Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
22. November , 2024, 08:22:43
Strán: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 21 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: ako na solovanie  (Prečítané 63034 krát)
0 užívateľov a 19 Hostí prehliada túto tému.
Semish
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 5879

« Odpoveď #60 kedy: 26. August , 2008, 14:54:29 »

nemyslím

Ok, to je jedno, admini please premazte to. Dalej nekomentujem, len som chcel poopravit niekto blbosti ktore tu boli napisane. Napriklad o "skaredom" akorde, ved to je normalny C dur predsa :).
« Posledná zmena: 26. August , 2008, 14:55:00 od Semish » Zaznamenané
musicman
inventár podniku
Príspevkov: 4903

« Odpoveď #61 kedy: 26. August , 2008, 14:54:56 »

stupnica je vzostupne, resp. zostupne usporiadana rada tonov vramci oktavy podla urcitych pravidiel. tonina je prakticke pouzitie tonov stupnice (podla skladatelovho zameru). cize stupnica je najjednoduchsi hud. prejav v danej tonine. melodia nemusi obsahovat vsetky tony stupnice, aby sa dalo povedat v akej je tonine (vo vacsine "klasickych melodii"). tiez sa nehovori, ze pesnicka je v nejakej stupnici, ale tonine.

takze tonina v sebe zahrna aj rozne mody stupnice ?
Zaznamenané

http://www.999th.eu         RIG:  2x DIGIDESIGN PRO TOOLS HD3, 3 x DIGIDESIGN 192 I/O ANALOG , DIGIDESIGN PRE, Focusrite, UAD, J&T       http://www.facebook.com/pages/999th-studio/124192809296?v=wall&ref=ts
Osiris666
pravidelný návštevník
Príspevkov: 260

If you try to fuck with me, I shall fuck you too..

« Odpoveď #62 kedy: 26. August , 2008, 14:56:42 »

skor rozne mody roznych stupnic, nie??
Zaznamenané
musicman
inventár podniku

« Odpoveď #63 kedy: 26. August , 2008, 15:00:28 »

skor rozne mody roznych stupnic, nie??

roznych stupnic nie. tonina je to iste co stupnica akurat sirsi pojem ze zahrna tie mody. v praxi je to aj tak jedno.
Zaznamenané

http://www.999th.eu         RIG:  2x DIGIDESIGN PRO TOOLS HD3, 3 x DIGIDESIGN 192 I/O ANALOG , DIGIDESIGN PRE, Focusrite, UAD, J&T       http://www.facebook.com/pages/999th-studio/124192809296?v=wall&ref=ts
brmbolec
stály hosť
Príspevkov: 906

« Odpoveď #64 kedy: 26. August , 2008, 15:02:10 »

čo si ja pamätám tak v tónine sa hrá a o stupnici sa kecá :)
Zaznamenané

Malé, ale potešia :)
Osiris666
pravidelný návštevník
Príspevkov: 260

If you try to fuck with me, I shall fuck you too..

« Odpoveď #65 kedy: 26. August , 2008, 15:06:44 »

ani nie. ak ta teda spravne chapem. sice obsahuje tie iste tony (pretoze su paralelne, napr. G dur-e mol, to iste plati aj o modoch), ale ak je nieco v G dure, nemozes povedat, ze je to v A dorskej tonine, resp. mode. obsahuje tie iste toniny, ale nie je to jedno. zavisi to od toho, ktory akord je tonika. ale to uz je zalezitost viac harmonie, ako solovania, takze to necham tak nech nie som uplne OT
hej, presne to som myslel, paralelne toniny, ta harmonia mi je zatial trochu cudzia tak sa v tomto moc nevyznam Beeee
Zaznamenané
musicman
inventár podniku

