Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
03. December , 2024, 20:25:20
Strán: [1] 2 3 ... 5 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Handmade vs Original  (Prečítané 15536 krát)
0 užívateľov a 2 Hostí prehliada túto tému.
vintage
Hosť
« kedy: 06. Marec , 2013, 18:37:00 »

Zdravim prijatelia.

Uz davnejsie mi hlavou lieta tema Handmade vs Original. Svojho casu som bol velkym zastancom HANDMADE prace, vlaste urcite kazdemu z vas od malicka vtlkali do hlav, rucna praca je najlepsia praca. Ci som vychadzal z tejto povery, tak to si nie som celkom isty. Ale urcite viem ze casom sa menia zvyky, pohlady a postoje, ktore su povacsinou podlozene nasimi skusenostami. Tymto clankom by som rad upozornil na par vaznych bodov, ktore dufam pomozu tym, ktori hladaju to co je pre nich najlepsie. Jedna sa mi o to, aby ste si usetrili peniaze, uspokojili svoju tuzbu a spali s pocitom kludu á.

Moj clanok sa opiera o ziskane vyse dvadsatrocne skusenosti v tejto oblasti. Osobne poznam Pana majstra na SVK Roberta Neusera (vlastnil som tri nastroje), taktiez som sa stretol s p. Rudolfom Sivcakom a vymenili sme si par korespondencii. Poznam nastroje KGB aj Nigar, taktiez kvalitu prace pana z Prievidze (meno si nepamatam, zial, ale je dobry) a mnoho dalsich ako napriklad p.Ferko z vychodu alebo p.Kuckovsky z KK a mnoho dalsich kvalitnych aj nekvalitnych. Mojim velmi dobrym prijatelom je Jirka Mazl z Prahy, momentalna spicka v EU. V mojej zbierke nastrojov som mal/mam 3x Neuser, 2x Kuckovsky, original Fender Precision 1978 a najvyssia rada Musicman StingRay Classic 5. Je z coho vyberat, je co porovnavat.

Na trhu EU je toho viac nez dost, ja sa pokusim sustredit vylucne len ta to co je pod strechou SVK.
Po rokoch hladania, skumania a minania penazi, jednoznacna odpoved nie je, kto z koho. Pri tejto uvahe si musime totiz polozit tu spravnuu otazku, co vlastne chcem, co hladam, co som ochotny obetovat, aku to ma buducnost, nie je to len predrazene platonicke zamilovane vzplanutie? Je potrebne si sadnut, prebrat svoje moznosti, pochopit svoje ego, pychu a pravdu o sebe samom, co vlastne chcem?! Tak by mala zniet otazka kazdeho, ktory si chce nieco kupit, chcem nastroj, alebo farbu, alebo meno, znacku, nastroj so svojim menom, nastroj len MOJ? Jediny original? Alebo si chcem len zahrat za malo penazi vela muziky ?

Podme teda na to:

Handmade - nastroje z tejto skupiny su povacsinou solidneho charakteru, aj ked je to stratova investicia co do navratnosti vlozenych financii, ale zato je to kvalitna masaz ega taktiez zalezi na kvalite vyrobcu. Na nasom trhu je ich len par, kedze stale su tu fuseri a experimentatori schopny minut vase peniaze a este sa aj urazit. Tato skupina nastrojov vacsinou masiruje EGO majitela a to je hlavnym prvkom pri popularite tej to skupiny.

Handmade PROS & CONS
Pros - nastroj na mieru (ale az po dokonceni nastroja, kedze beriem do uvahy celkovy dojem)
- zlozenie nastroja podla poziadavky materialu, elektroniky atd
- mozna vysoka spokonost (v pripade NEUSER som bol nadmieru spokojny, bezchybne)
- mozny dozivotny servis v blizkom dosahu podla ponuky vyrobcu
- jedinecny charakteisticky zvukovy dojem

Cons - celkovy dojem az po dokonceni nastroja
- riziko ohladom schopnosti a kvality vyrobcu a konecneho vysledku, poniektori sa zvyknu precenovat, alebo im pycha zatieni zmysli. Verim, kazdy vyrobca do svojho nastroja vdychne kus seba (pozor na to aky je to clovek) Ž
- vstupna cena nastroja minimalne 1000 EUR
- velke riziko stratovej financnej investicie, nastroj uz nepredate za vyrobenu cenu
- mozna nespokojnost, sklamanie.

