evil
|
|
« kedy: 26. August , 2006, 11:14:37 » |
|
Zaujimalo by ma,aky je zvukovy rozdiel pri rovnakych gitarach(drevo,krk,hmatnik) s tym,ze jedna ma tvar tela jumbo,druha dreadnought. A ake drevo je najvhodnejsie?Zaujali ma gitary cele z mahagonu,ale vsimol som si,ze na prednu dosku sa vacsinou pouziva smrek. Je predpoklad,ze by hrala lepsie gitara cela z mahagonu,alebo zo smrekovou prednou doskou+zvysok mahagon? Aka sa najcastejsie pouziva menzura pri akustickych gitarach?
|
|
|
Zaznamenané
|
GODIN RULEZ!!!
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373
guitarist
|
|
« Odpoveď #1 kedy: 26. August , 2006, 11:28:32 » |
|
Veľkosť tela spraví svoje, jumbo má asi viac výraznejší bas, je guľatší zvuk, dreadnought je prieraznejšia. Ale všetko závisí od kusu gitary.
Vrchná doska nesie rezonanciu, takže by mala byť z hodne rezonujúceho materiálu, myslím, že je to skôr mäkké a krehké drevo (smrek alebo céder), z ktorého práve vysušená tenká doska rezonuje najviac. Na luby alebo zadnú dosku sa už vyberá materiál viac podľa vzhľadu. Samozrejme musí byť kvalitný, aby hrala gitarka dobre, ale môže sa použiť mahagón, javor aj exotické dreviny. Komu sa čo páči.
Telo začína od 14 pražca, hmatník má prevažne 21 pražcov.
|
|
« Posledná zmena: 14. Október , 2007, 02:47:39 od Pitu »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
evil
|
|
« Odpoveď #2 kedy: 26. August , 2006, 11:33:09 » |
|
Vdaka,takze myslis,ze vrchna doska z o smreku je teoreticky lepsia ako mahagon? A ako je to s tou menzurou.
|
|
|
Zaznamenané
|
GODIN RULEZ!!!
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
guitarist
|
|
« Odpoveď #3 kedy: 26. August , 2006, 12:14:59 » |
|
Smrek je aj teoreticky aj prakticky lepší na vrchnú dosku ako mahagón.
Menzúru majú akustické gitary takú istú ako elektrické. Len akustiky majú širší hmatník. Myslím 43-45mm pri nultom pražci.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
evil
|
|
« Odpoveď #4 kedy: 27. August , 2006, 11:04:26 » |
|
Dik za info.
|
|
|
Zaznamenané
|
GODIN RULEZ!!!
|
|
|
myshena
nováčik
Príspevkov: 6
|
|
« Odpoveď #5 kedy: 12. Október , 2007, 19:09:34 » |
|
Dreadnought alebo folk? Ktory typ gitary ma krajsi zvuk? Ake su medzi nimi rozdiely? myslim po zvukovej stranke.. ktoru by ste viac odporucali?
|
|
« Posledná zmena: 14. Október , 2007, 02:49:59 od Pitu »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
styrioci
|
|
« Odpoveď #6 kedy: 13. Október , 2007, 20:04:44 » |
|
Ktory typ gitary ma krajsi zvuk? Ake su medzi nimi rozdiely? myslim po zvukovej stranke.. ktoru by ste viac odporucali? co sa ti viac paci? co chces hrat?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
myshena
nováčik
|
|
« Odpoveď #7 kedy: 15. Október , 2007, 15:12:09 » |
|
co sa ti viac paci? co chces hrat?
