Zdravim prijatelia.
Uz davnejsie mi hlavou lieta tema Handmade vs Original. Svojho casu som bol velkym zastancom HANDMADE prace, vlaste urcite kazdemu z vas od malicka vtlkali do hlav, rucna praca je najlepsia praca. Ci som vychadzal z tejto povery, tak to si nie som celkom isty. Ale urcite viem ze casom sa menia zvyky, pohlady a postoje, ktore su povacsinou podlozene nasimi skusenostami. Tymto clankom by som rad upozornil na par vaznych bodov, ktore dufam pomozu tym, ktori hladaju to co je pre nich najlepsie. Jedna sa mi o to, aby ste si usetrili peniaze, uspokojili svoju tuzbu a spali s pocitom kludu á.
Moj clanok sa opiera o ziskane vyse dvadsatrocne skusenosti v tejto oblasti. Osobne poznam Pana majstra na SVK Roberta Neusera (vlastnil som tri nastroje), taktiez som sa stretol s p. Rudolfom Sivcakom a vymenili sme si par korespondencii. Poznam nastroje KGB aj Nigar, taktiez kvalitu prace pana z Prievidze (meno si nepamatam, zial, ale je dobry) a mnoho dalsich ako napriklad p.Ferko z vychodu alebo p.Kuckovsky z KK a mnoho dalsich kvalitnych aj nekvalitnych. Mojim velmi dobrym prijatelom je Jirka Mazl z Prahy, momentalna spicka v EU. V mojej zbierke nastrojov som mal/mam 3x Neuser, 2x Kuckovsky, original Fender Precision 1978 a najvyssia rada Musicman StingRay Classic 5. Je z coho vyberat, je co porovnavat.
Na trhu EU je toho viac nez dost, ja sa pokusim sustredit vylucne len ta to co je pod strechou SVK.
Po rokoch hladania, skumania a minania penazi, jednoznacna odpoved nie je, kto z koho. Pri tejto uvahe si musime totiz polozit tu spravnuu otazku, co vlastne chcem, co hladam, co som ochotny obetovat, aku to ma buducnost, nie je to len predrazene platonicke zamilovane vzplanutie? Je potrebne si sadnut, prebrat svoje moznosti, pochopit svoje ego, pychu a pravdu o sebe samom, co vlastne chcem?! Tak by mala zniet otazka kazdeho, ktory si chce nieco kupit, chcem nastroj, alebo farbu, alebo meno, znacku, nastroj so svojim menom, nastroj len MOJ? Jediny original? Alebo si chcem len zahrat za malo penazi vela muziky ?
Podme teda na to:
Handmade - nastroje z tejto skupiny su povacsinou solidneho charakteru, aj ked je to stratova investicia co do navratnosti vlozenych financii, ale zato je to kvalitna masaz ega taktiez zalezi na kvalite vyrobcu. Na nasom trhu je ich len par, kedze stale su tu fuseri a experimentatori schopny minut vase peniaze a este sa aj urazit. Tato skupina nastrojov vacsinou masiruje EGO majitela a to je hlavnym prvkom pri popularite tej to skupiny.
Handmade PROS & CONS
Pros - nastroj na mieru (ale az po dokonceni nastroja, kedze beriem do uvahy celkovy dojem)
- zlozenie nastroja podla poziadavky materialu, elektroniky atd
- mozna vysoka spokonost (v pripade NEUSER som bol nadmieru spokojny, bezchybne)
- mozny dozivotny servis v blizkom dosahu podla ponuky vyrobcu
- jedinecny charakteisticky zvukovy dojem
Cons - celkovy dojem az po dokonceni nastroja
- riziko ohladom schopnosti a kvality vyrobcu a konecneho vysledku, poniektori sa zvyknu precenovat, alebo im pycha zatieni zmysli. Verim, kazdy vyrobca do svojho nastroja vdychne kus seba (pozor na to aky je to clovek) Ž
- vstupna cena nastroja minimalne 1000 EUR
- velke riziko stratovej financnej investicie, nastroj uz nepredate za vyrobenu cenu
- mozna nespokojnost, sklamanie.
Original (pasova vyroba)- mam na mysli znacky verejne celosvetovo zname a predavane v tisicoch alebo dlhych poradovnikoch. Pri tej to volbe ideme na istotu s tym, ze niekomu robime reklamu. Je to trochu gicove, ale je z coho vyberat vacsinou bez cakania. V pripade dobrej kupy, moznost dobrej investicie, kedy hodnota nastroja rastie s casom. V tom pripade odporucam dobre osuchany Fender alebo Musicman tieto peniaze sa nikdy nestratia, len vam ich mozu ukradnut.
Original PROS & CONS
Pros - je si z coho vybrat a porovnavat medzi sebov
- tradicia dlhodobej kvality
- v pripade dobrej kupy, ziskova investicia
- 100% spokojnost, ak pochybujem nekupujem
- moznost chvilkovej zabavy bez prehnanych nakladov
Cons - v pripade financnej investicie, vysoke naklady aj 2000 EUR a viac
- potreba plateneho servisu, kedze nastroje sa servisuju pravidelne
- v pripade znamej znacky, pravdepodobnost kradeze
- prijama reklama kupenej znacke
- zaruka max. 2 roky
Cize, ak sa rozhodujete, oslovte svoje mensie 'ja' a nechajte si poradit, alebo si dajte poradit nejkaym znamim. POZOR, nie vyrobcom, im ide o zivobitie, z toho dovodu nemozu byt objektivny PAMATAJ íš
Pre zaujimavost pripajam foto ako sa sekol urcity podtatransky vyrobca pri merani mendzuri. Do dnes sa mi smeje do tvare za 1500 EUR.
Zial, nejako to sarapati s prilohou, mozem poslat
pe291sz@gmail.com