Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
25. November , 2024, 06:34:44
Strán: 1 2 [3] 4 5 ... 9 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Samouk vs nesamouk  (Prečítané 39989 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
lednicky1
pravidelný návštevník
Príspevkov: 310

« Odpoveď #30 kedy: 04. Február , 2009, 19:28:23 »

všetci mi hovoria ze talent vseobecne na hudbu mam, a rychlo sa učim či klavir, alebo gitaru.
rozmyslam totiz este nad tym, ze v zuske chodim na klavir ako hlavny predmet, to musim, bez ucitelky to nieje ono, lebo klavir beriem na vysokej urovni. a na obligat chodim na bicie, tak som rozmyslal ze by som siel na gitaru, ale ako tu vidim, tak to by bolo asi oničom. navyse unas je len klasicka gitara, a je chcem elektricku.
Zaznamenané

marrtin
miestny štamgast
Príspevkov: 1784

"There are no facts, only interpretations." F. N.

« Odpoveď #31 kedy: 04. Február , 2009, 21:18:52 »

chodil som 1 rok na klasicku gitaru do ZUS.
nic som sa tam nenaucil... noty som poznal uz pred tym z klavira...

hodina prebiehala takto:

hodina 1.
prisiel som na hodinu
ucitel mi ukazal co sa mam do dalsej hodiny naucit hrat (nejaku etudu), a raz, dva krat mi ju prehral

hodina 2.
prisiel som na hodinu,
zahral som to co som sa mal naucit hrat, dostal som za ulohu dalsiu etudu, ucitel mi ju raz-dva krat prehral...

hodina 3.
prisiel som na hodinu,
zahral som to co som sa mal naucit hrat, dostal som za ulohu dalsiu etudu, ucitel mi ju raz-dva krat prehral...

.
.
.
.
.
to si nemal moc veselé, ja som dostal niečo nacvičiť a počúval som svojich ,,spolužiakov" a keď sa mi niečo páčilo, tak som to nacvičil bez zadania učiteľa a nakoniec som cvičil veci čo sa mi páčili, lebo carulli carcasi či ako sa tá fialová kniha volala ma neoslovila, mne sa páčil Bach...učiteľ mi nič neprehrával, lebo bol hobojista z filharmonie na dôchodku, ale počúval ako čo hrám a kecal mi do toho hlavne ohľadom dynamiky, to bol starý obkas v Ružinove...
« Posledná zmena: 04. Február , 2009, 21:21:15 od marrtin » Zaznamenané

Les Paul + Marshall, čo iné?
Kimlo
stály hosť
Príspevkov: 754

comfortably numb

« Odpoveď #32 kedy: 04. Február , 2009, 21:28:45 »

to si nemal moc veselé, ja som dostal niečo nacvičiť a počúval som svojich ,,spolužiakov" a keď sa mi niečo páčilo, tak som to nacvičil bez zadania učiteľa a nakoniec som cvičil veci čo sa mi páčili, lebo carulli carcasi či ako sa tá fialová kniha volala ma neoslovila, mne sa páčil Bach...učiteľ mi nič neprehrával, lebo bol hobojista z filharmonie na dôchodku, ale počúval ako čo hrám a kecal mi do toho hlavne ohľadom dynamiky, to bol starý obkas v Ružinove...

ja som bol na hodine vzdy sam, takze som nemal co od koho obkukavat.
mal som nejaku hnedu knihu.. uz neviem od koho... al ekupil som ju raz v blave na obchodnej v nejakom knihkupectve... roky do zadu.
Zaznamenané

Ibanez Blazer Custom
Epiphone LP Standard
http://forum.gitaristi.sk/index.php/topic,71076.0.html
marrtin
miestny štamgast

« Odpoveď #33 kedy: 04. Február , 2009, 21:30:40 »

ja som bol na hodine vzdy sam, takze som nemal co od koho obkukavat.
mal som nejaku hnedu knihu.. uz neviem od koho... al ekupil som ju raz v blave na obchodnej v nejakom knihkupectve... roky do zadu.
aj ja som bol sám, ale to si nestretával ľudí čo boli pre tebou na hodine a po tebe? a polročné prehrávky ste nemali? šak od nich som bral inspiraci, ktorú skladbu cvičiť a ktorá je nuda
Zaznamenané

DominkO
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 91

*1852-still alive

« Odpoveď #34 kedy: 04. Február , 2009, 21:35:56 »

Ja na prvej hodine brnkacky z Jirmala, na dalsich C-dur stupnicu, ludove pesnicky, Horacek a etudy z Jirmala... Inak Carulli a Carcassi z fialovej knihy ma tiez zozaciatku nebavil ale to som hral vo vyssich rocnikoch...
Zaznamenané

