kaolko
|
|
« kedy: 13. Jún , 2010, 21:47:51 » |
|
chcem sa popytat ludi na nazor ohladom materialu akym je prave javor. Mam tu totiz taku vec ze- mam unsealed maple fretboard (cize nelakovany olejovany javor na hmatniku) a kedze by som bol nerad kebyze dopadne ako ten custom co som mal doma ze po 4 rokoch (aj ked predpokladam ze tam boli zazrate uz po roku) tam boli cierne zazrate pasy nevycistitelnej spiny, tak as chcem popytat na nazory ludi, ktori ci uz taky podobny nastroj maju alebo s tymto materialom pracuju ze ake su najlepsie varianty ako zamedzit zazratiu spiny pri takomto povrchu.
ja sam uvazujem ze by som tam supol jemnu vrstvu nejakeho satin finishu cisto len na ochranu co najtensiu ako len pojde. chcem ist cestou co najmensieho zasahu aby sa neovplyvnil zvuk nastroja a ani celkovy look cize nechcem nejaku lesklu hovadinu na to dat a nechcem davat ziadne hrube laky aby to nemalo taky ten plasticky akusticky ton (u niektorych stratov mi to vyslovene vadi). predpokladam ze vosk ako taky asi nezabrani zazratiu spiny a je len asi cisto na ochranu voci vlhkosti co? ten olejovany hmatnik je na pocit velmi prijemny ale chcem mysliet aj trochu dopredu a preto som nevolil smer dik. jo a - to ze to zozltne casom mi je jasne, taky ten aged look tomu nezabranim, mne ide skor o to zabranit spine aby sadla do porov dreva nezvratnym sposobom
|
|
« Posledná zmena: 13. Jún , 2010, 21:48:40 od kaolko »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #1 kedy: 15. Jún , 2010, 15:18:21 » |
|
nech je to pokope je to olejovane a voskovane.. a odporuca satak 4krat do roka vycistit to mydlovou vodou - teplou aby to vydrzalo aspon 5 rokov posobi vcelku cisto... a po takomto cisteni treba zaolejovat to tzv tung oil (cinsky drevny olej.. pozor nie linseed ani lemon oil .. linseed je lanove semienko a lemon oil preto nie lebo je agresivny vysususje a moze to popraskat cely ten hmatnik.. nehvoriac o tom ze kvalitny lemon oil u nas nezozenies vsetko obsahuje synteticke polymery) a po 24 hodinach dalsia vrstva a ked to je zaolejovane tak potom sa to zavoskuje.. tolko k udrzbe.. (robil som si sovj vlatny research kedze mi nikto na podobnu otazku odpovedat nevedel resp ludia tu vedia kecat len o volbach a potom este pobavit sa ze sem niekto dal fotky nejakej gitary)
ja neviem, nevyznam sa. ale uz 2 krky mam napustene lanovou fermezou, je to ako prirodne, trochu to stmavuje ako nitrolak, vekom to este viac zltne, ale stale je to tym napustene a nie som na dreve... na jednej gitare to mam 6 rokov a na druhej 6 mesiacov. akurat ze nemam to na hmatniku a vseobecne ssa mi vobec nepotia ruky, skorej ich mam stale vysusene... takze neviem, ci je toto co som napisal dobra rada vo vseobecnosti a ci je dobra na hmatnik a ci je dobra, ked uz je to drevo niecim napatlane - ja som to daval na vycisteny, vysmirglovany a odmasteny javor...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Tom70
|
|
« Odpoveď #2 kedy: 16. Jún , 2010, 11:03:15 » |
|
Mam MM Silhouette s javorovym hmatnikom, ktory je napusteny niecim, co sa nazyva Tung Oil a mal by sa tym aj osetrovat. Kedze sa mi ten olej nechcelo zhanat (nie som velky lestic), isiel som len tou cestou, ze som ten hmatnik po kazdom hrani dokladne utrel, ale moja skusenost je taka, ze tomu zazieraniu spiny sa neda zabranit. Vlastne uz ked som tu gitaru kupil, bola asi 5 rokov hrana a na hmatniku boli tmavsie flaky ktore tam zrejme ostanu navzdy. Odkedy je ta gitara u mna, nemam pocit ze by sa hmatnik spinil. Osobne mi tie tmave flaky nevadia, pri starom nastroji je mi to jedno, ale chapem, ze pri novom nastroji to niekomu vadit moze. Podla mna ak nehras s vyslovene spinavymi rukami, co nepredpokladam, a po kazdom hrani ten hmatik prebehnes handrou, malo by to vydrzat ciste.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
kaolko
|
|
« Odpoveď #3 kedy: 16. Jún , 2010, 11:08:16 » |
|
jasne.. inak myslite ze kebyze tam dam spravit satin finish na hmatnik (v zmysle nejakeho jemneho matneho laku) bude to mat nejaky vplyv na zvuk?
ja som to trochu presiel olejom co mam doma, je to podobne ako lanova fermez a je pravda ze to trochu stmavlo (na zaciatku to bolo uplne biele.. na fotlkach uz je mozno vidiet 'po' napusteni), co mi nevadi vobec aleskor mi ide o tie cierne spinave flaky.. neviem si predstavit ze to raz budem musiet smirglovat okolo tych inlayov :D
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #4 kedy: 16. Jún , 2010, 11:32:14 » |
|
jasne.. inak myslite ze kebyze tam dam spravit satin finish na hmatnik (v zmysle nejakeho jemneho matneho laku) bude to mat nejaky vplyv na zvuk?
