Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
22. November , 2024, 09:04:03
Strán: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 11 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: MÓDY  (Prečítané 70642 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
popon1
nováčik
*
Príspevkov: 8

« Odpoveď #60 kedy: 08. December , 2006, 15:10:42 »

Vsetkym co sa podielali na vysvetleni mi modov srdecne dakujem :-)
Zaznamenané
brmbolec
stály hosť
Príspevkov: 906

« Odpoveď #61 kedy: 08. December , 2006, 18:18:44 »

pitu napísal:
Citácia
Altostratus - keď máš jeden krížik v predznamenaní, hneď vieš, že si buď v Gdur alebo Emol. Keď zbadáš v notách tón F, tak vieš že hráš E frygickú, základný akord je stále Emi a tón E.

Alebo samozrejme lokrický mód Pitu :) ...ale to by si tam pravdepodobne niekde ďalej objavil aj tón Ais. A tonický akord by vyzeral e7/5b. Ktorý sa štandardne na mieste toniky nevyskytuje B)

Naposledy upravil martinlm, : 08.12.2006 2006 18:46
Zaznamenané

Malé, ale potešia :)
brmbolec
stály hosť

« Odpoveď #62 kedy: 08. December , 2006, 18:27:32 »

Inak si myslím že tie mody sa dajú vysvetliť aj o dosť jednoduchšie, nemusíme tam používať žiadne béčka ani iská, s použitím základných tónov C/Ami toniny. A myslím že noty sa v gitarovej hudbe už vežmi nepoužívajú.. teda ak nepočítam klasiku a pár fanatikov, tak nechápem debaty o predznamenaniach v not. osnove a tak. Predpokladám že 85% žudí z tohoto fóra nevie čítať noty, fachčia buď cez sluch alebi Guitar pro a.i.
Zaznamenané

midnightstranger
miestny štamgast
Príspevkov: 1612

nech sa práši...

« Odpoveď #63 kedy: 08. December , 2006, 18:41:00 »

brmbolec napísal:
Citácia
Inak si myslím že tie mody sa dajú vysvetliť aj o dosť jednoduchšie, nemusíme tam používať žiadne béčka ani iská, s použitím základných tónov C/Ami toniny. A myslím že noty sa v gitarovej hudbe už vežmi nepoužívajú.. teda ak nepočítam klasiku a pár fanatikov, tak nechápem debaty o predznamenaniach v not. osnove a tak. Predpokladám že 85% žudí z tohoto fóra nevie čítať noty, fachčia buď cez sluch alebi Guitar pro a.i.

Ono aj hranie z not ma svoje caro, ja si pritom tiez uzijem kopec srandy a to sa napriklad pri hrani cez guitar pro resp powertabeditor straca. Mne noty pomohli hlavne pri vnimani rytmu.
A mna osobne strasne bavi citat z not.:silly:
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #64 kedy: 08. December , 2006, 18:46:41 »

Brmbolec - teraz išlo o použitie predznamenania, nie o vysvetlenie modov. Keď nechápeš debaty na túto tému, tak proste nemudruj zbytočne a nezapájaj sa frfžaním. Niektorí žudia si radi zapíšu nápady do nôt, podobne ako ja. Ani blbec nechápe kvantovu fyziku a teóriu relativity, prípadne o hodne jednoduchšie veci, ale keby bolo fórum o fyzike, tak by bolo tiež dosť divné o tom nediskutovať, aj keď 99% žudí tomu nerozumie. Nebude sa preberať len naklonená rovina... Žmurk

Mody sú vysvetlené hneď na úvode s použitím v tóninách od základného tónu C. Treba ich len pochopiť a akurát ich dostať do ucha a vedieť melodicky použiť. Najlepšie je skúšať použiť mody s durovým charakterom do durovej tóniny a mody s molovym charakterom do molovej.

Kto má záujem mody pochopiť a naučiť sa ich, na to je tu táto téma, tu sa môže pýtať.
Zaznamenané

Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #65 kedy: 08. December , 2006, 19:54:00 »

...má zmysel diskutovať o veciach, ktoré sa týkajú gitary na gitarovom fóre a nie niektoré zatracovať preto, že 85% žudí tomu tu nerozumie.

