koncoch sa pretahuju 2 sestrocni, rovnako silni chlapci a vedla take iste lano, ale na kococh su 2 30rocni zdatni muzi (tiez rovnako silni). Clovek je tvor kt. sa velmi spolieha na zrak a tak z pohladu usudi ze obidva pripady su navlas rovnake... Ale keby si chcel lano ohnut (ako pri bende), tak pri tych chlapcoch ti to pojde lahsie, kdezto pri tych chlapoch by sa ti to asi nepodarilo.. Capito? Neviem ci to je zrovna najlepsie prirovnanie, didaktiku nemam velmi v laske ale zistujem ze je uzitocna, LOL.

Naposledy upravil midlo, : 05.03.2006 o 17:32
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #222 kedy: 05. Marec , 2006, 18:02:13 »

Midlo - chodil si ty do skoly ? Žmurk  To je absurdny a nijak podobny priklad.

Struny maju tah pri jednom naladeni rovnaky. Suhlasis aspon s tymto ? Ked je paka v rovnovaznom stave, protitah pruzin musi byt nejaky. S tym suhlasis ? A dalej - ak maju struny pri rovankom naladeni stale rovnaky tah a paka je stale v rovnovaznom stave, ako moze byt protitah pruzin rozny ?

Aby Tvoj priklad sedel, lano je tremolo, a ludia na koncoch su struny a pruziny.
Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #223 kedy: 05. Marec , 2006, 18:23:31 »

K midlovmu prikladu - je uplne jedno kto je aky stary, ak by ti 30tnici tahali silnejsie, lano by bolo \"najladene\" na inu frekvenicu.
Zaznamenané

midlo
pravidelný návštevník

« Odpoveď #224 kedy: 05. Marec , 2006, 18:40:53 »

Navrhujem aby sme to nechali tak. Ja a Pitu tvrdime nieco na zklade vlastnej skusenosti, co si myslim je dost padny argument proti vasim domniekam a inak to uz vysvetlit neviem (teda ja na vasom mieste by som uz davno neodporoval Žmurk ) a aj keby sa mi podarilo vam to dokazat, co sa tym zmeni? Viac alebo menej pruzin si koli tomu aj tak nedate. Takze este raz, dolezita je muzika :) a kaslime na taketo technicke zalezitosti. Hawk
 Ps to s tym lanom nebol stastny priklad, ja viem..:silly:

Naposledy upravil midlo, : 05.03.2006 o 18:45
Zaznamenané
Strán: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 44 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.097 sekund, 23 otázok.