Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Zaregistroval si sa, ale ten prekliaty mail nechodí a stále nechodí?

Skontroluj si SPAM.

(fakt, robíme, čo sa dá, ale gmail.com si nedá povedať)
22. November , 2024, 15:57:35
Strán: 1 [2] 3 4 5 |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: Aky Gibson Les Paul?  (Prečítané 18138 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
Juraj_T
pravidelný návštevník
Príspevkov: 623

« Odpoveď #15 kedy: 30. Marec , 2015, 17:31:21 »

mam doma les paul custom z konca 70tych aj novy custom shop standard. Ak by som si mal vybrat jednu gitaru pre hard rock / heavy metal, vzal by som si ten custom. Ma pohodlnejsi, tensi krk, tie prazce sice su nizke, ale podla mna sa na to hra velmi pohodlne. Aj na tie povodne snimace sa da v pohode pohrat metal na velkom skresleni. Oproti standartu ma ostrejsi ton, rychlejsi attack. Akurat je fest tazky. Ak si aktivny hrac a nie zberatel, kup si omlateny custom, daj si vymenit prazce mechaniky a mas super gitaru na cely zivot za relativne malo penazi
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*
Príspevkov: 4299

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #16 kedy: 30. Marec , 2015, 17:37:56 »

tie prazce sice su nizke, ale podla mna sa na to hra velmi pohodlne.

Pozor, to su uplne ine prazce ako tie fretless wonder, co sa davali od 50tych rokov do 75 na LP a SG Customy, tiez ES355 a lubovky. Tie co mas Ty su sice nizke, ale su oblejsie a podstatne sirsie.
Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
glamrocker
pravidelný návštevník
Príspevkov: 695

« Odpoveď #17 kedy: 30. Marec , 2015, 18:01:56 »

Aha, tak preto ich tradicne davali aj na jazzove lubovky, lebo na nich sa bezne hraju pomale drevorubacske tahave bluesove bendy ze. Bavím sa skvele

Nizka vyska strun a pohodlna hra s lahkym dotykom, presne na to boli urcene.

ale ano ked si prestal gitary sledovat asi tak v roku 75 tak jazzove lubovky su uplne etalon "rychlych" hmatnikov  Bavím sa skvele
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #18 kedy: 30. Marec , 2015, 18:15:14 »

ale ano ked si prestal gitary sledovat asi tak v roku 75 tak jazzove lubovky su uplne etalon "rychlych" hmatnikov  Bavím sa skvele

No vidis, napriek tomu taki jazzmani na nich zahraju na cistom zvuku a 13 strunach ovela rychlejsie a cistejsie ako Ty na hokejkach s gaynom. Bavím sa skvele Ja som čert..
« Posledná zmena: 30. Marec , 2015, 18:15:38 od proghopik » Zaznamenané

kkoti môžu robiť technicky dobru hudbu ale nie pocitovo alebo nie su kok*ti lebo umenie ide cez pocity. Jedine ked môže kkt robit dobru hudbu je ked jukeboxuje teda hra do botky nacvičené cudzie veci
glamrocker
pravidelný návštevník

« Odpoveď #19 kedy: 30. Marec , 2015, 18:24:12 »

No vidis, napriek tomu taki jazzmani na nich zahraju na cistom zvuku a 13 strunach ovela rychlejsie a cistejsie ako Ty na hokejkach s gaynom. Bavím sa skvele Ja som čert..

vrchol modernej gitary je hokejkova hlava Bavím sa skvele mna uz vobec nic neprekvapuje Bavím sa skvele
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #20 kedy: 30. Marec , 2015, 18:29:12 »

vrchol modernej gitary je hokejkova hlava Bavím sa skvele mna uz vobec nic neprekvapuje Bavím sa skvele

Mna neprekvapuju zas Tvoje vecne prispevky s vysokou informacnou hodnotou, z ktorych sa dotycny vela dozvie. facepalm Je mi do plaču
Zaznamenané

glamrocker
pravidelný návštevník

« Odpoveď #21 kedy: 30. Marec , 2015, 19:04:03 »

Mna neprekvapuju zas Tvoje vecne prispevky s vysokou informacnou hodnotou, z ktorych sa dotycny vela dozvie. facepalm Je mi do plaču

ked mas pocit ze tie tvoje teoreticke progibsonlobby blaboly o nizkych prazcoch maju informacnu hodnotu tak ti gratulujem Bavím sa skvele
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #22 kedy: 30. Marec , 2015, 19:56:51 »

ked mas pocit ze tie tvoje teoreticke progibsonlobby blaboly o nizkych prazcoch maju informacnu hodnotu tak ti gratulujem Bavím sa skvele

Zas vecny argument... Nechajte ma vydýchať

Inak byvaly zamestnanec Gibsonu a dolu mas dobovy letak:

well yes there is a style that suits fretless wonder frets-jazz, speedy runs with a light touch, and comping (for which they were designed, and probably for use with 11's or even 13's-just like the music Les Paul plays

Back in "the day", Gibson and other major guitar makers were trying to please jazz players, who didn't bend much but did a lot of fancy chording and wanted low action and low frets, hence the "Fretless wonder". It seems odd given that blues and rock and roll were exploding all around them , and wild string bending was soon to be the norm.