Alvaro 410, Fender Strat HW1, Fender Super Reverb
marrtin
miestny štamgast

« Odpoveď #35 kedy: 04. Február , 2009, 21:42:03 »

jirmal to bola tiež hrúza a nuda, čo ma nebavila
Zaznamenané

DominkO
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 91

*1852-still alive

« Odpoveď #36 kedy: 04. Február , 2009, 21:50:10 »

jirmal to bola tiež hrúza a nuda, čo ma nebavila

...v podstate vsetky tie skoly su zozaciatku strasna nuda aj tie etudy co su tam, s odstupom casu sa vsak clovek k tomu vrati. Ja dodnes z Jirmala cvicim hlavne stupnice a intervaly.
« Posledná zmena: 04. Február , 2009, 21:51:38 od DominkO » Zaznamenané

Alvaro 410, Fender Strat HW1, Fender Super Reverb
Kimlo
stály hosť
Príspevkov: 754

comfortably numb

« Odpoveď #37 kedy: 04. Február , 2009, 22:03:59 »

aj ja som bol sám, ale to si nestretával ľudí čo boli pre tebou na hodine a po tebe? a polročné prehrávky ste nemali? šak od nich som bral inspiraci, ktorú skladbu cvičiť a ktorá je nuda

na polrocne som nechodil... sa mi nechcelo :) tam boli same decka, ja som mal uz vtedy asi 17 rokov ked som bol prvak na gitare, a stvrtak na klaviri :)
Zaznamenané

Ibanez Blazer Custom
Epiphone LP Standard
http://forum.gitaristi.sk/index.php/topic,71076.0.html
Dorian
stály hosť
Príspevkov: 853

« Odpoveď #38 kedy: 05. Február , 2009, 14:55:54 »

vadim a ty hras na tej vysokej úrovni? Chodil si niekam na gitaru alebo tak? Nehnevaj sa na mňa naozaj sa iba pýtam :-)

Zakky, myslim ze hram dost dobre na dostacujucej urovni. Tazko sa hodnotit sam, ved to chapes. Kludne prid na niektory z mojich koncertov a urob si sam nazor, popripade si zozen moju poslednu dosku, ta je najaktualnejsia z mojho hrania.
Ano studoval som sukromne gitaru, kde som dostal vyborny technicky zaklad. Jasne ze ucitel ako taky ta nenauci hrat. Vie ta ale nasmerovat spravnym technickym smerom, vela poradit, pomoct a dokonca aj slusne ovplivnit. Kazdy sa v podstate musi naucit sam hrat, len ide o to ci technicky spravne a ci spravne pochopi vsetky suvislosti s hudbou potrebnych. Tam by som videl jednoznacne postavenie ale naozaj dobreho ucitela pre dany zaner a styl mladeho gitaristu.
A poprosim ta, mna tu netreba riesit  Žmurk ja uz viem co chcem a nemam s tym ziadny markantny problem. Rieste tu danu temu, ok? Dik.
Zaznamenané

RnR & HD & tatarak & Jack Daniels
www.doriangrayband.com
Branko
inventár podniku
Príspevkov: 13059

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #39 kedy: 05. Február , 2009, 15:25:06 »

Dolezite pre tuto temu je vyjasnit si pojmy samouk a nesamouk.

Pre mna NEsamouk je:
-Clovek ,ktory ma ucitela a je nim ovplyvneny, ci uz priamo al. nepriamo a hra len to, co mu dal, naucil jeho ucitel.
-Clovek, ktory ma skolu a hra len to, co ho skola naucila, dala.
-Clovek, ktoreho niekto vedie - v skratke.
Ako nevyhodu vidim predovsetkym to ovplyvnenie, resp. nic zo seba. Vidim to napr. na ucenych bubenikoch, klaviristoch, gitaristoch, ...

Pre mna samouk moze byt:
-Clovek, ktory chyti gitaru do ruk a bez vseliakej pomoci ide na gitaru sam.
-Clovek, ktory ma x skol, je jedno, ci taby, video, backingtracky, maka na sebe, uci sa teoriu, chce tomu porozumiet, ...
-Clovek, ktory stahuje bezhlavo sola a na nich stavia svoje vlastne.
-Clovek, ktory... - dopln vsetko mozne okrem "ma ucitela, skolu".