« Odpoveď #66 kedy: 26. August , 2008, 15:08:25 »

ani nie. ak ta teda spravne chapem. sice obsahuje tie iste tony (pretoze su paralelne, napr. G dur-e mol, to iste plati aj o modoch), ale ak je nieco v G dure, nemozes povedat, ze je to v A dorskej tonine, resp. mode. obsahuje tie iste toniny, ale nie je to jedno. zavisi to od toho, ktory akord je tonika. ale to uz je zalezitost viac harmonie, ako solovania, takze to necham tak nech nie som uplne OT

ja myslim ze prave to je ten rozdiel ze tonina je pojem sirsi a zahrna tie mody.  inak by to bolo to iste pokial sa to zjednodusi v praxi sa to tak aj pouziva.
Zaznamenané

musicman
inventár podniku

« Odpoveď #67 kedy: 26. August , 2008, 15:21:45 »

nie je to to iste, ale to by bolo potrebne asi dlhsie vysvetlovat.
ked mas napr. nejaku melodiu v dorskom D, tak to urcite nebude zniet ako keby bola dana melodia v G mixolydickom. v tom je prave ta dolezitost toniky. tiez kazdy mod ma charakteristicky interval, ktorym sa lisi od paralelnych modov. ale to by bolo na dlhsie a boli by sme uplne OT  :)

ak urcis  toninu pomocou zakladneho tonu durovej stupnice a pomocou nej mozes transponovat. tonina sa pouziva na transpoziciiu inak by som vyznam toniny ani nevidel oproti stupnici. preto sa to aj v praxi zamienaju tieto nazvy.
Zaznamenané

mcmaros
stály hosť
Príspevkov: 1173

Max for President!

« Odpoveď #68 kedy: 26. August , 2008, 15:39:01 »

preto sa to aj v praxi zamienaju tieto nazvy.
Alebo si mozno iba ty zamienas tie nazvy. Žmurk
Zaznamenané

musicman
inventár podniku

« Odpoveď #69 kedy: 26. August , 2008, 15:45:46 »

Alebo si mozno iba ty zamienas tie nazvy. Žmurk

no jo. tak jak teba s gilbertom/
Zaznamenané

brmbolec
stály hosť
Príspevkov: 906

« Odpoveď #70 kedy: 26. August , 2008, 19:14:56 »

bol by som rád, keby sa k problematike zostavovania sól vyjadrili ľudia, ktorí majú k tomu čo povedať. Ľudia, ktorých sóla zapadajú do kontextu podkladu, sú dosť husté, zaujimavé, napr. taký Dr Karpathorky  :)
« Posledná zmena: 26. August , 2008, 19:15:49 od brmbolec » Zaznamenané

Malé, ale potešia :)
urmo
pravidelný návštevník
Príspevkov: 372

« Odpoveď #71 kedy: 26. August , 2008, 21:01:31 »

O tychto veciach treba IMO vela rozmyslat, dobre solo sa netvori len nahodnym brnkanim, ale hlavou. Ked chces spravit dobre solo, najprv musis mat dokonale v hlave celu harmoniu pod tym, proste vnbutorne to citit a potom cele dni romyslat a zbierat napady, co by sa ti tam lubili - Brain storming sa tomu vravi Jakabcic Popiskujem si  A ked budeš dlho rozmyslat a zhodou okolnosti uz mas vela veci napocuvanych, cize maš aspon šajn o akom takom hudobnom language v danom style, vytvoris si postupne par fragmentov (lickov, sekvencii) ci uz melodicky alebo rytmicky alebo inak zaujimave, ktore samy o sebe su sice kratke ale ked ich kompozicne dobre upraces do timingu tak to bude dobre, a budes to ty sam.

Cize podla mna, tak to robim aj ja, vsetko si treba vytvorit svojou vlastnou fantaziou v hlave. Potom si uz to co je v hlave najst a upratat to, dozdobit to nazaver a pospajat tie fragmenty do nejakej logickej postupnosti.

P.S.: samozrejme ze tieto veci nepojdu tak lahko ked nemaš aspon šajn ze CO hrat (teoreticky). Na 4 mesiace je to velmi malo, radšej pocuvaj a stahuj sola sluchom, nie z tabov. Aj ked to bude na zaciatok tazke, hladaj si tony.  Neskor prideš aj na svoj vlastny fejs. Žmurk
Zaznamenané

mcmaros
stály hosť
Príspevkov: 1173

Max for President!

