Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
05. December , 2024, 03:05:31
Strán: [1] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: The case against Tru bypass  (Prečítané 2688 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
spyros
inventár podniku
Príspevkov: 4852

« kedy: 20. Október , 2007, 18:28:21 »

Zaujimavý článok od Pete Cornisha. Myslim, aspon ujo Progrocker by ho mal poznat. Source http://www.petecornish.co.uk/case_against_true_bypass.html

"Hey Pete, do you use True Bypass?"

Look out there's a lecture coming:

The "true bypass" function, which is promoted by some, can create dreadful problems with a system that uses many pedals. Take for instance a 15 ft guitar cable linked to ten pedals, each linked by a 2 ft cable, and then onto the amp by a 30 ft cable. If all pedals have "true bypass", and are off, then the total cable length hanging on the guitar output will be 63 ft. This will cause a huge loss of tone and signal level particularly if the guitar is a vintage type with low output and high impedance. The amp volume is then turned up and the treble control increased to compensate for the losses. The inherent background noise now increases by the amount of the gain and treble increase and is usually, in my experience, too bad for serious work. If one of the pedals is now switched on, then it's (hopefully) high input impedance (and usually low output impedance) will buffer all the output cables from the guitar and the signal level will rise due to the removal of some of the load on the pickups (i.e.: 17 ft instead of 63 ft of cable). The treble will rise and the tone and volume will not be as before. If that pedal was say a chorus or delay, devices which are usually unity gain, then your overall signal level and tone will vary each time an effect is added...not a very good idea.

Some pedals have an input impedance which is far from high in real terms; the input impedance of the vast majority of amps is 1 Megohm (one million ohms) and in my experience there are few effects pedals that have the same input impedance. A load on the guitar of less than 1 Megohm will reduce the volume and high frequency content of the pickup signal thus giving rise to complaints that "this pedal looses tone/volume" etc. Many effects I have tested have an input impedance of less than 100 Kilohms (ie: only one tenth of the amp input impedance) and cause serious signal losses in the effects chain.

My system, which I devised in the early 70's, is to feed the guitar into a fixed high impedance load, which is identical to the amp input, and then distribute the signal to the various effects and amps by low impedance buffered feeds. This gives a constant signal level and tonal characteristics, which do not change at all when effects are added. The proof that this works are in the recordings of our clients: Roxy Music; The Police; Queen; Pink Floyd; Bryan Adams; Lou Reed; Dire Straits; Paul McCartney; Sting; Jimmy Page; Judas Priest; Black Sabbath....

So the answer to your question re "true bypass" is no, I do not use this system in my Effects Boards/Racks as it can seriously degrade your sound. All my current effects pedals (excluding Vintage Series) which are derived from our large systems have, as the main input stage, a fiendishly clever pre amp that has the same characteristics as the input of a tube amp (1 Megohm/20pF), a highly efficient filter to eliminate the possibility of radio breakthrough and a low output impedance so that any following pedals/ cables etc. will not impose a load on the guitar signal. This pre amp is fitted to all our large stage systems and has always met with huge approval; not only from the guitarist but also the PA operator who is so happy to have constant level and tone presented to his mixing board. I go further with large systems and provide several inputs, each with the isolating pre amp and a gain compensation pre amp so that many different guitars can be level matched into the system. In addition a 20 segment PPM type display provides visual indication of signal level in our Effects Boards and Rack Systems.

©Pete Cornish 2003
Zaznamenané

Greece Catholic Anarchist Bishop of Manhimself
predator
Hosť
« Odpoveď #1 kedy: 21. Október , 2007, 07:53:37 »

Tento článok som už párkrát citoval ... naposledy tuším na Muzikeri. Je to opäť ďalší z profi argumentov o tom, že celý zvuk gitary je iba o fyzike, ktorá stojí nad všetkými značkárskymi marketingovými kydmi. Proste true bypass nie je všeliek, pri optimálnych podmienkach nijak zvuku nepomáha, a v reále veľakrát môže tón v skutočnosti poškodiť (ubrať mu vyššie harmonické, zhoršiť odstup rušivých signálov a zmenšiť výstupnú napäťovú úroveň), keď nesadnú impedancie.

