Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: VENUJTE 2% z daní aj na podporu gitarového fóra. Ďakujeme!!
23. November , 2024, 22:26:14
Strán: [1] 2  Všetko |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Struny cez telo vs. cez kobylku  (Prečítané 4916 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
Branko
inventár podniku
Príspevkov: 13059

Myšlienky tvoria veci!

« kedy: 03. November , 2013, 17:01:12 »

Kedysi davno som si na Ibaneze (pamatnici vedia) nechal vymontovat FloydRose a dal som si tam pevnu kobylku. Kedze sa mi nechcelo upchavat kusom dreva zadnu cast gitary a riesit struny cez telo, tak som sa rozhodol, ze dam struny cez kobylku. Da sa taka kobylka bezne kupit, ale treba dat pozor na rozmery.

Musim uznat, ze prave ta Ibaneza je moja prva gitara, kde struny mam takto natiahnute a som velice spokojny, hlavne mam pocit, ze ta struna nie je tak "zlomena", vela sustainu zarucene a hlavne ta gitara ma silnejsi atak. Je to zaujimave, ale po roznych zahranicnych forach som sa docital nie vela pozitiv na struny nie cez kobylku ako napr. tu:
String-through-body sounds better, more sustain, fatter tone, better string tension etc. but if you have vintage body, drilling holes will lower its value, and there is a change that you will not get properly aligned string holes

Zaujimave je, ze takto som si asi tri dni dozadu spravil aj Carvin, ktora mala pevnu kobylku, ale struny cez telo. Dovodom na vymenu kobylky bolo to, ze struny tam mali dost velky uhol "lomu" a casto mi praskali struny. Mam tam aj dokonca stringsaver kamene, atd... ale nepomaha. A zas posuvat kamen dopredu... nebudu ladit oktavy.

Bal som sa to spravit, lebo ako som cital po forach som myslel, ze to bude horsie ako teraz a povedal som si, ze jebat na prasknute struny... ale nedalo mi a drbol som tam kobylku, cez ktoru struny idu. Naozaj opat - velke prekvapenie. Gitara nejak zacala hrat, ziadne vlky (sice ani predtym tam neboli), ale ten sustain... ten je daleko lepsi a skutocne mam pocit, ze na clean zvukoch to hra nejak tucnejsie, silnejsie pnutie, resp. tah strun, doslova opaky, co citam po forach.

Zaujima ma, aky nazor mate vy na takyto sposob, pripadne dajte vlastne skusenosti.

« Posledná zmena: 03. November , 2013, 17:02:45 od Branko » Zaznamenané

brko
miestny štamgast
Príspevkov: 1948

« Odpoveď #1 kedy: 03. November , 2013, 17:10:28 »

nemoze to byt aj tym ze kobyly predtym boli vyrobene z hovna a tie co si nove pokupil
tak uz kvalitka?
lebo presne to som pocitil na jednej mojej gitke ked som vymenil standard kobylu za fajnejsi gotoh
« Posledná zmena: 03. November , 2013, 17:11:15 od brko » Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #2 kedy: 03. November , 2013, 17:16:16 »

podobny princip sa da vypozorovat na Les Pauloch. ked sa meni vyska strunniku voci kobyle, tak sa meni aj uhol zalomenia struny na kamenoch. cim mensi uhol, tym vyssi sustain, ale attack prave naopak, trochu znekonkretnie. vacsi uhol - menej susatainu, konkretnejsi attack, aspon podla mojich pozorovani.
Zaznamenané
Branko
inventár podniku

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #3 kedy: 03. November , 2013, 17:17:51 »

nemoze to byt aj tym ze kobyly predtym boli vyrobene z hovna a tie co si nove pokupil
tak uz kvalitka?
lebo presne to som pocitil na jednej mojej gitke ked som vymenil standard kobylu za fajnejsi gotoh
Neviem, lebo obe kobylky, co mam su uplne lacnaky po 10€, ale citit, ze su z robusnej ocele.
Zaznamenané

Branko
inventár podniku

Myšlienky tvoria veci!

« Odpoveď #4 kedy: 03. November , 2013, 17:18:42 »

podobny princip sa da vypozorovat na Les Pauloch. ked sa meni vyska strunniku voci kobyle, tak sa meni aj uhol zalomenia struny na kamenoch. cim mensi uhol, tym vyssi sustain, ale attack prave naopak, trochu znekonkretnie. vacsi uhol - menej susatainu, konkretnejsi attack, aspon podla mojich pozorovani.
Hmmm... to si musim vyskusat na LPcku, ci postrehnem nejake zmeny.
Zaznamenané

kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #5 kedy: 03. November , 2013, 17:30:06 »

hmmm ten sustajn..
Zaznamenané

proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #6 kedy: 03. November , 2013, 18:26:12 »