Original (pasova vyroba)- mam na mysli znacky verejne celosvetovo zname a predavane v tisicoch alebo dlhych poradovnikoch. Pri tej to volbe ideme na istotu s tym, ze niekomu robime reklamu. Je to trochu gicove, ale je z coho vyberat vacsinou bez cakania. V pripade dobrej kupy, moznost dobrej investicie, kedy hodnota nastroja rastie s casom. V tom pripade odporucam dobre osuchany Fender alebo Musicman tieto peniaze sa nikdy nestratia, len vam ich mozu ukradnut.

Original PROS & CONS
Pros - je si z coho vybrat a porovnavat medzi sebov
- tradicia dlhodobej kvality
- v pripade dobrej kupy, ziskova investicia
- 100% spokojnost, ak pochybujem nekupujem
- moznost chvilkovej zabavy bez prehnanych nakladov

Cons - v pripade financnej investicie, vysoke naklady aj 2000 EUR a viac
- potreba plateneho servisu, kedze nastroje sa servisuju pravidelne
- v pripade znamej znacky, pravdepodobnost kradeze
- prijama reklama kupenej znacke
- zaruka max. 2 roky

Cize, ak sa rozhodujete, oslovte svoje mensie 'ja' a nechajte si poradit, alebo si dajte poradit nejkaym znamim. POZOR, nie vyrobcom, im ide o zivobitie, z toho dovodu nemozu byt objektivny PAMATAJ íš

Pre zaujimavost pripajam foto ako sa sekol urcity podtatransky vyrobca pri merani mendzuri. Do dnes sa mi smeje do tvare za 1500 EUR.

Zial, nejako to sarapati s prilohou, mozem poslat pe291sz@gmail.com
« Posledná zmena: 07. Marec , 2013, 20:11:46 od vintage » Zaznamenané
glamrocker
pravidelný návštevník
Príspevkov: 695

« Odpoveď #1 kedy: 06. Marec , 2013, 18:45:09 »

velmi pekny prvy prispevok  Zdravíčko
Zaznamenané
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #2 kedy: 06. Marec , 2013, 18:46:01 »

ideal je najst si zanieteneho kutila so srdieckom na spravnom mieste, dat si spravit nevyhnutne stolarske veci + zakladne ozivenie nastroja a zvysok sa vyhrajkat sam. gitara sice nepredajna, mozno aj nejaka mucha sa najde, ale inak laska na cely zivot za par stoviek.

dat par tisic alebo co i len tisic cosi, je podla mna velmi na zvazenie, hlavne ked vela tych gitar konci potom v smutnych inzeratoch... to radsej urcite original, ak je clovek povaha, co tie gitary castejsie otaca...
Zaznamenané
pelko
miestny štamgast
Príspevkov: 2146

« Odpoveď #3 kedy: 06. Marec , 2013, 21:50:24 »

Vidno že už si si dačo preskákal, fajn prispevok.

Mohol by si sa rozpísať aj konkrétnejšie, trebars dať fotky nástrojov ktoré si vlastnil, hlavne od konkrétnych slovenských výrobcov a popísať čo a ako, poprípade nestranne porovnať s porovnatelným.

Vitaj na fóre
« Posledná zmena: 06. Marec , 2013, 21:51:27 od pelko » Zaznamenané
Branko
inventár podniku
Príspevkov: 13059

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #4 kedy: 06. Marec , 2013, 22:00:11 »

Vitaj vitaj. :) Fotku si nedal, na ktoru som ja osobne zvedavy.  Na zdravie!

