Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479
|
|
« Odpoveď #240 kedy: 05. Marec , 2006, 23:10:31 » |
|
Vsak ale vynalozena energia je ta ista, ked musis vytiahnut vacsiu \"drahu\"
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Phill
nováčik
Príspevkov: 49
|
|
« Odpoveď #241 kedy: 06. Marec , 2006, 00:47:08 » |
|
Midlo mal si cely cas pravdu . Je jasne ze ci mas 3 alebo 5 pruzin a tremolo stale v rovnakej polohe, tak struny plus pruziny su stale navzajom v rovnovahe. Ale ked paku zatlacis dole - dive (alebo vytiahnes strunu ako bend), zmenis tuto rovnovahu. A kedze 3 struny su viacej natiahute ako 5, ide to lahsie a zaroven na natiahnutie 5 pruzin potrebujes viac energie ako na natiahnutie 3. Takze pocet pruzin v tremole naozaj ovplyvni tuhost paky, resp bending. Ci uz je to lahsie alebo tazsie, zavisi na playerovi co preferuje. A okrem pridavania pruzin existuju aj take vecicky ako tremol-no, backstop, tremsetter a pod, ktore ti bud zablokuju paku (totalne, ako na pevnu kobylu), alebo zvysia jej tuhost (a teda zlepsia bending).
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373
guitarist
|
|
« Odpoveď #243 kedy: 06. Marec , 2006, 01:33:35 » |
|
bubla15 - samozrejme, že musíš strunu napnúť rovnako, aby si dostal rovnaký tón (frekvenciu), je jedno či pri tremole alebo pri pevnej kobylke. Reč je ale o tom, či je ten ťah pri bendingu iný, keď je pri tremole menej pružín alebo viac, prípadne keď je pevná kobylka. Midlo má v tomto smere podža mňa pravdu, takisto aj Phill to potvrdil. Rastisovi sa to neviem z akého dôvodu nezdá a argumentuje síce pekne, ale mám pocit, že o inom. Phill - dobre, že si spomenul aj pákovanie, je tam presne ten istý pocit ako pri bendovaní, pri viacerých pružinách ide pákovanie o dosť tuhšie, presne ako bendovanie.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
midnightstranger
|
|
« Odpoveď #244 kedy: 06. Marec , 2006, 07:42:48 » |
|
No tak som si tu debatku celu precital a budem hovorit z mojich skusenosti a nie sa iba domnievat. Ja som mal ten isty problem ako Martin, ze ked som mal na tremole iba dve pruziny a mal som ju trochu zodvihnutu tak sa mi bendovalo tazsie t.j., ze som tu strunu musel vytiahnut vyssie (opticky) aby som bol v tone. Akonahle som vsak vratil kobylku do povodneho stavu (pridal pruzinu a pritiahol skrutky na tremole) bendovanie je pohodlnejsie a teda nemusim strunu tahat tak vysoko.
|
|
|
Zaznamenané
|
Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte.
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #245 kedy: 06. Marec , 2006, 10:11:08 » |
|
pitu napísal:...Rastisovi sa to neviem z akého dôvodu nezdá a argumentuje síce pekne, ale mám pocit, že o inom.... No povodne som argumentoval, ze je to blbost vytahovat pruziny riesenie tvrdych strun. Nakoniec z toho vznikla dobra nedelna debatka, ale ako citam nazory vsetkych, vychadza mi z toho stale iba to, ze ak nieco zlepsi vytahovanie strun, tak je to prave naopak tuhsia paka, nie volnejsia...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Phill
nováčik
|
|
« Odpoveď #246 kedy: 06. Marec , 2006, 10:23:04 » |
|
rastis napísal:ale ako citam nazory vsetkych, vychadza mi z toho stale iba to, ze ak nieco zlepsi vytahovanie strun, tak je to prave naopak tuhsia paka, nie volnejsia... No to je ono. Viac pruzin Ti sposoby ze ti tuhsie chodi paka a tuhsia paka sa viac podoba pevnej kobyle. Pri bendovani na pevnej kobyle natahujes len jendu strunu, ostatne su viac menej v pokoji (nie su, aj krk mierne pracuje, ale to my nezaregistrujeme ). Ale pri floating bridge, ked bendujes tak menis rovnovahu celeho systemu, pretoze akonahle vytiahnes jednu strunu, ostatne si vlastne povolis a na vyitahnutie na urcity ton potrebujes vacsiu drahu. Teraz je tu otazka, co je lahsie. Ako som pisal, je to na preferencii. Niekomu lepsie sedi bending na floating bridge, kde sice vytiahnes lahsie ale prejdes dlhsiu drahu, alebo na pevnej kobyle, kde vytiahnes tuhsie ale pri kratsej drahe. IMHO vacsi vplyv na bending ma radius krku, napriklad 12 (typicky fender), oproti 14 ci 16 (Ibanez).
