Preskočiť na obsah fóra

Novinky:

Vynovený portál, aktualizované fórum

Hlavné menu

Ako publikovať a predať covery a vlastne piesne?

Started by METALHAMMER, 24. Január , 2016, 19:08:47

METALHAMMER

Ahojte.. prehladal som tu par tem ale ziadna sa nevenuje coverom.

Mam akusticke duo www.downtownduo.sk a pytaju od nas ludia stale CD. Mame aj vlastne piesne a instrumentalky ale specializujeme sa na covery. Chceli by sme na CD dat aj covery napr. Chris Isaac - Wicked Game a podobne.

Chceli by sme k tomu nahrat video a dat ho na youtube, a FB.
Chceli bysme dalej to cd po koncerte darovat alebo aj predat ludom.
Chcel by som dat na stranku pesnicky bud zadarmo na stiahnutie alebo nech nam nechaju ludia akykolvek prispevok.

Moje otazky.
1. Uz sa tu riesilo co s ochranou tych vlastnych pesniciek. Ale chcem vediet ci sa daco zmenilo?
2. Ked upneme covery na FB alebo youtube, da sa to neako oznacit ze to nie je nase a majitel prav si to najde a moze on na tom zarabat..alebo potrebujem neake povolenia?
3. mozeme na tom zarabat aj my alebo je to pri covery vylucene (skldatel nie sme ale interpret ano)
4 mozeme taketo cd predat?
5. mozeme nechat niekoho nech si zadarmo stiahne takuto pesnicku?

je toho na youtube dnes vela ze ludia robia covery a potom ich aj predavaju na itunes alebo vydaju cd ako naprilad pomplamoose alebo boyce avenue ...ako to robia tieto velke youtube kanaly?

Dakujem za konkretne odpovede.

rastis

to je o dohode s majitelom autorskych prav, ze ako s jeho dielom mozte narabat, nie je univerzalne pravidlo.

na YT sa Ti kludne moze stat, ze Ti cover zmazu.

METALHAMMER

mno v amerike mas na to sluzby ako https://loudr.fm/

napises ake pesnicky chces kolko kusov chces cd alebo download a podobne a zaplatis za to
ale je to len pre USA.. je neaka alternativa toho v EU alebo je neaka agentura ktora tieto poplatky vybera?

proste aby som to nahral a predal potrebujem mechanical license
ked chcem dat video na YT tak potrebujem sync license

ale kde to ziskat?

kaolko

to sa vam akoze oplati cvicit covery.. nahravat ich a este aj si platit za to aby ste ich mohli vydat na vlastnom cedecku ktore vlastne ani nebudete predavat?  ;D a ja som si myslel, ze muzika je stratova zalezitost, ale vidim ze je viac ovela vacsich dobrodruhov nez ja..  vsak im povedzte ze tie veci si mozu vypocut na autorskych nahravkach a je to.. ci pod pojmom ludia rozumieme kamosi a frajerky a tak? lebo oni obcas povedia kadeco aby pochvalili. chapes..  ;D

kaolko

som si prave spomenul.. napis pituovi... ten kedysi pod menom silent duo vydal aj normalne videoklip, cover Love Is on the Way.. este aj na VTV to hravali.. co si pamatam, tak za to vobec nesli sediet, takze to mali zrejme nejak osetrene...

alebo to nikto nespoznal mozno

hyenik

1. nevim co se resilo, ale
2. vzdy by melo byt svoleni autora (nebo managementu treba), ve skutecnosti se na to prdi a tim padem cas od casu jsou covery na YT promazavane
3. autor (OSA) ne, interpret (Intergram) ano.... poplatky plati poradatel koncertu, vy posilate playlisty na prislusna mista (znovu to je teorie, v praxi to funguje casto velmi odlisne :)
4. Ano, ale prilis se nedoporucuje, oficialni poplatky byvaji znacne. Na druhou stranu hypermarkety jsou zamořené covershitem vsemozneho razeni, takze se to zrejme porad nekomu vyplati (tedy mozna i vam ;)
Jinak cover na desce, samozrejme lze (znovu svoleni autora) a potom se vypocitava podle procent z celeho hraciho casu, nakladu CD atd poplatek OSE, ze ktereho pak nejaka (minimalni) cast urcite dorazi k autorovi (muhehe)
5. vasi pisnicku urcite, u cizi je to formalne kradez ;) ....a znovu realita je mnohem nespoutanejsi, klasicky pripad kdy technologie predbehly moralku a vsihcni "krademe" o106 a vselijak si to alibisticky obhajujeme.