Inak celkom dobre napisane, ale v zasade nic nove. Alebo mozno len moj rozhlad v tejto oblasti je jasny.  Som frajer

Na zdravie!
Zaznamenané

proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #5 kedy: 07. Marec , 2013, 09:01:33 »

Original PROS & CONS

- potreba plateneho servisu, kedze nastroje sa servisuju pravidelne
- v pripade znamej znacky, pravdepodobnost kradeze
- prijama reklama kupenej znacke
- zaruka max. 2 roky

Vitaj na fore. :) Trosku moc schematicky si to napisal. Na ziaden novy slusny nastroj plateny servis nepotrebujes ani po 40 rokoch okrem preprazcovania pripadneho. O zaruke ani nehovorim. Ale inak si asi napisal najdlhsi prvy prispevok v historii tohto fora.  Zdravíčko
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
Branko
inventár podniku

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #6 kedy: 07. Marec , 2013, 09:12:07 »

... Ale inak si asi napisal najdlhsi prvy prispevok v historii tohto fora.  Zdravíčko
Ale kdezeeeee. :) Karol, Iggy a niektori ostatni useri popisali dlhsie prispevky.  Na zdravie!
Zaznamenané

glamrocker
pravidelný návštevník
Príspevkov: 695

« Odpoveď #7 kedy: 07. Marec , 2013, 09:25:28 »

Ale kdezeeeee. :) Karol, Iggy a niektori ostatni useri popisali dlhsie prispevky.  Na zdravie!

ale nie prvy
Zaznamenané
garde
miestny štamgast
Príspevkov: 2967

« Odpoveď #8 kedy: 07. Marec , 2013, 09:35:31 »

....odkiaľ si?....
Zaznamenané

"povedz debilovi, že je debil a neuverí ti"
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #9 kedy: 07. Marec , 2013, 09:36:15 »

vitaj.. nie som si uplne isty tymi pros/cons co si popisal.. ono.. totiz .. ked si das spravit gitaru za 1400 napriklad a predas ju na inzerat za 700 a si rad, tak je to uplne ta ista situacia ako ked si kupis gitaru original za 1400 a o 3 roky ju predavas za 700.. to je o trhu a nie ani o znacke.. a vobec.. vezmime si napriklad jebly blackmachine co sme tu uz xkrat spominali.. je to obycajny maly vyrobca, luthier z UK.. a uplne pravidelne sa stava ze ak niekto kupil gitaru za 3000e co si dal spravit u neho a nahodou ju o 2 roky predaval tak niektori na tom aj zarobili.. to len tolko k tejto teme..
Zaznamenané

Branko
inventár podniku

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #10 kedy: 07. Marec , 2013, 09:45:31 »

Aj stara hnila Jolana sa da predat na Ebay za par tisic €.  Bavím sa skvele Bravooo
Zaznamenané

proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #11 kedy: 07. Marec , 2013, 09:45:54 »

Aj stara hnila Jolana sa da predat na Ebay za par tisic €.  Bavím sa skvele Bravooo

To zas nie  Popiskujem si
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
kaolko
inventár podniku

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #12 kedy: 07. Marec , 2013, 09:48:38 »

tak minimalne strka sa da za tolko  Bavím sa skvele
Zaznamenané

Branko
inventár podniku

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #13 kedy: 07. Marec , 2013, 09:52:19 »

Inak presne tak, ako Karol pise. 100%tne sa pod to podpisujem. Je to vsetko len o trhu.

Aj nasi vyrobcovia robia popici nastroje, len my sme spekulanti. Vsade vo svete stoja handmade nastroje x tisic €/dolarov a nikto sa nejebe s tym, ze moze mat za to origo 3x Fender alebo Gibson.
Zaznamenané

kaolko
inventár podniku

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #14 kedy: 07. Marec , 2013, 10:00:11 »

a tiez kukam ze ako bolo myslene toto:

kazdy vyrobca vdychne do nastroja kusok seba. (pozor na to aky to je clovek!)

tento post to je jak moja mama ked numerologiu zacala riesit tak mi chodila rozpravat ze tento mesiac bude velmi tazky lebo mam tri 6tky v datume narodenia.. a nebol onic tazsi ako ten predosly  Bavím sa skvele

jediny dovod preco si treba dat na niektorych ludi pozor je ak mu zadate pracu a spravi to inak, pripadne naschval po svojom alebo pripadne nekomunikuje, pripadne zavaaadza zakaznika.. co sa ale stava vo velmi malom.. 
« Posledná zmena: 07. Marec , 2013, 10:01:11 od kaolko » Zaznamenané

Strán: [1] 2 3 ... 5 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.093 sekund, 23 otázok.