Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
25. November , 2024, 00:31:03
Strán: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: sextakord, septakord a ich vyuzitie  (Prečítané 33078 krát)
0 užívateľov a 4 Hostí prehliada túto tému.
Zeck
miestny štamgast
Príspevkov: 1675

« Odpoveď #90 kedy: 14. December , 2008, 15:11:15 »

vies ja sa nemam od koho ucit a mam len neake knihy a ten akord c2 je pre mna zrozumitelnejsi ako add2 co absolutne neviem co je ale nieco ako maj ci sus asi? ucim sa piesen animal instinkt od craeberies a sem som sa prisiel nieco naucit

preco sa neprihlasis na gitaru do ZUS alebo neides k nejakemu ucitelovi?
« Posledná zmena: 14. December , 2008, 15:12:13 od Zeck » Zaznamenané

"We're going to create something that they can't steal  because they can't play it." :-)   - Thelonious Monk
carttoon6
nováčik
*
Príspevkov: 36

« Odpoveď #91 kedy: 15. December , 2008, 08:35:02 »

preco sa neprihlasis na gitaru do ZUS alebo neides k nejakemu ucitelovi?

zadny učiťeľ tu neuči rockovu gitaru viem len to co dokažem pochopiť.je to hrozne tažké ja som rad že som našiel aspom toto forum lebo sa tu riešia vecy a ja sa možem takto poducit hudobnemu kumstu
Zaznamenané
carttoon6
nováčik
*

« Odpoveď #92 kedy: 15. December , 2008, 08:38:22 »

a v com by Ti to ulahcilo pracu?

zdravim pracu by mi to ulachcilo preto lebo nie som vyskoleny v znackach ,ja cvicim piesen od cramberies animal instinkt
Zaznamenané
hate_me
pravidelný návštevník
Príspevkov: 590

« Odpoveď #93 kedy: 16. December , 2008, 20:13:55 »

carttoon6 - nepoterbujes ziadneho ucitela. mne to iste povedal kamos, uz starsi pan, ostrielany hudobnik. nad vsetkym musis rozmyslat sam a ked na nieco prides sam, ver tomu, ze to uz nikdy nezabudnes... to iste ako s pocitanim matiky  :) na nete je mnozstvo videi ohladom hrania, teoriu sa naucis tiez z netu pripadne si kup knihu...tu na fore je kopec informacii, ktore ti velmi ulahcia zivot, staci hladat. a co nenajdes tu, tak na to ti poradim - UTFG!
Zaznamenané

... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...
carttoon6
nováčik
*

« Odpoveď #94 kedy: 19. December , 2008, 14:47:24 »

jasne kamo dik za motivaciu ta sa zide :)ucit sa budem lebo to je vec ktora ma na gitare fascinuje sam som prisiel na to ze az tak vela sa netreba ucit nechavam si to pekne rozlozene na cely zivot ako sa vravi pomali dalej zajdes a praca chvatna malo platna alebo ked vypnu elektrarne.....?
« Posledná zmena: 19. December , 2008, 14:48:41 od carttoon6 » Zaznamenané
Dorian
stály hosť
Príspevkov: 853

« Odpoveď #95 kedy: 19. December , 2008, 20:32:18 »

Si si isty?

aj ja som si isty, len  zmensenu septimu ako vyraz je hudobna blbost. septima je velka alebo mala, popripade dvojzmensena. Dominantny septakord je napr. C7 teda c,e,g,b ma septimu MALU nie zmensenu a potom je durovy septakord C maj 7 c, e g, h  no a ten ma septimu VELKU Beeee
Zaznamenané

