Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
24. November , 2024, 04:09:09
Strán: [1] 2  Všetko |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Notové kľúče  (Prečítané 18567 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
Altostratus
miestny štamgast
Príspevkov: 2211

Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!

« kedy: 13. December , 2006, 12:50:02 »

Nie, že by som tieto veci používal, alebo chcel používať, ale kto sa vyzná v menej používaných notových kľúčoch. Štandardný, husľový (G, tuším) kľúč poznám, viem ešte, že existuje basový kľúč, ktorý ale nepoužívam a ani v ňom neviem čítať.
    Čisto zo zaujímavosti...kto sa vyzná v tých ostatných kľúčoch? Ako sa používajú a aké sú tam posuny?

PS Snažím sa aj uploadnúť obrázok, ale nejako tomu zadrbáva...
« Posledná zmena: 21. Január , 2007, 03:02:16 od Pitu » Zaznamenané

Altostratus
miestny štamgast
Príspevkov: 2211

Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!

« Odpoveď #1 kedy: 13. December , 2006, 12:53:22 »

« Posledná zmena: 01. Apríl , 2007, 14:55:06 od Altostratus » Zaznamenané

Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #2 kedy: 13. December , 2006, 13:27:56 »

Každý z kľúčov sa používa kvôli určitým nástrojom, buď aby pomohol čítaniu nôt pri hre na konkrétny nástroj, alebo pomohol zapísať noty, ktoré sú už mimo rozsah husľového kľúča.
Basový je jasný, je kvôli tomu, aby sa do notovej osnovy podarilo v pohode zapísať basové noty. V husľovom kľúči by tie noty boli zapísané už dosť pod osnovou s pomocou viacerých pomocných čiarok a to by sa zle čítalo.

Pre rôzne dychové nástroje sú rôzne kľúče a to z nasledovného dôvodu. Skoro každý dychár začína so zobcovou flautou, ktorá je v C ladení, tzn ľahko sa čítajú pre ňu noty z husľového kľúča, keďže pokrýva aj jej rozsah, aj C ladenie zodpovedá žiadnemu predznamenaniu.

Iné dychové nástroje sú v iných ladeniach a majú aj posunutý rozsah. Každý dychár však už vie čítať husľový kľúč kvôli zobcovej flaute a teda aby mohol čítať rovnaké noty z notovej osnovy pre svoj nástroj na rovnaký prstoklad ako má aj na flaute, stačí zmeniť kľúč. Saxikár číta vo svojom kľúči akoby notu C, aj ju tak hrá (podľa prstokladu flauty), ale keďže každý saxofón je v inom ladení (sopránový, altový, tenorový, barytónový, basový), nezneje tón C, ale základný tón toho konkrétneho ladenia.
Hádam som to napísal jasne. :)

Neviem teraz presne, v akých ladeniach sú ktoré nástroje, ani ktorý kľúč k nim teda pasuje, tak si nebudem vymýšľať. Komu sa chce, nech to pohľadá a prihodí sem.
« Posledná zmena: 21. Január , 2007, 03:06:03 od Pitu » Zaznamenané

katarina
pravidelný návštevník
Príspevkov: 725

spanilá deva

« Odpoveď #3 kedy: 19. Január , 2007, 11:03:27 »

Huslovy a francuzsky kluc oznacuju g1.
Bass a subbass(ako na obrazku) oznacuju male f.
Altovy, tenorovy(tusim violovy), sopranovy a mezzosopranovy oznacuju tusim c1.
Cize na tej linajke, na kt. sa nachadzaju je zakladny ton a od neho sa oznacuju ostatne tony...Ja osobne iny ako huslovy a basovy neovladam citat...a obdivujem klaviristov, ze to vedia naraz... Popiskujem si
Zaznamenané

METALHAMMER
stály hosť
Príspevkov: 935

« Odpoveď #4 kedy: 20. Január , 2007, 01:03:44 »

ja ked som sa este ucil na klavir som vedel hrat rovno z not.....ale som potom nehral ..a som to zabudol.....treba si to okpakovat....lebo teraz to vime akoze citat.....ale mi to strasne dlho trva...takze nemozem hrat z not..iba sa velmi pomalicky naucit a potom hrat z pameti....teraz by som to fest chcel vediet rychlo.....keby som to vtedy vedel tak to cvicim viac....skoda......ked ja budem mat deti...tak isto ich prihlasim na klavir...ak nie na viac nastrojov.....lebo to je peckovy zaklad....a im to poviem ake je to dobre vediet dobre citat noty......teraz uz iba taby radsej citam ked uz musim.....tie su jednoduchsie....
Zaznamenané
BrokenWings
miestny štamgast
Príspevkov: 1539

« Odpoveď #5 kedy: 20. Január , 2007, 09:48:41 »

to metalhammer: aj ja by som cel aby moje decka(ak nejake budu,co dufam,ze do tohoto uz akosi rychlo sa konciaceho sveta nebudu) chodili na nejaky nastroj...aby mali viac vyhod ako ja v zivote(hudobnom).ale just sa stane to,ze moje decko bude blby futbalista,co pocuva hip-hop.alebo dcera bude polonaha diskofilna krava frciaca na techne a e-cku.ja viem OT...  Popiskujem si
« Posledná zmena: 20. Január , 2007, 09:49:14 od BrokenWings » Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #6 kedy: 20. Január , 2007, 12:31:39 »

...ale just sa stane to,ze moje decko bude blby futbalista,co pocuva hip-hop.alebo dcera bude polonaha diskofilna krava frciaca na techne a e-cku.ja viem OT...  Popiskujem si

