Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
27. November , 2024, 14:36:30
Strán: [1] 2 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: nahravanie v skusobni - amaterske studio  (Prečítané 8032 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
warwick
nováčik
*
Príspevkov: 26

« kedy: 09. Január , 2007, 18:16:04 »

Potrebujem radu od fundovaneho : v skusobni chcem postupne vybudovat amaterske studio.
Je treba povedat, ze v tomto smere nemam ziadne skusenosti a ze ide o nahravanie klasickej rockovej zostavy.
Mam nejake PC ( 1.7Mhz, 512ram, 80gb hdd ....) klasika zostava, pôvodne na hry (pred par rokmi)
Co vlastne budem potrebovat?
Pytal som sa viacerych ludi v mojom okoli ktori sa v tomto orientuju, ale z kazdej strany ide ina rada, a mam v tom chaos.
Takze co je vlastne idealne riesenie?
Chcem do toho na zaciatok dat tak do 35000.-  +- ... (bez mikrofonov)
a chcem aby bolo mozne nahravat kapelu takpovediac "live" a aj studiovym spôsobom-jednotlive nastroje postupne.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #1 kedy: 09. Január , 2007, 18:57:54 »

No okrem znalosti a nejakych tych rocikov skusenosti (co je nevyhnutna samozrejmost pre "uspokojive" vysledky) budes potrebovat zvukovku s vela vstupmi. Nevyhnutne minimum na aspon ake-take zosnimanie bicich je 4 in. Ale aby to malo uz naozaj zmysel, povedzme si rovno, ze budes potrebovat zvukovku s 8 analog in, co je niekde pri cene dajme tomu 10 a viac litrov.

Potom budes potrebovat sadu mikrofonov k bicim. Ak by si sa spokojil s niecim lacnejsim, napriklad s radou Shure PG alebo niecim cinksym, si pri dalsich cca 10 litroch. Budes potrebovat mic preamopy k mikrofonom. Aby to bolo co najlacnejsie, kupil by si nejaky lacny 8 sablovy mixpult, dajme tomu za cojaviem 8 litrov. Budes nevyhnutne potrebovat posluchove monitory (bez nich to nema ziadny zmysel). Ak sa budeme drzat stale najlacnejsich rieseni, budes potrebovat na ne dalsich dajme tomu 10 litrov.

Budes potrebovat este dalsiu kopu roznych efektov. Nevyhnutnostou je kompresor a reverb. Tu je ovsem vyhoda, ze uz tieto veci sa daju pouzit v SW verziach. Pozor - SW je rovnako drahe, ako HW, aj ked sa to mnohym nezda. Existuju ovsem aj free veci, s ktorymi sa da casto dobre pracovat a hlavne o SW som Ti tu urcite nechcel davat ziadnu osvetu :)

No a potom nabuchane PC, ale to uz je asi samozrejme :)
Zaznamenané
bodom
pravidelný návštevník
Príspevkov: 386

« Odpoveď #2 kedy: 10. Január , 2007, 00:50:53 »

ja by som mal taku otazku na rasta nechcel som mu zakladat novu temu mozno som sa mal spytat osobnou spravou ale mozno to aj inych zaujima (a ak sa to tu niekde nachadza primem aj link)
no ze aky je system tvojho nahravania demacov a neviem coho pre kapely (akekolvek ci uz amaterkse...) ci to robis len pre kamarotov alebo to mas aj ako obcasny biznisik
Zaznamenané

Zomrieš na lavičke, k...t
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #3 kedy: 10. Január , 2007, 01:01:48 »

Nahram rad demac komukolvek velmi kamaratsky a "nezistne", poniektori to tu mozu potvrdit. Ale detaily by som radsej riesil PM.