Osobne uprednostnujem samouka, ktory sa snazi vazne venovat hudbe, cviceniu, atd. Zasa skol je milion a ak si z kazdej nieco vezmem, tak mi musi dat viac, ako hociktory ucitel. Samozjreme, nezabudam na komunikaciu, ktora je distancovana v tomto smere. Co sa tyka zlozvykov - kazda ruka je ina a kazdy drzi gitaru inak. Cize tie zlozvyky sa mozu zdat len ucitelovi. Nemusi to byt zlozvyk pre ziaka. A myslim si, ze kto ma talent, energiu, charizmu, tak chyti gitaru a hra. "Zlozvyky" chytaju deturence od 5 rokov vyssie. - tým treba vysvetlit, ze "takto nie, takto ano". Ale rozumny clovek snad na take chybycky pride sam.
Co sa tyka straty casu - nazval by som to aj cybrenie vlastnej techniky. ALE vsetko to, co som teraz napisal je VELMI INDIVIDUALNE. Vela zalezi aj od INTELIGENCIE daneho ziaka. Ked to je raz kreten, tak s nim nepohne ani sam Steve Vai. - meno cisto nahodne.  ha ha ha

Na zdravie!
Zaznamenané

endy
pravidelný návštevník
Príspevkov: 386

Melisko usko

« Odpoveď #40 kedy: 05. Február , 2009, 15:28:29 »

Zakky, myslim ze hram dost dobre na dostacujucej urovni. Tazko sa hodnotit sam, ved to chapes. Kludne prid na niektory z mojich koncertov a urob si sam nazor, popripade si zozen moju poslednu dosku, ta je najaktualnejsia z mojho hrania.
Ano studoval som sukromne gitaru, kde som dostal vyborny technicky zaklad. Jasne ze ucitel ako taky ta nenauci hrat. Vie ta ale nasmerovat spravnym technickym smerom, vela poradit, pomoct a dokonca aj slusne ovplivnit. Kazdy sa v podstate musi naucit sam hrat, len ide o to ci technicky spravne a ci spravne pochopi vsetky suvislosti s hudbou potrebnych. Tam by som videl jednoznacne postavenie ale naozaj dobreho ucitela pre dany zaner a styl mladeho gitaristu.
A poprosim ta, mna tu netreba riesit  Žmurk ja uz viem co chcem a nemam s tym ziadny markantny problem. Rieste tu danu temu, ok? Dik.

ale ty tiez ucis tak to vies hadam najlepsie ake su pre a proti tejto temy.  Žmurk
Zaznamenané
Dorian
stály hosť
Príspevkov: 853

« Odpoveď #41 kedy: 05. Február , 2009, 16:54:01 »

Branko ukoncim svoje posobenie v tejto teme asi takto.
100 ludi - 100 chuti...
Naco studovat vysoku skolu matfiz, ked sa to clovek nauci aj sam a moze byt odbornik ako hovado. Naco je vseobecne skolstvo, kde sice neucia geniovia, ale predsa sa clovek v skole nauci citat a pisat?
Ano, mas nazor a berem ho. Na co konkretne si davas pozor ty ako samouk pri hre na gitare. Povedz konkretne, pytam sa na "zlozvyky" (prava, lava ruka osobytne a spolcne tiez). Co je potrebne ovladat k improvizacii a rozumeniu harmonie?
Skus nacrtnut. Ak to trafis, budem povazovat tvoj nazor za opodstatneny Žmurk

Apropoooo, nic nedodrebes, ked si das zalusk na to, aby si aspon konzultoval s niekym, koho povazujes za dobreho gitaristu svoje studium. Mam pravdu? No a tu sme uz pri ucitelovani. Inak je celkom mozne, ze nemame ten spolocny pohlad na to co je ucitel a UCITEL. Ti co ucia Carulliho na ZUS-ke metaloveho gitaristu, prd vedia o rock n rolle a nemaju zaujem dat cloveku viac ako dava osnova danej skoly, potom to v celku chapem.  Na zdravie! Na zdravie!
Zaznamenané

RnR & HD & tatarak & Jack Daniels
www.doriangrayband.com
Branko
inventár podniku

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #42 kedy: 05. Február , 2009, 17:07:30 »

Branko ukoncim svoje posobenie v tejto teme asi takto.
100 ludi - 100 chuti...
Naco studovat vysoku skolu matfiz, ked sa to clovek nauci aj sam a moze byt odbornik ako hovado. Naco je vseobecne skolstvo, kde sice neucia geniovia, ale predsa sa clovek v skole nauci citat a pisat?
Ano, mas nazor a berem ho. Na co konkretne si davas pozor ty ako samouk pri hre na gitare. Povedz konkretne, pytam sa na "zlozvyky" (prava, lava ruka osobytne a spolcne tiez). Co je potrebne ovladat k improvizacii a rozumeniu harmonie?
Skus nacrtnut. Ak to trafis, budem povazovat tvoj nazor za opodstatneny Žmurk

