Vitajte, Hosť. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Nedostali ste váš aktivačný email?

Prihláste sa užívateľským menom, heslom a dåžkou sedenia
Novinky: Nové smerovanie portálu  - podpora a propagácia aktivít členov fóra !!
24. November , 2024, 23:36:15
Strán: [1] |   Dole
  Tlačiť  
Autor Téma: harmonicka vs melodicka  (Prečítané 2519 krát)
0 užívateľov a 1 Hosť prehliada túto tému.
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« kedy: 02. Apríl , 2010, 20:57:14 »

caute.. trochu sa mi asi poplietli veci.. vie mi niekto povedat tony harmonickej a tony melodickej stupnice? Standardna aiolska napr od A (cize uplne bezny mol) je AHCDEFG..

myslel som totiz ze pri jednej z nich su obsiahnute ine tony pri stupani nahor a pri klesani zas ine.. teda aspon mi bolo povedane nasledovne-

a h c d e f gis a gis f e d c h a = harmonicka

a h c d e fis gis a g f e d c h a - melodicka
Zaznamenané

Lubo
stály hosť
Príspevkov: 908

-- JAZZ --

« Odpoveď #1 kedy: 03. Apríl , 2010, 00:50:37 »

kasli na stupanjuce a klesajuce Žmurk jendodcho harmonicka ma malu sextu a velku sepitmu a melodicka velku sextu  a velku sprimu. V praxi sa s nicim ako s klesajucou melodickou nesretnes Žmurk
« Posledná zmena: 03. Apríl , 2010, 08:04:19 od Lubo » Zaznamenané

Tulo
nováčik
*
Príspevkov: 34

« Odpoveď #2 kedy: 03. Apríl , 2010, 09:12:23 »

caute.. trochu sa mi asi poplietli veci.. vie mi niekto povedat tony harmonickej a tony melodickej stupnice? Standardna aiolska napr od A (cize uplne bezny mol) je AHCDEFG..

myslel som totiz ze pri jednej z nich su obsiahnute ine tony pri stupani nahor a pri klesani zas ine.. teda aspon mi bolo povedane nasledovne-

a h c d e f gis a gis f e d c h a = harmonicka

a h c d e fis gis a g f e d c h a - melodicka

No Lubo, asi to treba vysvetliť trochu konkrétne nemyslíš? :)

A mol (0 #) harmonická ma zvýšený siedmy stupeň, čiže: a h c d e f g# a a naspäť tak isto: a g# f e d c h a

A mol melodická ma zvýšený šiesty a siedmy stupeň, čiže: a h c d e f# g# a ale naspäť ideš ako keby prirodzenú stupnicu, čiže: a g f e d c h a

Takto to je v praxi, ak chceš vedieť prečo to tak je, tak napíš. Čiže áno, v tom čo si napísal máš to správne.
Zaznamenané
kaolko
inventár podniku
Príspevkov: 16429

Saturday Night Bieber

« Odpoveď #3 kedy: 03. Apríl , 2010, 09:29:09 »

vdaka obom! mne vlastne slo len o to ze som si nebol isty ci melodicka pri stupani ma 6 a 7 zvyseny a pri klesani je to vlastne standardna aiolska... dik za potvrdenie...
Lubo, asi chapem teda ze to asi nikto takto natvrdo neriesi ze ked stupas tak striktne tak a ked klesas tak striktne len onak..len som si chcel utvrdit veci  Zdravíčko
teraz pride pre mna skor podstatna otazka.. tam kde hram vzdy bezne len aioslku cize AHCDEFG mozem vzdy hrat miesto nej harmonicku resp hybat sa v meldodickej, alebo to zavisi viacmenej cisto len od harmonickeho podkladu?
Zaznamenané

udry
Hosť
« Odpoveď #4 kedy: 03. Apríl , 2010, 10:28:54 »

... a prečo všade píšete aj oktavu / "a" /  ? :)
Zaznamenané
Tulo
nováčik
*
Príspevkov: 34

« Odpoveď #5 kedy: 03. Apríl , 2010, 12:23:59 »

