Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
29. November , 2024, 14:40:18
Strán: [1] 2  Všetko |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Úprava nulového pražcu  (Prečítané 3263 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
gilmour
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 75

« kedy: 27. December , 2011, 18:21:23 »

Zvyknete upravovať nulový pražec pri kúpe novej elektrickej gitary pre nízky dohmat na prvých pražcoch..??   Predpokladám, že je to individuálne, ako každý je zvyknutý na inú výšku strún, ale aj tak ma zaujíma váš názor.
Zaznamenané

Fender Black Strat mod D.Gilmour
Squier s EMG DG-20,
Vintage Les Paul GoldTop
Clone HIWATT 50, Box 2xWeber FC12
kubog
miestny štamgast
Príspevkov: 2403

« Odpoveď #1 kedy: 27. December , 2011, 18:34:39 »

Áno. ale môj bol tak vysoký, že gitara v zakladnych akordoch neladila, takže potreboval praveze zbrusit.
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #2 kedy: 29. December , 2011, 01:02:50 »

Zvyknete upravovať nulový pražec pri kúpe novej elektrickej gitary pre nízky dohmat na prvých pražcoch..??   Predpokladám, že je to individuálne, ako každý je zvyknutý na inú výšku strún, ale aj tak ma zaujíma váš názor.

toto je blbost. nultym prazcom mozes ovplyvnit ladenie, respektive ak je nahovno narezany co sa tyka vysky, v prvej polohe Ti nebude gitara ladit a premietne sa Ti to na cely hmatnik. dohmat sa riesi inac...
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #3 kedy: 29. December , 2011, 01:05:03 »

dohmat sa riesi inac...

Moze aj nulak ovplyvnit dohmat na prvych prazcoch. Casto byva moc nizky napriklad na h a vysokej e strune, skus si potom na Gibsone trebars zvysit dohnat, musis menit nulak.
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
gilmour
náhodný pocestný
**
Príspevkov: 75

« Odpoveď #4 kedy: 05. Január , 2012, 15:31:59 »

Rastis to si práveže aj ja myslím, že zasahovanie do nulťáku môže ovplyvniť ladenie. Viem že štandardne sa dohmat upravuje kameňmi v extrémnych prípadoch nastavením krku. Jeden starší pán skúsený gitarista si upravuje dohmat aj pomocou nulového pražcu, má úplne nízko struny, ale zároveň tak aby nedrnčali o pražce. Vraj ešte ked je aj niektorý pražec vyššie a na nom mu drnčí struna tak ho jemne zbrúsi. Lahučko sa hralo na tej gitare, ale mne to nevyhovuje pri bendovaní neviem strunu dobre zachytiť a podšmykáva sa mi. Jeden výrobca gitár mi znižoval výšku strún na nultáku (na Sguier-i strat) bol som na to zvyknutý a uvažoval som to aj na novej Fendere, ale sralo by ma keby som si na nej rozhodil ladenie. Druhý výrobca gitár mi hovoril, že nulták na Fenderách je stavaný na struny hr. 9-11 a ked tam mám 10-ny nie je dôvod upravovať. V podstate som si zvykol už aj na vyššie struny v prvých pražcoch, dokonca sa mi zdá že sa na druhom pražci takto lepšie benduje preto upravovať nič nebudem. Teraz si spomínam, že prvý výrobca gitár vravel, že po kúpe gitary by sa každá mala upraviť zoservisovať, je mi to jasné, čo sa týka nastavenia výšky strún kameňmi a naladenie oktáv v extrémnych prípadoch nastavenie krku, ale či tam patrí aj znižovanie (upravovanie) výšky strún na nulťáku tak na tom sa mi názory rozchádzajú, preto táto otázka.
Zaznamenané

Fender Black Strat mod D.Gilmour
Squier s EMG DG-20,
Vintage Les Paul GoldTop
Clone HIWATT 50, Box 2xWeber FC12
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #5 kedy: 05. Január , 2012, 19:16:05 »

ty mas toho mexickeho gilmura ? ked som kedysi davno robil s gitarami, tak fendre, aj mexicke chodili z fabriky tak nastelovane, ze sa len naladilo a bolo, dokonca aj ked boli bezne modely len v kartone bez kufru. takisto mali vzdy velmi seriozne hmatniky a nebol problem ich nastelovat uplne nizucko. skvajery chodili z fabrik kadejake, zvacsa nahovno, aj ta kvalita hmatnikov a oprazcovania bola vselijaka...

vsak ak to nemas idealne a nechces si to robit sam, odnes to niekomu, vzdy sa da gitare pomoct...
Zaznamenané
Krtko
*** BACHAR ***
miestny štamgast
Príspevkov: 2659

« Odpoveď #6 kedy: 22. Marec , 2013, 00:45:43 »

mam taky problem, najhrubsia struna (GHS 0.70) sa mi trha na nulaku so zamkami. da sa tam daco vymysliet, ci ani nie?
Zaznamenané
KubBasak
stály hosť
Príspevkov: 1208

« Odpoveď #7 kedy: 22. Marec , 2013, 07:19:05 »

dá, skoč za najbližším gitarárom a za 5 minút máš po probléme Žmurk
Zaznamenané
Krtko
*** BACHAR ***
miestny štamgast
Príspevkov: 2659

« Odpoveď #8 kedy: 22. Marec , 2013, 10:07:57 »

Co sa zvykne robit s kovovym nulakom?
Zaznamenané
KubBasak
stály hosť

« Odpoveď #9 kedy: 22. Marec , 2013, 11:14:33 »

tiež sa špeciálnym pilníkom upraví drážka, akurát gitarár bude nadšený, že sa mu rýchlejšie otupí pilník :D
Zaznamenané
midlo
pravidelný návštevník
Príspevkov: 548

« Odpoveď #10 kedy: 23. Marec , 2013, 15:25:24 »

chlapci ako meram rozostup E-e?
1, struny z vonkajsich casti
2, struny z vnuronych casti
3, stredy drazok?
Zaznamenané
KubBasak
stály hosť

« Odpoveď #11 kedy: 23. Marec , 2013, 15:27:42 »

vzdialenosť vnútornej strany drážok
Zaznamenané
midlo
pravidelný návštevník

« Odpoveď #12 kedy: 23. Marec , 2013, 15:31:41 »

dik  Zdravíčko
Zaznamenané
midlo
pravidelný návštevník

« Odpoveď #13 kedy: 07. Máj , 2013, 22:12:08 »

chlapci, z coho vyrobit podlozku pod nulak, ked je prilis nizky? Resp, ako? :)
Zaznamenané
KubBasak
stály hosť

« Odpoveď #14 kedy: 08. Máj , 2013, 09:35:51 »

s tým sa ani nezapodievaj. Radšej si vyrob, alebo daj vyrobiť nový nulák.
Zaznamenané
Strán: [1] 2  Všetko |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.07 sekund, 23 otázok.