RnR & HD & tatarak & Jack Daniels
www.doriangrayband.com
Dorian
stály hosť

« Odpoveď #96 kedy: 19. December , 2008, 20:35:43 »

carttoon6 - nepoterbujes ziadneho ucitela. mne to iste povedal kamos, uz starsi pan, ostrielany hudobnik. nad vsetkym musis rozmyslat sam a ked na nieco prides sam, ver tomu, ze to uz nikdy nezabudnes... to iste ako s pocitanim matiky  :) na nete je mnozstvo videi ohladom hrania, teoriu sa naucis tiez z netu pripadne si kup knihu...tu na fore je kopec informacii, ktore ti velmi ulahcia zivot, staci hladat. a co nenajdes tu, tak na to ti poradim - UTFG!

nie je vsetko zlato co sa blisti...100 ludi 100 chuti  Žmurk
Zaznamenané

www.doriangrayband.com
Dorian
stály hosť

« Odpoveď #97 kedy: 19. December , 2008, 20:41:34 »

a netvori sa akord nahodou po terciach Huh!
kvintakord je suzvuk 3 tonov v terciovych vzdialenostiach. jeho krajne tony tvoria kvintu
septakord je suzvuk 4 tonov v terciovych vzdialenostiach. jeho krajne tony tvoria septimu.
na druhej strane v knizke od kofrona je zasa napisane: kvintakord zmenseny ma obidve tercie male...rovnake pravidla teda budu platit aj pri septakorde, nie?

nie je to pravda s tymi septimami hlavne tu na tychto akordoch: Žmurk
porovnaj C7 : c,e,g,B
               Cmaj7 : c,e,g,H
               Cmi 7,5-  : c,es,ges,B
               Cdim7 : c,es, ges Heses
Zaznamenané

www.doriangrayband.com
musicman
inventár podniku
Príspevkov: 4903

« Odpoveď #98 kedy: 19. December , 2008, 20:46:29 »

aj ja som si isty, len  zmensenu septimu ako vyraz je hudobna blbost. septima je velka alebo mala, popripade dvojzmensena.

http://www.gitarista.sk/hodiny-gitary/zmensene-akordy-4.html

Zmenšené septakordy obsahujú ešte zmenšený 7. stupeň – zmenšenú septimu.

Hudobni blbci  Bavím sa skvele
Zaznamenané

http://www.999th.eu         RIG:  2x DIGIDESIGN PRO TOOLS HD3, 3 x DIGIDESIGN 192 I/O ANALOG , DIGIDESIGN PRE, Focusrite, UAD, J&T       http://www.facebook.com/pages/999th-studio/124192809296?v=wall&ref=ts
midnightstranger
miestny štamgast
Príspevkov: 1612

nech sa práši...

« Odpoveď #99 kedy: 19. December , 2008, 23:32:41 »

No keby napisali, ze ma "zníženú septimu o pol tona - malu septimu", tak je to spravne, ale takto. Nezahrávaj sa Je jasne, co tym mysleli, ale ked to cita nejaky zaciatocnik, ktory o tom nema ani sajnu, tak ich to chudence deťúrence zmätie. Je mi do plaču
Zaznamenané

Mam na haku ci je niekde gitara alebo nie je ... kaslite na gitary a radsej viac pocuvajte. Žmurk
hate_me
pravidelný návštevník
Príspevkov: 590

« Odpoveď #100 kedy: 20. December , 2008, 12:36:41 »

nie je vsetko zlato co sa blisti...100 ludi 100 chuti  Žmurk
jj :) ale je pravda ze DOBRY ucitel VELA pomoze. kamos k tebe chodi na hodiny.
Zaznamenané

... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #101 kedy: 20. December , 2008, 13:52:05 »

je to takto správne Si píš!!!, žiadna dvojzmenšená septima.  Je malá, veľká, zmenšená (malá znížená o poltón) a teoreticky aj zväčšená (veľká zvýšená o poltón, v praxi je to už v podstate ale znejúca čistá oktáva).
« Posledná zmena: 20. December , 2008, 13:52:56 od Pitu » Zaznamenané

Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #102 kedy: 20. December , 2008, 14:02:20 »

porovnaj C7 : c,e,g,B
               Cmaj7 : c,e,g,H
               Cmi 7,5-  : c,es,ges,B
               Cdim7 : c,es, ges Heses