Naposledy upravil martinlm, : 09.12.2006 2006 00:05
Zaznamenané

Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #66 kedy: 09. December , 2006, 00:23:52 »

brmbolec napísal:
Citácia
pitu napísal:
Citácia
Altostratus - keď máš jeden krížik v predznamenaní, hneď vieš, že si buď v Gdur alebo Emol. Keď zbadáš v notách tón F, tak vieš že hráš E frygickú, základný akord je stále Emi a tón E.
Alebo samozrejme lokrický mód Pitu :) ...ale to by si tam pravdepodobne niekde ďalej objavil aj tón Ais. A tonický akord by vyzeral e7/5b. Ktorý sa štandardne na mieste toniky nevyskytuje B)

Naposledy upravil martinlm, : 08.12.2006 2006 18:46

Neviem, či som správne pochopil, čo si týmto chcel povedať, brmbolec, ale predpokladám, že máš na mysli to, že lokrický sa odlišuje od molového 2 béčkami a teda keby si zvolil ako základnú tóninu napr E lokrický mod, divne by to vyzeralo, keby sa zapísal Emolové predznamenanie a potom by sa musela používať odrážka na F# (aby bolo F) a béčko na Bb.

Podľa mňa by to divne nevyzeralo, skôr by bolo divné, keby niekto chcel použiť ako základnú tóninu E lokrickú, keďže tonika tam by bola E G Bb, čo je zmenšený kvintakord a teda akord, ktorý vonkoncom nemá funkciu toniky, je to citlivý akord, ktorý si žiada rozvinutie.
« Posledná zmena: 15. September , 2007, 11:25:49 od Pitu » Zaznamenané

brmbolec
stály hosť

« Odpoveď #67 kedy: 09. December , 2006, 01:21:00 »

tááákže, keď sme teda v téme o módoch tak by som chcel pridať jeden príspevok ako som tomu pochopil ja svojim sedliackym rozumom :)   Spravíme to tak, že sa budeme snažiť hrať len tóny bez znamienok zvyšujúcich alebo znižujúcich ich hodnotu, čiže C, D,E,F,G,A,H,C....Každý iste vie že gitara má 6 strún (samozrejme nemyslím tú Piťuho, tá ma 8 :) ) Najvrchnejšej a najtučnejšej sa hovorí E:) Začneme na najhrubšej strune zahráme tóny E,F,G,A,H,C,D,E...tak ako to je nižšie v \"tabovom\" zápise-prvý mód:

E: 0,1,3
H :0,1,3
G: 0,2
D: 0,2,3
A: 0,2,3
E: 0,1,3-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto

Keďže začíname od tónu E v danej postupnosti, jedná sa o E frýgickú tóninu, ako tónický akord sa používa Emol/Emi7
...

Druhý mód dostaneme tak, že nebudeme začínať vožnou hrubou strunou E, ale dáme prst na prvý pražec, čiže:

E: 3,5,7
H :3,5,6
G: 2,4,5
D: 2,3,5
A: 2,3,5
E: 1,3,5-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto

Zahrali sme tóny F,G,A,H,C,D,E,....Tónický akord postavený na prvom tóne bude Fdur, so septimou Fmaj7, jedná sa o Flydickú tóninu.

...
Tretí mód začínajúci 3-tým pražcom hrubej struny vyzerá takto:

E: 5,7,8
H :5,6,8
G: 4,5,7
D: 3,5,7
A: 3,5,7
E: 3,5,7-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto

Zahrali sme tóny G,A,H,C,D,E,F,G,....Tónický akord postavený na prvom tóne bude Gdur/Gdur7, jedná sa o G mixolydickú tóninu.

...

Štvrtý mód začínajúci 5-tým pražcom hrubej struny vyzerá takto:

E: 5,7,8
H :5,6,8
G: 4,5,7
D: 5,7
A: 5,7,8
E: 5,7,8-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto

Zahrali sme tóny A,H,C,D,E,F,G,A....Tónický akord postavený na prvom tóne bude Amol/Ami7, jedná sa o A aiolskú tóninu, čiže klasická molová tónina.

...

Piaty mód začínajúci 7-mim pražcom hrubej struny vyzerá takto:

E: 7,8,10
H :8,10
G: 7,9,10
D: 7,9,10
A: 7,8,10
E: 7,8,10-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto

Zahrali sme tóny H,C,D,E,F,G,A,H,....Tónický akord postavený na prvom tóne bude Hmi5b/Hmi7 5b, jedná sa o H lokrickú tóninu.