A v prípade viac krabíc a použitia dlhších kábloch (dosť bežná pódiová situácia) vznikajú problémy so skokmi v hlasitosti aj pri efektoch, ktoré za normálnych okolností hlasitosť signálu nemajú meniť.

Všetko je to založené na fyzike. Ja by som efekt s true bypassom radšej nepoužil. Ak je ako bypass cesta použitý dobre navrhnutý zvukovo neutrálny buffer, zvuk je ďaleko bohatší a rozhodne sa z neho nič relevantné nestratí.
« Posledná zmena: 21. Október , 2007, 07:54:56 od Predator » Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #2 kedy: 21. Október , 2007, 09:51:26 »

Ak ale niekto chce len jednu krabicku pre aparatom, tak true bypass je casto spravna cesta. Napr. som minule videl kvakadlo Vox, ktore zvuku dost skodilo, ked sme ho preskocili kablom rovno do aparatu, tak to bolo velky rozdiel. Keby bolo true bypass, bolo by to v pohode. Som zvedavy, aky az dlhy by musel byt kabel pred nejakym true bypass kvakadlom a za nim, aby sa zvuk zdegeneroval viac ako na tomto Voxe.
Zaznamenané

ff
miestny štamgast
Príspevkov: 2387

« Odpoveď #3 kedy: 21. Október , 2007, 12:16:01 »

Ale veď to sa nedá generalizovať že je TB na hovno.Niekde je to vhodné,niekde to nechýba ,niekde je dobré mať aj to aj to.Preto sa robia aj rôzne switcher systémy aby to bolo možné zapojiť podľa svojich predstáv a tak.Predator-tvojmu príspevku nejak celkom nerozumiem./pri optimálnych podmienkach nijak zvuku nepomáha, a v reále veľakrát môže tón v skutočnosti poškodiť (ubrať mu vyššie harmonické, zhoršiť odstup rušivých signálov a zmenšiť výstupnú napäťovú úroveň), keď nesadnú impedancie./ Fuuha zíram
« Posledná zmena: 21. Október , 2007, 12:18:05 od ffamp » Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #4 kedy: 21. Október , 2007, 12:21:58 »

nechce sa mi lovit v anglicom texte. o com je debata ? ze truebypass je horsie ? preco ?
Zaznamenané
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #5 kedy: 21. Október , 2007, 13:10:54 »

Ten clovek pise o tom, ze truebypass moze byt aj nevyhodou. Objavil ameriku, pride mi to strasne nafuknute :) Uz ten nazov :)
Zaznamenané

predator
Hosť
« Odpoveď #6 kedy: 22. Október , 2007, 08:13:12 »

No presne ako som to napísal ... ak je použitý v efektoch true bypass a nijaký z efektov nie je aktivovaný, snímač kŕmi celú tú  spleť káblov od výstupu gitary po vstupný konektor zosíka sám. V rozsiahlejších pedalboardoch typu David Gilmour to môže robiť paseku, lebo je tam hafo káblov a prepojok, navyše ten pedalboard býva od aparátu dosť ďaleko (ďalšie metre káblu), a potom sa dá povedať "zbohom výšky, sila a čistota tónu"  Som frajer .

Asi preto Gilmour používa aktívne snímače, ktorých aktívne obvody v pohode utiahnu to vedenie a natlačia do toho signál bez toho, aby zaťažovali samotný snímač vedením, t.j. impedančne to oddelia. Je predsa známe, že koaxiálny kábel=valcový kondenzátor. Je to fyzika, môžeš dať kábel aký kvalitný chceš a aj tak sa to prejaví, lebo stále je tam to elektrické pole medzi žilou a tienením, a tak stále sa to správa ako kondenzátor. Skús si pripojiť 1nF medzi zem a živý vodič snímača .... a na tých cestách sa parazitnej kapacity nazberá aj viac .... okamžite sa preladí rezonančný kmitočet smerom dole a poklesnú vyššie harmonické.

True bypass má opodstatnenie iba v prípade konfigurácie typu silný snímač, čo najmenej krabičiek (jedna, dve)  a čo najkratšie vedenia. Vtedy tónu počuteľne neublíži a znie to 1:1. V ostatných prípadoch je to iba zdroj problémov s kvalitou signálu.

