cubo
|
|
« Odpoveď #45 kedy: 05. Február , 2009, 18:25:32 » |
|
Podla mna rovnako ako na sebe musi makat samouk na sebe musi makat aj skoleny. len s tym rozdielom ze ucitel mu moze pomoct jednotlive veci robit rychlejsie.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Branko
|
|
« Odpoveď #46 kedy: 05. Február , 2009, 18:41:44 » |
|
Podla mna rovnako ako na sebe musi makat samouk na sebe musi makat aj skoleny. len s tym rozdielom ze ucitel mu moze pomoct jednotlive veci robit rychlejsie. Uplne suhlasim.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
lednicky1
|
|
« Odpoveď #47 kedy: 05. Február , 2009, 18:54:28 » |
|
Podla mna rovnako ako na sebe musi makat samouk na sebe musi makat aj skoleny. len s tym rozdielom ze ucitel mu moze pomoct jednotlive veci robit rychlejsie. toto si tiez myslim, ze mi to trva dlhsie ako kedby som s ucitelom studoval. tak to mam pri klaviri, dlhsie mi trva dokym precitam novy text sam ako s ucitelkou.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
johnzo
|
|
« Odpoveď #48 kedy: 05. Február , 2009, 20:31:28 » |
|
bol som na dvoch-troch hodinách u Pitu-a, ukázal mi čo a ako a hneď to šlo trošku lepšie teraz som začal chodiť Vadimovi a zisťujem, koľko chýb som urobil a koľko času som stratil... učiteľ je dosť potrebný. tak ako som hral doteraz za dva roky som mohol hrať za mesiac-dva, keby som chodil k niekomu a nie len doma sedel na prdeli a kukal na guitar pro. ale aj tak, mal som hrať na triangli. som netalentovaný s dobrým učiteľom, žiadna sláva...
|
|
|
Zaznamenané
|
keby som mal hrat na gitare, nemal by som cas tak pekne Vam sem vypisovat gitara bez paky neni ani gitara ale plavacie prkno [/quot
|
|
|
endy
pravidelný návštevník
Príspevkov: 386
Melisko usko
|
|
« Odpoveď #49 kedy: 05. Február , 2009, 20:33:56 » |
|
bol som na dvoch-troch hodinách u Pitu-a, ukázal mi čo a ako a hneď to šlo trošku lepšie teraz som začal chodiť Vadimovi a zisťujem, koľko chýb som urobil a koľko času som stratil... učiteľ je dosť potrebný. tak ako som hral doteraz za dva roky som mohol hrať za mesiac-dva, keby som chodil k niekomu a nie len doma sedel na prdeli a kukal na guitar pro. ale aj tak, mal som hrať na triangli. som netalentovaný s dobrým učiteľom, žiadna sláva... hlavu hore, talent ma vela tvari
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Branko
|
|
« Odpoveď #50 kedy: 05. Február , 2009, 20:35:40 » |
|
tak ako som hral doteraz za dva roky som mohol hrať za mesiac-dva, keby som chodil k niekomu a nie len doma sedel na prdeli a kukal na guitar pro. Prave tu je ta individualita, co som pisal vo svojich prispevkoch. Napr. ja som NIKDY nepouzil GP. Dokonca to ani nemam v PC. Ak uz ma nejake solo presvedci, aby som sa ho naucil, tak vsetko uchom. A na tie detaily aj tak casom pridem. Tym som samozrejme nechcel nikoho urazit, ani nic podobne. Aj GP ma svoje vyhody, ktore su samozrejme dobre pri uceni sa na gitare.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Kimlo
|
|
« Odpoveď #51 kedy: 05. Február , 2009, 20:37:09 » |
|
Prave tu je ta individualita, co som pisal vo svojich prispevkoch. Napr. ja som NIKDY nepouzil GP. Dokonca to ani nemam v PC. Ak uz ma nejake solo presvedci, aby som sa ho naucil, tak vsetko uchom. A na tie detaily aj tak casom pridem. Tym som samozrejme nechcel nikoho urazit, ani nic podobne. Aj GP ma svoje vyhody, ktore su samozrejme dobre pri uceni sa na gitare. s GP sic eneprecvicis sluch, no rychlejsie sa to naucis zahrat ja som podla sluchu stiahol dost malo veci... vsetko robim cez taby... chyba mi trpezlivost
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
styrioci
|
|
« Odpoveď #52 kedy: 05. Február , 2009, 20:48:57 » |
|
ja som podla sluchu stiahol dost malo veci... vsetko robim cez taby... chyba mi trpezlivost ja beriem taby uz iba ako vodiacu palicku, na vela sa neda spolahnut. resp taby by trebalo brat iba ako taky ukazovac smeru, ze tadialto chod a cestu si uz musis prejst sam. co tym chcem povedat, ze neucit sa do bodky podla tabu, ale pocuvat aj skladbu a vysledny efekt dotiahnut podla pocutia, pripadne dat tomu trosku vlastnej tvare
|
|
« Posledná zmena: 05. Február , 2009, 21:17:06 od styrioci »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Kimlo
|
|
« Odpoveď #53 kedy: 05. Február , 2009, 20:52:29 » |
|
ja beriem taby uz iba ako vodiacu palicku, ne vela sa neda spolahnut. resp taby trebalo brat iba ako taky ukazovac smeru, ze tadialto chod a cestu si uz musis prejst sam.
co tym chcem povedat, ze neucit sa do bodky podla tabu, ale pocuvat aj skladbu a vysledny efekt dotiahnut podla pocutia, pripadne dat tomu trosku vlastnej tvare
aby ste ma spravne pochopili... tie taby pozeram prave preto, co si napisal... nie ucit sa ich do bodky.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Pitu
adminištrant
inventár podniku
Príspevkov: 6373
guitarist
|
|
« Odpoveď #54 kedy: 06. Február , 2009, 02:41:27 » |
|
Dolezite pre tuto temu je vyjasnit si pojmy samouk a nesamouk.