...

Šiesty mód začínajúci 8-mim pražcom hrubej struny vyzerá takto:

E: 10,12,13
H :10,12,13
G: 9,10,12
D: 9,10,12
A: 8,10,12
E: 8,10,12-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto

Zahrali sme tóny C,D,E,F,G,A,H,C....Tónický akord postavený na prvom tóne bude  Cdur/Cmaj7, jedná sa o C Jónsku tóninu, čiže klasická durová tónina.

7. mód začínajúci 10-mim pražcom hrubej struny vyzerá takto:

E: 10,12,13
H :10,12,13
G: 9,10,12
D: 9,10,12
A: 10,12
E: 10,12,13-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto

Zahrali sme tóny D,E,F,G,A,H,C,D....Tónický akord postavený na prvom tóne bude  Dmi/Dmi7, jedná sa o D dórsku tóninu .

...ďalej by sme sa dostali na 12-ty pražec najhrubšej struny a to by sme už začínali opeť tónom E o oktávu vyššie..a  frygická tu už bola...

Pokial by sme chcelil vedieť tóny napr G lokrickej tóniny postupujeme takto:
piaty mód sme mali H lokrickú stupnicu, začínali sme 7-mim pražcom hrubej struny, my ale potrebujeme G lokrickú...
teda si celý tento prstoklad posunieme o 4 poltóny nižšie na 3-tiu polohu, začíname teda tretím pražcom. Prstoklad vypadá takto:

E: 3,4,6
H: 4,6
G: 3,5,6
D: 3,5,6
A: 3,4,6
E: 3,4,6-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto
Tónický akord postavený na prvom tóne bude Gmi5b/Gmi7 5b, jedná sa o G lokrickú tóninu.

Takto sa dá postupovať pri odvádzaní rôznych módov stupníc, treba mať len v pamäti nejaké tie prstoklady na určité módy stupnice a vedieť ich posúvať ich po hmatníku. Osobne si myslím že sa človek pri improvizácii omnoho rýchlejšie dostane dotoho, ako keby si mal odvádzať rôzne intervalové vzdialenosti pomocou rôznych poučiek a hladať  na hmetníku rôzne ciská a heská, fiská... Pri hre sa zafixujú rôzne prstoklady a človek ich  posúva automaticky, ...a nikomu nebehajú po hlave tóny.

Tak...a teraz sa môžete do mňa pustiť :)

Naposledy upravil brmbolec, : 09.12.2006 2006 01:28
Zaznamenané

Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #68 kedy: 09. December , 2006, 01:46:40 »

Prečo by sa mal niekto do teba púšťať? Nebuď taký vzťahovačný. Žmurk

Môžem len konštatovať, že si to pochopil správne. Jedine k tým prstokladom by som podotkol, že niektoré si dal v tzv \"boxoch\" (- zachováť polohu), ako sa spomínalo predtým a niektoré si zvolil ako prstoklady po 3 tóny na každej strune, ktoré som spomínal ja. Nemáš v tých prstokladoch potom pravidlo a ako si všimneš v niektorých z nich prejdeš do iných (napr z tretieho do štvrtého). Pozri predošlé príspevky.

Teraz to už len musíš poriadne natrénovať a dostať do hlavy a prstov. Pozri aj tie prvé príspevky o charaktere jednotlivých modov (dur a mol).
« Posledná zmena: 15. September , 2007, 11:23:14 od Pitu » Zaznamenané

brmbolec
stály hosť

« Odpoveď #69 kedy: 09. December , 2006, 02:06:22 »

nóóó, s tými trojdohmatovými prstokladmi na jednu strunu je to dosť nadivoko, predpokladám že podstata je v tom, že pri hre na elektrickej gitare by mali vychádzať 3 tóny(resp. nepárny počet úderov trsátka) na strunu z dôvodu rýchlejšieho hrania...Zahráš down, up, down na éčku, logicky by si mal ísť up na A strune, ibaže ty začínaš na ďažšej strune opeť down, up, down...atď.  Myslím si že je dosť problém spraviť nejaké seriózne prstoklady ktoré by pokryli všetky módy/3hmaty na každej strune...Pokial tam nie sú použité glisandá... Čo rozumieš pod pojmom hranie v boxoch?
Zaznamenané

Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #70 kedy: 09. December , 2006, 02:18:40 »

Ty si moc túto tému asi nečítal. Žmurk

Nie je problém v tých prstokladoch, kde sú 3 tóny na jednu strunu, aj ty si ich použil pre niektoré mody. Nemusíš hrať nič glissandom, proste zahráš 3 tóny prstokladu na jednej strune a prejdeš na ďalšiu (pozri sa na 2., 3. a 6. prstoklad z tvojho príspevku)
Pod tými \"boxami\" sa myslia prstoklady (spomínal ich midlo myslím), kde sa snažíš zachovať polohu, tzn na hrubej aj tenkej E strune ti vyjdú tóny tými istými prstami v tej istej polohe (viď tvoje prstoklady 1, 4, 5, 7). Pri hre 3 tónov na každú strunu logicky na tenkej E budeš o polohu vyššie.
Zaznamenané

Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #71 kedy: 09. December , 2006, 02:25:17 »

brmbolec, v tejto teme http://gitaristi.sk/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=27&func=view&id=48863&catid=40 uvadzam v poslednom prispevku na prvej strane uplne vsedny prstoklad s 3 tonymi na strunu, neviem, co mu chyba, hravo pokryje vsetky mody.
Zaznamenané

brmbolec
stály hosť

« Odpoveď #72 kedy: 09. December , 2006, 02:36:52 »

Dík za link
...mám zabehané nejaké prstoklady, uvidíme či z týchto budeme niečo aplikovať :) ...Aké praktické využitie majú 3 údery na strunu? ...okrem toho čo som spomínal...Niektoré su tam trochu lámačky na prsty, ale je to všetko vec zvyku :)
Zaznamenané

Zvuk
stály hosť
Príspevkov: 957

...hudba je zmysluplne prerušované ticho...

« Odpoveď #73 kedy: 09. December , 2006, 09:33:11 »

brmbolec napísal:
Citácia
nóóó, s tými trojdohmatovými prstokladmi na jednu strunu je to dosť nadivoko, predpokladám že podstata je v tom, že pri hre na elektrickej gitare by mali vychádzať 3 tóny(resp. nepárny počet úderov trsátka) na strunu z dôvodu rýchlejšieho hrania...Zahráš down, up, down na éčku, logicky by si mal ísť up na A strune, ibaže ty začínaš na ďažšej strune opeť down, up, down...atď.  Myslím si že je dosť problém spraviť nejaké seriózne prstoklady ktoré by pokryli všetky módy/3hmaty na každej strune...Pokial tam nie sú použité glisandá... Čo rozumieš pod pojmom hranie v boxoch?
Vsetko je o zvyku.Ja hram stupnice tiez tak ,ze zahram 3 tony na jednej strune,ale taky Allan Holdsworth hra stupnice tak,ze na jednej strune zahra tony az styri:)
Zaznamenané

Tak aj ty, nehodný druh môjho smutného života, podobáš sa verejnosti, ktorej nikdy neslobodno ponúknuť delikátne vône, čo ju poburujú, ale starostlivo vybrané odpadky.
wanka
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 71

« Odpoveď #74 kedy: 09. September , 2007, 14:24:45 »

Ciste su iba prima, kvarta, kvinta a oktava a suvisi to s fyzikou. Na prene vysvetlenie by som musel chvilu googlit, takze musi Ti to stacit takto :).
pretoze zostupne aj vzostupne je pomer frekvencii rovnaka pri cistych...Zjednodusene, dur stupnica 2212221 poltonov medzi stupnami,ak ich beries prirovnane k zakladnemu tonu stupnice smerom hore prima=0 sekunda=2 tercia=4 kvarta=5 kvinta=7 sexta=9 septima=11 oktáva=12, smerom dole prima=0 sekunda=1 tercia=3 kvarta=5 kvinta=7 sexta=8 septima=10 oktava=12. Takze sa to zhoduje pri prime, kvarte, kvinte a oktave. Takze ostatne su hore "velke" a dole "male". napr. sexta hore je 9 a a naspat 8. Takze tam vznikne diferencia poltonu. Takze to nemoze byt "ta ista" sexta.  ?§!.
Zaznamenané
Strán: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 11 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.071 sekund, 23 otázok.