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Phill
nováčik
|
|
« Odpoveď #247 kedy: 06. Marec , 2006, 10:30:46 » |
|
midnightstranger napísal:No tak som si tu debatku celu precital a budem hovorit z mojich skusenosti a nie sa iba domnievat. Ja som mal ten isty problem ako Martin, ze ked som mal na tremole iba dve pruziny a mal som ju trochu zodvihnutu tak sa mi bendovalo tazsie t.j., ze som tu strunu musel vytiahnut vyssie (opticky) aby som bol v tone. Akonahle som vsak vratil kobylku do povodneho stavu (pridal pruzinu a pritiahol skrutky na tremole) bendovanie je pohodlnejsie a teda nemusim strunu tahat tak vysoko. To je upllne jasne. Pretoze ak si nenarovnal tremolo do vodorovnej (ci kvazi vodorovnej ako pri Edge ci Lo Pro) polohy, tak tremolo je uz naklonene a pri bendingu sa nakloni este viac (aby sa vyrovnala rovnovaha pruzin a strun) a na spravnu pitch musis prejst vacsiu drahu. Ale ako som uz pisal, ci to je tazsie ci lahsie zavisi na playerovi.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #248 kedy: 06. Marec , 2006, 10:44:28 » |
|
Phill napísal:...IMHO vacsi vplyv na bending ma radius krku, napriklad 12 (typicky fender), oproti 14 ci 16 (Ibanez). A toto som napisal uz asi 3 strany dozadu
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Phill
nováčik
|
|
« Odpoveď #249 kedy: 06. Marec , 2006, 11:18:40 » |
|
rastis napísal:A toto som napisal uz asi 3 strany dozadu Viem . Kazdy mal v niecom pravdu...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373
guitarist
|
|
« Odpoveď #250 kedy: 06. Marec , 2006, 11:26:09 » |
|
Myslím, že Phill to napísal a zhrnul už úplne ok, nie je čo pridávať.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479
|
|
« Odpoveď #251 kedy: 06. Marec , 2006, 13:43:28 » |
|
Aky vplyv ma na bending radius krku? Kde sa lahsie benduje? Alebo je to vec vkusu?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #252 kedy: 06. Marec , 2006, 14:03:25 » |
|
Ja mam zato, ze je to vec vkusu. Je to rozdielny pocit, ale ci je nieco lahsie... Na gulatejsom krku mi pride, ze je prirodzenejsi pohyb pre prsty, ked vytahujes a pokracujes v pohybe prstov smerom akoby do dlane. Ale to len tak teraz naslepo si predstavujem, mozno to tak nie je...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Marshall
|
|
« Odpoveď #253 kedy: 06. Marec , 2006, 15:15:31 » |
|
aky som raad ze mam pevnu kobylku a nemusim toto riesit
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Dude
náhodný pocestný
Príspevkov: 101
|
|
« Odpoveď #254 kedy: 06. Marec , 2006, 17:17:49 » |
|
Marshall napísal:aky som raad ze mam pevnu kobylku a nemusim toto riesit presne tak:P .......ale mam aj strata ale toho moc nepouzivam:silly:
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|