...ked ti raz nejaka hra zacne secit a pritom blika kontrolku disku ako zerava (ktora inak neblika), tak to asi nebude o grafickej karte, ze...
to Ti robi konkretna hra na konkretnom mieste, alebo vsetky hry a stale?
ja som Ti napisal, ako by to malo byt. ze zazivas taketo deviacie, moze byt problem konkretnej hry.
kazdopadne, skus ist na to trochu vedecky - zrejme Ti swapuje disk (cez 80 000 page-outov); ked sa Ti to stane, mas este volno vo virtualej pamati? nie? to znamena, ze dosla pamat na karte aj v RAM, preto taha z disku. a to nechces.
a prave preto, ze typci na tych forach riesia, ze server OS pracuje efektivnejsie s hdd aj ramkou, ma to riesenie zaujima.
dobre teda.
tu fintu som robil aj ja, este s 2008 R1, i ked z inych dovodov, ale skusim sa k tomu vyjadrit.
dovod, preco toto niekto zacal riesit, bol fakt, ze (vtedy) Vista, ale najma cela ta jej UI vrstva bola nielen ze nepouzitelna, ale este navyse nekonzervativna, co sa tyka alokacie pamate. cena pamati sice v tej dobe rapidne klesla, no lenze to si akurat vtedy vsetci zacali kupovat laptopy, a tam bolo pamate vzdy pomenej.
potom niekomu napadlo, ze vlastne ked vo Win Server povypinas vsetky Roles a Features, tak dostanes taky "bare minimum" OS, fakt len to nevyhnutne.
podotykam, ze toto nie je o 'vypnuti' Aero rozhrania, problem bol inde.
dnes, v dobe Win 8 je to, zda sa, o tom istom - ludi boli hlava z toho nezmyslu, co na nich vyskoci po spusteni systemu, preto sa opat obracaju na servrovu verziu.
tak ci onak, som presvedceny, ze tymto sposobom ziadne zasadne vylepsenie nedosiahnes. zaroven si nie som isty, ci je na hry v sucasnosti optimalnejsie riesenie, ako zapatchovany Win 7. plus slusny, skalovatelny hardver.
"a prave preto, ze typci na tych forach riesia, ze server OS pracuje efektivnejsie s hdd aj ramkou, ma to riesenie zaujima."
tak na toto rovno zabudni. praca s HDD a RAM je tak integralna cast OS, ze ju maju desktop aj server verzia rovnaku, tam nie je co riesit.
fora som sa precital, vedecke vysvetlenie tohto tvrdenia som nenasiel, a verim, ze ani neexistuje.
inak, pisu tam podobne ako my: "...but you get a nice streamlined OS -- and with an SSD ===> mega fast."
s trochou nadsadzky si viem predstavit, ze win8 pouziva mechanizmus obdobny tomu, co je v Mac OS Mavericks (dynamicka kompresia pamate), co sa moze niekomu javit ako "efektivnejsia praca s RAMkou", to by potom ale muselo byt aj v desktopovej verzii OS. neviem, nepouzivam, v podstate ma to nezaujima.