hate_me
|
|
« kedy: 25. Marec , 2008, 13:29:07 » |
|
Zdravim! Chcel by som sa opytat na vyuzitie sextakordov, septakordov a ich vedlajsich akordov pri hre na gitare...pouzivaju sa vobec? ak ano tak kedy? Dakujem za odpovede
|
|
|
Zaznamenané
|
... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...
|
|
|
midnightstranger
|
|
« Odpoveď #1 kedy: 25. Marec , 2008, 16:27:33 » |
|
Ak mas namysli sextakord ako napr. Cmi6 C6 a septakord ako napr. Cmaj7 Cmi7 C7 a ich obraty, tak ich pouzitie v muzike je velke. Vyuzivaju sa hlavne v jazze, ale svoje miesto najdu aj v inom druhu muziky(napr. pop, rock). Ide o to vediet ich spravne vyuzit. Zvyknem vyuzivat hlavne septakordy, lebo je to stvorzvuk(napr. Cmaj7 C-E-G-H)teda je harmonicky bohatsi.
|
|
|
Zaznamenané
|
Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte.
|
|
|
midnightstranger
|
|
« Odpoveď #2 kedy: 25. Marec , 2008, 17:46:36 » |
|
Spravil som tri male ukazky, kde by mal byt pocut aky je rozdiel medzi kvintakordami a septakordami a ako je mozne ich zapracovat do hrania. prva ukazka: Dmi - C druha ukazka: Dmi7 - Cmaj7 tretia ukazka: Dmi7 - Dmi/C - C/H - G6add11 V poslednej ukazke sa jedna o obraty danych septakordov.
|
|
« Posledná zmena: 25. Marec , 2008, 17:47:47 od midnightstranger »
|
Zaznamenané
|
Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte.
|
|
|
hate_me
|
|
« Odpoveď #3 kedy: 25. Marec , 2008, 17:56:49 » |
|
aha, no zas som sa nieco nove dozvedel...nebolo mi to celkom jasne, myslim ze som to teraz pochopil a este ma napadla otazka: ked hram septakordy dajme tomu z Cdur tak melodie, vyhravky sa robia z Cdur, nie? netreba tam nad nicim spekulovat? inac dakujem za ukazku
|
|
« Posledná zmena: 25. Marec , 2008, 17:57:43 od hate_me »
|
Zaznamenané
|
... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...
|
|
|
midnightstranger
|
|
« Odpoveď #4 kedy: 25. Marec , 2008, 18:01:22 » |
|
Ak myslis akord Cdur resp. Cmaj7 tak ano najjednoduchsie je tam hrat Cdurovu stupnicu. Zalezi vsak od melodie. Mozes tam hrat este napriklad lydicku od C.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Zuzka
|
|
« Odpoveď #5 kedy: 25. Marec , 2008, 18:06:34 » |
|
Ak myslis akord Cdur resp. Cmaj7 tak ano najjednoduchsie je tam hrat Cdurovu stupnicu. Zalezi vsak od melodie. Mozes tam hrat este napriklad lydicku od C.
C lydicka by sa hrala napr., keby tonina bola Gdur?
|
|
|
Zaznamenané
|
Suit up! I'ts gonna be legendary.
|
|
|
midnightstranger
|
|
« Odpoveď #6 kedy: 25. Marec , 2008, 18:10:49 » |
|
Presne tak.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Zuzka
|
|
« Odpoveď #7 kedy: 25. Marec , 2008, 18:12:46 » |
|
Presne tak. Supis. Ale aj tak asi najviac vystihuje lydicku Xmaj711#, nie? Alebo sakra, ked je to v riadku, zvykne sa to pisat Xmaj7#11. Z tychto oznaceni v papieroch som dost vedla.
|
|
« Posledná zmena: 25. Marec , 2008, 18:13:52 od Zuzka »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
midnightstranger
|
|
« Odpoveď #8 kedy: 25. Marec , 2008, 18:21:04 » |
|
Supis. Ale aj tak asi najviac vystihuje lydicku Xmaj711#, nie? Alebo sakra, ked je to v riadku, zvykne sa to pisat Xmaj7#11. Z tychto oznaceni v papieroch som dost vedla.
Ano, lebo v pripade Cdur by tam bol ton Fis. Keby tam bolo F, je to Cmaj11. A tam by sa hrala Cdurova stupnica.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479
|
|
« Odpoveď #9 kedy: 25. Marec , 2008, 18:46:19 » |
|
C lydicka je paralelna k G durovej. Cize ak znie akord Gdur, tak je blbost povedat, ze idem tam hrat v C lydickej, lebo ta je totozna s G durovou. Ale moze sa do akordu Gdur hrat kludne G lydicka, su tam vsetky potrebne tony.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Zuzka
|
|
« Odpoveď #10 kedy: 25. Marec , 2008, 18:50:12 » |
|
C lydicka je paralelna k G durovej. Cize ak znie akord Gdur, tak je blbost povedat, ze idem tam hrat v C lydickej, lebo ta je totozna s G durovou. Ale moze sa do akordu Gdur hrat kludne G lydicka, su tam vsetky potrebne tony.
Ale nie do akordu Gdur hrat C lydicku. Ale do akordu Cdur, ked je songa v Gdur tonine.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479
|
|
« Odpoveď #11 kedy: 25. Marec , 2008, 19:24:21 » |
|
Hej, ved si pisala o Gdur tonine, nie Gdur akorde ako takom. Len mi to prisla zvlastna uvaha
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
MiracleMan
|
|
« Odpoveď #12 kedy: 25. Marec , 2008, 19:59:25 » |
|
co som pocul od jazzmana tak pri solach cez Cmaj7 by sa F nemalo hrat, ale stale by sa malo pouzit to #11 cize Fis, ale ked som to skusal tak mne tam sedelo aj to F
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373
guitarist
|
|
« Odpoveď #13 kedy: 26. Marec , 2008, 01:40:57 » |
|
Ale nie do akordu Gdur hrat C lydicku. Ale do akordu Cdur, ked je songa v Gdur tonine.
Nie Zuzka. Keď hráš do akordu Cdur v Gdur tónine C lydickú, hráš vlastne stále Gdur stupnicu. Takže sa nič nezmenilo. Ak chceš počuť, ako má znieť lydická, zahráš práve na akorde Gdur G lydickú. Pri prechode na akord Cdur budeš pokračovať v Gdur stupnici.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Lubo
|
|
« Odpoveď #14 kedy: 28. Marec , 2008, 09:08:19 » |
|
chudak chlap nechape septakordom a vy ho tu trapite s nejakymi lydickymi ja len si dovolim malu opravu midightstrangera... Cmi6 ani C6 nieje sextakord! JE to akord s pridanou velkou sextou Cmi6(C,Eb,G,A) C6(C,E,G,A)
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|