Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
24. November , 2024, 04:11:14
Strán: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: MÓDY  (Prečítané 70686 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
jozef sivák
pravidelný návštevník
Príspevkov: 164

« Odpoveď #105 kedy: 01. December , 2007, 16:55:57 »

aj to je nazor
 Žmurk
Zaznamenané
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210

« Odpoveď #106 kedy: 01. December , 2007, 18:58:03 »

aj to je nazor
 Žmurk

hej Na zdravie!
Zaznamenané

Lubo
stály hosť
Príspevkov: 908

-- JAZZ --

« Odpoveď #107 kedy: 02. December , 2007, 14:24:26 »

hej je taky pivny   Popiskujem si
Zaznamenané

Lubo
stály hosť

-- JAZZ --

« Odpoveď #108 kedy: 29. Máj , 2010, 20:43:11 »

pisal som jeden clanocek o modoch. Tak to sem skopcim. Neviem ci to niekomu pomoze a neviem do akej miery ma o to niekto zaujem kazdopadne to nevadi. Budem rad ak to pomoze ked len jednemu.

------------------

No! Tak som si našiel trocha času a pokúsim sa čo najlepšie ozrejmiť problematiku módov durovej stupnice(cirkevných stupníc). Nahral som k tomu aj kratučké ukážky. Je to len priamo gitara do počítača. Pre každý mód som nahral nejaký backing ktorý je v damom móde. Sólo je improvizácia. Ide o to vysvetliť čo najlepšie, ako módy chápať. Snažil som sa používať len tóny zo stupnice ale pohral som aj všeliake chromatické miestami... miestami som šiel máličko out....

Hlavnou chybou s ktorou sa stretám je, že sa módy vysvetlujú vždy vo vzťahu k durovej stupnici a potom hrám jednotlivé módy tak, že hrám len tú ktoru durovú stupnicu vždy od iného tónu. Toto je síce pravda, ale jediné k čomu to vedie, je že ludia nechápu módy ako samostatné farby ale len ako durovú stupnicu hranú vždy len od iného tónu....(načo by som tým pádom učil milión stpníc keď hrám aj tak len dur...) Preto teraz zabudeneme na to, že je to vždy len durová stupnica.

Módus znamená, že stupnica vznikla tak, že zanechám všetky intervaly v stupnici ako sú, len zvolím za počiatočny tón nejaký iný tón ako prvý. Z toho vvplýva, že stupnica má tolko módov, kolko má tónov. Keď zobereme C dur vyzerá to nesledovne.

1. C D E F G A H C Iónska(Ionian) DUR prirodzená
2. D E F G A H C D Dórska(Dorian)
3. E F G A H C D E Frygická(Frygian)
4. F G A H C D E F Lydická(Lydian)
5. G A H C D E F G Mixolydická(Mixolydian)
6. A H C D E F G A Aiolská(Aeolian) MOL prirodzená
7. H C D E F G A H Lokrická(Locrian)

Je velmi dôlzežité brať tieto stupnice ako nové farby a nie sa snažiť ich spájať s durovou stupnicou. Jasné, je treba vedieť ako vznikli ale tým to končí. Napríklad môžem si povedať. že E frygická je v podstate C dur. Takže budem hrať C a hotovo. To je síce pekné ale strácam tým kontakt s E pretože akordické tóny sú E G H D (sme v E) . Keď budem rozmýšlať v C ... budu pre mňa akordické tóny C E G ... a samozrejme to bude znieť ovela horšie. Preto Teraz budeme všetky módy začínať tónom A! Mód môže mať durový alebo molový charakter podla toho akú má terciu. Ak má velkú má durový ak malú molový charakter. Každý mód má svoj charkteristický interval, ktorým sa odlišuje od durovej príp. molovej stupnice. Na každom stupni je treba vedieť postaviť akord a tým vedieť, ktoré akordy mi budú dokopy dávať ten ktorý mód.

