Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
25. November , 2024, 00:50:41
Strán: [1] 2 3 ... 10 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: sextakord, septakord a ich vyuzitie  (Prečítané 33100 krát)
0 užívateľov a 6 Hostí prehliada túto tému.
hate_me
pravidelný návštevník
Príspevkov: 590

« kedy: 25. Marec , 2008, 13:29:07 »

Zdravim!
Chcel by som sa opytat na vyuzitie sextakordov, septakordov a ich vedlajsich akordov pri hre na gitare...pouzivaju sa vobec? ak ano tak kedy?
Dakujem za odpovede  Zdravíčko
Zaznamenané

... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...
midnightstranger
miestny štamgast
Príspevkov: 1612

nech sa práši...

« Odpoveď #1 kedy: 25. Marec , 2008, 16:27:33 »

Ak mas namysli sextakord ako napr. Cmi6 C6 a septakord ako napr. Cmaj7 Cmi7 C7 a ich obraty, tak ich pouzitie v muzike je velke. Vyuzivaju sa hlavne v jazze, ale svoje miesto najdu aj v inom druhu muziky(napr. pop, rock). Ide o to vediet ich spravne vyuzit. Zvyknem vyuzivat hlavne septakordy, lebo je to stvorzvuk(napr. Cmaj7 C-E-G-H)teda je harmonicky bohatsi. Žmurk
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
midnightstranger
miestny štamgast

nech sa práši...

« Odpoveď #2 kedy: 25. Marec , 2008, 17:46:36 »

Spravil som tri male ukazky, kde by mal byt pocut aky je rozdiel medzi kvintakordami a septakordami a ako je mozne ich zapracovat do hrania.

prva ukazka: Dmi - C
druha ukazka: Dmi7 - Cmaj7
tretia ukazka: Dmi7 - Dmi/C - C/H - G6add11

V poslednej ukazke sa jedna o obraty danych septakordov.  Zdravíčko

* ukazka_akordy.mp3 (1640.82 KB - stiahnuté 216 krát.)
« Posledná zmena: 25. Marec , 2008, 17:47:47 od midnightstranger » Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
hate_me
pravidelný návštevník
Príspevkov: 590

« Odpoveď #3 kedy: 25. Marec , 2008, 17:56:49 »

aha, no zas som sa nieco nove dozvedel...nebolo mi to celkom jasne, myslim ze som to teraz pochopil :)
a este ma napadla otazka: ked hram septakordy dajme tomu z Cdur tak melodie, vyhravky sa robia z Cdur, nie? netreba tam nad nicim spekulovat?
inac dakujem za ukazku  Zdravíčko
« Posledná zmena: 25. Marec , 2008, 17:57:43 od hate_me » Zaznamenané

... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...
midnightstranger
miestny štamgast

nech sa práši...

« Odpoveď #4 kedy: 25. Marec , 2008, 18:01:22 »

Ak myslis akord Cdur resp. Cmaj7 tak ano najjednoduchsie je tam hrat Cdurovu stupnicu. Zalezi vsak od melodie. Mozes tam hrat este napriklad lydicku od C.
Zaznamenané

Zuzka
pravidelný návštevník
Príspevkov: 542

« Odpoveď #5 kedy: 25. Marec , 2008, 18:06:34 »

Ak myslis akord Cdur resp. Cmaj7 tak ano najjednoduchsie je tam hrat Cdurovu stupnicu. Zalezi vsak od melodie. Mozes tam hrat este napriklad lydicku od C.
C lydicka by sa hrala napr., keby tonina bola Gdur?
Zaznamenané

Suit up! I'ts gonna be legendary.
midnightstranger
miestny štamgast

nech sa práši...

« Odpoveď #6 kedy: 25. Marec , 2008, 18:10:49 »

Presne tak. :)
Zaznamenané

Zuzka
pravidelný návštevník

« Odpoveď #7 kedy: 25. Marec , 2008, 18:12:46 »

Presne tak. :)
Supis. Ale aj tak asi najviac vystihuje lydicku Xmaj711#, nie? Alebo sakra, ked je to v riadku, zvykne sa to pisat Xmaj7#11. Z tychto oznaceni v papieroch som dost vedla.
« Posledná zmena: 25. Marec , 2008, 18:13:52 od Zuzka » Zaznamenané

midnightstranger
miestny štamgast

nech sa práši...

« Odpoveď #8 kedy: 25. Marec , 2008, 18:21:04 »

Supis. Ale aj tak asi najviac vystihuje lydicku Xmaj711#, nie? Alebo sakra, ked je to v riadku, zvykne sa to pisat Xmaj7#11. Z tychto oznaceni v papieroch som dost vedla.
Ano, lebo v pripade Cdur by tam bol ton Fis. Keby tam bolo F, je to Cmaj11. A tam by sa hrala Cdurova stupnica.
Zaznamenané

Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #9 kedy: 25. Marec , 2008, 18:46:19 »

C lydicka je paralelna k G durovej. Cize ak znie akord Gdur, tak je blbost povedat, ze idem tam hrat v C lydickej, lebo ta je totozna s G durovou. Ale moze sa do akordu Gdur hrat kludne G lydicka, su tam vsetky potrebne tony.
Zaznamenané

Zuzka
pravidelný návštevník

« Odpoveď #10 kedy: 25. Marec , 2008, 18:50:12 »

C lydicka je paralelna k G durovej. Cize ak znie akord Gdur, tak je blbost povedat, ze idem tam hrat v C lydickej, lebo ta je totozna s G durovou. Ale moze sa do akordu Gdur hrat kludne G lydicka, su tam vsetky potrebne tony.

Ale nie do akordu Gdur hrat C lydicku. Ale do akordu Cdur, ked je songa v Gdur tonine.
Zaznamenané

Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479

« Odpoveď #11 kedy: 25. Marec , 2008, 19:24:21 »

Hej, ved si pisala o Gdur tonine, nie Gdur akorde ako takom. Len mi to prisla zvlastna uvaha :)
Zaznamenané

MiracleMan
stály hosť
Príspevkov: 1292

« Odpoveď #12 kedy: 25. Marec , 2008, 19:59:25 »

co som pocul od jazzmana tak pri solach cez Cmaj7 by sa F nemalo hrat, ale stale by sa malo pouzit to #11 cize Fis, ale ked som to skusal tak mne tam sedelo aj to F  ha ha ha
Zaznamenané

Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #13 kedy: 26. Marec , 2008, 01:40:57 »

Ale nie do akordu Gdur hrat C lydicku. Ale do akordu Cdur, ked je songa v Gdur tonine.

Nie Zuzka. Keď hráš do akordu Cdur v Gdur tónine C lydickú, hráš vlastne stále Gdur stupnicu. Takže sa nič nezmenilo. Ak chceš počuť, ako má znieť lydická, zahráš práve na akorde Gdur G lydickú. Pri prechode na akord Cdur budeš pokračovať v Gdur stupnici.
Zaznamenané

Lubo
stály hosť
Príspevkov: 908

-- JAZZ --

« Odpoveď #14 kedy: 28. Marec , 2008, 09:08:19 »

chudak chlap nechape septakordom a vy ho tu trapite s nejakymi lydickymi :) ja len si dovolim malu opravu midightstrangera... Cmi6 ani C6 nieje sextakord! JE to akord s pridanou velkou sextou Cmi6(C,Eb,G,A) C6(C,E,G,A)
Zaznamenané

Strán: [1] 2 3 ... 10 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.034 sekund, 22 otázok.