Dostal som odpoved od cloveka, ktory vlastni 2 BM s ABM kobylkou, jak jednotlivymi kamenmi, tak v celku (ale s tou, co ma napr. Miso kolo na kellerovke).
K tym jednotlivym - zalezi na vybere a spracovani dreva. Kedze je to jeden mono kamen, tak o to vacsi doraz je na drevo - vyber dreva a aj samotne vibracie zo struny. Preto sa zacal davat aj na BM s dutinami, lebo lepsie vyznie akusticky, co sa potom prenesie do snimacov samozorejme.
Hlavne sa odporuca na viacstrunove gitary, kde je vacsia plocha hmanika a nie su potrebne tak silne vibracie z kobylky. Aj to je dovod, preco prave na osmicky, okrem toho, aby ladili oktavy hrubych strun - tak zato "nakrivo".
Jednoducho povedane - viac bude hrat drevo, aj ked dost laicky povedane, ale moze to byt tak.
Dokonca moze hrat lepsie na kila, nez kobylka vcelku, pretoze kazda struna ma svoje vlastne posobenie v ramci kamena a nenaraza na frekvencie ostatnych strun - co vlastne spominal 4oci.
K tej kobylke "vcelku" - spominana mosadz lepsie prenasa vibracie struny na drevo, nez hocijaka ina zliatina, ocel, ... Mosadzne kobylky sa casto pouzivali na Telecastre, presne pre silny twang a kvoli tomu je Tele specificke.
Samozrejme, pri tejto kobylke moze byt vacsi twang, moze zniet silnejsie a viac perkusivne, co taktiez ale zalezi od dreva, ake je pouzite.
Z hladiska struny a pocitu hrania je to jedno, lebo struna ide z kobylky a ma rovnake pnutie, ci uz z jednotlivych kamenov alebo bloku kobylky.
Dotycnemu sa viac pacia tie jednotlive kamene. Ale taktiez dodal, ze neda sa napisat, ze niektora je lepsia/horsia. Zalezi od vkusu.