Hate_me má pravdu. Tu sú septimy v akordoch.
Cmaj7 obsahuje veľkú septimu, v akorde sa označuje maj7, u nás je to tón H, v angličtine B (nepoznajú v notácii H)
C7 aj Cmi7,5- obsahujú malú septimu, v akorde sa označuje 7, tón Bb, u nás  B alebo Hb=Hes
Cdim obsahuje zmenšenú septimu (malá znížená o poltón) Hbb = Heses, v angličtine Bbb

Ešte pre udryho. Blažej má pravdu, tieto akordy sú samozrejme poskladané tercie nad seba.
Cmaj7 sú nad sebou veľká tercia, malá tercia, veľká tercia
C7 - veľká, malá a malá tercia
Cmi7 - malá, veľká a malá tercia
Cmi7,5-  - malá, malá a veľká tercia
Cdim - tri malé tercie nad sebou
« Posledná zmena: 20. December , 2008, 14:13:09 od Pitu » Zaznamenané

Dorian
stály hosť

« Odpoveď #103 kedy: 20. December , 2008, 16:06:33 »

je to takto správne Si píš!!!, žiadna dvojzmenšená septima.  Je malá, veľká, zmenšená (malá znížená o poltón) a teoreticky aj zväčšená (veľká zvýšená o poltón, v praxi je to už v podstate ale znejúca čistá oktáva).

no dobre fesaku zacneme od zaciatku a porozmyslaj, co ti je logickejsie. Ako vieme vsetky akordy ci mol alebo dur tvorime z prirodzenej stupnice DUR. Aku ma septimu prirodzena dur stupnica?.. no predsa VELKU (napr. v C-dur "H" ale to vsetci vieme), cize logicky ked znizujes o 1/2 ton  velku septimu (H), dostanes malu septimu(Hes, B). Dalsia otazka je, kolko krat zmensis velku septimu "H", aby si dostal , napr. Heses? Nech pocitam akokolvek, je to 2x.
Tym som chcel povedat, ze teoreticky ked vychadzame  z velkej 7 pri tvorbe akordu z dur stupnice, riesime velku septimu znizovanim a nie malu zmensovanim..ci sa mylim?

Ale v podstate je to jedno, tato definicia este nikoho nenaucila hrat na nicom a ani stavat lietadielka  Som metlak
Zaznamenané

www.doriangrayband.com
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #104 kedy: 20. December , 2008, 16:22:11 »

no dobre fesaku zacneme od zaciatku a porozmyslaj, co ti je logickejsie. Ako vieme vsetky akordy ci mol alebo dur tvorime z prirodzenej stupnice DUR. Aku ma septimu prirodzena dur stupnica?.. no predsa VELKU (napr. v C-dur "H" ale to vsetci vieme), cize logicky ked znizujes o 1/2 ton  velku septimu (H), dostanes malu septimu(Hes, B). Dalsia otazka je, kolko krat zmensis velku septimu "H", aby si dostal , napr. Heses? Nech pocitam akokolvek, je to 2x.
Tym som chcel povedat, ze teoreticky ked vychadzame  z velkej 7 pri tvorbe akordu z dur stupnice, riesime velku septimu znizovanim a nie malu zmensovanim..ci sa mylim?

Ale v podstate je to jedno, tato definicia este nikoho nenaucila hrat na nicom a ani stavat lietadielka  Som metlak

V tomto sa nemýliš. :)

Ale..   ..prečo znižovať veľkú septimu o celý tón na zmenšenú..? Zmenšenú dostaneš napr v molovej stupnici znížením jej malej septimy o poltón.

Takže:
Zmenšené intervaly dostaneš tak, že znížiš o poltón čisté alebo malé.
Zväčšené zas zvýšením o poltón čistých a veľkých intervalov.

Netýka sa to len septimy.
« Posledná zmena: 20. December , 2008, 16:22:47 od Pitu » Zaznamenané

Strán: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.106 sekund, 23 otázok.