1. Ionian
A H C# D E F# G# A
Akordy: Amaj Hmi7 C#mi7 Dmaj7 E7 F#mi7 G#mi7b5
Obyčajná durová stupnica.

http://www.lubosbrtan.com/Modes/ioniannorm.mp3

2. Dorian
A H C D E F# G A
Molový charakter. Charakteristický intreval velká sexta(dórska sexta)
Akordy: Ami7 Hmi7 Cmaj7 D7 Emi7 F#mi7b5 Gmaj7
Je to v postate molová stupnica so zvýšeným 6. stupňom.

http://www.lubosbrtan.com/Modes/doriannorm.mp3

3. Frygian
A Bb C D E F G A
Molový charakter. Charakteristický intreval malá sekunda(frygická sekunda)
Akordy: Ami7 Bbmaj7 C7 Dmi7 Emi7b5 Fmaj7 Gmi7
Je to v postate molová stupnica so zníženým 2. stupňom.

http://www.lubosbrtan.com/Modes/frygiannorm.mp3

4. Lydian
A H C# D# E F# G# A
Durový charakter. Charakteristický intreval zväčšená kvarta(lydická kvarta)
Akordy: Amaj H7 C#mi7 D#mi7b5 Emaj7 F#mi7 G#mi7
Je to durová stupnica so zvýšeným 4. stupňom.

http://www.lubosbrtan.com/Modes/lydiannorm.mp3

5. Mixolydian
A H C# D E F# G A
Durový charakter. Charakteristický intreval malá septima(mixolydická septima)
Akordy: A7 Hmi7 C#mi7b5 Dmaj7 Emij7 F#mi7 Gmaj7
Je to durová stupnica so zníženým 7. stupňom.

http://www.lubosbrtan.com/Modes/mixolydiannorm.mp3

6. Aeoian
A H C D E F G A
Obyčajná molová stupnica.
Akordy: Ami7 Hmi7b5 Cmaj7 Dmi7 Emi7 Fmaji7 G7

http://www.lubosbrtan.com/Modes/aeoliannorm.mp3

7. Locrian
A Bb C D Eb F G A
Táto stupnica má na prvom stupni zmenŠený akord ktorý je nestabilný a má snahu sa rozviesť. Z toho dôvodu sa nepoužíva moc ako modálny zvuk. Hráme ju cez mi7b5(halfdimished) akordy.

http://www.lubosbrtan.com/Modes/locriannorm.mp3

Z ukážok je myslím dobre vidieť že každy mód má svoj chrakteristický zvuk a nemá už s pôvodnou durovou nič spoločné. Je dobre si tie ukážky možno pár krát pustiť a snažiť sa zapamätať si tie farby. V praxi treba módy rozoznávať podla sluchu. Jednotlivé farby sú tak silné, že každá ukážka by mohla byť kludne nejaký song a to som iba tak spojil pár tónov a do toho trošku zaimprovizoval.

Dúfam že som mojími siahodlhými úvahami aspoň niekomu pomohol vniknúť hlbšie do teoretickej mystiky hudby
Zaznamenané

samaelilith
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 71

Gu!tArt Nixon

« Odpoveď #109 kedy: 29. Máj , 2010, 22:47:45 »

juj pekne ukazky.. fajny jazzik..
Zaznamenané

marrtin
miestny štamgast
Príspevkov: 1784

"There are no facts, only interpretations." F. N.

« Odpoveď #110 kedy: 30. Máj , 2010, 15:44:06 »

pisal som jeden clanocek o modoch. Tak to sem skopcim. Neviem ci to niekomu pomoze a neviem do akej miery ma o to niekto zaujem kazdopadne to nevadi. Budem rad ak to pomoze ked len jednemu.

Dúfam že som mojími siahodlhými úvahami aspoň niekomu pomohol vniknúť hlbšie do teoretickej mystiky hudby
Lubo, pekná práca, myslím že sem dávaš veľmi hodnotné informácie, aj sa mi páči ako ľahko hráš  Na zdravie!
« Posledná zmena: 30. Máj , 2010, 15:44:34 od marrtin » Zaznamenané

Les Paul + Marshall, čo iné?
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #111 kedy: 30. Máj , 2010, 18:05:26 »

Fajn Lubo, šupol som to aj na úvod. Žmurk
Zaznamenané

RiZz0
pravidelný návštevník
Príspevkov: 173

« Odpoveď #112 kedy: 21. Júl , 2010, 11:13:19 »

Poslednu dobu sa snazim aj ja natlct si princip modov do hlavy. No neviem prist nato jak to presne funguje.

