Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
25. November , 2024, 00:42:50
Strán: 1 ... 6 7 [8] 9 10 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: sextakord, septakord a ich vyuzitie  (Prečítané 33090 krát)
0 užívateľov a 4 Hostí prehliada túto tému.
Dorian
stály hosť
Príspevkov: 853

« Odpoveď #105 kedy: 20. December , 2008, 16:32:22 »

V tomto sa nemýliš. :)

Ale..   ..prečo znižovať veľkú septimu o celý tón na zmenšenú..? Zmenšenú dostaneš napr v molovej stupnici znížením jej malej septimy o poltón.

Takže:
Zmenšené intervaly dostaneš tak, že znížiš o poltón čisté alebo malé.
Zväčšené zas zvýšením o poltón čistých a veľkých intervalov.

Netýka sa to len septimy.

Peto vsak ma neuc prosim ta tieto veci  ?§!. tuto teoriu som zozral ked som mal 8 rokov na hudobnej skole, len som sa ta pytal co ti je logickejsie a to ohladom septimy..ked si vehementne napisal, ze nesuhlasis. to je vsetko..
Zaznamenané

RnR & HD & tatarak & Jack Daniels
www.doriangrayband.com
udry
Hosť
« Odpoveď #106 kedy: 20. December , 2008, 16:35:35 »

Ešte pre udryho. Blažej má pravdu, tieto akordy sú samozrejme poskladané tercie nad seba.
Cmaj7 sú nad sebou veľká tercia, malá tercia, veľká tercia
C7 - veľká, malá a malá tercia
Cmi7 - malá, veľká a malá tercia
Cmi7,5-  - malá, malá a veľká tercia
Cdim - tri malé tercie nad sebou
A k čomu je to dobre,takymto spôsobom pitvat akordy? Šak ked tvorim akord napr. C7,tak je pre mna podstatna tercia a septima a zo značky akordu je to jasne. Ked sa ta niekto opyta na akord C7,tak čo mu povieš? Že ma velku, malu a malu terciu? Ja mu poviem,že ma velku terciu a malu septimu. A u zložitejšich akordov...jajaj to budeš ako vysvetlovat?. A čo akordy s vynechanou terciou,alebo vynechanou kvintou,tam to ako bude ?  
Zaznamenané
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #107 kedy: 20. December , 2008, 16:38:13 »

Peto vsak ma neuc prosim ta tieto veci  ?§!. tuto teoriu som zozral ked som mal 8 rokov na hudobnej skole, len som sa ta pytal co ti je logickejsie a to ohladom septimy..ked si vehementne napisal, ze nesuhlasis. to je vsetko..

reagoval som hlavne na dvojzmenšenú, čo nie je ani logické, ani pravda. Inak je všetko ok. Nepotrebujem nikoho ani poučovať ani nič, len nechcem, aby to tu niekoho poplietlo.
Logické je zmenšovať malú a zväčšovať veľkú.
Zaznamenané

Dorian
stály hosť

« Odpoveď #108 kedy: 20. December , 2008, 16:47:20 »

reagoval som hlavne na dvojzmenšenú, čo nie je ani logické, ani pravda.

uz sa mi nechce..kludne si zmensuj malu septimu...ano, malu septimu mozes zmensit, ale nie pri tvorbe akordu "dim 7"  z dur stupnice kde je velka septima a tu musis dva krat zmensit, cize dvojzmensit, alebo z velkej urobit malu coz je jeden krok a z male urobit zmensenu, coz je druhy krok. urobime teda dva kroky, cize DVOJZMENSIME..co na tom neni logicke.. uz to prosim ta neriesme, ide mi to na nervy..
Zaznamenané

www.doriangrayband.com
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #109 kedy: 20. December , 2008, 16:53:33 »

A k čomu je to dobre,takymto spôsobom pitvat akordy? Šak ked tvorim akord napr. C7,tak je pre mna podstatna tercia a septima a zo značky akordu je to jasne. Ked sa ta niekto opyta na akord C7,tak čo mu povieš? Že ma velku, malu a malu terciu? Ja mu poviem,že ma velku terciu a malu septimu. A u zložitejšich akordov...jajaj to budeš ako vysvetlovat?. A čo akordy s vynechanou terciou,alebo vynechanou kvintou,tam to ako bude ?  

je to fajn vedieť, aké intervaly máš medzi jednotlivými tónmi v akorde. Aj teoreticky, aj vizuálne na hmatníku. Akordy sa prosto tak tvoria, že dávaš tercie nad seba.
Ale ak ťa to nezaujíma, nič sa nedeje. Dá sa to opísať viacerými spôsobmi, ktorý ti je najprijateľnejší, ten si zafixuješ.
Zaznamenané

udry
Hosť
« Odpoveď #110 kedy: 20. December , 2008, 17:03:12 »

Ale ak ťa to nezaujíma, nič sa nedeje.
Neviem,čo si mi tym chcel povedat,ale neva. Akordy,ich tvorba, atd.,mi nerobia problem.
Zaznamenané
carttoon6
nováčik
*
Príspevkov: 36

« Odpoveď #111 kedy: 21. December , 2008, 11:07:54 »

chcel by som sa spytat . mam ,a moll, a spievam don ho ,a,potom ho zmenim na a moll 7 a spievam ,g,?a vobec ako to je s timy sedmickam myslim pouzitie ci vyznam.Huh!?
Zaznamenané
Dorian
stály hosť