ja si myslim ze nie.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
pista58
VIP
inventár podniku
Príspevkov: 6966
|
|
« Odpoveď #5 kedy: 16. Jún , 2010, 11:32:48 » |
|
karol sam vies ze kazdy zasah do nastroha sa nejako odrazi na zvuku - ci je to pocutelne alebo nie moze byt na velku polemiku - to co niekto povazuje za zanedbatelne moze byt pre ineho priepastny rozdiel. ja by som na to nedaval nic, ajked si myslim ze mala vrstva to nepotopi. na druhej strane mala vrstva = skor ci neskor to vyderies
|
|
|
Zaznamenané
|
o-yep sro
|
|
|
zakky
Hosť
|
|
« Odpoveď #6 kedy: 16. Jún , 2010, 12:50:02 » |
|
karol ked uz bude ta gitara spinava tak ju predas a kupis novu
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
kaolko
|
|
« Odpoveď #7 kedy: 16. Jún , 2010, 13:00:40 » |
|
Ja mám info od ludí od neusera že to poznať nieje,najma nejaká tenká vrstva na hmatníku,to by si musel počut aj iný pickguard a iné hovadiny... Tiež mám MM s neošetreným javorom,špiní sa to medzi strunami ale páči sa mi to,občas to utrem handrou...Možete si ruky umyvat kolko chcete(ja si tiež umývam),nové struny puštaju farbu,tak tomu nezabranite. presne to si myslim aj ja.. ze hlavne aj tie struny to zadrbu.. mam tam jumbo prazce a prsty sa mi drevane dotykaju.. napriek tomu by som to rad aspon decentne zakonzervoval.. aj kedto vydrzi byt ciste co i len o rok dva dlhsie.. a nie, neratam s tym ze to budem predavat
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
kaolko
|
|
« Odpoveď #8 kedy: 16. Jún , 2010, 13:04:44 » |
|
karol sam vies ze kazdy zasah do nastroha sa nejako odrazi na zvuku - ci je to pocutelne alebo nie moze byt na velku polemiku - to co niekto povazuje za zanedbatelne moze byt pre ineho priepastny rozdiel. ja by som na to nedaval nic, ajked si myslim ze mala vrstva to nepotopi. na druhej strane mala vrstva = skor ci neskor to vyderies to mi je jasne.. kazdopadne nechcem nejaku taku vrstvu ako byva na stratoch.. len cisto aby to jemne zapustilo do porov a ostalo co najdlhsie neporusene.. pravidelnou starostlivostou potom neni problem utriet to..
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
palii
|
|
« Odpoveď #9 kedy: 16. Jún , 2010, 14:22:10 » |
|
skoda ze mas takeho narocneho pantera. mne sa vzdy strasne pacili tie brutalne nalakovane leskle javorove krky. na warmoth dokonca pisu ze nelakovany neni dobry feature kvili pevnosti celeho krku pri nastavovani - to sa mi zda ako riadna blbost, ale mozno nie no a jasne, cim viac je to nalakovane, tym menej to dycha a rezonuje cize zvuk je menej vzdusny a cim je to tmavsie vplyvom olejov tak to vieme vsetci, tym viac je ten zvuk taky zastretejsi. nezavidim ti veru tvojho pantera
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
udry
Hosť
|
|
« Odpoveď #10 kedy: 16. Jún , 2010, 15:09:23 » |
|
uff,tu sa človek dozvie veci
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
kaolko
|
|
« Odpoveď #11 kedy: 16. Jún , 2010, 15:16:55 » |
|
skoda ze mas takeho narocneho pantera. mne sa vzdy strasne pacili tie brutalne nalakovane leskle javorove krky. na warmoth dokonca pisu ze nelakovany neni dobry feature kvili pevnosti celeho krku pri nastavovani - to sa mi zda ako riadna blbost, ale mozno nie no a jasne, cim viac je to nalakovane, tym menej to dycha a rezonuje cize zvuk je menej vzdusny a cim je to tmavsie vplyvom olejov tak to vieme vsetci, tym viac je ten zvuk taky zastretejsi. nezavidim ti veru tvojho pantera co ja viem mne sa to leskle nepaci.. je to jak psie gule a ten zvuk mi pride vzdy neprijemne plasticky perkusivny aspon na stratoch.. preto zvazujem skor nenapadny matny lak.. to s tymi olejmi sa mi ale nechce verit moc ze by to bolo zastretejsie.. skor sa mi zda ze nelakovane veci len viac rezonuju a su skor otvorenejsie
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #12 kedy: 16. Jún , 2010, 15:39:10 » |
|
co ja viem mne sa to leskle nepaci.. je to jak psie gule a ten zvuk mi pride vzdy neprijemne plasticky perkusivny aspon na stratoch.. preto zvazujem skor nenapadny matny lak.. to s tymi olejmi sa mi ale nechce verit moc ze by to bolo zastretejsie.. skor sa mi zda ze nelakovane veci len viac rezonuju a su skor otvorenejsie
palli ti chcel naznacit, ze mas sa zamerat na snimace
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Mlha
|
|
« Odpoveď #13 kedy: 16. Jún , 2010, 15:51:44 » |
|
Na american deluxe fenderoch je na krku a hmatníku taký tenký matný nitrolak. Určite sa to nešpiní ani nič, len neviem koľko to vydrží. Taký deluxe má napr. Milos1 (ak ho teda môžem nabonzovať)
|
|
|
Zaznamenané
|
Rock it!
|
|
|
kaolko
|
|
« Odpoveď #14 kedy: 16. Jún , 2010, 16:04:44 » |
|
dik.. kebyze ma niekto doma nieco v takej uprave na javorovom hmatniku, vedeli by ste to cvaknut zblizka ze ako to vyzera asi cca? dik.. nieco v style matny lak, nitro, satin alebo tak..
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|