acdc100
|
|
« Odpoveď #60 kedy: 25. Február , 2008, 22:30:59 » |
|
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
ydur
Hosť
|
|
« Odpoveď #61 kedy: 25. Február , 2008, 22:52:29 » |
|
Vies to aj zdovodnit?
Proste 50-ročna gitara /pokial nebola vakuovo balena/ može mat vymlatene pražce,zly chod mechanik,škrkajuce potenciometre,špatny prepinač snimačov,nefunkčne doladovače oktav,vymlateny nulty pražec,vymlatene kobylkove kamene,zle pružiny tremola,nefunkčne skrutky nastavenia vyšky kobylky/tremola. Hadam stači. U novej gitary to "nehrozi."
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
ydur
Hosť
|
|
« Odpoveď #62 kedy: 25. Február , 2008, 23:01:51 » |
|
samozrejme. drevo je prirodny material ktory pracuje dlhe roky. aj drevo ktore sa povazuje za suche pracuje. a taka gitara je vymyslena geometricka sustava. je tam viacej roznych drev, su tam kovove suciastky, su tam velikanske pnutia... kym to sadne do najoptimalnejsej polohy, trva to roky. a pracuje to uplne cely zivot.
No ale čo ked to po rokoch nesadne do najoptimalnejšej polohy,resp. nastanu opačne procesy? Ved nikde nie je zaručene,že to bude len v prospech nastroja. Bolo vela pripadov,že sa po X rokoch objavili na nastroji praskliny,vydutiny a všelijake ..tiny. Je to drevo a to pracuje "podla seba",nie ako by sme chceli my.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
Príspevkov: 2312
|
|
« Odpoveď #63 kedy: 25. Február , 2008, 23:13:52 » |
|
Proste 50-ročna gitara /pokial nebola vakuovo balena/ može mat vymlatene pražce,zly chod mechanik,škrkajuce potenciometre,špatny prepinač snimačov,nefunkčne doladovače oktav,vymlateny nulty pražec,vymlatene kobylkove kamene,zle pružiny tremola,nefunkčne skrutky nastavenia vyšky kobylky/tremola. Hadam stači. U novej gitary to "nehrozi."
no a ? bezna gitara je za svoju zivotnost X krat preprazcovana, X krat presnimacovana, X krat cokolvek... takisto ako moze mat bizuteriu nahovno, takisto ju moze mat v 100% stave. toto mam zase potvrdene z praxe - kamos si kupil pred mesiacom 30 rocnu gitaru. vacsina pokazitelnych suciastok aj bola nahovno. za 2 litre si nakupil suciastky nove, zreparovalo sa a ta gitara hra jak 7hlavy drak nie preto, ze si to v duchu prajeme, ale proste je to tak.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
acdc100
|
|
« Odpoveď #64 kedy: 25. Február , 2008, 23:14:50 » |
|
Preto treba hrať. nezaoberať sa s chujovinamy a dostať sa do štádia keď je gitara pracovný nástroj a spoločník a nie fetiš... Staré gitary sú fajn ale aj niektoré nové..všetko má svoje pre a proti..
|
|
« Posledná zmena: 25. Február , 2008, 23:16:08 od acdc100 »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #65 kedy: 25. Február , 2008, 23:20:11 » |
|
No ale čo ked to po rokoch nesadne do najoptimalnejšej polohy,resp. nastanu opačne procesy? Ved nikde nie je zaručene,že to bude len v prospech nastroja. Bolo vela pripadov,že sa po X rokoch objavili na nastroji praskliny,vydutiny a všelijake ..tiny. Je to drevo a to pracuje "podla seba",nie ako by sme chceli my.