to prave este neviem.. radsej nejake tvrdsie veci nez country :-D .. len chcem vediet vo vseobecnosti, ake su medzi nimi rozdiely...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
styrioci
|
|
« Odpoveď #8 kedy: 15. Október , 2007, 15:45:27 » |
|
v skratke asi tolko, ze vacsie telo = mohutnejsi zvuk.. ale zalezi od viacerych faktorov - ladenie, material gitary, hrubka strun... na "tvrdsie" veci asi skor dreadnought tym folkom myslis klasicku spanielu s nylonkami strunami?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
myshena
nováčik
|
|
« Odpoveď #9 kedy: 18. Október , 2007, 14:59:22 » |
|
nie.. normalne elektroakustiku... ma take viac vykrojene telo.. ten dreadnought som mala doma a sa mi to zdalo, ze to znje tak plechovo..tak nevjem... ako znje v porovnani s tym taaa folkova gitara?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
guitarist
|
|
« Odpoveď #10 kedy: 18. Október , 2007, 15:51:36 » |
|
nie.. normalne elektroakustiku... ma take viac vykrojene telo.. ten dreadnought som mala doma a sa mi to zdalo, ze to znje tak plechovo..tak nevjem... ako znje v porovnani s tym taaa folkova gitara?
Záleží, aký si mala doma.. Dobrý celomasívny dreadnought zneje pekne tučne a prierazne.. Nemýľ si to s lacnými preglejkovými haraburdami..
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Lario1
|
|
« Odpoveď #11 kedy: 01. Február , 2014, 11:21:48 » |
|
Možno by som trošku oživil túto tému... Ktorá z gitár (dreadnought alebo jumbo) je vhodnejšia na nahrávánie (kondenzátorový mikrofón)? Obe konkrétne gitary sú značky Klema, celovamasívy, modely 100j/d. Čo som spozoroval: Jumbo gitara mala výrazne viac výšok, je proste viac zvonivá, basov má pomenej, na druhej strane, dreadnought mala podstatne viac basov (zvuk sa tak zdal plnší a guľatejší), ale výšok nejak nemala (pripadajú do úvahy možno staršie struny, ale nie až tak). Moja úvaha: Jumbo má viac výšok ale menej basov, takže na nahrávke by bolo ľahšie trošku basu pridať ako z dreadnoughtu uberať. Preto by možno na nahrávanie sedelo to jumbo. Aj keď musím priznať, zvuk dreadgnoughtu sa mi na počutie páčil viac, hlavne kvôli tým basom.
Aký máte názor vy?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #12 kedy: 01. Február , 2014, 12:11:39 » |
|
moj nazor je taky, ze pri nahravani akustickej gitary je dolezite: - akustika miestnosti ! doma v izbe to bude vzdy pruser alebo aspon veeelky kompromis - nahravat akusticku gitaru jednym mikrofonom je zase len velky kompromis. spravidla sa pouzivaju min. 2 a hlada sa idealne umiestnenie, aby sa nastroj zosnimal tak, ako je treba. s jednym mikrofonom sa odsnima len cast zvukoveho spektra gitary v momente, ked neni osetrene vyssie napisane, je jedno "viac vysok / viac basov ... ", tvar tela atd... to su v podstate detaily. ak nieco poradit, tak radsej gitaru s plochejsim zvukom, to sa v mixe uprace lahsie, ako nejaka buracajuca duniva parada v obyvacke s jednym kondikom nad dierou
|
|
« Posledná zmena: 01. Február , 2014, 12:12:42 od rastis »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Lario1
|
|
« Odpoveď #13 kedy: 01. Február , 2014, 13:17:22 » |
|
Tak vlastne nahrávať sa bude v štúdiu, takže tam sú tie neduhy detskej izby odstránené Čo si myslíš o kombinácii súčasného nahrávania kondenzátorovým mikrofónom a piezosnímačom na gitare? V DAWe by tak boli dve oddelené stopy, jedna kondík a druhá po linke. Vraj na nahrávaní sa používa väčšinou mikrofón, ale mne sa celkom páči aj zvuk z linky a to nejak pomiešať.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #14 kedy: 01. Február , 2014, 13:40:15 » |
|
ak chces dostat pekny plnohodnotny a frekvencne bohaty zvuk akustickej gitary, tak potrebujes 2 kondiky, spravne ich umiestnit a zvysok je na samotnej gitare a hracovi.
zalezi na funkcii akustickej gitare v mixe. ak tam plni len velmi doplnkovu ulohu, aj piezo moze postacit. inak s piezom je to tiez len velky kompromis a vyuzitie by som videl hlavne na podiu.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|