Nehram extra dlho. Ale chcel som sa opytat... pentatoniku som nauceny systemom takym priklad. pentatonika Od A 1. poloha na obrazku prvy ton A je molova pentatonika

http://www.guitaristhelp.net/Scales_pentatonic.gif

Ak chcem hrat Durovu pentatoniku od A hram ten isty rozklad ale nie od A ale od Fis tj. Ten isty rozklad len posunuty o 4poltony nizsie.

Ano znamena to ze som totalny laik neviem jake tony hram, viem kde je tzv. root a viem ze ton ktory je v tej polohe tam bude pasovat. Hovorime o jednoduchosti blues alebo hendrix/srv system.

Chcel som sa opytat ci je mozne naucit sa aj tieto mody takymto systemom. Tj. hraju sa akordy od Amol. Naucim sa polohy modov na hmatniku a v ostatnych tonikach sa riadit iba podla root tonu?

Neviem ci som to spravne a pochopitelne vysvetlil :)

Alebo treba na tieto mody primerane akordy? Keby som tieto mody chcel hrat v klasickom blues?Napriklad A D E ked uz som rozbehol to Acko.

Raz som videl jedno video, tipek vysvetloval niejake akordove pozadie pasovala tam perfektne pentatonika od A a niejaky mod od E neviem uz ktory.

Vrele vdaka za pochopenie :D

« Posledná zmena: 21. Júl , 2010, 11:19:07 od RiZz0 » Zaznamenané

Ten kto chce příliš moc, může ztratit úplne všechno, a kto chce zas od života moc málo, nemusí dostat vůbec nic.
m0noLiTh
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 147

cover gitarista s záujmom pracovať na sebe ďalej

« Odpoveď #113 kedy: 22. Júl , 2010, 12:49:16 »

ludia chcel by som opýtať jednu vec...

Trocha som chcel potrénovať niečo...a to konretne toto...

c d e f g a h c
d e f g a h c d1
e f g a h c1 d1
f g a h c1 d1 e1
g a h c1 d1 e1 f1
a h c1 d1 e1 f1 g1
h c1 d1 e1 f1 g1 a1

zahrať c d e f g a h c, to nie je problem...tieto módy sa dajú zahrať hneď po sebe tak, aby som nepohol rukou keď hram nie? bez akékoľvek slide, či niečoho takého...
Tak ma napadlo, sú tieto stupnice niekde v guitar pro? Nechce mi písať tie ich študované názvy, však to isto poznate...(aj ja ich mám na papieri napísane, aj v knihe)
Najradšej by som si ich proste niekde našiel nech to hrám správne...
« Posledná zmena: 22. Júl , 2010, 12:49:56 od m0noLiTh » Zaznamenané

SCHECTER HELLRASIER C-1 FR, Ibanez GRG 170dx, zoom G2.1u, Damage control - SOLID METAL Dual vacum tube Distortion, black heart little giant. kustom arrow 16w - proste také študentske hračky na papučový metal :)
styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #114 kedy: 22. Júl , 2010, 12:52:44 »

http://www.studybass.com/tools/chord-scale-note-printer/ a mozes si tam vygenerovat co len nechces
Zaznamenané
Yugi00
miestny štamgast
Príspevkov: 1951

ctrl+mouse scroll

« Odpoveď #115 kedy: 22. Júl , 2010, 12:59:18 »

otvoris si to okienko s klavesami alebo hmatnikom a potom tam hore v rohu je ze scales... tam si uz najdes co chces a ked mas otvoreny hmatnik tak sa ti zobrazia pozicie
Zaznamenané

