Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373
guitarist
|
|
« Odpoveď #30 kedy: 29. Január , 2007, 19:23:10 » |
|
tak aspoň nech sa janci89 snaží zaostriť na tie prvé pražce, nech vidíme, aké sú.
Uz serte na tie fotky . Aby to bolo cele ostre, tak treba nastavit sirsie ohnisko a co najvyssie clonove cislo a fotit zo stativu..... Myslim, ze rad co spravit je uz dost aj bez dalsich fotiek Nekaz nám tu rýchlokurz fotenia hmatníka.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
guitarist
|
|
« Odpoveď #31 kedy: 29. Január , 2007, 19:30:20 » |
|
pokiaľ je luk čo je zrejmé, tak v smere hodinových ručičiek
janci - hmatník klasicky doťahuješ (tj. vyrovnáva sa) tak ako doťahuješ klasický šrób. Vôbec sa toho neboj, vždy kúsok dotiahni, počkaj, zahraj si, uvidíš ako sadne, potom zas a tak ďalej, až kým nebude krk tak, ako chceš. Myslím, že po dotiahnutí (vyrovnaní krku) budú struny drnčať ešte viac, ale hneď potom odmeraj výšku strún nad 12 pražcom a zdvihni ich na kobylke tak, aby boli nad 12 pražcom v takej výške, ako spomínal milosk. A potom napíš, ako to vyzerá.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
janci89
náhodný pocestný
Príspevkov: 88
|
|
« Odpoveď #32 kedy: 29. Január , 2007, 19:35:54 » |
|
no ja neviem skusal som to ale drncali este viac dal som aj vissie struny a nic teraz drncala hlavne prazdna struna lebo uz chytala dost o 1. prazec
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
guitarist
|
|
« Odpoveď #33 kedy: 29. Január , 2007, 19:48:38 » |
|
no ja neviem skusal som to ale drncali este viac dal som aj vissie struny a nic teraz drncala hlavne prazdna struna lebo uz chytala dost o 1. prazec
Ak ti teraz nevadí výška strún a si celkom spokojný, môžeš ešte málinko uvoľniť krk, tak aby bol veľmi mierny luk, presne ako spomínal milosk: ideálne prehnutie je, keď si stlačíš najhrubšiu strunu na prvom a poslednom pražci, a na zhruba 7-9 pražci, sa medzera medzi strunou a pražcom nastaví ca na 2-3 desatiny mm
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
milosk
náhodný pocestný
Príspevkov: 74
|
|
« Odpoveď #34 kedy: 29. Január , 2007, 19:50:14 » |
|
A samozrejme je nutné struny pred tým povoliť.Sory na to som zabudol. Hrozí totiž, že keď sú struny napnuté a vytvárajú veľký protiťah /ca 48-60kg/ odtrhnutie skrutky.Musí totiž okrem tlaku dreva prekonávať práve aj tento ťah.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
BrokenWings
|
|
« Odpoveď #35 kedy: 29. Január , 2007, 20:59:51 » |
|
chalani? mam tiez problem s drncanim.vyskusal som tu metodu(prvy a posledny prazec). na najhrubsej strune je ta priehlbina na 7-9 prazci nieco tesne pod 1 mm a na najtensej(e) sa struna dotyka prazcov(tenke struny vsak nevrndzia).mam licenced floyd rose(blbo sa dvihaju kamene) a struny su dost nizko.hra sa vyborne,no to drncanie mi pri cistom zvuku vadi.hrubka strun je .10 . poradite aj mne,alebo mam volit rovnaky postup ako kolega? je to velky pruser ked sa mi opticky zda,ze krk ide pri hrubsich strunach do velmi,ale velmi mierneho luku a pri tensich(tie vsak nedrncia) je viac-menej rovny(teda bud je uplne rovny,alebo je minimalne dozadu,co vsak nemyslim,no mozne to je)? prosim poradte.vdaka
|
|
« Posledná zmena: 12. Júl , 2007, 18:52:36 od BrokenWings »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
guitarist
|
|
« Odpoveď #36 kedy: 29. Január , 2007, 21:11:35 » |
|
BrokenWings - presne ten istý postup:
1. dotiahni imbusom tiahlo tak, aby sa hmatník dostal do roviny (aj pod najhrubšou strunou), hádam to pôjde 2. zmeraj výšku nad 12 pražcom a zdvihni struny na výšku, ako spomínal milosk - hrubé E na ca 2.4mm, tenké e na ca 1.9 mm 3. ak aj potom to bude málinko drnčať, mierne uvoľni krk - ideálne prehnutie je, keď si stlačíš najhrubšiu strunu na prvom a poslednom pražci, a na zhruba 7-9 pražci, sa medzera medzi strunou a pražcom nastaví ca na 2-3 desatiny mm
