Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
21. November , 2024, 21:26:32
Strán: [1] 2 3 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Co orezava gitarovy reprak?  (Prečítané 6130 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
myso
pravidelný návštevník
Príspevkov: 634

« kedy: 02. Marec , 2011, 12:54:30 »

Znama vec - lampove aparaty maju repraky, co orezavaju urcite pasmo vysok, aby to nebzucalo pri skresleni.

Moja otazka -> od akych frekvencii zacina filtracia?
Rozne reproduktory maju tuto hranicu roznu, alebo existuje nejaky standard, ktory dodrziavaju prakticky vsetci?
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #1 kedy: 02. Marec , 2011, 13:02:15 »

Znama vec - lampove aparaty maju repraky, co orezavaju urcite pasmo vysok, aby to nebzucalo pri skresleni.

Moja otazka -> od akych frekvencii zacina filtracia?
Rozne reproduktory maju tuto hranicu roznu, alebo existuje nejaky standard, ktory dodrziavaju prakticky vsetci?

neviem, ci je v tom standard. nehra obecne moc pod 80 a nehra obecne moc nad 5 - 6 kilo. a niekde v oblasti 2-3-4 kilo maju rozne firmy rozne kopce
Zaznamenané
myso
pravidelný návštevník

« Odpoveď #2 kedy: 02. Marec , 2011, 13:10:31 »

neviem, ci je v tom standard. nehra obecne moc pod 80

Toto je nejake divne. Ved standardne basove velke E ma okolo 80 Hz.
To by potom podladene gitary nemali vobec riadne hrat. Co taky metlaci, co su podladeni na C?
Prazdna Ecka struna hra vtedy okolo tych 60-70.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #3 kedy: 02. Marec , 2011, 13:15:18 »

To by potom podladene gitary nemali vobec riadne hrat. Co taky metlaci, co su podladeni na C?

nie ze "nehra", ale tam zacne mat pokles. vsak si to pozri na nejakom diagreme k takemu repraku... to je cela taka debata, kde som osobne na tenkom lade. ale tieto nizke frekvencie maju ovela viacej akustickej energie, takze ak aj taky reprak tam ma podla diagramu pokles, neznamena to, ze tie basy nebude pocut (o ich presnom prednese sa ale uz neda hovorit, co vsak pri gitarovom repraku neni ani dolezite). navyse reprak je na ozvucnici a v boxe, keby si ho vybral a skusal samotny, divil by si sa, kde ma tie basy...
Zaznamenané
myso
pravidelný návštevník

« Odpoveď #4 kedy: 02. Marec , 2011, 13:22:17 »

. navyse reprak je na ozvucnici a v boxe, keby si ho vybral a skusal samotny, divil by si sa, kde ma tie basy...

Toto myslis ako?

Inac podla charakteristiky je to ako vravis s tymi frekvenciami (napr.):
http://professional.celestion.com/guitar/products/originals/detail.asp?ID=13
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #5 kedy: 02. Marec , 2011, 13:25:49 »

Toto myslis ako?
...

vsak si to vyskusaj. to ze ten reprak ma nejaky objem zvuku a nejak tie basy zneju akoze tlacia je dane tym, ze je na ozvucnici a v boxe - samotny reprak polozeny na zemi by mal zvuk dost placaty...
Zaznamenané
myso
pravidelný návštevník

« Odpoveď #6 kedy: 02. Marec , 2011, 13:34:02 »

Ja ti verim, synku. Keby som mal cas hrat sa s tym, tak nevypisujem na internety.  Na zdravie!
Zaznamenané
garde
miestny štamgast
Príspevkov: 2967

« Odpoveď #7 kedy: 02. Marec , 2011, 14:33:42 »

....v kombe mám reprá 10" Celestion BL-70-10, od 80Hz nižšie strácajú na citlivosti, ale Ačko na base čo je okolo 55Hz zahrajú v pohode bez toho aby som si ten pokles citlivosti všimol....ale Ečko som mal už čajové a Hčko totálny odfajč....tie tóny hrali totálne potichšie....takže si myslím, že podladené gitary sú úplne v poho a nebudú mať problém, že by to z reprákov liezlo citeľne slabšie ako vyššie frekvencie....

....reprák samotný neorezáva, len v rozmedzí určitej frekvencie napr: 80-5500Hz má vyrovnanú citlivosť a mimo určeného rozsahu zase už výrazne klesá, čo bežne badať zníženou hlasitosťou....
Zaznamenané

"povedz debilovi, že je debil a neuverí ti"
brdo prvy
miestny štamgast
Príspevkov: 2914

« Odpoveď #8 kedy: 03. Marec , 2011, 10:47:42 »

