Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
24. November , 2024, 23:15:17
Anketa
Otázka: Ako sa Vám páči dole uvedená nahrávka z albumu: CLOUDS ?
Je v nej málo basov. - 1 (50%)
Je v nej veľa basov. - 0 (0%)
Basy sú tak akurát. - 1 (50%)
Nepújdu k volbám. - 0 (0%)
Nedokážu kliknout s myší. - 0 (0%)
Celkovo hlasov: 2

Strán: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 29 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: TOMM ukazka  (Prečítané 106278 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
TOMM
pravidelný návštevník
Príspevkov: 335

« Odpoveď #315 kedy: 01. August , 2023, 16:31:27 »

Tak som pridal basu na 39hz o +2,5db a kopak na 50hz o +5 db, potom som zapol sidechain od kopáka do Basgitary, mal som to nejakým omylom vypnuté.
Toto je verzia 0108b.
https://drive.google.com/file/d/1s3tjDBhAPVMXdk_SH7pITIAVmHLYqgj3/view?usp=sharing
Stále málo ?
« Posledná zmena: 01. August , 2023, 16:41:51 od TOMM » Zaznamenané

styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #316 kedy: 01. August , 2023, 19:35:48 »

tl;dr - co chces pocut? Bavím sa skvele mas to super  Bravooo

ale vazne, stacilo mi precitat aby som vedel, ze to bude rovnako zle ako to predtym. resp je to horsie, zial len ti vyliezol problem ktory mas v mixe -  nemas to dole vobec upratane. mas tam strasny bordel v sub lows, podla mna nepocujes co sa ti tam deje a este si to boostol.  Popiskujem si tam kde ma mat kopak s basou gro energie, tak ti tam hrmacaju a robia bordel podladene gitary. Stale ti to netlaci, aj ked ti to pod 60hz duni. ked som na to dal low cut 12db/oct od 70hz tak to zacalo byt ako tak ok, ale mas tam problem.

len tak z brucha cisla, ked sa nimi tak strasne rad ohanas:
sub lows su od 60hz dole - tam opatrne a ak si myslis, ze tam potrebujes nieco boostovat, tak mas problem inde
lows - 60 - 120hz - tu musia spolu fungovat basa s kopakom
mid low 120 - 280hz - tu musi fungovat basa s gitarami

ak velmi chces pocuvat ocami, pretoze radsej veris pc repracikom s najkym divnym subacom ako normalnym monitorom, tak sa nauc pouzivat spektralne analyzery a ako maju hrat nastroje.

daj si vyzvu - sprav to odznova na tych Behringeroch tak aby to hralo dobre. Fajn, ze si spomenul napriklad Devina - Adam Nolly Getgood, ktory mixoval niektory z jeho poslenych (resp momentalne predposledny album) ma na GetGood drums youtube kanaly niekolko "masterclass" tutorialov, kde rozobera bud cely mix alebo jednotlive nastroje + tipy (vacsinou ako priklad je tam Periphery), poslednu dobu bol v tandeme co sa tyka masteringu s Ermin Hamidovic-om zo Systematic Productions, ktory vydal pred x rokmi celkom fajn ebook, co sa mixingu tyka + ma na svojom youtube tiez nejake tutorialy co sa mixu aj masteringu tyka. obaja su vydatne zdroje informacii. posledne albumy architects, northlane, devin townsend, sylosis, periphery - v tych maju bud jeden alebo obaja z nich prsty a podla mna maju tie kapely dost dobry zvuk

a ked uz sme pri Devinovi, nedavno sa objavil na YT kanali Rick-a Beata s Petruccim a Abassim, je to sice siahodlhe "tliachanie"
na vyse hodinu a pol, ale rozoberaju nerd stuff - gitary, techniky, cvicenie, aparaty atd. Devin sa tam napr vyjadrli aj ako pristupuje k zvuku gitar, kde vysvetluje, ze tym, ze ma v hudbe vela vsetkeho - okrem gitar, sample, synthy, orchestre, efekty...tak nemoze kazdy nastroj zaberat cele spektrum, ale napr z gitary ostane len osekana kostra dost na to aby ju bolo pocut a aby zapadla do zvysku.. to na margo toho, ze ty pri troch nastrojoch nemozes osekat gitary v spodkoch lebo by z nich zostal len ohryzok. Popiskujem si

ale mam dojem, ze sa uz len tocime do kolecka.

sprav nieco nove, snad sa to niekam posunie. lebo toto z dovodov, ktore obsiahlo pospisal kaolko, uz nemam velmi chut riesit, nepocuva sa to dobre.
« Posledná zmena: 01. August , 2023, 23:45:47 od styrioci » Zaznamenané
Branko
inventár podniku
Príspevkov: 13059

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #317 kedy: 01. August , 2023, 19:53:15 »

To je stale ta ista skladba?
Zaznamenané

opossum
stály hosť
Príspevkov: 1039

píš jako očuješ, hraj jako očuješ!

