spyros
|
|
« kedy: 23. Október , 2008, 13:49:48 » |
|
To je ten klavirista y tej sutaye, co si y nej prdel robite a vsetci ste to pozerali :-D http://www.sme.sk/c/4138939/richard-rikkon-soubiznis-jaskyna-plna-zvierat.htmlLenka Filipová mi zase hovorila, že gitary časom starnú, po čase sa s nimi nedá vystupovať, a teda neplatí, že čím starší a „vyhranejší" nástroj, tým lepší, ako napríklad pri husliach. Ako je to s klavírmi?
Gitara a husle sú úplne iné nástroje. Mal som v rukách stradivárky, kamarát zase hral na originál husliach od Paganiniho, a jednoznačne platilo, že čím staršie husle, tým lepšie. Pri klavíroch je to rôzne, ale môžem povedať, že ak ide o veľmi starý nástroj, staré drevo dosť manipuluje s výsledným zvukom. V Hamburgu som si zahral na Steinway klavíroch, rovnako v New Yorku, keď som vystupoval v Carnegie Hall, hneď vedľa je totiž predajňa rovnakej značky. Úplne nové nástroje tam pritom zneli skvele. Pri klavíroch teda neplatí pravidlo, že čím staršie, tým lepšie. Môžu raz práve tie nahradiť klasický klavír dokonalým zvukom?
Určite nie, to sa nikdy nepodarí. Môžu mať skvelý zvuk, obsahovať iné zvuky od výmyslu sveta, ale nahradiť klavír? Nehrozí. To, čo vám dá dobrý klavír, keď otvoríte krídlo, zahráte a cítite ten dozvuk, digitálne piano nikdy nedokáže. Živý nástroj je živý nástroj, žiadna umelina. PS: Let the flames begin.
|
|
« Posledná zmena: 25. Október , 2008, 13:33:56 od spyros »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
proghopik
VIP
inventár podniku
Príspevkov: 4299
PATRÍM DO PIVNICE!
|
|
« Odpoveď #1 kedy: 23. Október , 2008, 14:12:41 » |
|
Ved to je ok, akusticke gitary casom stracaju, elektricke vekom ziskavaju. Filipova hra pokial viem na akustickych.
|
|
« Posledná zmena: 23. Október , 2008, 14:12:58 od Progrocker »
|
Zaznamenané
|
kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
|
|
|
iMbUS
VIP
inventár podniku
Príspevkov: 3277
|
|
« Odpoveď #2 kedy: 23. Október , 2008, 14:22:13 » |
|
aky flame? naco? ved suhlasime s rikkonom
|
|
|
Zaznamenané
|
Mame nejake novinky. MusicMan JP-6, Fernandez Strat LTD | Fender Hot Rod DeVille 212
|
|
|
Iggy
|
|
« Odpoveď #3 kedy: 25. Október , 2008, 13:20:16 » |
|
Určite nie, to sa nikdy nepodarí. Môžu mať skvelý zvuk, obsahovať iné zvuky od výmyslu sveta, ale nahradiť klavír? Nehrozí. To, čo vám dá dobrý klavír, keď otvoríte krídlo, zahráte a cítite ten dozvuk, digitálne piano nikdy nedokáže. Živý nástroj je živý nástroj, žiadna umelina. [/i]
posluchac to uz teraz nerozpozna. je to iste ako debata tu na fore pivnicabo vs. joe. ak to pocuvas pasivne, tak je ti jedno, co z toho hra. nemas sancu rozoznat. ak na to hras, tak zohra ulohy aj to akej je to farby, lebo ty ako hrac sa musis dobre citit PS: Let the flame begins.
fuj, chyba...
|
|
|
Zaznamenané
|
ale hosi no tak - sa neposerte. o nic nejde. ked ti baba povie, ze si ju na chuja opichal, tak co? vynadas jej, ze ta nemoze kritizovat lebo nema vtaka?
|
|
|
spyros
|
|
« Odpoveď #4 kedy: 25. Október , 2008, 13:34:44 » |
|
Ved to je ok, akusticke gitary casom stracaju, elektricke vekom ziskavaju. Filipova hra pokial viem na akustickych. Cize na akustickych vekom drevo odchadza a na elektrickych vekom zreje? A u luboviek to vidis ako?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Iggy
|
|
« Odpoveď #5 kedy: 25. Október , 2008, 13:40:51 » |
|
Cize na akustickych vekom drevo odchadza a na elektrickych vekom zreje? A u luboviek to vidis ako?
sak je to jednoduche. na elektrike mas drevo konzervovane lakom. plus je to hruby kusisko. na akustike je to drevo tenucke a nalakovane tiez natenko a len z jednej strany. semiakustiky (kazda akustika ma luby) maju hrubsie drevo a myslim, ze aj lak je v hrubsej vrstve - podobne ako na solidbody. od vyroby k rozpadu gitary su teda rozne casy. a najvacsia kvalita bude niekde v druhej patine celkovej zivotnosti, podobne ako u cloveka
|
|
|
Zaznamenané
|
ale hosi no tak - sa neposerte. o nic nejde. ked ti baba povie, ze si ju na chuja opichal, tak co? vynadas jej, ze ta nemoze kritizovat lebo nema vtaka?
|
|
|
Iggy
|
|
« Odpoveď #6 kedy: 25. Október , 2008, 14:09:28 » |
|
A potom ako to je z huslami?Tiež lak len zvonka-tenké maké drevo a vekom niektoré značky vyzreli že za ne miliony dávaju.