K dispozicii mam 10 vstupov (M-Audio Delta 44 a 66) + nejake dalsie zakladne jednoduche vybavenie...
Zaznamenané
bodom
pravidelný návštevník
Príspevkov: 386

« Odpoveď #4 kedy: 10. Január , 2007, 01:10:18 »

doobre lebo ma to zaujimalo ze pocuvam ake je t odrahe ked si chcu cosi nahrat. A pocuval som nahravky co si robil a ja nemam az na tolko vymakany sluch a nakoniec ani potrebu ze ten ritmicak menej reverbu proste mi to znie ako profi nahravky vice mene. Pekny zvuk setko. Zatial to bolo len take zistenie do buducnosti lebo rad by som volakedy take cosi zrealizoval a sam seba si neviem predstavit jak by som nahraval to by som tie veci musel mat zmaknute na 110 perc a presnu predstavu co de a ako a to je zatial v nedohladneee. Dakujem za odpoved  Cmuk chlapci
« Posledná zmena: 10. Január , 2007, 11:17:02 od bodom » Zaznamenané

Zomrieš na lavičke, k...t
warwick
nováčik
*

« Odpoveď #5 kedy: 10. Január , 2007, 10:07:44 »

Akú kartu odporúčaš?
A čo napr.  PROTOOLS LE?
Zaznamenané
shanike
stály hosť
Príspevkov: 895

« Odpoveď #6 kedy: 10. Január , 2007, 13:52:08 »

mozno toto ostatni povazuju za samozrejmost, ale ta garaz by urcite mala byt nejak lepsie zvukovo osetrena, bojovat s neziaducim dozvukom a inymi "pachutmi" v pocitaci je ozaj len pre silne nervy... najlepsie nejakym zvukovo-izolacnym materialom alebo niecim, co je na danu vec urcene, vajcove obaly nie su najvhodnejsie... 1m^2 takehoto kvalitneho materialu stoji cca 1500,-
Zaznamenané

warwick
nováčik
*

« Odpoveď #7 kedy: 10. Január , 2007, 16:16:06 »

To odhlučnenie samozreme riešime...
A co karta?  to nikto nevie?
Zaznamenané
brianlover
pravidelný návštevník
Príspevkov: 347

« Odpoveď #8 kedy: 10. Január , 2007, 16:57:42 »

ohladne kariet tu mas dost rozsiahlu temu.. Zdravíčko
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #9 kedy: 10. Január , 2007, 17:38:18 »

Akú kartu odporúčaš?
A čo napr.  PROTOOLS LE?

To si  musis zvazit sam, co Ti za tie penaize ponukaju. Mne osobne by vadila viazanost SW na HW a naopak. Protools dnes uz zdaleka nie je jedniny a ani najrozsirenejsi system...

Keby som si isiel teraz z fleku kupovat velavstupovu sikovnu zvukovku, kupil by som si M-Audio Delta 1010 (nie LT), ktora mi za 14 litrov ponukne 8 analog symetrickych in, 2 digital in, MIDI i/o a pomerne slusne prevodniky.

S tou miestnostou a akustickymi upravami je to svata pravda.
« Posledná zmena: 10. Január , 2007, 17:38:56 od Rastis » Zaznamenané
warwick
nováčik
*

« Odpoveď #10 kedy: 11. Január , 2007, 09:57:05 »

ku tomu odhlučneniu : je to miestnosť cca 50m2 s nepravidelnym tvarom podorysu, vyska stien je cca 220cm. na steny dame 8 alebo 10cm hruby nobasil, pod neho karton a navrch koberec, tzv JEKOR. strop je tiez clenity a na to pouzijeme 2 druhy pohltiveho materielu nobasil a polystyren, tak isto zakryty Jekorom. viem, ze to nie je profi riesenie, ale treba si stale uvedomovat, ze je to skusobna v ktorej budeme nahravat a nie profi studio, zial bohu...
ak mate nejake vlastne skusenosti z praxe, podelte sa...
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #11 kedy: 11. Január , 2007, 10:45:01 »

