Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
25. November , 2024, 03:42:12
Strán: 1 2 [3] 4 5 ... 7 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Vplyv starnutia dreva na zvuk - gitary, husle, klavír (debata)  (Prečítané 23415 krát)
0 užívateľov a 3 Hostí prehliada túto tému.
udry
Hosť
« Odpoveď #30 kedy: 26. Október , 2008, 17:42:36 »

Už bohužial žiadnu.Mal som tiež majstrovský kusok za mlada.Syn ma teraz elektroakustiku-Ibanez AW800NTECE.Viem čo má Filipová za gitary aj aké mala.Akustika vekom získavá a to môžem podložit-aj tu na fore je pár foto -jedna z roku 1860 a má unikátný zvuk ale aj cenu-pár stotisíc.Vyhlasenie že vekom stráca je blbost.U nekvalitných kusov možno.
No ja viac verim Filipovej /pokial jej vyjadrenia neboli vytrhnute z kontexu/ ako tebe Zdravíčko
« Posledná zmena: 26. Október , 2008, 17:43:02 od udry » Zaznamenané
musicman
inventár podniku
Príspevkov: 4903

« Odpoveď #31 kedy: 26. Október , 2008, 17:47:41 »

No ja viac verim Filipovej /pokial jej vyjadrenia neboli vytrhnute z kontexu/ ako tebe Zdravíčko

ten kto sa dozije 100 rokov nech tu potom napise pravnukom ze ktora gitara hra najlepsie
Zaznamenané

http://www.999th.eu         RIG:  2x DIGIDESIGN PRO TOOLS HD3, 3 x DIGIDESIGN 192 I/O ANALOG , DIGIDESIGN PRE, Focusrite, UAD, J&T       http://www.facebook.com/pages/999th-studio/124192809296?v=wall&ref=ts
udry
Hosť
« Odpoveď #32 kedy: 26. Október , 2008, 17:50:15 »

ten kto sa dozije 100 rokov nech tu potom napise pravnukom ze ktora gitara hra najlepsie
Koho to nejak viac zaujíma,určite si najde odborne članky o tejto problematike,takže netreba čakat 100 rokov. Na zdravie!
Zaznamenané
musicman
inventár podniku
Príspevkov: 4903

« Odpoveď #33 kedy: 26. Október , 2008, 18:03:59 »

Koho to nejak viac zaujíma,určite si najde odborne članky o tejto problematike,takže netreba čakat 100 rokov. Na zdravie!

ale elektr. gitary sa nerobia viac ako 50 rokov ine 30, 20 10 .... este sa nevie ako budu hrat
Zaznamenané

http://www.999th.eu         RIG:  2x DIGIDESIGN PRO TOOLS HD3, 3 x DIGIDESIGN 192 I/O ANALOG , DIGIDESIGN PRE, Focusrite, UAD, J&T       http://www.facebook.com/pages/999th-studio/124192809296?v=wall&ref=ts
udry
Hosť
« Odpoveď #34 kedy: 26. Október , 2008, 18:15:06 »

ale elektr. gitary sa nerobia viac ako 50 rokov ine 30, 20 10 .... este sa nevie ako budu hrat
Nepisal som o elektrickych.
Zaznamenané
udry
Hosť
« Odpoveď #35 kedy: 26. Október , 2008, 18:18:41 »

Ver si Filipovej.Trocha ju poznám -varechu do ruky nie gitaru aj ked vystudovala klasiku v Pariži.
Po takychto vyjadreniach akakolvek debata /z mojej strany/ s tebou je zbytočná.
Zaznamenané
Iggy
inventár podniku
Príspevkov: 3139

full-time obzer

« Odpoveď #36 kedy: 26. Október , 2008, 18:27:39 »

no to tym cervenym chapem tak jak som to aj predtym chapal... ako vtip  Bavím sa skvele sak tomu sam neveris, ci to fakt odniekial mas?
tu 2/5 som len tak strelil ale inak je v tom logika. vieme, ze vsetky spominane nastroje sa casom "vyhravaju" a vieme tiez, ze ziadny nevydrzi vecne. ergo musi byt niekde v celkovej zivotnosti urcite obdobie, kde ich kvalita takpovediac kulminuje. a kedze rozpad gitary / husli / piana na prach zase nie je uplne rychly proces, tak bude to obdobie niekde pred polovicou asi - k tomu uz ten smajl patril, ale iba kvoli porovnaniu s ludmi, lebo som si nebol isty, ci sa toho niekto nechyti ako provokacie  Žmurk .
« Posledná zmena: 26. Október , 2008, 18:28:36 od Iggy » Zaznamenané

Citácia: Rastis 07. August , 2007, 18:46:25
ale hosi no tak - sa neposerte. o nic nejde.

ked ti baba povie, ze si ju na chuja opichal, tak co? vynadas jej, ze ta nemoze kritizovat lebo nema vtaka?
DominkO
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 91

*1852-still alive

« Odpoveď #37 kedy: 26. Október , 2008, 18:42:04 »