... a prečo všade píšete aj oktavu / "a" /  ? :)

Pretože keď tu stupnicu hráš a zahráš len a h c d e f g, máš interval a - g čo je malá septima. A to je taký interval, že ťa to doslova núti zahrať aj to A.  A ešte pretože že je to oktáva  ha ha ha čiže, rad 8 tónov.
Zaznamenané
udry
Hosť
« Odpoveď #6 kedy: 03. Apríl , 2010, 18:20:44 »

Pretože keď tu stupnicu hráš a zahráš len a h c d e f g, máš interval a - g čo je malá septima. A to je taký interval, že ťa to doslova núti zahrať aj to A.  A ešte pretože že je to oktáva  ha ha ha čiže, rad 8 tónov.
... dík... konečne viem čo je oktáva,určite ma to posunie kus dopredu... ha ha ha
Zaznamenané
Lubo
stály hosť
Príspevkov: 908

-- JAZZ --

« Odpoveď #7 kedy: 03. Apríl , 2010, 18:50:31 »

vdaka obom! mne vlastne slo len o to ze som si nebol isty ci melodicka pri stupani ma 6 a 7 zvyseny a pri klesani je to vlastne standardna aiolska... dik za potvrdenie...
Lubo, asi chapem teda ze to asi nikto takto natvrdo neriesi ze ked stupas tak striktne tak a ked klesas tak striktne len onak..len som si chcel utvrdit veci  Zdravíčko
teraz pride pre mna skor podstatna otazka.. tam kde hram vzdy bezne len aioslku cize AHCDEFG mozem vzdy hrat miesto nej harmonicku resp hybat sa v meldodickej, alebo to zavisi viacmenej cisto len od harmonickeho podkladu?
aaa to je ina otazka. V klasickej hudbe ma melodicka pouzivala hodne tak. V molovej tonine napr povedzme ze sme v A mol tak na E7(potrebujes G#) mas na vyber dva zvuky bud harmonicku E F G# A alebo melodicku E F# G# A. V harmonicke mas interval zvachenej sekundy tzv. HIATUS. takze ked tento velky krok nechces logicky co spravis. No zvysis aj siesty stupen. A mas melodicku. Kedze sme na dominante, siedmy stupen je citlivy ton a chce sa rozviest nahor. PReto logicky sa to robi len cestou nahor Žmurk

V sucasnosti sa tieto stupnice pouzivaju ako samostatne mody. Este k nim prilozime dorsku. Cize teraz na molovy akord mas na vyber molove stupnice podla toho aku farbu chces. Ide o to ake tenzie(upper structures) pridavas.

Molova prirodzena: mas malu sextu a malu septimu takze Ami Ami7 Ami9 Ami11 Ami7(b6)
Dorska malu setpimu a velsku sextu takze mas trosku viac jazzy sound Ami Ami6 Ami7 Ami69
Melodicka mas velku a velku...jazzy sound Ami(maj)7 Ami(maj)9 atd..
Este je jedna moznost frygicka tam mas este k tomu malu sekundu.

Potom mozes ako toniku zobrat hociktory z tychto akordov a farbu aku chces. Ked improvizujes a hras velku septimu do moloveho akordu, ak nemas hluchu kapelu tak ta chytia a budu hrat tiez. JE treba tie mody poznat a hlavne pocut. Potom si mozes zobrat akordy z ktorej kolvek z tychto stupnic a pouzivat ich. Napr v molovej pridzenej Ami mas na stvrtom stupni Dmi7 ale v Dorskej mas Ddur7 takze mas uplne iny sound ktory mozes v skladbe pouzit.  Takyto for sa nazyva MODAL INTERCHANGE.
** pre clenov ktori nevedia co je oktava by som tymto prispevkom zacinat neodporucal :D
« Posledná zmena: 03. Apríl , 2010, 18:52:51 od Lubo » Zaznamenané

Strán: [1] |   Hore
  Tlačiť  

Skočiť na:  

Stránka vytvorená za 0.037 sekund, 22 otázok.