Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
23. November , 2024, 16:30:13
Strán: [1] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Nahravanie skusok, Fruity Loops Plugins  (Prečítané 2142 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
max
pravidelný návštevník
Príspevkov: 380

« kedy: 21. Apríl , 2007, 15:24:38 »

Nahravanie
Ten workshop (v inej teme) je vynikajuci napad, hrozne by sa mi hodil prave teraz.
Bohuzial to mam od ruky a akurat teraz by som potreboval par rad.
Hodim sem par otazok a bol by som vdacny za par rad popripade oprav mojich napadov.

Momentalne skusame v byte (mame tolerantnych susedov)alebo v prenajatej skusobni, v byte samozrejme aj preto ze sme momentalne bez bubenika, programujem bicie to Fruity Loops akurat som si zohnal ine sample (hromadu) tie FL mi zvacsa nevyhovovali.

Vsetko mixujem do takeho maleho jednoducheho mixu a posielam do PC z Audigy a softwarom Audacity. Nahravky su urcene len pre kapelu aby sme si urobili predstavu ako kto znie a co vylepsit, neplanujem vyrabat CD a publikovat ich.

A teraz uz otazky :

Basa : Zoom 506 II ma stereo vystup, jeden kanal ide do ampu a druhy strkam priamo do mixu. Myslim ze basa sa poriadne mikrofonom nahrad neda alebo.. ??

Gitary : jednu priamo z efektu do mixu, druha mikrofon pred kombom.

Spev : uz tu bola o tom rec v starsej teme, bolo tam pat dobrych rad takze len trosku viac.
Mikrofony (2 na spev) mam zapojene do M-Audio Pro pripojeny k laptopu s Fruity Loops to je momentalne aj bubenik.
A tu by som potreboval par rad s FX (poradie, nastavenia). V nastaveni spevu mam co vylepsovat.

Ako prvy mam kompressor, akorat skusam rozne nastavenia.
Dalsi je Chorus nastaveny na Detune
Treti je reverb nastavujem tak na simulaciu haly alebo vacsaj miestnosti

Delay snazim sa ho davat menej ale dost casto to tu prehanam, obcas ho vypnem alebo vypnem reverb. Tu este musim badat, nejake tipy / hodnoty by pomohli.

Posledny mam EQ na tom vytahujem freqvencie 3000 Hz a 5000 Hz ako to bolo doporucene v tej predoslej teme.

V tej starsej teme bolo tiez spomenute ze spev by sa mal "stucniet" nejakym  harmonizerom. Ja tam ako nahrazku strkam ten chorus ale radsej by som mal nieco ine, neviete poradit nejaky PlugIn do FL na vokaly ?
Pozeral som KVRaudio, mraky pluginov ale neviem ktory a ci tam vobec je.

« Posledná zmena: 21. Apríl , 2007, 15:25:38 od max » Zaznamenané

TURN IT UP Si píš!!!
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #1 kedy: 21. Apríl , 2007, 16:19:19 »

Hrate nazivo, nastrkani do mixpultu a s tym idete do PC, kde hraju bicie z Fruity Loops a to cele nahravate ? Z toho mixpultu idete uz hotove stereo do Audigy, vsetky nastroje (gitara, basa, spev) do jednej stereostopy ? Ako potom chcete pracovat s jednotlivymi nastrojmi ? Alebo nahravate samostatne po nastrojoch do stop ? Naco potom ten mix ?

Basa - nahrava sa mikrofonom od bedne alebo linkou, tak 50:50, komu co viac vyhovuje. Nahravat v domackych podmienkach mikrofonom nie je moc stastne, pretoze nizke frekvencie su svina a v klasickych neupravenych miestnostiach sa vselijako odrazaju od stien, scitavaju a odcitavaju, skratka bordel. Vo vysledku zneju niektore tony hlastnejsie, ine tichsie, zle sa to zrovnava a tak. Takze radsej nahravat linku (vystup z preampu zosilovaca). Treba pouzit DiBox a tak s tym ist do PC. Na kvalite DiBoxu zalezi a ovplyvnuje vysledny zvuk. Ja mam DiBox lacny a zvuk z linky zvacsa prilis tenky a placaty. Osvedcil sa mi plugin BBE Sonic Maximizer, co je vlastne nieco ako enhancer a dokaze basu naozaj zasadne zmohutnit. Ja basu aj dost silno komprimujem, az pomaly do pumpovania. Inak existuje SW simulacia basoveho Ampegu - neskusal som, nepoznam. Hra sa rovno do PC, treba DiBox.

Gitara z aparatu najlepsie mikrofonm. V poslednej dobe ma velmi prekvapila reproduktorova sekcia Guitar Rigu 2 - hram do toho iba z lampoveho preampu a neskutocne sa z toho tesim :).

