Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
30. November , 2024, 17:46:13
Strán: 1 [2]  Všetko |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Rada do zivota pre majitelov gitar ala Gibson s klasickym strunnikom  (Prečítané 5432 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
Milos1
stály hosť
Príspevkov: 1250

Wherever you go, there you are!

« Odpoveď #15 kedy: 05. Apríl , 2009, 00:29:16 »

Ja si tuto vec ohladom vplyvu sklonu strun medzi strunnikom a kobylkou na tah alebo napnutost, ci tuhost strun vysvetlujem velmi jednoducho. Pri vacsom alebo aj maximalnom sklone, teda ked je strunnik nadoraz, struny viac tlacia na kobylku, co je sila ktoru treba prekonavat pri tom ak sa ma struna potiahnut co i len o stotiny milimetra po hrane kamena kobylky pri bendovani. To iste podla mna plati pre sklon strun za nultym prazcom po mechaniky.

Druhy moj pristup k tejto problematike je, ze ak su struny za kobylkou po strunnik skoro rovno, kvazi predlzene.. pod minimalnym uhlom, je to akoby bola predlzena menzura. Na vysku tonu hracej casti struny to nema vplyv lebo je vymedzeny kamenom kobylky a prazcami. A pri dlhej menzure maju struny tej istej hrubky vacsiu pruznost. Prikladom su desiny struny na mandoline a tie iste na basgitare... Samozrejme to plati za predpokladu ze sa struna hladko pohybuje po kameni kobylky.

Stavil by som sa ze keby na Les paule bol strunnik uplne na konci gitary a kobylka tam kde ma byt a natiahli by sme tam desiny struny, tak by boli pruzne ako 8-9ny lebo pri bendovani je natahovana aj ta dlha cast medzi kobylkou a strunnikom a struna sa po kameni kobylke smyka. No keby sme tento uhol strun za kobylkou zalomili, tahali struny napr. cez telo, tak by sa pruznost strun za kobylkou rapidne znizila, lebo sme kvazi nepokracovali v menzure.
« Posledná zmena: 05. Apríl , 2009, 00:30:34 od Milos1 » Zaznamenané

Gretsch, Gibson, Epiphone, C.F.Martin, Höfner, Boss, TCE, Vox, Fender, Elixir, Dunlop. www.neuszer.sk www.prorock.sk www.on-board.sk
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #16 kedy: 05. Apríl , 2009, 07:52:07 »

no ale neviem, ci sa struny "pohybuju" volne po kameni a ci aj ta 0.01mm zavazi v pohybe - to skor nie. keby boli az take volne na struniku, tak by som tipoval vacsie rozladenie. podla mna musi struna doliehat dobre, aby bol uzol rozkmitu pevne stanoveny pre ten jeden bod. Skor tam asi ide aj o rozlozenie tych dvoch sil, ze na strunik uz neposobi taka sila, aka by posobila na gitaru so samotnou kobylkou. a kedze je mensia, tak sa zda, ze sa aj lahsie benduje a struny su makksie. ale to je len take teoretizovanie  :)
« Posledná zmena: 05. Apríl , 2009, 07:54:51 od mario bross » Zaznamenané

styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #17 kedy: 05. Apríl , 2009, 09:49:52 »

dlhsia menzura = vacsia tuhost strun (pri tom istom ladeni a hrubke strun)
vacsi uhol lomenia strun za kobylkou (kamenmi) = vacsia tuhost strun (pri tom istom ladeni a hrubke strun)

posobia ine sily na kobylu/nulty prazec, preto sa zda byt tah strun mensi/vacsi. ziadne akoby pokracovanie menzury, to je len dost svojske a nepresne interpretovanie problemu, kedze menzura je zadefinovana ako dvojnasobok vzdialenosti od nulteho prazca po 12. prazec. keby sa jednalo o nejake predlzovanie menzury, tak by akekolvek prazcovanie a nastavovanie intonacie stracalo zmysel. (ano, viem bolo to myslene obrazne, ale je to znacne zavadzajuce)

Milos1: ten priklad s tymi istymi strunami a mandolinou a basou berie v uvahu aj rovnake ladenie? ak nie, tak je zbytocny :)
« Posledná zmena: 05. Apríl , 2009, 10:00:55 od styrioci » Zaznamenané
Strán: 1 [2]  Všetko |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.033 sekund, 22 otázok.