Pre mna NEsamouk je: -Clovek ,ktory ma ucitela a je nim ovplyvneny, ci uz priamo al. nepriamo a hra len to, co mu dal, naucil jeho ucitel. -Clovek, ktory ma skolu a hra len to, co ho skola naucila, dala. -Clovek, ktoreho niekto vedie - v skratke. Ako nevyhodu vidim predovsetkym to ovplyvnenie, resp. nic zo seba. Vidim to napr. na ucenych bubenikoch, klaviristoch, gitaristoch, ...
Pre mna samouk moze byt: -Clovek, ktory chyti gitaru do ruk a bez vseliakej pomoci ide na gitaru sam. -Clovek, ktory ma x skol, je jedno, ci taby, video, backingtracky, maka na sebe, uci sa teoriu, chce tomu porozumiet, ... -Clovek, ktory stahuje bezhlavo sola a na nich stavia svoje vlastne. -Clovek, ktory... - dopln vsetko mozne okrem "ma ucitela, skolu".
No tak teraz si tie pojmy trochu domotal. Už z názvu je jasné, že samouk je človek, čo sa učí sám a nesamouka učí niekto iný. Ale viem, čo myslíš, len si to nesprávne pomenoval. Ja som tiež nesamouk v tom čase, kedy som chodil k nejakým učiteľom a bral od nich informácie. Ale popritom som samoukom celý život, lebo sa furt učím nové veci, nové postupy, vymýšľam a objavujem sám.. Ide o to, že teraz berieme pojmy samouk a nesamouk v začiatkoch, kedy človek chytá základy a potrebné technické znalosti na ďalší vývoj. Mal som učiteľa po prvotnom ročnom samostatnom učení sa na gitare, ktorý ma technicky viedol úplne zle aj keď muzikálne výborne. Tak som po 4 rokoch strávil zas ďalší rok samostatným naprávaním si techniky ľavej ruky. Zas od ďalších krátkodobejších učiteľov som si už potom bral všetko, čo som uznal za vhodné, prevažne všetko a nemusel som na veci prichádzať sám, ušetrilo mi to čas. A o tom je dobrý učiteľ - má naučiť žiaka potrebné znalosti rýchlejšie a technicky správne, aby na tom mohol žiak stavať v budúcnosti.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
carttoon6
nováčik
Príspevkov: 36
|
|
« Odpoveď #55 kedy: 28. Jún , 2009, 09:16:04 » |
|
Ahoj ludia : mam otazku s ktorou si neviem rady a to chcel som si zahrať blues a narazil som na akord a 7 je to durovi akord ale v pentatonike nie je ta 7 gis ale g tak ako to je ?
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Slayertplsko
náhodný pocestný
Príspevkov: 142
|
|
« Odpoveď #56 kedy: 28. Jún , 2009, 12:12:39 » |
|
Cartton, nechapem. A7 G# neobsahuje, je to A C# E G. Takze v com je problem? Asi si to mylis s Amaj7, teda A C# E G#.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
carttoon6
nováčik
Príspevkov: 36
|
|
« Odpoveď #57 kedy: 28. Jún , 2009, 13:28:58 » |
|
stupnica a dur obsahuje tony a,h,cis,d,e,fis,gis akord a je tvoreny a,e,a,cis a7 je tvoreny a.e.gis.cis a ako je to ked tvorim akord z pentatonickej stupnice
|
|
« Posledná zmena: 28. Jún , 2009, 13:29:43 od carttoon6 »
|
Zaznamenané
|
|
|
|
urmo
|
|
« Odpoveď #58 kedy: 28. Jún , 2009, 13:53:46 » |
|
stupnica a dur obsahuje tony a,h,cis,d,e,fis,gis akord a je tvoreny a,e,a,cis a7 je tvoreny a.e.gis.cis a ako je to ked tvorim akord z pentatonickej stupnice
maš v tom bordel A7 neni AMaj7 ale dominantny septakord cize ma malu septimu. Ked tak, tak patri do stupnice D dur, ktora ma dva kriziky cize nemoze mat gis. Akord z pentatonickej stupnice netvoris, akurat ju nan mozes hrat. Na A7 hraj A mol alebo A Dur pentatoniku a maš pokoj.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
Slayertplsko
náhodný pocestný
Príspevkov: 142
|
|
« Odpoveď #59 kedy: 28. Jún , 2009, 15:57:34 » |
|
Alebo v A mixolydickej... Carttoon: Mylis si to. Znacka akordu X7 (X je tonika, zakladny ton) neznamena 1-3-5-7, teda v tomto pripade A C# E G#, to je akord Xmaj7. Akordy X7 maju malu septimu, cize 1-3-5-b7. Teda A7 bude A C# E G, nie G#. Akordy X7 sa volaju aj dominantne. A blues je postaveny na troch takychto dominantnych akordoch, na prvom stupni (tonike), stvrtom (subdominante) a piatom (dominante). Pocas celej skladby jednoducho hraj molovu alebo durovu pentatoniku (v tej-ktorej tonine), ako ti urmo radi.
|
|
|
Zaznamenané
|
|
|
|
|