« Odpoveď #318 kedy: 01. August , 2023, 21:50:01 »

môj skromný príspevok  :)
repráky k PC NIE
subwoofer NIE

vraj klasický orchester má skladbu nástrojov takú, že sa frekvenčne dopĺňajú.  Tiež robím takú hudbu, aj keď je samplovaná, takže to nie je ako nahrávanie živého orchestra, ale občas sa bez EQ nezaobídem. To čo ti radii ostatní, keď vyplníš gitarami celé frekvenčné spektrum, tak potom nezostane miesto pre ostatné nástroje a splynú s gitarami...potom sa môžeš drbať s EQ a aj tak to nebude dobré .
Zaznamenané
TOMM
pravidelný návštevník

« Odpoveď #319 kedy: 03. August , 2023, 12:38:49 »

Píšete tu, že to robím na Pc bedničkách. Na nich to len kontrolujem, robil som to na Slúchadlách.
No však od kedy som tu začal pridávať tie basy do toho tak to už robím na Truthoch ku ním mám ešte pripojený subwofer od domaceho kina/Creative 4+1/, to sú tie repráčiky ku PC, ten subwofer priapájam zo slúchadlového výstupu externej zvukovky. A nemám to tak nahlas že by sa to malo odrážať od stien a čojaviem ešte čo všetko negatívne s tým spojené, mám to len na minimálnu hlasitosť aby tie Truthy neboli také suché. Oveľa viac sa mi zvuk tých Truthov pozdáva s tým subwoferom ako bez neho. Odporúčam vyskúšať. No a presne ja som robil tú basu v tom pásme ktoré doplňa subwofer, takže bez subwofera basu nebudete počuť. Ale budete ju počuť aj na sluchadlách ktoré majú rozsah aspoň po20hz. Ja mám slúchadlá Beyer Dynamic DT990, a ešte niekoľko takých lacnejších, aj slúchadlá ACDC /20e/ mi dosť dobre hrajú, len musia byť dosť ekvalizované.
Zaznamenané

killo
stály hosť
Príspevkov: 1353

« Odpoveď #320 kedy: 03. August , 2023, 14:00:35 »

Neviem ja som to pocuval na GENELEC M040 bedniach a subaku GENELEC 7040A, a tam dole je podla mojho nazoru len nejaka nekonkretna atonalna hahula.
Zaznamenané

Captain SEXXX !!
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #321 kedy: 04. August , 2023, 08:44:27 »

skus prosim ta este jedno... muteni vsetky lead gitary a vyexportuj to tak ze len basa, bicie a hlavna rytmicka gitara...
a ako bolo povedane vyssie nemozes boostovat 39hZ na base kks.. ja napriklad robim HPF na base okolo 40 kks a ty ho boostnes.. basu vacsinou podla toho ako je ladena podla fundamentalneho tonu v skladbe riesim tak max okolo 75-85 hz ze ak treba trochu spodok vytlacit
Zaznamenané

opossum
stály hosť

« Odpoveď #322 kedy: 04. August , 2023, 11:30:37 »