Spev je oriesok. Idealne je pouzit kondenzatorovy mikrofon - viacej detailu, brilantnejsi a plnsi zvuk. V domacich podmienkach ale kondenzatorovy mikrofon berie vela aj z akustiky miestnosti, co nechceme, lebo urcite mame tu akustiku nevhodnu a robi nam to v nahravke neodstranitelny "kupelna" efekt. Dynamicky mikrofon zase nema tolko detailu, je to oproti kondiku skorej huhlak-chrchlak, ale berie len spev. Takze je na zvazenie, co zvolime. Pokial nemame mikrofon za vela vela penazi, pravdepodobne nebudeme spokojni s farbou hlasu - kazda kombinacia spevak + mikrofon bude mat svoje zafarbenie, takze vela vela ekvalizeru a najst jamy a kopece, ktore treba poriesit, aby sa ta farba podobala. Na spev urcite kompresor - pluginov je vela, kazdy hra inac, niektore sa hodia viacej, niektore menej - to si treba vychytat dlhodobejsimi vyskumami. Reverb na spev treba, ale opatrne. Bezne maju ludia (aj ja) tendenciu prehallovavat, co neni dobre. A zase - SW reverbov je vela, niektore vynikajuce, niektore menej, treba si najst. A je dobre trochu rozumiet parametrom - priestorov je vela, ale ludia maju tendenciu robit reverbom iba jaskyne, ale to je iba o pochopeni parametrov. Efektom ako chorus by som sa na speve osobne vyvaroval. Ak treba, nech sa spev navrstvi viacej krat na seba - ak sa spravne rovnako naslovickuje, je to fajn, dokonca sa trochu zakryje intonacia. Ale chorus je divny podla mna. Inak pri akomkolvek nahravani spevu reba POP filter (alebo nylonovu pancuchu) na odstranenie "b" a "p" vzduchovych narazov, ktore sa z nahravky odstranuju velmi zle az vobec. "Tucnota" spevu je dana kvalitou mikrofonu. A samozrejme kvalitou mic preampu, ten sa tiez nemoze podcenit. Bez neho to bude uplne zle a s vela sumom.

Neexistuje doporucenie, ako nastavovat univerzalne EQ. V zasade ak su spravne nahrate nastroje, ak su spravne nastavene EQ na jednotlivych stopach, ak su spravne pomery, nema co zaverecny EQ uz robit. Ak je nejaky pocit, ze treba vytahovat vysky alebo basy, treba sa pozriet na stopy tych nastrojov, ktore hraju v tych frekvenciach a skusit robit nieco tam. Ako nehovorim, ze zaverecny EQ vobec, ale len na uplne jemnunku pracu. A zalezi samozrejme od usi, co si nahravka vyzaduje.

V zasade je EQ pouzivany predovsetkym na orezanie signalu. Gitaru kludne smelo treba orezat uz niekde od 200Hz dole, pretoze tam hra basa a mlatili by sa - nebolo by dobre pocut ani jedno a ani druhe, len nekonkretny gulas. Basu zase mozno kludne orezat hore uz niekde od 3000Hz - nehra tam, jedine tam brumi a sumi. Takisto treba mrknut kopak s basou na analyzeri, ktory z nastrojov ma kde zdvih a podla toho ich na EQ este viacej od seba odladit. Zvukari casto riesia, co ladit kopak pod basu alebo naopak - to uz je vec vkusu. A nastrojov - neda sa 20" maly kopak naladit nizsie, ako 5ka basa trebars...

Najlepsie sa ina radi ku konkretnej nahravke, ako takto vseobecne.
Zaznamenané
max
pravidelný návštevník

« Odpoveď #2 kedy: 21. Apríl , 2007, 18:18:22 »

Diky za kopec informacii. Ano je to take podivne,  ale ucel je nahrat skusku a odhalovat chyby.( Vcitane zvukarskych.)
Cesta bude dlha a trnita.   ?§!.
Ten mix je len na to nahravanie, a mam ho preto aby som dostal vsetko na Audigy stereo vstup.Tento pocitac len nahrava, vystup je stiahnuty.
 Fruity loops su na inom, ten ma M-Audio USB Pro, 2 mikrofony do Fruity loops a bicie.

Mikrofony mame dynamicke ,nejake korejske a presne ako hovoris akustika v miestnosti je nuz ako v obyvacich priestoroch.

Zaznamenané

TURN IT UP Si píš!!!
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #3 kedy: 21. Apríl , 2007, 18:23:48 »

Cize ako to nahrate do kompu, uz s tym nemate co doriesovat, nie ? Kedze mate vsetky nastroje v jednej stereostope...
Zaznamenané
max
pravidelný návštevník

« Odpoveď #4 kedy: 21. Apríl , 2007, 18:31:48 »

Ano, spatne som sa asi vyjadril. Potom to pocuvame a povieme si, toto znie na hovno, hraj to takto alebo zmen nastavenie, alebo intonacia je zla a pod.
Tie nahravky neupravujem, je to len akasi spatna vazba.
V buducnosti sa ten ucel rozsiri ale na to je este cas.
Zaznamenané

TURN IT UP Si píš!!!
Strán: [1] |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.031 sekund, 23 otázok.