Ja ináč tieto veci neriešim, v mojom setupe ide gitara rovno do preampu a efekt je až za ním, takže nie je problém nikde.
Zaznamenané
myso
pravidelný návštevník
Príspevkov: 634

« Odpoveď #7 kedy: 07. December , 2007, 11:55:09 »

A co v pripade, ked sa pouzije true bypass lista?
Tam by sa mal predsa problem s bufferovanim odstradnit.
Ak je 20 efektov true bypass - cize nemaju vystupne buffre a vsetky su vypnute, sprava sa to ako milion metrov dlhy kabel, ako uz niekto spominal.
Ak vsak efekty hodim do true bypass listy, tak by mali v signalovej ceste figurovat len tie prave zapnute efekty, cize "virtualny megadlhy kabel" by sa v tomto pripade nemal konat.
Je to nejak takto? Mohol by sa vyjadrit niekto, kto skusenosti s true bypass listou ma?
« Posledná zmena: 07. December , 2007, 11:56:26 od myso » Zaznamenané
MaTeS
stály hosť
Príspevkov: 1353

digitál je digitál, ten ničím nenahradíš ..

« Odpoveď #8 kedy: 07. December , 2007, 14:27:17 »

A co v pripade, ked sa pouzije true bypass lista?
Tam by sa mal predsa problem s bufferovanim odstradnit.
Ak je 20 efektov true bypass - cize nemaju vystupne buffre a vsetky su vypnute, sprava sa to ako milion metrov dlhy kabel, ako uz niekto spominal.
Ak vsak efekty hodim do true bypass listy, tak by mali v signalovej ceste figurovat len tie prave zapnute efekty, cize "virtualny megadlhy kabel" by sa v tomto pripade nemal konat.
Je to nejak takto? Mohol by sa vyjadrit niekto, kto skusenosti s true bypass listou ma?
Mas to cele trosku pomlene..
ujasni si pojmy.. Ak mas 20 TB efektov, tak ak su vypnute nemaju zapojene ziadny buffer, a nespravaju sa ako kilometrový kabel... ak nemas v efektovom retazci aktivny ziadny buffer, tak ubytok sposobuje kabel z gitary do efektov a z efektov do aparatu..
Zaznamenané

FALLGRAPP
myso
pravidelný návštevník
Príspevkov: 634

« Odpoveď #9 kedy: 07. December , 2007, 17:46:18 »

Mas to cele trosku pomlene..
ujasni si pojmy.. Ak mas 20 TB efektov, tak ak su vypnute nemaju zapojene ziadny buffer, a nespravaju sa ako kilometrový kabel... ak nemas v efektovom retazci aktivny ziadny buffer, tak ubytok sposobuje kabel z gitary do efektov a z efektov do aparatu..

Asi som sa len nejasne vyjadril, alebo si ma nepochopil spravne.
Milion metrovym kablom som myslel toto:
"Take for instance a 15 ft guitar cable linked to ten pedals, each linked by a 2 ft cable, and then onto the amp by a 30 ft cable. If all pedals have "true bypass", and are off, then the total cable length hanging on the guitar output will be 63 ft."

A nasledne som sa pytal, ci v pripade, ak pouzijes true bypass listu tato situacia nenastava. Cize ak mas vsetky cesty listy vypnute, tak nemas milion metrov dlhy kabel ale ides kvazy rovno do komba, s tym rozdielom, ze fyzicky ides aj cez true bypass listu.

Zaznamenané
MaTeS
stály hosť
Príspevkov: 1353

digitál je digitál, ten ničím nenahradíš ..

« Odpoveď #10 kedy: 08. December , 2007, 11:45:40 »

?§!. Ak pouzijes TB listu, tak sa to bude spravat rovnako ako keby boli vsetky efekty True bypass..
Zaznamenané

FALLGRAPP
ff
miestny štamgast
Príspevkov: 2387

« Odpoveď #11 kedy: 08. December , 2007, 12:25:12 »

V poslednom Muzikuse bola táto téma preberaná.
Zaznamenané
Strán: [1] |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.075 sekund, 22 otázok.