no ja si myslím, že problém je úplne na začiatku, to znamená, celkové podmienky na tvoju prácu, čo sa týka monitorov a priestoru, v ktorom to počúvaš. Ak sa tieto veci aspoň nepribližujú k nejakému štandardu, tak potom sa to snažíš nahradiť alebo "vylepšiť" všelijakými bizarnými riešeniami, ako je subwoofer, alebo že tam natlačíš spodné frekvencie nasilu. To znamená, mixovať na monitory, ktoré majp neutrálnu frekvenčnú charakteristiku, a nie že znie to na nich napiču, tak si to pustím na PC repráky, lebo tam sa mi to zdá dobré  :) Ja osobne som nepočul žiadnu hudbu, aby hrala dobre na PC reprákoch, podobne je to so subwooferom.
btw: ak si položíš bedne na zem, tak dosiahneš efekt subwooferu, takže z toho vidíš, aké dôležité je mať tú miestnosť, umiestnenie a kvalitu reprákov aspoň na nejakej úrovni, nehovorím o materiáli stien apod. pretože v paneláku to asi nikto nemá možnosť riešiť, ak to má byť izba na bývanie, a nie štúdio.
Samozrejme, že na slúchadlá počuješ všetko výraznejšie, aj to, čo bežne na bedne nepostrehneš. Preto sa teda mixuje na monitory, aspoň v závere, ja to tak robím. Na monitoroch ti zanikne kopu vecí oproti slúchadlám, napr. počuješ menej reverbu, zvuky akože v pozadí (viď Pink Floyd) nepočuješ...
Keď už chceš teda napraviť celkový mix ekvalizáciou jednotlivých nástrojov, tak potrebuješ k tomu poznať to, čo ti píšu ostatní, aké frekvencie sú dôležité pre jednotlivý nástroj. A platí, radšej uberať frekvencie, ako pridávať. To znamená, že by som sa pokúsil z gitár ubrať spodky, tým by sa mala nahrávka prečistiť, namiesto toho, aby si tam tlačil tie basy nasilu. Pretože, a o tom sme sa už bavili, ak ti gitary pokryjú aj spodné pásmo, tak tú basu tam počuť nebudeš.  Niekedy môžeš ekvalizérom krútiť donemoty, a ak ten nástroj postráda nejaké frekvencie, trak ti nepomôže nič. Takže by som začal od jednoduchších vecí, ako laborovať s úzkymi frekvenčnými ásmami pri jednotlivých nástrojoch.
Zaznamenané
opossum
stály hosť

« Odpoveď #323 kedy: 04. August , 2023, 11:39:46 »

vypočul som si poslednú verziu na repráky, aj tú bez basy, a nepočujem tam takmer žiadny rozdiel. Gitary samotné nemajú podľa mňa spodky, ktoré by basu zastierali, a basa je tam aj tak nekonkrétna, nepočuť ju skoro vôbec. Takže netuším, kde je chyba... basa je naživo alebo samplovaná? Vyzerá to tak, že basa má nejaký podivný frekvenčný rozsah   :)
Zaznamenané
styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #324 kedy: 04. August , 2023, 17:24:14 »

Píšete tu, že to robím na Pc bedničkách. Na nich to len kontrolujem, robil som to na Slúchadlách.
No však od kedy som tu začal pridávať tie basy do toho tak to už robím na Truthoch ku ním mám ešte pripojený subwofer od domaceho kina/Creative 4+1/, to sú tie repráčiky ku PC, ten subwofer priapájam zo slúchadlového výstupu externej zvukovky. A nemám to tak nahlas že by sa to malo odrážať od stien a čojaviem ešte čo všetko negatívne s tým spojené, mám to len na minimálnu hlasitosť aby tie Truthy neboli také suché. Oveľa viac sa mi zvuk tých Truthov pozdáva s tým subwoferom ako bez neho. Odporúčam vyskúšať. No a presne ja som robil tú basu v tom pásme ktoré doplňa subwofer, takže bez subwofera basu nebudete počuť. Ale budete ju počuť aj na sluchadlách ktoré majú rozsah aspoň po20hz. Ja mám slúchadlá Beyer Dynamic DT990, a ešte niekoľko takých lacnejších, aj slúchadlá ACDC /20e/ mi dosť dobre hrajú, len musia byť dosť ekvalizované.

Problem v miestnosti bud mas, alebo nemas, s hlasitostou pocuvania to velmi nema suvis. Ja zas nie som taky odporca subwooferu, aj ked na mixovanie hudby to nie je nutnost. Na druhej strane, ak subac, tak to musi byt urobene spravne - najprv vyriesena miestnost, bez nejakych vyraznejsich zvukovych anomalii a potom sa moze k hlavnym monitorom pridat sub, idealne od vyrobcu k danej serii monitorov a cele to vyladit aby sub fungoval iba ako rozsirenie spodneho pasma a aby cely system hral viacmenej rovno, idealne meranim s kalibrovanym mikrofonom v uz osetrenej miestnosti. Monitory potom hraju cistejsie, kedze woofer na nich nemusi hrat spodky od 80-85hz nizsie.

Tie Truthy hraju od 50hz a subace v tychto consumer home theater zostavach zvyknu hrat dole do cca 50hz, cize netusim comu si tym pomahas, ale pochybujem, ze ti ta zostava hra vyrovane a ze na nej pocujes ak nieco boostujes na 39hz. Hlavne ked ani na sluchadlach nepocujes, ze v tych spodkoch mas bordel.