Podla mna je to dost individualne... niekto vravi tak, iny presny opak  Beeee . Ale su interpreti, ktori hraju na viac ako 100 rocnych gitarach (Steidl, Grondona), takze nieco na tom bude... - nato, ze bola vyrobena v 1867 nehra zle.  Žmurk
« Posledná zmena: 26. Október , 2008, 18:42:24 od DominkO » Zaznamenané

Alvaro 410, Fender Strat HW1, Fender Super Reverb
DominkO
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 91

*1852-still alive

« Odpoveď #38 kedy: 26. Október , 2008, 18:56:48 »

Dominko ty si sem tuším dal aj foto tej gitary z roku 1860 s tým že raz si taku kupíš alebo sa mýlim._??

j to som bol ja.  :)
Zaznamenané

Alvaro 410, Fender Strat HW1, Fender Super Reverb
brmbolec
stály hosť
Príspevkov: 906

« Odpoveď #39 kedy: 26. Október , 2008, 19:51:48 »

Ja si osobne myslím, že tá Filipová nemení struny, tam bude pes zakopaný.
Zaznamenané

Malé, ale potešia :)
spyros
inventár podniku
Príspevkov: 4852

« Odpoveď #40 kedy: 26. Október , 2008, 21:11:46 »

Ako som povedal -klimakterium alebo prechod.Už takej nevyhovuje nič.

Pivny argument.

Zaznamenané

Greece Catholic Anarchist Bishop of Manhimself
palii
miestny štamgast
Príspevkov: 1608

« Odpoveď #41 kedy: 26. Október , 2008, 22:59:43 »

tu 2/5 som len tak strelil ale inak je v tom logika. vieme, ze vsetky spominane nastroje sa casom "vyhravaju" a vieme tiez, ze ziadny nevydrzi vecne. ergo ....
tiez taky pivny...  Bavím sa skvele
Zaznamenané
7_rockov_stare_struny
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 78

« Odpoveď #42 kedy: 27. Október , 2008, 00:38:36 »

tu je konkretne vyjadrenie z rozhovoru s L. Filipovou:

Pre laikov to je len telo, hmatník, diera v strede a šesť strún... Dá sa povedať, čím sa gitary líšia?

Každá je z iného dreva, má inak stavaný hmatník i telo, tým pádom je iná najmä zvukom. Zaujímavé je, že zbierať klasické gitary - španielky, je nevďačné, pretože časom strácajú práve ten zvuk. Mám tu jednu takú babičku, doniesla som si ju ešte z Francúzska, ale už prestala ladiť, ohol sa jej krk a nehrá ako má. Je od španielskeho majstra, dlho som si na ňu šetrila, slúžila mi roky, ale zrazu prestala. Chcem tým povedať, že gitary nemajú tú životnosť ako trebárs husle alebo violončelo. Mnoho odborníkov mi vysvetľovalo aj dôvody, z gitary sa vraj nedá urobiť starožitnosť.

Čiže čosi ako stradivárky medzi gitarami nenájdeme?

Nie. Staré gitary môžete vlastniť ako pamiatku, ale ich zvuk už je nepoužiteľný. Lúči sa s nimi veľmi ťažko, ale nič sa nedá robiť. A som rada, že ku gitarám mám taký ten chlapský prístup.

a tu samotny rozhovor:

http://www.sme.sk/c/3813871/Lenka-Filipova-Na-gitare-hram-ako-chlap.html

a rozhodne by som ju nepodcenoval, stavim sa, ze ma lepsie nastroje ako 99 % fora.

Zaznamenané

Joe: hovno do peknej krabičky je vždy lepšie ako hovno do škaredej... Bavím sa skvele
Iggy
inventár podniku
Príspevkov: 3139

full-time obzer

« Odpoveď #43 kedy: 27. Október , 2008, 01:24:05 »

tiez taky pivny...  Bavím sa skvele
pivne je tvoje podrypovanie. vysvetlene ti bolo dostatocne.
Zaznamenané

Citácia: Rastis 07. August , 2007, 18:46:25
ale hosi no tak - sa neposerte. o nic nejde.

ked ti baba povie, ze si ju na chuja opichal, tak co? vynadas jej, ze ta nemoze kritizovat lebo nema vtaka?
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373

guitarist

« Odpoveď #44 kedy: 27. Október , 2008, 01:40:30 »

Radomír - nerozumiem, prečo stále ako fakt berieš len svoje ozprávanie a neberieš na vedomie aspoň trochu, čo sa povedalo aj predtým.

Zober ako fakt, že akustické gitary majú životnosť v priemere asi 50 rokov, husle okolo 400. Samozrejme sa nájdu kusy, ktoré vydržia aj dlhšie, ale to sú výnimky a nie je to o moc. Príde čas, keď začnú aj Stradivárky prichádzať o svoj zvuk.
Nie je to z mojej hlavy, to by som si nedovolil tvrdiť len tak z plezíru, proste som sa to dozvedel z pre mňa hodnoverných viacerých zdrojov.
Zaznamenané

Strán: 1 2 [3] 4 5 ... 7 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.033 sekund, 22 otázok.