Pozor - odhlucnenie a akusticka uprava pre nahravanie ci mixovanie su rozne veci. Takisto su trochu ine poziadavky na akusticke riesenie nahravacej miestnosti a ine na posluchovu reziu. Ale je mi jasne, ze sa bavime o skusobni. Podla mojho nazoru treba dosiahnut, aby nemala miestnost tzv. kupelnovy dozvuk, pretoze to v nahravke vzdy pocut. Na odstranenie toho najkritickejsieho dozvuku niekde na vyssich stredoch vacsinou naozaj stacia hrube koberce trochu od stien. Dalsim problemom je potom posluch pri mixazi. Ide hlavne o basy. V neriesenej miestnosti (v zavislosti od presnych rozmerov) vznikaju rozne po priestore rozne vlnenia. Kedze sa basy siria vsesmerovo, v niektorych miestach sa scitavaju, v niektorych odcitavaju... Clovek potom nema moc sancu spravne nahravku umixovat, aby mu dobre v spodkoch tlacila, ale zaroven nenahukavala na niektorych frekvenciach alebo naopak nebola uplne placata (aj ked sa v miestnosti, kde sa mixovalo zdalo vsetko OK). Toto su narocnejsie situacie na riesenie. Najcastejsie sa pouziva Rockwool, ktorym sa poobkladaju steny a poprikryva sa to tenkymi preglejkami. Casto pomoze zrusit (vypchat Rockwoolom) rohy miestnosti, pripadne spravit sikmy strop. Princip je skratka v tom, aby v idealnych podmienkach neboli ziadne steny rovnobezne a aby mali vsetky steny rozne rozmery. Co sa v praxi samozrejme neda, ale cim viac sa tomu clovek priblizi, tym menej problemov bude v spodnych pasmach mat.
Zaznamenané
shanike
stály hosť
Príspevkov: 895

« Odpoveď #12 kedy: 11. Január , 2007, 11:40:11 »

rastis: "Ale je mi jasne, ze sa bavime o skusobni..." Žmurk
nakolko chce chalan nahravat v skusobni (v garazi?), predpokladam, ze nemaju ani moznost vyriesit oddelene nahravaci priestor a mixazny, takisto pochybujem o moznosti riesit zalomeny strop, cize do takejto miery by som to zase neriesil...
nejak sa zacat musi..
co je ale dolezitejsie:
ja osobne by som az tak nerisil otaku HW/SW, totizto v tejto sfere je ponuka vyrobkov ozaj siroka, cize treba si pevne urcit sumu, kolko chcem do toho investovat a nieco si uz v danej relacii vyberiem, predsa nie su na trhu 2 modely mixov, 2 modely referenc. monitorov, 2 zvukovky atd...
dobre sa to da riesit napr tou deltou 1010, vyrobky m-audio disponuju super pomerom kvalita/cena a osobne tiez pouzivam... 1010-na ma vyhodu v pocte tych vstupov (mozes mixovat priamo v pc, netreba pouzit njaky lacny analog mix), nevyhodou je snad cena, PCI riesenie (+ frekvencna interferencia priamo z pc bedne), plus neviem, ci som pozeral spravne, ale nema to mikrofonove preampy... cize trebalo by asi aj to doriesit..
plus podla toho, ako financna situacia dovoli, kupis referencne monitory (trebars takisto m-audio), snad uz aj nieco z tej strednej triedy (10-20 tisic)
radsej by som sa ale ozaj sustredil na tu akusticku upravu miestnosti... ono ti to pride ako banalita, ale zo skusenosti to je snad rovnako dolezite ako masiny, ktore pouzivas.... akustika nepusti, takze sustred sa aj na to..  Na zdravie!
Zaznamenané

warwick
nováčik
*

« Odpoveď #13 kedy: 11. Január , 2007, 13:27:30 »

v prvom kole bude "rezia" v skusobni. kedze ale mame moznost obsadit aj miestnost susediacu so skusobnou, tak ak prax ukaze, ze je to nutne presunieme sa tam. ku tomu zalomenemu stropu: v jednotlivych rohoch miestnosti mame v plane urobit skosenie, aj ked neviem ci je to to co myslite vy.
co si myslite o behringer ddx3216? neviete ci to ma vystup USB? na stranke behringeru som to nevidel, ale je pravda, ze moja anglictina stoji za prd.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #14 kedy: 11. Január , 2007, 13:58:05 »

Na digi pulty Behringer obcas pocut chvalu, ze su to jeni z vydarenejsich Uliho vyrobkov. Otazne je, ci je investicia do takehoto vyrobku v zaciatkoch to najdolezitejsie. Ak totiz clovek mixuje v takomto pulte, potrebuje mat dostatocny pocet i/ o, co trebars 8 in /out je dost malo a presuvame sa do ADAT a pod. rieseni, co zacinaju byt dost ine cenove kategorie, ako som myslel, ze sa o nich bavime...
Zaznamenané
Strán: [1] 2 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.058 sekund, 23 otázok.