Vsetci, ktori sa do tejto debaty zapojili, a pocuvaju to na roznych zostavach ti spolocne tvrdia rovnaku vec, ze to v tych spodkoch nemas dobre..tak asi na tom nieco bude. Miesto toho nas vsetkych presviedcas, ze ty to mas dobre a problem mame my, kazdy jeden
« Posledná zmena: 04. August , 2023, 17:52:39 od styrioci » Zaznamenané
TOMM
pravidelný návštevník

« Odpoveď #325 kedy: 04. August , 2023, 19:26:22 »

No dosť som toho zatiaľ urobil/už sa to dosť odlišuje od predošlej verzie/, zrezal som gitary cut zo 120 na 188hz, Na basu som paralelne pridával okolo 72 a myslym ešte 102 . Kopak som paralelne nabasoval. A ešte na záver som pridal paralelny lowSelf na Masteri.
Porovnával som to s Devinom a neni to o moc horšie. Tá basa možno ani už nemôže byť zrozumitelnejšia lebo je dosť podladená a mal som dosť problém už pri nahrávaní rozoznať jednotlivé tóny od seba, mám rád mäkké struny.
- Už ste tu niekto viac krát písali o nejakých Lead gitarách, potom o rytmických, takže neviem čo to je, ja mám len
2 doprovodné L R a potom už iba Solové.
Tie Truthy mi so subwoferom dobre hrajú, ked mám na nich vzadu prepnuté LowFrequenci na -4db a low Consumation Na -4db, keby som to mal na 0db tak hrajú zablatene, no a takto na -4 do hráju dobre/ neviem či rovno, ale ked mi ostatné kapely hrajú na takom nastavení tiež dobre tak si to nechcem kaziť.
A tu je tá najnovšia verzia, 0408
https://drive.google.com/file/d/1il2ZEr-JmQwRektS2J0vPXfc8I7GyZmC/view?usp=sharing
« Posledná zmena: 04. August , 2023, 19:28:31 od TOMM » Zaznamenané

opossum
stály hosť

« Odpoveď #326 kedy: 04. August , 2023, 20:35:20 »

tak na slúchadlá tam basu počuť na začiatku, na bedne až tak nie (moje)  :) Asi preto, že nepoužívam subwoofer  :)
ono, vzhľadom na to, čo píšeš, je možné, že tá basa nemá od základu tie frekvencie, ktoré má mať (ak preferuješ mäkké struny a je podladená)...
Všeobecne: ak gitary majú spodky, tak basa musí byť "našponovaná", zvonivá, inak sa to bude všetko zlievať frekvenčne dokopy. Ale ja tam na gitarách spodky moc nepočujem, ale asi mi už z toho hrabe...
Asi pomôže už len spektrálny analyzér  :)
rytmická = doprovodná
lead = solo
« Posledná zmena: 04. August , 2023, 20:37:01 od opossum » Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #327 kedy: 04. August , 2023, 21:50:54 »

.....je možné, že tá basa nemá od základu tie frekvencie, ktoré má mať...

prave so toto presne chcel napisat.

vypocul som si poslednu verziu a hned natom niektoru z tych prvych par dni dozadu. okrem toho, ze tato posledna je myslim o nieco tichsia, tak nevidim medzi nimi nejaky zasadny rozdiel.

ta basa je cela nejaka vykastrovana. v sub frekbenciach netusim, co sa deje, nemam sub :) ale basu ma byt nejakym sposobom pocut aj na ne-sub zariadeniach. a z tejto pocut nejaky len velmi obcasny skrabot na vyskach, nieco sa da tusit, ze sa deje naspodku, ale ona nema ani ziadne telo. ani pri sustredenom posluchu (nie na sluchatka) som nedokazal identifikovat, co za noty vobec hra. takze okrem zakladneho zvukoveho problemu ma mozno aj problemy takpovediac aranzerske, ale fakt to nedokazem na monitoroch odhalit...
Zaznamenané
opossum
stály hosť

« Odpoveď #328 kedy: 05. August , 2023, 09:26:10 »

však daj sem nahrávku basy (nie .mp3), alebo rovno spektrálnu analýzu
Zaznamenané
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #329 kedy: 05. August , 2023, 16:47:31 »

jj je to Korn dost  Bavím sa skvele len take lupanice ta basa
Zaznamenané

Strán: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 29 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.083 sekund, 24 otázok.