« Odpoveď #112 kedy: 22. December , 2008, 20:18:53 »

dorian, problem je podla mna v tom, ze ty to odvodzujes zle, resp. nesravne, od nespravneho/nevhodneho tonu. zmenseny septakord sa v hudbe vyskytuje najcastejsie ako modifikovana dominanta, cize septakord na 7. stupni stupnice. cize v C dur by to bol akord H - D - F - A, toto je vsak zmensene maly septakord (aspon myslim, ze sa tak vola). ak chceme zvukovo farebnejsi, vyraznejsi akord, tak znizime  ton A na As (ton znizime jedenkrat. z malej septimy dostaneme zmensenu) a dostaneme zmenseny septakord. v mol netreba zmensit septimu, ale zaviest citlivy ton.

problem bol v tom, ze ty si ten akord odvodzoval od prveho stupna toniny. to nie je podla mna dobre, ani vhodne a ani sa to nepouziva(v hudbe, co pouvam ja  :) ). naco upravovat toniku(ktora by prave mala byt konsonantna:durova/molova)? to by si  predsa musel zmenit 3 tony, aby si dostal zmenseny septakord. to uz sa snad ani neda nazvat alteraciou.  :)

neber to tak, ze ta chcem poucovat. urcite nie. len som chcel pridat svoj pohlad na vec. teda, ze ak tento akord odvadzas zo stupnice C dur, tak je logicke a prakticke odvodit ho od tonu H a nie od tonu C. tot vsjo, co som chcel povedat.  Popiskujem si

ano mas pravdu, pokial sa to tyka odvodzovania akordov v danej tonine. ja som to rozoberal vseobecne od tonu C teda som riesil Cdim7 a C7/5b. Ak to teda ma byt v tonine Cdur je jasne,ze na siedmom stupni sa objavi akord H7/5b no ale to uz je ina zalezitost  Žmurk
Zaznamenané

www.doriangrayband.com
Altostratus
miestny štamgast
Príspevkov: 2211

Ääliö, älä lyö! Ööliä läikkyy!!

« Odpoveď #113 kedy: 22. December , 2008, 20:24:49 »

chcel by som sa spytat . mam ,a moll, a spievam don ho ,a,potom ho zmenim na a moll 7 a spievam ,g,?a vobec ako to je s timy sedmickam myslim pouzitie ci vyznam.Huh!?

Pýtaš sa dosť nezrozumiteľne... každý akord predsa pozostáva z troch, alebo viacerých tónov, takže ak zaspievaš do akordu ktorýkoľvek z nich, bude to ladiť. Napr Amoll je ACE - skús si to, všetky tri tóny ti do neho budú perfektne sedieť. To isté pri Amoll7, teda ACEG. Čo sa týka použitia sedmičkových akordov, prečítaj si celú túto tému.
Zaznamenané

hate_me
pravidelný návštevník
Príspevkov: 590

« Odpoveď #114 kedy: 07. Február , 2009, 16:00:08 »

caute, mam jednu otazku a nechcel som zakladat dalsiu temu...

co je toto za akord? E H G D A E ? ako sa to nazyva a oznacuje? spekulujem nad tym uz dlhsie ale neviem na to prist. dakujem za odpovede  :)
Zaznamenané

... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #115 kedy: 07. Február , 2009, 16:03:37 »

fakt dobra otazka. taka k veci...
Zaznamenané
Zeck
miestny štamgast
Príspevkov: 1675

« Odpoveď #116 kedy: 07. Február , 2009, 16:06:26 »

caute, mam jednu otazku a nechcel som zakladat dalsiu temu...

co je toto za akord? E H G D A E ? ako sa to nazyva a oznacuje? spekulujem nad tym uz dlhsie ale neviem na to prist. dakujem za odpovede  :)

je viac moznosti
moze to byt napr. Em7 add4
« Posledná zmena: 07. Február , 2009, 16:11:22 od Zeck » Zaznamenané

"We're going to create something that they can't steal  because they can't play it." :-)   - Thelonious Monk
hate_me
pravidelný návštevník
Príspevkov: 590

« Odpoveď #117 kedy: 07. Február , 2009, 16:10:23 »

je viac moznosti
moze to byt napr. Em7 add6 :)
vdaka :)
fakt dobra otazka. taka k veci...
he?
Zaznamenané

... ale potom som mu pretiahol sestru a od vtedy sa na mna hnevá ...
Pitu
adminištrant
inventár podniku

guitarist

« Odpoveď #118 kedy: 07. Február , 2009, 16:11:30 »

skôr add4

E G H D - dáva molový septakord - Emi7
A je pridané

Emi7add4    - to je vlastne Emi11 bez F#
Zaznamenané

Zeck
miestny štamgast
Príspevkov: 1675

« Odpoveď #119 kedy: 07. Február , 2009, 16:12:01 »

vdaka :)he?

uz som to zmenil, som sa trochu unahlil :)
je to kvarta
Zaznamenané

"We're going to create something that they can't steal  because they can't play it." :-)   - Thelonious Monk
Strán: 1 ... 6 7 [8] 9 10 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.044 sekund, 23 otázok.