* Gibson-Catalog-Custom-1958.jpg (96.75 KB, 600x717 - prehliadnuté 373 krát.)
Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #23 kedy: 30. Marec , 2015, 21:03:32 »

je mi jasne, ako to kedysi Gibson prezentoval - mame nizucke prazce, nedrnci nam to, sme sikovni a mozu na to hrat najvacsi virtuozi - 50-te roky :)

dnes su virtuozni gitarsisti trochu inde a za tie roky sa zistilo, ze na taketo rychle hranie je najidealnejsie, ked sa netapka prstami rovno po hmatniku - cize prazce skorej vyssie, pripadne scaloped hmatnik, kde prstami sa o neho ozaj packat nebude a nema co "brzdit".

beztak je to vsetko len o zvyku, zvysok su jalove teorie  Ja som čert..
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #24 kedy: 30. Marec , 2015, 21:14:03 »

je mi jasne, ako to kedysi Gibson prezentoval - mame nizucke prazce, nedrnci nam to, sme sikovni a mozu na to hrat najvacsi virtuozi - 50-te roky :)

Ano aj nie. :) Nezabudaj, ze na gitarach s tymito prazcami hrali aj virtuozi ala Laughlin, Di Meola, Holdsworth a kvanta inych jazzrockovych honicov, ktori uz hrali ozaj slusne rychlo a specialne velmi casto radi hrali na Customoch (nahoda?). Preprazcovanie vtedy moc bezne u novych gitar nebolo. Rockeri a bluesmani samozrejme mali mnohi radsej ine prazce a na tychto hrali skor ako z nudze cnost, kedze ine dlho nebolo. Gibson na ich picovania dlho sral, kedze mal nejako dlho divne zauzivane, ze LP Custom je predovsetkym jazzova gitara (zvyk este z 50tych rokov).

Nic ine som tym nechcel povedat, len to, ze spomedzi nielen (starsich) Gibsonov ide o prazce, ktore su urcene predovsetkym na lahku, presnu a aj rychlu hru a menej na divoke bendovanie. Porovnavat to s modernymi giatrami inych znaciek je uplna somarina, kedze vieme, aky je nadpis temy, pravda.  :)

beztak je to vsetko len o zvyku, zvysok su jalove teorie  Ja som čert..

Jo.  :)
« Posledná zmena: 30. Marec , 2015, 21:19:55 od proghopik » Zaznamenané

RobG
inventár podniku
Príspevkov: 3484

« Odpoveď #25 kedy: 30. Marec , 2015, 22:55:24 »

Pridam aj ja svoje skusenosti. Aktivne hram x rokov a taky ten svoj idol som nasiel v 1989 custome. Je to variabilna gitara z top materialov, prijemnym krkom a hrubsimi prazcami. Vymenil som nulty prazec za kost, kedze pouzivam 10-52 v standardnom ladeni. Progi aj Rasto Ti radia dobre. Mne velmi sedel aj 77-79 custom, ale zo srarin asi najviac zaciatok 70 rokov. S tymi nizkymi prazcami som vsak mal problem, bending sa na tom moc nedal hrat. Dal som ju preprazcovat a narovinu poviem, ze sa tam nieco stratili, zmenou prazcov ma ta gitara prestala bavit. Dnes sa z nej tesi Michal Pavlicek, jemu to vyhovuje, cize vsetko je to velmi subjektivne. Mal som teraz Custom Shop 57, poviem narovinu, polenu, tucny krk a zvuk ako Standard z 90 rokov. Hral som na 59 custom, nejaka limited edition za 7500 eur a chalan tsm dal Bonamassa snimace, tak z toho som bol v pecku, hralo to nenormalne. Za tri litre by som si kupil pouzivany custom z rokov 87-95 a zahral by som si na nom predtym. Zostane Ti este aj
Zaznamenané
Pekar
nováčik
*
Príspevkov: 14

« Odpoveď #26 kedy: 31. Marec , 2015, 11:52:34 »

Sa to rozbehlo, nehadajte sa kvoli mne. :)

Chapem vas, ze musim co najviac poskusat a ze podla toho sa potom rozhodnut.Problem mam v tom, ze sa to neda na jednom mieste,cize ozaj potom asi jedine skocit do toho Guitarpointu ako mi radil proghopik.

Cize pochopil som spravne, ze ked Custom, tak je lepsi zo zaciatku 70tych rokov ako neskor az na tie prazce? S preprazcovanim nemam osobne ziadny problem - akurat ma zarazilo, ze to moze az tak ovplyvnit pocit z nastroja.

A ked custom shop, tak tam by ste mi neradili pripadne 1957 Custom?