Im a little princess
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #116 kedy: 22. Júl , 2010, 13:03:27 »

c d e f g a h c
d e f g a h c d1
e f g a h c1 d1
f g a h c1 d1 e1
g a h c1 d1 e1 f1
a h c1 d1 e1 f1 g1
h c1 d1 e1 f1 g1 a1

zahrať c d e f g a h c, to nie je problem...tieto módy sa dajú zahrať hneď po sebe tak, aby som nepohol rukou keď hram nie? bez akékoľvek slide, či niečoho takého...
Tak ma napadlo, sú tieto stupnice niekde v guitar pro? Nechce mi písať tie ich študované názvy, však to isto poznate...(aj ja ich mám na papieri napísane, aj v knihe)

mi to pride, akoze sa Ti nechce cvicit (myslim drilovat nezazivne blbosti par hodin denne), tak si vymyslas taketo teoreticke pseudoproblemy  Žmurk
Zaznamenané
Rotanimod
pravidelný návštevník
Príspevkov: 290

on a journey to become a musician...

« Odpoveď #117 kedy: 22. Júl , 2010, 13:19:53 »

c d e f g a h c
d e f g a h c d1
e f g a h c1 d1
f g a h c1 d1 e1
g a h c1 d1 e1 f1
a h c1 d1 e1 f1 g1
h c1 d1 e1 f1 g1 a1

sak sa prekonaj a nauc sa tych zopar cirkevnych stupnic po nazve mg  :) za ten cas, co si pisal tento post si sa mohol naucit aspon jednu :)
Zaznamenané

Tired of lying in the sunshine staying home to watch the rain
And you are young and life is long and there is time to kill today
And then one day you find ten years have got behind you
No one told you when to run, you missed the starting gun.
Slayertplsko
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 142

« Odpoveď #118 kedy: 22. Júl , 2010, 15:26:30 »

sak sa prekonaj a nauc sa tych zopar cirkevnych stupnic po nazve mg  :) za ten cas, co si pisal tento post si sa mohol naucit aspon jednu :)

Aj vsetkych sedem preboha, ja to nechapem niekedy, co je take tazke na tom, zapamatat si sedem blbych slov a naucit sa, co znamenaju? Ale ide to dobrym smerom. O chvilu ludi uz prestane bavit TV, lebo budu prilis lenivi na to, aby natiahli ruku po ovladac.
« Posledná zmena: 22. Júl , 2010, 15:29:08 od Slayertplsko » Zaznamenané
Lubo
stály hosť

-- JAZZ --

« Odpoveď #119 kedy: 22. Júl , 2010, 16:00:31 »

Poslednu dobu sa snazim aj ja natlct si princip modov do hlavy. No neviem prist nato jak to presne funguje.

Nehram extra dlho. Ale chcel som sa opytat... pentatoniku som nauceny systemom takym priklad. pentatonika Od A 1. poloha na obrazku prvy ton A je molova pentatonika

http://www.guitaristhelp.net/Scales_pentatonic.gif

Ak chcem hrat Durovu pentatoniku od A hram ten isty rozklad ale nie od A ale od Fis tj. Ten isty rozklad len posunuty o 4poltony nizsie.

Ano znamena to ze som totalny laik neviem jake tony hram, viem kde je tzv. root a viem ze ton ktory je v tej polohe tam bude pasovat. Hovorime o jednoduchosti blues alebo hendrix/srv system.

Chcel som sa opytat ci je mozne naucit sa aj tieto mody takymto systemom. Tj. hraju sa akordy od Amol. Naucim sa polohy modov na hmatniku a v ostatnych tonikach sa riadit iba podla root tonu?

Neviem ci som to spravne a pochopitelne vysvetlil :)

Alebo treba na tieto mody primerane akordy? Keby som tieto mody chcel hrat v klasickom blues?Napriklad A D E ked uz som rozbehol to Acko.

Raz som videl jedno video, tipek vysvetloval niejake akordove pozadie pasovala tam perfektne pentatonika od A a niejaky mod od E neviem uz ktory.

Vrele vdaka za pochopenie :D
vies ono tak ti poviem. Chces sa ucit mody a nevies pritom kde mas aky ton na gitare. To by slo ale stravis pri tom pol zivota a aj tak to budes hrat len ako diagramy a nikdy nebudes vediet co to vlastne hras. Ja by som ta tvojom mieste zacal niekde inde.... mozno s tou orientaciu na hmatniku by nebolo zle napriklad Žmurk
Zaznamenané

Strán: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.052 sekund, 23 otázok.