V podstate hej, cim mensi uhol, tak aj ton je trosku taky otvorenejsi, cim je strunnik viac dolu, tak zvuk viac ostrejsi, prieraznejsi. Sustain je ale z mojich skusenosti lepsi, ked je uhol vacsi do isteho bodu. Osobne mam vzdy strunnik nie uplne nadoraz dolu, ale trosku vyssie, kde je uhol strun o chlp vacsi ako je za nulakom na hlave. Struny by sa nemali dotykat zadnej strany mostika. Je to velmi individualne aj podla gitary, kedze uhly krku sa velmi menili v roznych obdobiach a zalezi, ci tam je ABR alebo Nashville mostik. Pokial sirsi Nashville, tak strunnik ani moc dolu dat nemozes konieckoncov.
« Posledná zmena: 03. November , 2013, 18:27:46 od proghoper » Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
Bhlokvva
stály hosť
Príspevkov: 1032

« Odpoveď #7 kedy: 04. November , 2013, 05:25:59 »

Cez telo vs. cez kobylu je podla mna jedno, resp. velmi individualne, lebo na to vplyva vela veci. Kvalita kobyly, spominane uhly, bod uchytenia vzadu, struny... Nevidim dovod, aby struny chytene iba na kobyle mali horsi sustain.
Zaznamenané

Aky je rozdiel medzi vranou?
mirostrat
stály hosť
Príspevkov: 1118

zlomená Jolana Iris

« Odpoveď #8 kedy: 04. November , 2013, 06:06:34 »

podla mna sa sustain dosť démonizuje , lebo keď  si priložím ucho ku gitke tak aj lacáky majú dosť dlhý sustain ,  a čím dlhší sustain tým menšia variabilita hry pravačkou , ja si sustain predstavujem skor tak virtuálne balisticky , ako balistickú strelu , z gulometu letí smrtelne , teda účinne  strela  cca 4 kilometre , z pištole cca 800 metrov , a čo je lepšie ? no gulemet na to a pištol na to , no a nejakému gitaristovy može liezť  najsustainovitejšia gitara na nervy a pre iného je to gro  Je to frajer
Zaznamenané

http://bandzone.cz/lustifon      chcem hlučný lampák čo sa mi na kolo stane do košíka
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #9 kedy: 04. November , 2013, 12:32:34 »

sustain ako sustain. brnknes do hrubej prazdnej struny, mozes sa ist vysrat a stale bude zniet, aj na Jolane. ale solujes vo vyssich polohach, vytahujes tenke struny a tam sa zrazu ukaze, ktora gitara chcipa a ktora zneje. a tych chcipajucejsich sa teda najde dost aj medzi znackovymi - o tomto je sustain. zase ked niekto rube kila a nejake teple vytahovanie tenkych strun ho nezaujima, tak debata o sustaine postrada zmysel.
Zaznamenané
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #10 kedy: 04. November , 2013, 13:36:39 »

inak tiez suhlas ze sustain je trosku precenovany..

napriklad take telkace ho maju kategoricky vzdy uplne ale uuuuuuplne napicu a su prave na opacnej strane medzi skor takymi tymi attackom rychlejsimi rezonantnymi agresivnejsie znejucimi nastrojmi vyslovene stekave.. pritom velakrat sa mi ich zvuk paci viac nez na gitare s kilometrovym sustainom ale bez ok zvuku..
Zaznamenané

proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #11 kedy: 04. November , 2013, 13:47:28 »

inak tiez suhlas ze sustain je trosku precenovany..

napriklad take telkace ho maju kategoricky vzdy uplne ale uuuuuuplne napicu

Tak si potom asi este nehral na dobrom Tele. Vacsinou maju prave lepsi sustain ako Straty a aj z nich obcas nejaky prekvapi.
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
Bhlokvva
stály hosť
Príspevkov: 1032

« Odpoveď #12 kedy: 04. November , 2013, 13:48:08 »

sustain ako sustain. brnknes do hrubej prazdnej struny, mozes sa ist vysrat a stale bude zniet, aj na Jolane. ale solujes vo vyssich polohach, vytahujes tenke struny a tam sa zrazu ukaze, ktora gitara chcipa a ktora zneje.

Ano, presne toto. To su miesta, kde je to najhaklivesie a najpocutelnejsie, ale tam do hry vstupuju okrem kobyly este viac take parametre, ako je drevo samotne, spravne zakrivenie krku, rovnost prazcov... Ked sa na to clovek pozrie z takehoto uhla, tak kvalitna kobyla bez ohladu na to, ci ma struny chytene na sebe alebo pokracuju do tela, sa na sustaine podiela asi najmenej.
Zaznamenané

Aky je rozdiel medzi vranou?
rastis
adminištrant
miestny štamgast

« Odpoveď #13 kedy: 04. November , 2013, 13:48:34 »

...
napriklad take telkace ho maju kategoricky vzdy uplne ale uuuuuuplne napicu ....

clovece a to mas odkial ? masivne kamene, velka plocha kobyly na tele, struny cez telo, hrube telo, vela materialu, minumum frezovania - ja som zazil X telekastrov, co tahali pomaly jak lespauly alebo aj lepsie.
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #14 kedy: 04. November , 2013, 13:49:02 »

ja som zazil X telekastrov, co tahali pomaly jak lespauly alebo aj lepsie.

presne
Zaznamenané

Strán: [1] 2  Všetko |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.071 sekund, 23 otázok.