PS: to info je o ČR, ale predpokladam ze SK je to velmi podobne

METALHAMMER

My hravame po hoteloch a na firemnych akciach. Nie su to znamy prave ale vacsinou hotelovy hostia ktory to od nas pytaju.

co sa tyka tych poplatkov na tych USA sluzbach to nebolo vela

14 dolarov na pesnicku poplatok plus za kazdy kus neake centy

napr za 6 pesniciek na CD z ktoreho vydas 300 ks by si dal asi 200 dolarov co je menej ako dolar na CD

len neviem kde sa tito licencie daju ziskat na slovensku

glamrocker

no vpodstate sa musis riadit autorskym zakonom, to znamena ze na pouzite diela musis mat povolenie(bud autora alebo drzitela autorskych prav). zalezi ci vlastnika autorskych prav niekto zastupuje teda moze to byt napriklad vydavatelstvo, ak nie tak to musis riesit priamo snim.

rastis

Quote from: Stevino179 on 25. Január , 2016, 12:20:33...
ked sa raz na to v jednej relacii pýtali Jula Vyršíka povedal niečo v zmysle že s tým nieje problem pokial to hraju ako original .

he ??

rastis

ze ked sa to hra rovnako, tak sa to moze a ked sa to nehra rovnako, tak sa to nemoze ? kde je hranica rovnaka ?  :whistle:

hyenik

Quote from: rastis on 25. Január , 2016, 13:48:01
ze ked sa to hra rovnako, tak sa to moze a ked sa to nehra rovnako, tak sa to nemoze ? kde je hranica rovnaka ?  :whistle:

Vlastnik autorských práv rozhoduje.
Muze zakazat nejake verze ktere se mu nelibi, dehonestuji original nebo cosi kdesi
(napr. u Hendrixe se to resi hodne,  pamatuju si ze Dodo Dolezal mel slozite jednani aby povolili covery zpivane v cestine)

METALHAMMER

Napisal som aj na sozu a s prekvapenim som zistil ze aj odpovedaju hh

cize oni zastupuju prava zahranicnych skladatelova textarov na slovensku

maju na to tlacivo kde vyplnim ake skladmy chcem a plati sa maximalne 0,44 E bez dph za cele medium

dalej som sa dozvedel ze ak by som to chcel dat na stahovanie na stranke tak musim platit 10 % z ceny ktoru ja utrzim za kazdu takuto skladbu a kazdeho 1/4 roka im o tom musim posielat statistiky a oni mi poslu fakturu potom

tu maju sadzobnik a mna sa tyka cast 8 http://www.soza.sk/index.php?id=124

mysite teda ze keby som to takto spravil uz by som mal vsetko koser a uz iba ten youtube by mi to mohol zmazat?

glamrocker

no ak ma soza uzavretu zmluvu s autormi toho co chces hrat, tak ano

Freedom

Co sa tyka youtube, ak sa Ti pri videu zobrazi  "Zahŕňa obsah chránený autorskými právam", potom mas moznost podat namietku a tam su moznosti:

-Vlastním disk CD/DVD alebo som skladbu zakúpil(-a) online.
-Video nepredávam a nezarábam na ňom žiadne peniaze.
-Vo videu som uviedol informácie o jeho pôvode.
-Toto video je môj pôvodný obsah a vlastním naň všetky práva.
-Na použitie tohto materiálu vlastním licenciu alebo písomné povolenie od riadneho držiteľa práv.
-Spôsob, akým obsah používam, spĺňa zákonné pravidlá čestného používania a poctivého šírenia v súlade s príslušnými autorskými zákonmi.
-Obsah je voľným dielom alebo sa naň nevzťahuje ochrana autorských práv.

ja som to zatial riesil tymto - Vo videu som uviedol informácie o jeho pôvode. a zatial mi nic nezmazali

precitaj si aj toto: https://support.google.com/youtube/answer/3301938?hl=sk
Fender Stratocaster 1996 Mexico
http://www.rkm.sk