tie gitary nie su robene systemom pokus / omyl, aby sme cakali, ake prekvapenia nam pripravia o 30 rokov. skratka ked to pred 30timi rokmi spravili zo seriozneho materialu a spravili to seriozne, tak sa to jednoducho nemoze dostat do stadia "kdejaka vydutinka, puklinka a cojaviem co". ze odkial viem, ako to pred 30timi rokmi spravili ? no mam o tom iba tusaka na zaklade toho, ze som na mnohe taketo 30 rocne nastroje hral a vela krat som ich mal moznost porovnat s "rovnakymi" ale novymi nastrojmi... a ked si k tomu pripocitam aj nazory vypocute zo sirsieho okolia, tak mam jasno. tvoj skepticky nazor o nepredvidatelnosti starnutia a vymlatenych suciastkach je podla toho, ako to vidim ja prudko mensinovy.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
joe
|
|
« Odpoveď #66 kedy: 25. Február , 2008, 23:23:04 » |
|
Gitary nenaberaju rokmi hodnotu,to len ludia su hlupi a platia za ne velke prachy. presne tak..su to kraviny...treba si kupit novu..nemusi to byt u mna ...stare maju zberatelsku hodnotu nie inu...porovnaval som stary fender s novym vintage za par chechtakov a bolo to to iste...je to v prstoch a osobnemu vztahu ku kramom
|
|
« Posledná zmena: 25. Február , 2008, 23:27:21 od joe »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
acdc100
|
|
« Odpoveď #67 kedy: 25. Február , 2008, 23:30:15 » |
|
No vitaj..Kde si bol tak dlho ??
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
ydur
Hosť
|
|
« Odpoveď #68 kedy: 25. Február , 2008, 23:33:15 » |
|
tie gitary nie su robene systemom pokus / omyl, aby sme cakali, ake prekvapenia nam pripravia o 30 rokov. skratka ked to pred 30timi rokmi spravili zo seriozneho materialu a spravili to seriozne, tak sa to jednoducho nemoze dostat do stadia "kdejaka vydutinka, puklinka a cojaviem co". ze odkial viem, ako to pred 30timi rokmi spravili ? no mam o tom iba tusaka na zaklade toho, ze som na mnohe taketo 30 rocne nastroje hral a vela krat som ich mal moznost porovnat s "rovnakymi" ale novymi nastrojmi... a ked si k tomu pripocitam aj nazory vypocute zo sirsieho okolia, tak mam jasno. tvoj skepticky nazor o nepredvidatelnosti starnutia a vymlatenych suciastkach je podla toho, ako to vidim ja prudko mensinovy.
Že je skepticky a prudko menšinovy,mne nevadi.Ja ho nikomu nevnucujem,ja ho len prezentujem. A k tym vymlatenym sučiastkam: nedavno sa tu debatilo o Fender Blackie 57.To bol typicky priklad,ako môže vypadat hardvare po X rokoch. A aka tam bola cena? Keby mi to niekto ponukol za 15 tis.,tak si radšej kupim Mexičana. Na tom by som mal väčši požitok z hrania,ako na tom vraku.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|
ydur
Hosť
|
|
« Odpoveď #70 kedy: 25. Február , 2008, 23:38:39 » |
|
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|
rastis
adminištrant
miestny štamgast
|
|
« Odpoveď #72 kedy: 25. Február , 2008, 23:59:12 » |
|
Že je skepticky a prudko menšinovy,mne nevadi.Ja ho nikomu nevnucujem,ja ho len prezentujem. A k tym vymlatenym sučiastkam: nedavno sa tu debatilo o Fender Blackie 57.To bol typicky priklad,ako môže vypadat hardvare po X rokoch. A aka tam bola cena? Keby mi to niekto ponukol za 15 tis.,tak si radšej kupim Mexičana. Na tom by som mal väčši požitok z hrania,ako na tom vraku.
vsak ale co furt o tych suciastkach... to podsuvas tak, akoby vsetky stare suciastky mali byt nepouzitelne. mozu by nepouzitelne takisto, ako mozu byt v 100% stave. mna nezaujimaju suciastky. ked si budem chciet kupit staru gitaru, tak si bud kupim taku, co ma suciastky v poriadku alebo si ju kupim s tym, ze si suciastky vymenim... toto neni debata o potencialne donicenych suciastkach snad...
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
ydur
Hosť
|
|
« Odpoveď #73 kedy: 26. Február , 2008, 00:03:50 » |
|
tie gitary nie su robene systemom pokus / omyl, aby sme cakali, ake prekvapenia nam pripravia o 30 rokov. skratka ked to pred 30timi rokmi spravili zo seriozneho materialu a spravili to seriozne, tak sa to jednoducho nemoze dostat do stadia "kdejaka vydutinka, puklinka a cojaviem co".
Tak prečo sa na "slávnom" Claptonovom Gibson SG /to psychedelicky pomalovane z obdobia Cream/, objavila v 90-tych rokoch "vážna prasklina na tele" ? / info prevzate z literatury/. V tom obdobi bol vlastnikom gitary Todd Rundgren.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|
|