toto aj mna vzdy zaujimalo. ono to bude asi suvisiet aj s odrodou. husle sa robia z javora, co je dost tvrde drevo a dokonca ta doska nie je az taka tenka ako by sa mohlo zdat. naproti tomu gitary su vacsinou makke dreva ako smrek, ceder a pod (minimalne vrchna - teda najdolezitejsia - doska) a na tu plochu je to drevo dost tenke. aj v lakovani je rozdiel. na husle sa pouzivaju tusim tie olejove laky a tie mozno nejakym sposobom lepsie chrania to drevo. to uz ale neviem, len sa tak zamyslam.
|
|
« Posledná zmena: 25. Október , 2008, 14:10:02 od Iggy »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #7 kedy: 25. Október , 2008, 18:25:37 » |
|
husle su zglejene a lakuju sa tzv. selakom - nejaka prirodno zivicova patlanina. husle sa bezne restauruju, za svoj vek prejdu aj niektolkonasobnym rozglejenim a opatovnym glejenim. takisto sa restauruju koncertne kridla, organy. to, ze akusticke gitary vekom stracaju som pocul neraz a aj od koncertnych gitaristov... drahe koncertne historicke kusy sa tiez mozno bezne restauruju.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
spyros
|
|
« Odpoveď #8 kedy: 26. Október , 2008, 11:34:27 » |
|
Majstrovské husle nikto nerozobera.Netreba.A to isté platí aj starých gitarách na klasiku.Nikto by si nedovolil s nimi tak manipulovat ked majú tak skvelý zvuk.Bežné kvalitné nástroje možno ale tie špičkové-stradivari atd iste nie.
IMHO Filipova hra len na tom najlepsom.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373
guitarist
|
|
« Odpoveď #9 kedy: 26. Október , 2008, 12:18:21 » |
|
Majstrovské husle nikto nerozobera.Netreba.A to isté platí aj starých gitarách na klasiku.Nikto by si nedovolil s nimi tak manipulovat ked majú tak skvelý zvuk.Bežné kvalitné nástroje možno ale tie špičkové-stradivari atd iste nie.
Práve aj mastrovské husle, ako píše rastis, asi všetky prešli reštaurovaním. Je to normálny aj viackrát opakovaný proces. Už sme presne toto preberali niekedy. Akustické nástroje strácajú na kvalite po viacerých rokoch. Hovorí sa, že dobrá akustika má životnosť max 50 rokov, má oproti husliam veľmi tenkú rezonančnú vrchnú dosku. A čo sa týka kvality husiel súčasných špičkových husliarov oproti Stradivarimu napr, videl som fajn dokument, kde porovnávali zvuk súčasných majstrovských husiel a vynikajúcich Stradivariek a čuduj sa svete najlepšie dopadli jedny súčasné majstrovské husle.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
palii
|
|
« Odpoveď #10 kedy: 26. Október , 2008, 12:44:59 » |
|
zase skvela debata! tak co teda? elektricke gitary sa casom skvalitnuju, zreju ako vinecko, akusticke nastroje nie? alebo je to vsetko o tom laku? ale ved ked sa pouzivaju nitro -thin skin laky, tak je to kvoli tomu aby to drevo nebolo tak "zakonzervovane", nie? tak potom jak to je ked stary fender z fifties so zoskrabanym nitro lakom hra lepsejsie jak nove fendre? a ze by tie vintage vyslovene restaurovali sa veru neda povedat. horsie by mal hrat! vneste mi uz do toho niekto svetlo inak ale uz nazov je zly... z mojho nanajvys intelektualneho hladiska nemozno pouzit slovo "vplyv" v takto vagnej picovine.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Iggy
|
|
« Odpoveď #11 kedy: 26. Október , 2008, 12:55:37 » |
|
zase skvela debata! tak co teda? elektricke gitary sa casom skvalitnuju, zreju ako vinecko, akusticke nastroje nie? alebo je to vsetko o tom laku? ale ved ked sa pouzivaju nitro -thin skin laky, tak je to kvoli tomu aby to drevo nebolo tak "zakonzervovane", nie? tak potom jak to je ked stary fender z fifties so zoskrabanym nitro lakom hra lepsejsie jak nove fendre? a ze by tie vintage vyslovene restaurovali sa veru neda povedat. horsie by mal hrat! vneste mi uz do toho niekto svetlo inak ale uz nazov je zly... z mojho nanajvys intelektualneho hladiska nemozno pouzit slovo "vplyv" v takto vagnej picovine. sa nauc citat, intelektual odpovede na tvoje otazky SU v predoslych prispevkoch a thin-skin su hlavne o tom, ze menej ovplyvnuju rezonanciu
|
|
« Posledná zmena: 26. Október , 2008, 12:57:39 od Iggy »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
palii
|
|
« Odpoveď #12 kedy: 26. Október , 2008, 13:00:16 » |
|
sa nauc citat, intelektual odpovede na tvoje otazky SU v predoslych prispevkoch a thin-skin su hlavne o tom, ze menej ovplyvnuju rezonanciu NIE SU
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Iggy
|
|
« Odpoveď #13 kedy: 26. Október , 2008, 13:04:34 » |
|
NIE SU SU.možno keby sa porovnaval Gibson 1958-59 a sučasny Gibson dopadlo by to podobne no jasne, podpichovac take porovnanie uz tu bolo. sak progac ten vintage ma a vadim ma zase kvalitny sucasny a aj ich poculi obaja, tak sa ich opytaj, ako hodnotia rozdiely. kazdopadne to ale nie je to iste co s tymi huslami...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
palii
|
|
« Odpoveď #14 kedy: 26. Október , 2008, 13:06:58 » |
|
tak to je potom slabucke resume tejto fascinujucej temy
|
|
|