inak to je golem? sak tomu zalozte vlastnu temu
Neviem, ci to je golem, citujem slova konstruktera:
Zdravím.
Do rúk sa mi dostalo malé , ale výzorom veľmi zaujímave kombo NASHVILLE T-15R.
Úloha bola jasná:
1. upraviť korekcie
2. zväčšiť skreslenie
Na prvý pohľad nič zložité , otázka niekoľkých hodín práce.
Najprv som sa pustil do korekcii , aby som dodržal harmonogram úloh.
Po zistení typu korekcii úprava prebehla veľmi rýchlo a k maximálnej spokojnosti .
Úprava skreslenia už bola iná práca . Skreslený kanál je v pôvodnom stave kombinácia elektrónky a polovodičov. Tu nezabrali bežne postupy ako je zdvihnutie zisku na operačných zosilňovačoch .Skúšal som viaceré overené kombinácie , ale ani z jednou som nebol spokojný . Po prekreslení schémy som prišiel k záveru , že z viacero príčin a hlavne danej koncepcie tohoto komba sa bez rázneho zásahu do elektroniky nedá nastaviť zvuk z ktorým by som bol spokojný a z kľudným svedomím to pustil ďalej. Dizajn tohoto komba si zaslúžil aj primeraný zvuk , tak som sa rozhodol že postavím celolampový preamp - upravená časť preampu Golem - z využitím zvyšnej časti komba ako je pružinový dozvuk a zosilňovač.Bolo potrebne upraviť zdrojovú časť pre elektrónky , dvihnúť anódové napätia a upraviť žeraviace napätie. V preampe sú použite dve elektrónky typu 12AX7 Sovtek . Využil som jednu pôvodnú elektrónku a druhú som tam doložil.
.................Pri návrhu nového preampu som musel zobrať do úvahy , že toto kombo je jednokanálové a nemá zvlášť ovládanie hlasitosti pre čistý a skreslený kanál. Je tam ovládací prvok ZISK (Gain) a ten je spoločný - vlastne jediný potenciometer , ktorým si môžeme nastaviť mieru skreslenia. Toto prevedenie núti hráča pracovať aj z potenciometrom Volume na gitare , čím sa dá dosiahnuť široké spektrum skreslenia , bez toho aby sa musel hráč skláňať ku kombu a rýchlo točil zo ZISKOM . Skúsenejší hráči túto techniku ovládajú a často ju aj využívajú.
.................Priestoru na úhľadný plošáčik bolo dosť. Jednalo sa však o prototyp kde som vyskúšal viacero variácií zapojenia preampovej časti a tak nemalo význam zakaždým robiť nový plošáčik. Zvolil som tzv. Vintage metódu , kde sú súčiastky priamo naspájkované na objímky elektrónok. Objímky sú z spájkovacími očkami. Takto sa dalo pohodlne meniť obvodové zapojenie preampu , bez toho aby sa muselo niečo pracne prerábať alebo škrabať na plošáčiku............