No.
Chcem len trosku vniest viac informacii to tejto debaty.
Rozdiel zvuku medzi lampovym a trandakovym ampom na danu bednu ,nieje len v nejakej frekvencnej charakteristike ,ale hlavne aj v zmene impedancie repraku v zavislosti na frekvencii a este dalsich faktorov suvisiacich s parametrom repraku nazyvanym Q , pricom tato zmena sa u trandakoveho git-ampu takmer prejavi ,zatial u lampaca je to dost postatny jav.
Jeden z hlavnych rozdielov medzi trandakom a lampacom , je hlavne vo vystupnom vnutornom odpore zosilovaca, ktory sa u niektorych zosilovacov aj udava ako Dumping faktor.
Je to vlastne akasi poddajnost vystupneho signalu koncoveho zosilovaca na zmenu zatazovacej impedancie ( popripade odolnost voci spätnemu napatiu vytvoreneho pohybom membrany) ,prico tranzistorove zosiky su voci tymto javom oproti lampacom ,takmer nepoddajne.
( Dumping faktor byva tak okolo 50-100 a viac )
Lampace maju tento faktor strasne maly ( maximalne tak 2 az 6 ! )
Mozno nejake naslapane hifi ampy ho maju 10  Bavím sa skvele ale to sem nepatri.
To znamena ,ze reprak si robi co len chce a zosik ho pomocou spätnej väzby nevie dostatocne ustrazit .
Preto sa aj k reprakom odporucaju a pouzivaju co najhrubsie kable ,aby sa kvalitny zosilovac s vybornym Dumping faktorom nedegradoval tenkym drotom ,ktory ma ovela väcsi odpor a tym padom sa zmena signalu , vytvorena zosikom ,nedostane v takej odozve do repraku a spät.
To znamena ,ze reprak si hra podla seba a nie podla privedeneho signalu.
V pricipe ,cim väcsi Dumping ,tym je zosik lepsi,ale u lapovych ampov je dosiahnutie tohto parametera vysokym,konstrukcne strasne narocne a myslim si ,ze aj neziaduce.
Tak ze aj preto je vo zvuku jednotlivych bedni taky diametralny rozdiel.
Preto lacne bedne urcene na trandakovy amp hraju poväcinou otrasne na lampovom zosiku.
Fuj  Nechajte ma vydýchať to bol radny referat ?§!.
.. dufam ze to aspon niekto pochopi  Bavím sa skvele
Ked ne, mazem  Popiskujem si
« Posledná zmena: 03. Marec , 2011, 10:55:21 od brdo prvy » Zaznamenané
styrioci
inventár podniku
Príspevkov: 11902

« Odpoveď #9 kedy: 03. Marec , 2011, 11:07:10 »

Ked ne, mazem  Popiskujem si
nic nemaz, kludne pis, konecne zaujimave a mudre citanie  Zdravíčko
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #10 kedy: 03. Marec , 2011, 11:46:20 »

Zaujimave Brdo.  Som frajer
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
brko
miestny štamgast
Príspevkov: 1948

« Odpoveď #11 kedy: 03. Marec , 2011, 12:19:09 »

...Preto sa aj k reprakom odporucaju a pouzivaju co najhrubsie kable ,aby sa kvalitny zosilovac s vybornym Dumping faktorom nedegradoval tenkym drotom ,ktory ma ovela väcsi odpor a tym padom sa zmena signalu , vytvorena zosikom ,nedostane v takej odozve do repraku a spät...

je dajaka hranica hrubky kablov na prepojenie bedne a zosiku . co ked tam jebnem dvoj zilu o priemere jednej zily 1 cm  Bavím sa skvele ?
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #12 kedy: 03. Marec , 2011, 12:24:17 »

je dajaka hranica hrubky kablov na prepojenie bedne a zosiku . co ked tam jebnem dvoj zilu o priemere jednej zily 1 cm  Bavím sa skvele ?

tak sice to pred mohymi "netopiermi" neobhajis, ale inak podla mna to bude OK :)
Zaznamenané
myso
pravidelný návštevník

« Odpoveď #13 kedy: 03. Marec , 2011, 12:43:56 »

tak sice to pred mohymi "netopiermi" neobhajis, ale inak podla mna to bude OK :)

Na mnohe tieto "netopierie" diskusie by stacila jednoducha vedecka metoda.
Signal sa zmeria, kvantifikuje a porovnaju sa vysledne hodnoty. Ako raz Zvukar Andrej pekne povedal - ked sa rozdiel neda zmerat pristrojmi, tak to nemozu pocut tvoje usi. Pricom pristroje su ovela presnejsie ako nase zmysly.
Ale na spamovanie je tu uz tema o zvuku a prstoch....

Brdo, ak som ta spravne pochopil, tak jeden zo zaverov tvojho prispevku je, ze na lampovy zosik treba mat specialnu bednu, lebo bedna urcena k tranzistorovemu by zabila cast toho zvuku?

A co sa tyka gitarovej bedne vs. basovej bedne, tam su najvacsie rozdiely v speakeroch v com?
"Volne"  zamenitelne tie bedne asi nie su, alebo?
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #14 kedy: 03. Marec , 2011, 13:07:07 »

ked sa rozdiel neda zmerat pristrojmi, tak to nemozu pocut tvoje usi.

Aha, cize hociaky trebars audio komponent s podobnymi / rovnakymi parametrami bude teda hrat rovnako? To by trebars potom zneli vsetky CD prehravace alebo zosilnovace, kopa reproduktorov vlastne rovnako. ?§!.
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
Strán: [1] 2 3 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.095 sekund, 23 otázok.