Viem,ze som otravny, :) ale chcem to mat jasne, kym daco budem podnikat a som prekvapeny, kolko ludi sa tu vyzna.
« Posledná zmena: 31. Marec , 2015, 11:53:30 od Pekar » Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #27 kedy: 31. Marec , 2015, 12:10:53 »

Sa to rozbehlo, nehadajte sa kvoli mne. :)

Z toho si nic nerob, tu sa trolluje v rozmeroch inde nevidanych. Bavím sa skvele

Chapem vas, ze musim co najviac poskusat a ze podla toho sa potom rozhodnut.Problem mam v tom, ze sa to neda na jednom mieste,cize ozaj potom asi jedine skocit do toho Guitarpointu ako mi radil proghopik.

Tak. Tam realne najdes najviac vselicoho najma stareho pokope a mozes tam skusat aj pol dna.

Cize pochopil som spravne, ze ked Custom, tak je lepsi zo zaciatku 70tych rokov ako neskor az na tie prazce? S preprazcovanim nemam osobne ziadny problem - akurat ma zarazilo, ze to moze az tak ovplyvnit pocit z nastroja.

"Lepsi" je pocitovo velmi subjektivne. Objektivne su ale lepsie v tom, ze su v priemere lahsie, viac rezonuju cize maju zivsi farebnejsi zvuk, maju lepsiu elektroniku, lepsi spoj krku a celkovo posobia velmi podobne starsim. Cize asi su v priemere lepsie ako trebars rocniky 75-83 cca. :)
80te roky az tak nepoznam, ale tam boli postupne snahy o co najvyssiu kvalitu, takze tiez by som ich nezavrhol, hoci maju iste "nedostatky" ako kratky spoj krku alebo diery na odlahcenie. Najma druha polka 80tych je z mojich aj inych skusenosti velmi fajn.

A ked custom shop, tak tam by ste mi neradili pripadne 1957 Custom?

Tie su super a mam ich (nielen ja) velmi rad (napis Robertovi). Len nezabudaj, ze su to celomahagonove tela, maju pomerne specificky zvuk tiez, dost nizsich stredov a basov, pritom ale su stale citatelne a vedia byt agresivne (ebenovy hmatnik robi svoje). Maju pomerne hrube krky, konstrukcne su super. Fantasticke a pomerne originalne Les Pauly.

Viem,ze som otravny, :) ale chcem to mat jasne, kym daco budem podnikat a som prekvapeny, kolko ludi sa tu vyzna.

To je uplne ok, len teraz z toho budes mat realne este vacsi zmatok. Bavím sa skvele V skratke, ak chces hrat to co si pisal, stale mi najlepsie vychadzaju tie roky 70-74/75. Ak chces hrat k tomu aj viac bluesu a bluesrocku na styl 60tych rokov s masivnym maksim tlstym zvukom, v klude sa orientuj aj na Custom Shopy (57 Goldtop alebo 58 Standard), tam Ti specialne odporucam rocniky 2013 a 2014, su asi naj. 57 Custom RI model sa robil len do roku 2011/2012. Kazdemu sedi cosi ine, mnohi bluesovi puritani Les Pauly zo 70tych rokov dost zavrhuju, jecdnak kvoli mnohym vyraznym konstrukcnym zmenam a aj kvoli citelne agresivnejsiemu, prieraznejsiemu zvuku.

A teraz sa vyznaj. Bavím sa skvele Na zdravie!
« Posledná zmena: 31. Marec , 2015, 12:18:46 od proghopik » Zaznamenané

rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312

« Odpoveď #28 kedy: 31. Marec , 2015, 13:15:56 »

Pekar - vobec si nerob komplikacie. cakaj hlavne na vyhodnu ponuku. ci to bude hentaky alebo tamtaky Les Paul neries. pokial kupis rozumny model, vzdy ho aj rozumne predas. ak nemas vlastne skusenosti s roznymi Gibson erami, tak to neries. kup co sa oplati, ak nesadne, posles dalej a kupis ine. to je vyhoda znamej popularnej kvalitnej znacky a starsieho kusu - mozes nazbierat kopec skusenosti a v zasade nijak moc neriskujes. jedine co hrozi, je zavislost na striedani gitar, to sa Ti potom lahko moze stat, ze presedis viacej na ebay, ako v skusobni  Ja som čert..
Zaznamenané
proghopik
VIP
inventár podniku
*

PATRÍM DO PIVNICE!

« Odpoveď #29 kedy: 31. Marec , 2015, 13:18:31 »

Aj to je veru moznost. Taka zavislost ma inak tiez svoje caro. :)

Hlavne veru aj tak neverim, ze aj ked si kupi nieco, tak tym aj rovno skonci. Cloveka to aj tak pokusa, ze chcem potom hento skusit, tamto a uz je v tom. Bavím sa skvele
Zaznamenané

Strán: 1 [2] 3 4 5 |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.1 sekund, 23 otázok.