« Odpoveď #72 kedy: 26. August , 2008, 22:57:07 »

O tychto veciach treba IMO vela rozmyslat, dobre solo sa netvori len nahodnym brnkanim, ale hlavou. Ked chces spravit dobre solo, najprv musis mat dokonale v hlave celu harmoniu pod tym, proste vnbutorne to citit a potom cele dni romyslat a zbierat napady, co by sa ti tam lubili - Brain storming sa tomu vravi Jakabcic Popiskujem si

Bravooo

Treba sa dopracovat do stadia, ked sa ti pri pocuti podkladu vynara v hlave melodia sola a nerozmyslas pri tom, ktorym prazcom zacnes. Ja by som ti poradil, aby si sa naucil zakladne licky z ktorych mozes stavat a naucil sa ich rozpoznavat usami, ked ich pocujes a potom opacnym postupom budes vediet podla melodie z hlavy co mas hrat.

A este jedna rada. Ked sa budes ucit akekolvek solo, tak sa ho neuc cisto mechanickym stylom - co mas stlacat, ale nauc sa ho spievat v hlave. S cisto mechanickym stylom by si sa pri zlozitom sole stratil.

Viem, mozno hovorim ako Petrucci, ale moja hlava je bohuzial dost popredu oproti mojim gramblavym rukam. Bavím sa skvele
« Posledná zmena: 26. August , 2008, 22:57:28 od mcmaros » Zaznamenané

Zeck
miestny štamgast
Príspevkov: 1675

« Odpoveď #73 kedy: 26. August , 2008, 23:02:15 »

Bravooo

....
ale moja hlava je bohuzial dost popredu oproti mojim gramblavym rukam. Bavím sa skvele

nie si sam  Je to frajer Bavím sa skvele
Zaznamenané

"We're going to create something that they can't steal  because they can't play it." :-)   - Thelonious Monk
predator
Hosť
« Odpoveď #74 kedy: 27. August , 2008, 06:50:00 »

Dobre, asi je to načase zaklincovať. Takže takto - na memorovanie stupníc, módov a podrobné rozoberanie pravidiel harmónie má ešte čas, možno to bude časom potrebovať, možno, keď si vybuduje určitý rozhľad v problematike a bude mať hodne veľa napočúvané a odhraté, ani moc nie ...

Základ je vlastne jednoduchý - nech chalan zoberie svoje obľúbené nahrávky a skúsi hrať do nich. Tak sa veľmi rýchlo naučí veľa vecí - ako viesť melódiu v postupnosti akordov, aké tóny sedia do akého kila atď atď. Po čase takéhoto tréningu dostane do ruky aj nejaký súbor lickov a techník, ktoré budú tvoriť jeho stavebné kamene pre vlastnú tvorbu. Na prevzatom materiále si človek v začiatkoch jednak hodne overí, ale zároveň sa naučí aj veci, čo v literatúre nenájde, lebo sa dosť ťažko popisujú slovami - myslím tým tvorbu tónu, výraz, frázovanie. Je iné počuť trebárs G. Moora a iné čítať notový zápis jeho sóla, ten predstavuje z toho celku možno 30% ....celok je o ďaleko viac veciach ako informácia o výške a dĺžke tónov.

A hlavne, bude ho to baviť, nie každý je zrovna ten typ, že prečíta 3 hrubé knižky a potom sa bude učiť hrať Kohútik Jarabý ... väčšinu by taký postup rýchlo omrzel, chcú čím skôr zahrať svoju prvú pesničku.

Ak je to na začiatok pre neho prirýchle, dá sa pieseň spomaliť v hocijakom zvukovom editore. My stará škola sme to voľakedy robili s magnetofónmi, teraz je to o hodne ľahšie a nie je tam problém s preladením ako pri spomalení pásky...

Takže, chlape, pusti si svojho obľúbeného interpreta a cvič. Na začiatok vyber niečo pomalšie a menej technicky náročné, potom môžeš dať aj ťažšie veci.
Zaznamenané
Strán: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 21 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.042 sekund, 23 otázok.