Apropoooo, nic nedodrebes, ked si das zalusk na to, aby si aspon konzultoval s niekym, koho povazujes za dobreho gitaristu svoje studium. Mam pravdu? No a tu sme uz pri ucitelovani. Inak je celkom mozne, ze nemame ten spolocny pohlad na to co je ucitel a UCITEL. Ti co ucia Carulliho na ZUS-ke metaloveho gitaristu, prd vedia o rock n rolle a nemaju zaujem dat cloveku viac ako dava osnova danej skoly, potom to v celku chapem.  Na zdravie! Na zdravie!
Vadim, suhlasim, mas vo viacerych veciach pravdu.
Co sa tyka dnesneho vysokoskolskeho systemu je asi takyto: Pridem na prednasku, na ktorej prednasajuci aj tak cita vsetko z listu. Samozrejme ich to netrapi, odkial si mam zhanat info, kedze sedime v sale, kde je 250 ludi a prd pocujes + nepocitam tych, ktori tam hraju karty, telefonuju, ... Knihy nepocitam do uvahy, pretoze knihy su nezohnatelne a kopirovat to nema zmysel, kedze sa k tej knihe ani nedostanem...

Na to vsetko, co sa tyka gitary odpoviem jednoducho: ak poznas hmatnik, branu mas otvorenu. Cely zivot hram sluchom, nie notami, hoci ich velmi dobre poznam a trufam si povedat, ze zahram aj priamo z listu, pokial si skladbu aspon raz preletim.
Noty su pre mna ako pismenka, KAZDY sa to vie naucit a hrat podla metronomu. Aj ten najvacsi antitalent. Otazka je CAS. Netalentovi to bude trvat omnoho dlhsie, ako talentovanemu cloveku.
Co sa tyka mna a mojej hry: Mam svoj plan cvicenia, viem, kam idem a viem co chcem dosiahnut, cvicim denne od improvizacie, v ktorej preletim snad vsetky zanre az na jednotlive cvicenia, ako chromatika(prava ruka), legata(lavacka),... Stupnice hore dole su pre mna nuda, nekladiem tomu vela casu, hoci ich poznam. V poslednej dobe vela tvorim. A techniku povazujem ako pomocku pri tvoreni, nie ako ukazovanie sa, aky som zdatny, co vidim u viacerych gitaristov a po vypocuti skonstatujem, ze nic moc, chyba tomu dusa, energia, pribeh,... Ale kazdopadne cvicim denne, robi mi to radost. Nestalo sa, aby som cvicil nasilu.
Velmi rad sledujem zmeny pomocou metronomu, na ktorom ficim dost casto.
Trosku ma brzi skola, cize meni sa aj moj cviciaci plan, ale nejak to zvladam.  Žmurk
 Na zdravie!
Zaznamenané

kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #43 kedy: 05. Február , 2009, 17:09:34 »

Pre mna samouk moze byt:
-Clovek, ktory chyti gitaru do ruk a bez vseliakej pomoci ide na gitaru sam.
-Clovek, ktory ma x skol, je jedno, ci taby, video, backingtracky, maka na sebe, uci sa teoriu, chce tomu porozumiet, ...
-Clovek, ktory stahuje bezhlavo sola a na nich stavia svoje vlastne.
-Clovek, ktory... - dopln vsetko mozne okrem "ma ucitela, skolu".

hmm tieto veci robi ale aj vela ludi, co ucitela maju.. cize 'Nesamouci'.. ja si myslim, ze ucitel je plus.. lebo vsetko toto som robil co som ti tu dal ako citaciu a este som si supol aj hodiny u ucitela lebo som citil potrebu, cize je to skor este praca navyse na tej gitare.. zle to byt nemoze.. kazdy gitarista je dnes ovplyvneny.. uz aj z blbeho videa na youtube..  to, ze niekto z nas ho nevie priradit k niekomu podobnemu neznamena, ze ten gitarista nie je niekym ovplyvneny.. znamena to len, ze clovek, co ho posudzuje nema az taky prehlad, aby ho vedel striktne priradit..
Zaznamenané

Branko
inventár podniku

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #44 kedy: 05. Február , 2009, 17:11:03 »

Kaolko:
Vsak pisal som pod tym texom nizsie, ze vsetko je individualne, atd.  Zdravíčko
 Na zdravie! Na zdravie!
Zaznamenané

Strán: 1 2 [3] 4 5 ... 9 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.088 sekund, 23 otázok.