opossum
|
|
« Odpoveď #30 kedy: 13. November , 2008, 13:43:32 » |
|
suhlasim s rastitsom. ja tiez nahravam vsetko 44,1/16. Myslim, ze dokkial ludia "nevedeli". ze vyssie parametre by mali dat ak lepsi zvuk, tak bolo secko O.K. A dalej si myslim, ze je to strasne subjektivny pocit, ovplyvneny prave tymi teoretickymi poznatkami, ze "ja tam pocujem" . Toto mi tvrdilo zopar ludi, ale nikto z nich nevedl povedat, co tam vlastne "lepsie" pocuje. Kto ma dobre ucho, ale hlavne zdravy postreh a usudok, tak vie napr, ze staci nahravku zosilnit, a clovek uveri, ze ja tam pridany surround zvuk, alebo chorus, alebo nejaky iny "zazracny efekt"....Ludske ucho je velmi nachylne k omylom, zvlast, ak nieco pocuva dlhsiu dobu, tak potom schopnost objektivneho usudku je velmi miziva...vid mixovanie nahravok dlhe hodiny, alebo mastrovanie. Takze povazujem taketo debaty mozno za zaujimave, ale v podstate za neproduktivne a neuzitocne...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
lenivy
pravidelný návštevník
Príspevkov: 516
lenivy cvicit
|
|
« Odpoveď #31 kedy: 16. November , 2008, 20:37:36 » |
|
Akurat rozmyslam nad zvukovkou, tak pozeram temy... K tomuto - co sa frekvencie tyka, hovori sa, ze je to koli tomu, ze na vystupe to netreba iba podvzorkovat (sposobom vynechame sample), ale treba najprv orezat tie vyssie frekvencie, inak by vznikol alias - vo zvuku sa prejavi ako rozne meluziny (v praxi som nevidel/nepocul). Pri 44.1kHz musi byt filter velmi strmy (zacina utlmovat ovela skor), pri 96kHz nemusi.
Co sa delenia dvoma tyka, VST funguje tak, ze na vstupe skonvertuje sample do desatinnej reprezentacie a potom je to cpu uz jedno co sa cim deli... (zavisi od pluginu ci podporuje len float alebo double).
mario: na ratanie sinusu skutocne musis derivovat, ale v PC staci na to zavolat instrukciu fpu :D. Inak pozri algoritmus cordic, na wikipedii napr.
|
|
|
Zaznamenané
|
Hi Bender! Hi Fender!
|
|
|
mario bross
*** BACHAR ***
inventár podniku
Príspevkov: 8210
|
|
« Odpoveď #32 kedy: 16. November , 2008, 23:29:19 » |
|
mario: na ratanie sinusu skutocne musis derivovat, ale v PC staci na to zavolat instrukciu fpu :D. Inak pozri algoritmus cordic, na wikipedii napr.
ano, ale narazal som napriklad v takom beznejsom procesore 8 bitovom, tam tazko a nejaka derivacia je pre dnesne kompy samozrejme nic, robia omnoho tazsie procesy, ale ekd sa Ti ich nauklada niekolko - snad vies na co narazam a ten algoritmus si kuknem
|
|
« Posledná zmena: 16. November , 2008, 23:29:37 od mario bross »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
lerry
nováčik
Príspevkov: 65
Gwave
|
|
« Odpoveď #33 kedy: 19. November , 2008, 21:01:17 » |
|
musím súhlasiť s Rastisom ked hovorí že stačí nahrávať v 44.1_ 16 .ja nahrávam prevažne v tejto frekvencii a snazím sa aj mastrovať v tomto pásme, aj ked niekedy experimentujem pri nahrávkach akustických nástrojov ale v podstate sa vratime vzdy k tomu základu. no ono je to o tom ze aj ked sme urobili náhravku ako kolvek .t.j.nahrávanie v rôznych frekveciach aby sme mali pocit čo najlepšieho soundu"tak debily z rádii nam povedali " pošlite mi MP3 mailom.vždy sa idem zastreliť,ked to počujem no tak celých 96 si môžeme na slovensku strčit do r:ti v klude nahravajte v 44 len treba mať dobré uši :::
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Zeck
|
|
« Odpoveď #34 kedy: 20. November , 2008, 03:36:32 » |
|
hehe co narobis, kazdy ma v p.ci...
|
|
|
Zaznamenané
|
"We're going to create something that they can't steal because they can't play it." :-) - Thelonious Monk
|
|
|
Martinlm
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 7479
|
|
« Odpoveď #35 kedy: 20. November , 2008, 07:33:42 » |
|
Vsak a naco 96kHz v radiu, ked tam to ide v podstate tusim na 22050Hz?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
arnysimilar
|
|
« Odpoveď #36 kedy: 10. Máj , 2009, 21:25:29 » |
|
Tieto frekvencie ako 96 kHz a vzorkovanie 32 bit nie sú pre ľudí, ale pre netopierov, príp. X-Menov. Štandard je 44,1 kHz/16 bit, možno ešte stojí za to 24 bit - pretože dnes mám všetci dosť GB na HDD a pomaly ideme na TB (mne chýba ešte 80 GB a som tam - myslím zapratané miesto, nie voľné). FM rádio ide na 22 kHz. Na druhej strane sú ľudia, ktorí to vraj počujú, že je to zubaté, digitálne, nie pekne analógové a preto počúvajú vinil platne a nahrávajú na pás. Napr. aj Habera si doma nahráva na pás - má taký starý mix - čo sme mu dotrepali z kamošom z Francúzska za cenu šrotu - nahrávali na tom Beatles - tak je happy chlapec. Ale najväčšia sranda, že to strihá cez ProTools, takže má tam digitálny medzičlánok.
|
|
|
Zaznamenané
|
Byť hlupákom je veľmi ťažké, pretože je veľmi veľka konkurencia...
|
|
|
Branko
|
|
« Odpoveď #37 kedy: 10. Máj , 2009, 21:27:09 » |
|
Nova Komajota je nahrana na 96kHz. Ak sa teda nemylim.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
musicman
|
|
« Odpoveď #38 kedy: 10. Máj , 2009, 21:31:44 » |
|
teoria je taka ze dokedy sa to na konci neditheruje na 44/16 nech sa to spracovava co najblizsie analogu. akurat to predrazuje projekt preto to nemaju radi.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Semish
VIP
inventár podniku
Príspevkov: 5879
|
|
« Odpoveď #39 kedy: 10. Máj , 2009, 21:32:35 » |
|
Aj tak je to potom vsetko na cd ako 44/16 bit.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Krtko
*** BACHAR ***
miestny štamgast
Príspevkov: 2659