Ak si uz teraz povies ze Tvoja dcera bude krava, ak bude mat rada diskoteky a syn bude blb, lebo bude hrat futbal a bude pocuvat hip-hop, tak ty si uz teraz kreten...
Zaznamenané
BrokenWings
miestny štamgast

« Odpoveď #7 kedy: 20. Január , 2007, 12:38:59 »

...ale just sa stane to,ze moje decko bude blby futbalista,co pocuva hip-hop.alebo dcera bude polonaha diskofilna krava frciaca na techne a e-cku.ja viem OT...  Popiskujem si

Ak si uz teraz povies ze Tvoja dcera bude krava, ak bude mat rada diskoteky a syn bude blb, lebo bude hrat futbal a bude pocuvat hip-hop, tak ty si uz teraz kreten...
  ha ha ha ha ha ha ha ha ha .... Smútim...    No hanbím sa.....nie ale to su murphyho zakony.vies. rad by som mal syna.raz.co by bol nakloneny hudbe.ale prispevok bol mysleny tak,ze nikdy nevies ake tovje dieta bude a aj ked ho mozes dat na hudobku tak mu to moze v najhorsom pripadewdobre liezt na nervy,vysere sa na to a znenavidi to.ale sak to je jedno,lebo to je tvoje dieta.neber to tak vazne.myslis,ze som uplny blbec?
« Posledná zmena: 20. Január , 2007, 12:39:58 od BrokenWings » Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #8 kedy: 20. Január , 2007, 12:43:44 »

....neber to tak vazne.myslis,ze som uplny blbec?

To zrovna nie, ale verim, ze na deti budem moct byt pysny, aj ked nebudu mat s hudbou nic spolocne a syn bude zrovna trebars boxer Žmurk
Zaznamenané
METALHAMMER
stály hosť
Príspevkov: 935

« Odpoveď #9 kedy: 21. Január , 2007, 01:46:35 »

akoze uplny OT (sry ja viem ze ja som zacal s tymi detmi a s not. klucami to moc nema  hehe)...ael asik chcel brokenwings povedat ze jasne ze bude mat svoje deti rad....ale ja si to tiez radsej tak predstavim ze bude mat rad hudbu a bude v poho...proste taky aby som si ho v jeho veku vybral za kamosa.....ale ze dakedy sa to neda ovplivnit a vyrastie ti z neho homosexualny boxerista ktory je jehovista dealuje heroin a bude odsudeny za znasilnenie......hocico sa proste moze stat...ale celkovo je to tazka debata..

...takze navhujem otazku....ktory kluc sa vam najviac paci???heheh  mne osobne asik basovy.....a este ma pritom napadlo..poznate tu znacku oblecenia pre basakov??? neviem ako sa to vola ale je tam taky basovy kluc nakresleny..a sa mi to zda strasne fajn...ked sa basak s tym tak zzije
« Posledná zmena: 21. Január , 2007, 03:06:32 od Pitu » Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #10 kedy: 21. Január , 2007, 10:26:07 »

...ale ze dakedy sa to neda ovplivnit a vyrastie ti z neho homosexualny boxerista ktory je jehovista dealuje heroin a bude odsudeny za znasilnenie....

No ty si to to teda dobre posunul :).

Sorry a koniec OT
Zaznamenané
BrokenWings
miestny štamgast

« Odpoveď #11 kedy: 21. Január , 2007, 11:31:17 »

myslim,ale,ze to vystihol.
Zaznamenané
max
pravidelný návštevník
Príspevkov: 380

« Odpoveď #12 kedy: 01. Apríl , 2007, 11:42:09 »

Ja osobne kluce nemam rad, ked sa mam po par pivach dostat do auta to triafanie sa do klucovej dierky na dverach je frustrujuce. Nastastie je obcas nablizku nejaky policajt a v ramci sluzby ludu pomoze otvorit dvere popripade nastartuje auta aby som sa nemusel triafat do tej druhej dierky zapalovania.
 Ja som čert.. Ja som čert.. Ja som čert..

Ako moze mat niekto rad ci nerad kluce z notovej osnovy ?? To sa da vytvorit si citovy vztah k notovej znacke Huh!

Zaznamenané

TURN IT UP Si píš!!!
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #13 kedy: 01. Apríl , 2007, 14:48:05 »

Ja osobne kluce nemam rad, ked sa mam po par pivach dostat do auta to triafanie sa do klucovej dierky na dverach je frustrujuce. Nastastie je obcas nablizku nejaky policajt a v ramci sluzby ludu pomoze otvorit dvere popripade nastartuje auta ...
Pockaj, to je for, alebo zijes v nejakom africkom raji?
Zaznamenané

max
pravidelný návštevník
Príspevkov: 380

« Odpoveď #14 kedy: 01. Apríl , 2007, 15:20:03 »

Je to for ale aj zijem v Afrike....no rajom by som to nenazval. To co som popisal sa stalo kolegovi ked bol v Maroku. Vyliezol z baru pod obraz a pokusal sa otvorit auto. Blizko stojaci policajt prisiel, otvoril auto, nastartoval a potom mu este povedal aby soferoval opatrne.
Inak tu tiez nedavaju fukat pretoze nemaju trubicky takze nie je problem a vacsina domacich soferuje daleko horsie triezvych ako ktorykolvek ozran u nas.
Zaznamenané

TURN IT UP Si píš!!!
Strán: [1] 2  Všetko |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.07 sekund, 23 otázok.