Potom napíš, či to pomohlo.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
milosk
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #37 kedy: 30. Január , 2007, 02:39:10 » |
|
je to velky pruser ked sa mi opticky zda,ze krk ide pri hrubsich strunach do velmi,ale velmi mierneho luku a pri tensich(tie vsak nedrncia) je viac-menej rovny(teda bud je uplne rovny,alebo je minimalne dozadu,co vsak nemyslim,no mozne to je)? Práve naopak, niekedy je to dobre. Hrubá struna bude mať vždy väčší rozkmit ako tenká a preto sa dáva vyššie.Toto nastavovanie však ovplyvňuje aj sklon hlavy a ako sú na kobylke zalomené struny/resp. aký veľký uhol majú za kameňom-bežcom/. Čím je uhol na hlave aj kobylke väčší, tým bude struna vytvárať na pohľad menší rozkmit a bude na pocit tvrdšia. Naopak keď bude uhol menší, rozkmit bude väčší struna mľandravá.Bohužiaľ toto je dané akou konštrukciou je daná gitara vyrobená.Buď je hlava lomená, alebo klasický strat-štýl, a potom či je kobylka pevná alebo delená viď gibson či už prechádza cez telo durch v pravom uhle atď. Niekedy je takýto proces nastavovania hotová alchýmia a netreba sa po prvom neúspechu hneď vzdávať. Hold niekedy sa to zvládne za hodinu, inokedy to trvá dlhšie. Hlavne treba trpezlivosť a po maličkých krôčikoch vpred. Niekedy stačí desatinka pri vyrovnávaní a výsledok je výborný.
|
|
« Posledná zmena: 30. Január , 2007, 10:34:28 od Pitu »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
vlado hudec
Hosť
|
|
« Odpoveď #38 kedy: 30. Január , 2007, 16:43:19 » |
|
ja mam jednu taku otazku..cim meriate tie vzdialenosti strun v milimetroch? to beznym pravitkom asi nejde,ci jo?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
styrioci
|
|
« Odpoveď #39 kedy: 30. Január , 2007, 16:47:49 » |
|
ja mam jednu taku otazku..cim meriate tie vzdialenosti strun v milimetroch? to beznym pravitkom asi nejde,ci jo? sublera? machri dokazu aj od oka
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
janci89
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #40 kedy: 01. Február , 2007, 19:06:10 » |
|
este by som sa chcel spytat ako sa meria ta vzdialensonst nad 12. prazcom sublerou. mam odmerat 2.4 iba tu medzeru medzi pracom a strunou ?? (zda sa mi to strasne vela ked to tak nastavim) alebo 2.4 od prazca na koniec sirky struny
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
milosk
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #41 kedy: 01. Február , 2007, 20:11:11 » |
|
Nie nad 12 ale nad 24 pražcom.Meria sa od vrcholu pražca, po spodný okraj hrubej struny.Toto nastavenie je pre gitaristov čo sa vedia oprieť do strún a nechcú aby to drnčalo. Pokiaľ hráš jemnejšie a máš to dobre zrovnané, môžeš ísť aj na 2mm
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
janci89
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #42 kedy: 01. Február , 2007, 20:14:57 » |
|
aha dik lebo pitu tam pisal ze nad 12 prazcom
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
milosk
náhodný pocestný
|
|
« Odpoveď #43 kedy: 01. Február , 2007, 20:17:32 » |
|
Samozrejme šublerou, ja používam presné kovové pravítko s presnosťou na dve desatiny mm, ale to predpokladám asi nevlastníš. Šubleru postavíš na pražec vysúvacou časťou, ktorou sa meria hĺbka dier, pozeráš sa z boku a dvíhaš jemne šubleru až ti lícuje spodok okraja šublery so spodkom struny. Potom si odčítaš hodnotu na šublere a vieš zhruba o koľko treba ešte zdvihnúť alebo spustiť.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Milos1
|
|
« Odpoveď #44 kedy: 01. Február , 2007, 21:20:13 » |
|
Mám rád takéto vedecké témy, človek sa niele veľa dozvie, ale sa to aj dobre číta.
|
|
|
Zaznamenané
|
Gretsch, Gibson, Epiphone, C.F.Martin, Höfner, Boss, TCE, Vox, Fender, Elixir, Dunlop. www.neuszer.sk www.prorock.sk www.on-board.sk
|
|
|
|