tááákže, keď sme teda v téme o módoch tak by som chcel pridať jeden príspevok ako som tomu pochopil ja svojim sedliackym rozumom
Spravíme to tak, že sa budeme snažiť hrať len tóny bez znamienok zvyšujúcich alebo znižujúcich ich hodnotu, čiže C, D,E,F,G,A,H,C....Každý iste vie že gitara má 6 strún (samozrejme nemyslím tú Piťuho, tá ma 8
) Najvrchnejšej a najtučnejšej sa hovorí E:) Začneme na najhrubšej strune zahráme tóny E,F,G,A,H,C,D,E...tak ako to je nižšie v \"tabovom\" zápise-prvý mód:
E: 0,1,3
H :0,1,3
G: 0,2
D: 0,2,3
A: 0,2,3
E: 0,1,3-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto
Keďže začíname od tónu E v danej postupnosti, jedná sa o E frýgickú tóninu, ako tónický akord sa používa Emol/Emi7
...
Druhý mód dostaneme tak, že nebudeme začínať vožnou hrubou strunou E, ale dáme prst na prvý pražec, čiže:
E: 3,5,7
H :3,5,6
G: 2,4,5
D: 2,3,5
A: 2,3,5
E: 1,3,5-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto
Zahrali sme tóny F,G,A,H,C,D,E,....Tónický akord postavený na prvom tóne bude Fdur, so septimou Fmaj7, jedná sa o Flydickú tóninu.
...
Tretí mód začínajúci 3-tým pražcom hrubej struny vyzerá takto:
E: 5,7,8
H :5,6,8
G: 4,5,7
D: 3,5,7
A: 3,5,7
E: 3,5,7-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto
Zahrali sme tóny G,A,H,C,D,E,F,G,....Tónický akord postavený na prvom tóne bude Gdur/Gdur7, jedná sa o G mixolydickú tóninu.
...
Štvrtý mód začínajúci 5-tým pražcom hrubej struny vyzerá takto:
E: 5,7,8
H :5,6,8
G: 4,5,7
D: 5,7
A: 5,7,8
E: 5,7,8-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto
Zahrali sme tóny A,H,C,D,E,F,G,A....Tónický akord postavený na prvom tóne bude Amol/Ami7, jedná sa o A aiolskú tóninu, čiže klasická molová tónina.
...
Piaty mód začínajúci 7-mim pražcom hrubej struny vyzerá takto:
E: 7,8,10
H :8,10
G: 7,9,10
D: 7,9,10
A: 7,8,10
E: 7,8,10-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto
Zahrali sme tóny H,C,D,E,F,G,A,H,....Tónický akord postavený na prvom tóne bude Hmi5b/Hmi7 5b, jedná sa o H lokrickú tóninu.
...
Šiesty mód začínajúci 8-mim pražcom hrubej struny vyzerá takto:
E: 10,12,13
H :10,12,13
G: 9,10,12
D: 9,10,12
A: 8,10,12
E: 8,10,12-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto
Zahrali sme tóny C,D,E,F,G,A,H,C....Tónický akord postavený na prvom tóne bude Cdur/Cmaj7, jedná sa o C Jónsku tóninu, čiže klasická durová tónina.
7. mód začínajúci 10-mim pražcom hrubej struny vyzerá takto:
E: 10,12,13
H :10,12,13
G: 9,10,12
D: 9,10,12
A: 10,12
E: 10,12,13-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto
Zahrali sme tóny D,E,F,G,A,H,C,D....Tónický akord postavený na prvom tóne bude Dmi/Dmi7, jedná sa o D dórsku tóninu .
...ďalej by sme sa dostali na 12-ty pražec najhrubšej struny a to by sme už začínali opeť tónom E o oktávu vyššie..a frygická tu už bola...
Pokial by sme chcelil vedieť tóny napr G lokrickej tóniny postupujeme takto:
piaty mód sme mali H lokrickú stupnicu, začínali sme 7-mim pražcom hrubej struny, my ale potrebujeme G lokrickú...
teda si celý tento prstoklad posunieme o 4 poltóny nižšie na 3-tiu polohu, začíname teda tretím pražcom. Prstoklad vypadá takto:
E: 3,4,6
H: 4,6
G: 3,5,6
D: 3,5,6
A: 3,4,6
E: 3,4,6-záčíname od najhrubšej, čiže od tadialto
Tónický akord postavený na prvom tóne bude Gmi5b/Gmi7 5b, jedná sa o G lokrickú tóninu.
Takto sa dá postupovať pri odvádzaní rôznych módov stupníc, treba mať len v pamäti nejaké tie prstoklady na určité módy stupnice a vedieť ich posúvať ich po hmatníku. Osobne si myslím že sa človek pri improvizácii omnoho rýchlejšie dostane dotoho, ako keby si mal odvádzať rôzne intervalové vzdialenosti pomocou rôznych poučiek a hladať na hmetníku rôzne ciská a heská, fiská... Pri hre sa zafixujú rôzne prstoklady a človek ich posúva automaticky, ...a nikomu nebehajú po hlave tóny.
Tak...a teraz sa môžete do mňa pustiť
Naposledy upravil brmbolec, : 09.12.2006 2006 01:28